FANDOM


Midseizoensfinale 26: De 90ste verjaardag van Anna

Algemene Informatie

De midseizoensfinale van seizoen 26 is de 90ste aflevering van het seizoen en de 5858ste aflevering in totaal. De finale werd uitgezonden op vrijdag 30 december 2016.

Inhoud

S26 afl5858 002

De videoboodschap van Maarten

Jelle bezorgt Anna de eerste verrassing: een videoboodschap van zijn nonkel Maarten. Maarten, die momenteel in Indië verblijft, wenst zijn grootmoeder een gelukkige 90ste verjaardag toe. Hij vertelt tevens dat alles goed gaat met hem. Maarten deelt openhartig met Anna, Albert, Jan en Jelle de speciale plek waar van waaruit hij momenteel filmt, namelijk een plek in Indië waar hij vroeger vaak met Roos, Maartens overleden vriendin, naartoe ging.

Familie 5858 004

De verloving van Mathias en Veronique

Amelie overtuigt Lars dat hij zijn hart moet volgen om gelukkig te kunnen zijn. Hij vertrekt meteen naar zijn landhuis in Kalmthout, waar de familie Van den Bossche de 90ste verjaardag van Anna zullen vieren, om Veronique te vertellen over zijn gevoelens voor haar. Lars wilt weten of er een toekomst voor hen is weggelegd of niet. Wanneer Veronique Mathias voor zijn ogen plots ten huwelijk vraagt, verlaat Lars het gebouw.

S26 afl5858 156

De affaire van Jan en Viv

Jan is enthousiast dat Viv,de beste vriendin van zijn vrouw Linda, de catering van het familiefeest verzorgt. Maar niet enkel om die reden geniet hij van haar aanwezigheid. Jan en Viv hebben namelijk gevoelens voor elkaar. Tijdens het feest zonderen de twee zich meermaals van de rest af om van bil te kunnen gaan. Bij één van hun flirtpartijen loopt het bijna mis wanneer ze bijna betrapt worden door Linda.

S26 afl5858 103

De reddingspoging van Niko

Simon komt ladderzat toe op het feest van Anna. Niko ontdekt dat zijn huisgenoot Dompericaps 10 mg heeft meegenomen uit de brouwerij en denkt dat hij de bomma wilt vermoorden. Niko probeert de familie te contacteren, maar er is gebrek aan bereik in het landhuis. Ondanks het feit dat hij van De Wachter de stadsgrens niet mag oversteken met zijn enkelband, rijdt hij naar het landhuis toe om een moordpoging te voorkomen.

Familie 5858 006

Een 'nieuwe' Van den Bossche

Tot grote vreugde van Simon mag hij van Anna de familie vergezellen op haar feest. Hij bergt zijn wraakplan op. In de feestzaal deelt Simon cadeaus uit aan iedereen. Voor grootvader Jan heeft hij echter een speciaal cadeau in petto: Simon heeft namelijk zijn achternaam veranderd van 'Feyaerts' naar 'Van den Bossche', net zoals zijn broer Thomas indertijd had gedaan.

Familie 5858 k 006

De terugkeer van Bart

Faroud kan zijn ogen niet geloven wanneer Bart voor de deur staat. Hij beslist hem te brengen naar het familiefeest. Trudy, Jelle, Hanne en de rest van de familie zijn in shock wanneer Bart plots binnenwandelt. Er stromen gemengde gevoelens door de kamer. Bart licht de familie in over maffiafamilie Gallo, die hem anderhalf jaar geleden wilde vermoorden. Wanneer Trudy te horen krijgt dat Faroud hiervan op de hoogte was, geeft ze hem een klap in het gezicht.

Familie 5858 k 009

Poging tot moord op Anna

Anna, Jan en Peter zonderen zich af. Anna deelt mee dat ze zich niet meer op haar gemak voelt sinds de komst van Niko. De bomma staat erop dat Simon het feest verlaat. Volgens haar hoort hij niet bij de familie. Wat Anna echter niet weet, is dat achterkleinzoon Simon dit gesprek heeft opgevangen. Hij beslist zijn wraakplan toch uit te voeren en gooit stiekem een pil in haar glas. Voordat ze haar glas wilt leegdrinken, valt Anna echter neer op de grond.

Cliffhangers

 • Zal Lars het huwelijk van Veronique en Mathias dwarsbomen?
 • Zal Linda Jan en Viv betrappen tijdens één van hun slippertjes?
 • Zal Niko een extra straf krijgen voor het verlaten van de stadsgrens?
 • Zal Simon geaccepteerd worden binnen de familie nu hij ook 'Van den Bossche' heet?
 • Hoe moet het nu verder met Bart, die nog steeds in gevaar verkeert?
 • Wat is er aan de hand met Anna? En wat zal er met de wraakzuchtige Simon gebeuren?

Aanwezige personages

Galerij

Familie 5858 010
Afbeeldingen kunnen hier bekeken worden.

Vervolg

De familie bekomt van het bewogen verjaardagsfeest. Anna wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Albert maakt zich zorgen om zijn vrouw, die onlangs slechts last had van een hoge bloeddruk. Simon wordt opgepakt door de politie voor verhoor. Uit het bloedonderzoek van Anna blijkt dat ze geen Dompericaps in haar lichaam heeft en slechts een inzinking heeft gehad omwille van een te hoge bloeddruk. Albert maakt duidelijk dat zijn vrouw van haar sus is gevallen voordat ze van haar glas dronk. Dat glas is stukgevallen op de grond, waardoor men nooit zal weten of Simon zijn overgrootmoeder werkelijk wilde vergiften of niet. Niko is boos omdat hij door Simon mogelijk een zwaardere penitentiaire straf krijgt. Uiteindelijk maakt De Wachter duidelijk dat zijn straf niet verlengd wordt en dat hij niet naar de gevangenis moet, door de tussenkomst van Simon. Tot grote ergernis van Peter en Niko gaat Simon vrijuit. Ze willen hem het huis uit, maar Pieter Brinck van Staatsveiligheid steekt een stokje voor de verhuisplannen. Staatsveiligheid wilt namelijk de Van den Bossches groeperen in huizen en hen de nodige bescherming geven tegen de maffiafamilie Gallo, sinds Bart zich heeft vertoond. Trudy, Jelle, Hanne en de rest van de familie zijn nog steeds in shock met zijn plotse verrijzenis uit de dood. Maar Bart moet al snel terug afscheid nemen van hen, want hij heeft een plan om Alfredo Gallo uit te schakelen. Pieter maakt zijn gezin wijs dat Bart terug voorgoed undercover naar het buitenland moet. Hanne is woedend op haar vader. Jan vindt het belachelijk dat er mannen van Staatsveiligheid voor zijn deur staan. Ook de rest van de familie voelt zich opgesloten en gefrustreerd. Mathias voelt dat Veronique spijt heeft van haar beslissing om zich met hem te verloven.

Maanden later vertelt Simon in een dronken bui dat hij wel degelijk Anna probeerde te vergiftigen tijdens haar 90ste verjaardagsfeest. De familie wilt hem laten colloqueren, maar Simon blijft echter ontkennen dat hij zijn overgrootmoeder wilde vermoorden. In november 2017 belandt hij uiteindelijk toch achter de tralies wanneer hij ook nog eens achter de ontvoering van Stefanie blijkt te zitten én de onschuldige Jason Drake heeft vermoord.

Trivia

 • De aflevering duurde 46 minuten en 2 seconden.
 • De opnames in het landhuis werden opgenomen in Huis Happaert in Antwerpen.
 • Voor deze aflevering werd er nog eens in het weekend gefilmd.
 • Dit is de eerste midseizoensfinale van Familie, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de soap. De makers maakten via de pers duidelijk dat ze van plan zijn om elk seizoen een midseizoensfinale in te plannen. Volgens hen is dit in Amerika al een bekend en zeer populair fenomeen.
 • De foto van de Van den Bossches, die Simon als cadeau aan de bomma geeft, is een groepsfoto van de cast die genomen werd ter gelegenheid van Kerstmis 2013. De foto is hier en daar echter bewerkt. Zo staat het hoofd van Simon op het lijf van Rudi en het hoofd van Louise op het lijf van Marie-Rose. Verder zijn Rita en June, die in de originele foto helemaal aan de rechterkant stonden, uit de foto gesneden.

Foto's


Midseizoensfinales
Seizoen 26: 90ste verjaardag AnnaSeizoen 27: Waar is Guido?Seizoen 28: Het proces van Veronique
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.