Familie_VTM Wiki
Bert Van den Bossche
Seizoenen 1112131617181920212324 135484ea-10ca-11e3-805f-1878ec3ad9b0 original.jpg
Eerste verschijning Aflevering 2316 - 4 februari 2002
Laatste verschijning Aflevering 5475 - 20 maart 2015
Gespeeld door Steven De Lelie (voorheen Mout Uyttersprot)
Kinderen Yu-Lin Van den Bossche en † Michaël Van den Bossche
Ouders Georges Van den Bossche en † onbekend
Huidige categorie Vorige Hoofdpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenStudies en BeroepslevenVerhaallijnenMisdrijvenTriviaGeneriekGalerijFoto'sLees Meer

Algemene Informatie

Bert Van den Bossche is een hoofdpersonage dat van 4 februari 2002 tot en met 26 maart 2004 vertolkt wordt door Mout Uyttersprot. Van 10 oktober 2006 tot en met 27 september 2011, van 30 augustus 2013 tot en met 18 oktober 2013 en van 20 februari 2015 tot en met 20 maart 2015 wordt het personage vertolkt door Steven De Lelie.

Familie en Liefdesleven

Bert Van den Bossche is de kleinzoon van stamvader Pierre Van den Bossche. Tijdens zijn legerdienst bedroog hij Anna Dierckx, en kreeg hij één zoon: Georges Van den Bossche, de vader van Bert. Hierdoor is Bert altijd als de 'bastaard' van de familie beschouwd, en voelde hij zich meer dan eens achteruit geschoven. Nadat hij een tijdje in België verblijft, begint Bert een relatie met Tinne Huysmans. Samen willen ze een kindje adopteren omdat Bert onvruchtbaar is. Tinne en Bert adopteren Yu-Lin Van den Bossche. Wanneer Yu-Lin wordt ontvoerd, vertrekken zowel Tinne als Bert naar China.

Enkele jaren later keert Bert zonder Tinne terug naar België want de twee zijn al geruime tijd uit elkaar. Tot ieders verbazing heeft hij een relatie met de Chinese zakenvrouw Cixi Lao Tsai. De twee stappen in België in het huwelijksbootje, maar enkele maanden later volgt er een scheiding wanneer Bert een relatie begint met Yasmine Wuyts. Uiteindelijk laat Bert ook haar vallen voor Lisa Deruyter, waarmee hij een zoontje krijgt: Michaël Van den Bossche. Door een zwangerschapsvergiftiging moeten Victor Praet en Paul Jacobs de bevalling vervroegen, want anders sterven zowel Lisa als Michaël. De dokters slagen erin om beiden te redden. Na een half uur in leven te zijn, sterft de kleine Michäel alsnog. Nadien komt het tot een breuk tussen Bert en Lisa en verdwijnt zij voorgoed uit Berts leven.

Op 12 maart 2015 vertelt Bert zijn grootste geheim aan June: jaren geleden wanneer Bert voor het eerst naar België kwam, was hij meteen verliefd op Veronique Van den Bossche. Hij herkende zichzelf in haar. Bert kon tot heden niet verkroppen dat Veronique als minderwaardig werd behandeld door de familie ten opzichte van Peter Van den Bossche.

Studies en Beroepsleven

Wanneer Bert zich in België komt vestigen, krijgt hij van Peter Van den Bossche een job als ingenieur bij VDB Electronics en koopt hij aandelen. Na zijn verhuis naar China, gaat Bert aan de slag in het internationale elektronicabedrijf Ming Electronics, waar hij via zijn relatie met Cixi snel kan opklimmen naar een topfunctie. Tijdens het 16de seizoen wil Bert een samenwerking forceren tussen de twee bedrijven, maar dat mislukt. Hij probeert zich ook in te kopen bij Linea Veronica, wat lukt. Wanneer Linea Veronica fusioneert met Maison Marie-Rose en zo MVM geboren wordt, wordt Bert aandeelhouden van dit gefusioneerd bedrijf.

Nadat zijn huwelijk met Cixi op de klippen loopt, gaat hij opnieuw aan de slag bij VDB Electronics als hoofd van de research. Het lukt hem om een tijdje directeur te worden, maar door chantage wordt hij gedwongen opnieuw gedegradeerd. Later probeert hij Peter schuldig te maken van bedrijfsspionage, om toch terug directeur te kunnen worden. Dit mislukt en Bert gaat alsnog vrijuit. Na een handtekeningsvervalsing wordt Bert definitief ontslagen. Uit wraak steekt hij de gebouwen in brand en wordt Bert uiteindelijk naar de gevangenis overgebracht.

Verhaallijnen

Wanneer Anna Dierckx in de papieren van haar overleden echtgenoot Pierre Van den Bossche begint te rommelen, ontdekt ze enkele vreemde documenten. Na lang speurwerk, komt de familie te weten dat Pierre nog een zoon had, na een kortstondige affaire tijdens de oorlog. Jan Van den Bossche gaat op zoek naar antwoorden en komt te weten dat zijn halfbroer, Georges Van den Bossche, ondertussen ook al overleden is, maar wel een zoon had: Bert Van den Bossche. Bert woont in Duitsland en Jan gaat de jongen zoeken om hem naar België te brengen.

Anna is helemaal in de war wanneer Bert plots in haar woonkamer staat. Hij trekt als twee druppels water op Pierre. Walter Dierckx wil zich over de jongen ontfermen en neemt hem in huis. De familie wil een feestje geven om Bert officieel binnen de familie te verwelkomen, maar Anna weigert te gaan. Anna komt tot inkeer en wil Bert zich toch welkom doen voelen.

Ook Peter Van den Bossche wil zijn steentje bijdragen en biedt Bert een job aan binnen VDB Electronics. Hij gaat er aan de slag als ingenieur. Zo ontmoet hij secretaresse Tinne Huysmans, met wie het onmiddellijk goed klikt. De twee willen hun relatie een kans geven, maar voor Tinne is dat niet vanzelfsprekend. Ze heeft nog niet lang geleden haar echtgenoot, die toevallig ook Bert noemde, moeten loslaten na zijn overlijden. Bert wil haar de kans geven om het langzaam aan te doen.

Binnenkort

Binnenkort

Vanaf dit punt wordt de rol van Bert vertolkt door Steven De Lelie

Familie3407.jpg
Familie3448 (1).jpg
Familie3530.jpg
Familie3496.jpg

Bert is jaren later plots teruggekeerd uit China en doet Peter Van den Bossche meteen een interessant zakelijk voorstel. Het valt iedereen op dat Bert volledig van karakter veranderd is. Zijn relatie met Tinne Huysmans is stukgelopen door hun zoektocht naar Yu-Lin Van den Bossche en Bert ontmoette in China de harde zakenvrouw Cixi Lao Tsai. Hij begon te werken in het bedrijf van haar vader: Ming Electronics en heeft binnen dat bedrijf een zeer belangrijke functie. Bert ziet een samenwerking tussen Ming Electronics en VDB Electronics wel zitten, maar Peter deelt niet dezelfde mening.

Ondertussen is Bert ook geïnteresseerd in Linea Veronica en probeert ze Veronique Van den Bossche ervan te overtuigen om een deel van haar aandelen aan hem te verkopen. Veronique wil niet zomaar met Bert in zee gaan en vraagt bedenktijd. Mario Van de Caveye heeft ook zijn twijfels en denkt dat ze Bert niet zomaar mogen vertrouwen. Veronique verandert alsnog van gedachte en gaat in op zijn voorstel. Al krijgt ze daar snel spijt van, wanneer Bert zich begint te moeien met het zakelijke en creatieve aspect van het modebedrijf.

Cixi Lao Tsai staat plotseling in het land en wil weten hoe de onderhandelingen verlopen. Ze lijkt op het vlak van zaken even hard te zijn als haar verloofde en is ook geïnteresseerd in Linea Veronica. Al lijkt ze vooral interesse te hebben in Mario, want het klikt enorm goed tussen de twee. Kort na haar komst in België, is Cixi ontrouw met Mario, en nadien is ze zelfs zwanger. Bert weet zeker dat het kindje niet van hem is, want hij is onvruchtbaar. Bert wil deze informatie gebruiken om Mario te chanteren, zodat hij nog meer macht kan hebben binnen Linea Veronica. Bovendien wil Bert werk maken van zijn trouw met Cixi, zo kan hij zijn toekomst binnen Ming Electronics verzekeren. De twee trouwen in zeer intieme kring, met alleen Veronique en Mario als hun getuigen.

Ook bij de rest van de familie wil Bert indruk maken. Hij kan de jonge Hannah Van den Bossche volledig rond zijn vinger draaien door haar te overladen met dure cadeautjes. Ook Mieke Van den Bossche en Pierrot Van den Bossche wil hij helpen door te investeren in het buurthuis, maar Mieke is argwanig en wil zijn geld niet zomaar aanvaarden.

S19W03-5.png
S17W07-9.png
S17W10-3.png
S17W07-7.png
Familie3722.jpg
Familie3735.jpg
S17W07-3.png
Familie3741.jpg
Familie3790.jpg

Het gaat niet goed met VDB Electronics door de tussenkomst van Latour. Het bedrijf staat op het punt failliet te gaan en Peter is radeloos. Hij heeft twee opties: ofwel verkoopt hij aandelen aan Veronique, ofwel gaat hij met Bert in zee. Wanneer Peter meer geneigd is om voor de eerste optie te gaan, wil Bert Veronique inschakelen om zo alsnog macht te krijgen binnen het bedrijf. Mario zorgt ervoor dat hun plannetje in het honderd loopt door alles aan Peter te vertellen. Toch loopt het goed af voor Bert, want Peter wordt verplicht door de bank om met Bert in zee te gaan. Bert gaat aan de slag als CEO.

Nu Bert aan de leiding staat van VDB Electronics, wil hij meteen zijn eigen stempel op het bedrijf drukken. Hij begint met slecht zakelijk nieuws voor Rob want De Borger & Co wordt opgedoekt. Ook Jan moet het ontgelden want hij wordt gedegradeerd. Tussen secretaresses Shirley en Evy probeert Bert ruzie te stoken zodat Shirley aan zijn kant kom te staan en hij de secretaresse kan gebruiken in zijn eigen voordeel. Bovendien gaat Bert nog een stapje verder en probeert hij Shirley te verleiden om zo op een goed blaadje bij haar te staan.

Anna krijgt enkele onrustwekkende brieven in haar bezit over het verleden van Bert. In Duitsland was hij namelijk lid van een pro-nazistische beweging en hielp hij bovendien mee aan een gevaarlijke bomaanslag. Bert is volledig van de kaart wanneer Anna hem confronteert met deze brieven en hij wil puber Hannah inschakelen om deze brieven te stelen. Hannah leest echter de inhoud van de brieven en wil Bert niet langer helpen. Anna stelt Bert voor een ultimatum: ofwel geeft hij de leiding van VDB terug aan Peter, ofwel zorgt Anna ervoor dat iedereen over zijn verleden te weten komt. Bert staat volledig tegen de muur en kan geen kant meer op. Hij zwicht voor de bomma en doet een stap opzij binnen het bedrijf.

Bert is allesbehalve tevreden met dit resultaat en gaat in de tegenaanval. Via een sluwe zet krijgt Bert de oude woning van Guy in zijn bezit, waardoor hij Veronique en Mario op straat zet. Bert probeert ook Bart aan zijn kant te krijgen door hem een aanlokkelijk voorstel te doen en hij bedrijfsleider van zijn charterbedrijf te maken. Bart weigert en blijft trouw aan VDB. Nadien nemen Bert en Cixi hun intrek in het huis van Guy en geven ze een housewarming. Toch zijn er veel Van den Bossches die weigeren naar het feestje te komen.

Even later krijgt de vader van Cixi een hartaanval. Ze moet noodgedwongen naar China en neemt het bedrijf van de familie een tijdje over. Bert blijft alleen achter, want hij mag China niet meer binnen. Bij Linea Veronica komt Bert in contact met de mooie zakenvrouw Alexandra Boudewijns. Veronique is er zeker van dat de familie van Alexandra met foute zaakjes bezig is en vraagt aan Bert om haar in het oog te houden.

Twee probleemjongeren, Gerdien en Sibe, kloppen aan bij Mieke en door een toeval ontmoeten ze Bert, die hun onderdak wil bieden. Mieke vertrouwt het echter niet. Sibe is één jaar jonger dan Gerdien en verblijft al een jaar in een kraakpand, omdat hij pas tot zijn achttiende in de instelling kon blijven. Nu Gerdien ook zo oud is, wil Sibe niet dat ze mee in het kraakpand komt wonen. De eerste avond loopt het al mis. Gerdien morst drinken op haar blouse en Bert probeert het te verwijderen. Als Sibe binnenkomt, trekt hij de verkeerde conclusies en gaat hij Bert te lijf. Gerdien wordt echter verliefd op Bert en is jaloers wanneer ze Alexandra met Bert ziet flirten. Gerdien slaat volledig tilt en vermoordt Alexandra, waarna Bert de twee jongeren onmiddellijk aan de deur zet.

Cixi komt terug naar België en komt via Gerdien te weten dat Bert haar bedrogen heeft. Cixi wil hem nog één keer vergeven, maar Bert hervalt al snel in oude gewoontjes wanneer hij in Club Lautrec terecht komt. Hij ontmoet er prostituee 'Kelly', waar hij smoorverliefd op wordt. Haar echte naam is Yasmine Wuyts en ze wil maar al te graag ingaan op het aanbod van Bert om haar uit te kopen. Haar pooier Gino De Doncker gaat akkoord. Ondertussen kan Cixi het bedrog niet langer aan. Ze vraagt de scheiding aan en keert terug naar China.

Yasmine neemt haar intrek bij Bert, maar ze zijn nog steeds niet verlost van pooier Gino. Hij blijft haar stalken en deinst er niet voor terug om fysiek geweld tegen Bert te gebruiken. Dit stopt wanneer Gino na een getuigenis van Yasmine in de cel belandt. Gino heeft echter veel connecties bij justitie en komt weer vrij.

Door de scheiding met Cixi, is de geldkraan uit China plotseling teruggedraaid en staat Bert ook op straat bij Ming Electronics. Via zijn aandelen bij VDB, kan Bert aan de slag in het bedrijf, maar daar is niet iedereen even gelukkig over. Wanneer Linea Veronica ook nog eens in de problemen komt, wil Bert er alles aan doen om het bedrijf terug gezond te maken. Hij probeert een fusie met Maison Marie-Rose te forceren, maar daar wil Veronique aanvankelijk niets van weten. Tot hij haar op andere gedachten kan brengen en MVM wordt geboren.

Familie3901.jpg
Familie4102.jpg
Familie3933.jpg
Familie4053.jpg
Familie4079.jpg
Familie4103.jpg
Familie4129.jpg
560933 421490351236203 1050863384 n.jpg
Finalelatour04.png

Bert en Yasmine gaan samen uit eten met Peter en Trudy. Op de terugweg delen Peter en Bert een auto en worden ze van de weg gemaaid door een handlanger van Gino De Doncker. Trudy en Yasmine schrikken wanneer de auto ontploft, maar Bert en Peter konden zich net op tijd redden. Bert komt er met een paar schrammen van af, maar Peter belandt in een coma.

Twee maanden later

Peter ligt nu al twee maanden in coma en er is nog geen beterschap in zicht. Bert zit ondertussen op de CEO-stoel, tot grote frustratie van de rest van de familie. Bart ziet de toekomst van VDB Electronics somber in en hij vreest dat Bert een coup zal plegen. Feit is dat Bert zich de laatste tijd koest houdt. Is zijn macht naar honger gestild of broedt hij op een sluw plannetje? Bert voelt zich terug gewaardeerd binnen de familie en ook zijn relatie met Yasmine zit goed. Tot hij Yasmine betrapt op een leugen en te weten komt dat Gino haar nog steeds onder druk zet met haar verleden.

Bert gaat met Gino onderhandelen over Yasmine, maar dat heeft het tegenovergestelde effect. Zijn handlangers richten een ware ravage aan in het huis van Bert en voor hem is de maat vol. Tijdens een gewelddadige tussenkomst op een bouwwerf, valt Gino meters naar beneden door een duw van Yasmine. Hij is op slag dood en Bert besluit zijn lichaam te dumpen zonder de politie erbij te halen. Yasmine piekert zich suf. Wat als de politie de verdwijning van Gino gaat onderzoeken en haar en Bert op het spoor komt?

Peter ontwaak uit zijn coma en neemt zijn plaats als CEO terug over. Bert blijft echter actief in het familiebedrijf. Ondertussen wil Yasmine ook een bezigheid en denkt ze na over haar toekomst. Ze wil een bloemenwinkel openen, maar dat vindt Bert maar een slecht idee. Wanneer hij te weten komt dat ze in het verleden nog rechten gestudeerd heeft, probeert hij haar te overtuigen om terug als advocate aan de slag te gaan.

Dankzij de tussenkomst van Bert wordt er positief gereageerd op zijn voorstel om een nieuwe toegangsweg te maken, die dwars door het café van Dimitri Roels loopt. Dit zou enkele transportproblemen van VDB Electronics oplossen, maar Bert krijgt natuurlijk Rita tegen hem. Ondertussen stelt Bert zich opnieuw hard op wanneer Els D'hollander haar cateringcontract wil verlengen.

Bij VDB Electronics lijken Bert en Peter eindelijk te kunnen samenwerken, zeker wanneer ze beiden tegen de aanwezigheid van Christel Feremans zijn. Wanneer Peter veel complimentjes krijgt op zijn manier van kleden, gaat ook Bert nieuwe maatpakken kopen, maar hij krijgt niet de gewenste respons van het personeel. Met Bart klinkt het echter nog steeds niet. Bart geeft een demonstratie van nieuwe autosensoren, maar Bert is niet overtuigd. De demonstratie is een mislukking en het ziet ernaar uit dat het bedrijf een miljoenencontract zal mislopen. Bart is er zeker van dat Bert geknoeid heeft. Bert doet echter zijn uiterste best om de autoconstructeur te overtuigen om toch de sensoren te gebruiken

Bert krijgt een telefoontje van Xavier Latour en de twee spreken met elkaar af. Hij wil Bert inschakelen in zijn plan om Peter uit de weg te ruimen. Bert gaat akkoord, maar stelt wel zijn voorwaarden. Bert probeert het hard te spelen, maar ook Latour laat zich niet zomaar doen. Het lijkt er zelfs op dat hij de touwtjes perfect in handen heeft en dat Bert geen kant meer op kan. Latour heeft een ingenieur gevonden die een revolutionaire microchip heeft uitgevonden, maar daarna is ontslagen. Hem bij VDB Electronics infiltreren, zou Peter schuldig maken van bedrijfsspionage. Nadien maakt de bewuste Geert Van Loo zijn opwachting en wordt hij aangenomen.

Tussen Bert en Yasmine loopt het niet meer zo vlotjes. Zeker wanneer hij te weten komt dat ze stiekem afspreekt met Wim Veugelen. Hij doet er alles aan om Yasmine te vernederen. Ook met Shirley Van Kets vlot het niet meer en Bert maakt haar duidelijk dat haar dagen geteld zijn bij VDB Electronics.

Geert Van Loo is met de noorderzon verdwenen en VDB Electronics wordt aangeklaagd wegens bedrijfsspionnage. Zowel Bart als Peter en Bert worden door de politie ondervraagd en hun huizen worden onderzocht. Latour triomfeert, terwijl hij trots van op een afstand voor fotografisch materiaal zorgt. Het is echter Bart die in de gevangenis belandt omdat op zijn computer het bezwarend materiaal gevonden is.

Bert krijgt een sociaal assistente over de vloer, die na het lekken van de beruchte foto's, meer wil weten over het gedrag van Peter. Tijdens dat gesprek beseft Bert dat Xavier Latour ook de ondergang van Trudy aan het bewerkstelligen is. Bert zoekt steun bij Veronique en Rob om Peter te verplichten een stap opzij te zetten bij Van den Bossche Electronics. Ondertussen stemt hij opnieuw in met Latour, om zichzelf veilig te stellen. Tijdens de grote personeelsvergadering bij Van den Bossche Electronics kondigt Peter zijn ontslag aan en duidt hij Bert aan als zijn opvolger.

Wanneer Bert op café de intrigerende vrouw Lisa Deruyter ontmoet, is hij meteen verliefd. Hij zet Yasmine op straat en begint een relatie met Lisa. Bovendien ontslaat hij Shirley op staande voet en geeft hij haar plaats aan Lisa. Ondertussen beginnen de onderhandelingen met JET, het bedrijf waarvan VDB zogezegd het idee voor de microchip vandaan heeft. Manager June Van Damme maakt haar opwachting om de onderhandelingen met Bert en Peter te starten en ze zijn allebei onder de indruk van deze harde zakenvrouw.

Bart vermoedt dat Latour het brein is achter de industriële spionage, de moord op Geert Van Loo en de ontvoering van Trudy en Louise. Veronique en Marie-Rose proberen de politie te overtuigen dat ze Peter in de gaten moeten houden. Voordat ze op de loft aankomen, is hij echter al verdwenen. Bert zijn geweten begint parten te spelen. Hij achtervolgt Peter, maar helpt hem onwetend de politie af te schudden. Tijdens de confrontatie op het dak van het hotel van Latour, probeert Peter hem neer te steken, maar hij wordt zelf neergeschoten. Veronique en Bert hebben de twee ondertussen gevonden en het komt tot een gevecht tussen Bert en Latour, waarop die laatste van het dak wordt gegooid.

Afl4147 4.png
Familie4174.jpg
Familie4194.jpg
Familie afl4261 001.jpg
Familie4311.jpg
Familie4345.jpg
Familie4376.jpg
5e82269d75aad0b82102785fc63eeabe.jpg
S19 afl230 01.jpg

Na enkele dagen is er nog geen spoor van Trudy en Louise. Wanneer Peter het ziekenhuis mag verlaten, gaat hij elke dag op zoek en ook Bert biedt zijn hulp aan. Wanneer ze hun vermoedens volgen richting een verlaten terrein aan een spoorweg, vinden ze de twee ongedeerd terug.

Twee maanden later

VDB Electronics is vrijgesproken van bedrijfsspionnage, maar de onderhandelingen met JET zijn nog steeds volop aan de gang. Peter en zakenvrouw June Van Damme zien een samenwerking tussen de twee bedrijven wel zitten. Peter heeft het echter te druk met de herstelling van Trudy en laat het onderhandelen aan Bert over. June maakt duidelijk dat ze liever met Peter samenwerkt, want de manier van Berts zakendoen ligt haar niet. June koopt uiteindelijk aandelen van het bedrijf en wordt zo medeaandeelhouder. Door de extra inkomsten wil Bert het kantoor een nieuwe look geven en tijdens een persvoorstelling toont hij zijn plannen aan de buitenwereld en het personeel.

Op liefdesvlak valt Bert al snel in oude gewoontes. Lisa voelt zich al een tijdje ellendig, maar kan op weinig sympathie van Bert rekenen. Tot Lisa ontdekt dat ze zwanger is. Bert is razend en zet Lisa meteen op straat, want dit betekent dat ze vreemdgegaan is. Bert is namelijk onvruchtbaar en kan dus geen kinderen krijgen. Bert eist een vaderschapstest, maar de resultaten zijn verrassend. Bert is wel degelijk de vader.

Wanneer Peter vertelt dat hij niet van plan is om terug te keren, slaat Bert de handen in elkaar met June. De twee beleven een kortstondige affaire. Lisa betrapt de twee op kantoor en voor haar is de maat vol. Ze pakt haar koffers en verlaat Bert. Hij probeert Lisa te contacteren, maar zij heeft een radicale beslissing genomen. Ze heeft een abortus laten doen en voor Bert is dit genoeg om alle banden met Lisa te breken. Ondertussen gaat ook Bart terug aan de slag bij VDB en Bert geeft hem alle vernederende taakjes. Het duurt niet lang voor Bart er genoeg aan heeft en opnieuw zijn ontslag geeft.

Peter gaat met volle moed terug aan de slag bij Van den Bossche Electronics. Bert is niet van plan om het hem gemakkelijk te maken en hij zorgt er voor dat Peter mislukt in zijn eerste opdracht. June verandert daarentegen van kamp en wordt zelfs verliefd op Peter. De twee worden een koppel, tot groot ongenoegen van Bert die in June zijn ideale vrouw zag. June brengt Peter wel op de hoogte dat Bert dubbelspel gespeeld heeft en niet altijd eerlijk was tijdens de onderhandelingen met JET. Bert zet vrijwillig weer een stap opzij en Peter wordt opnieuw CEO.

Rob Gerrits neemt Bert in vertrouwen over zijn gokverslaving en dat hij afgeperst wordt. Bert dringt aan dat hij niets zegt tegen Peter. Bij VDB komt er zware onrust bij de arbeiders wanneer de premies niet uitbetaald worden en in de pers wordt het bedrijf niet goed afgeschilderd. Bert speelt hier alweer een vuile rol in en Peter is het beu. Na een grote aanbesteding, lijken de problemen echter weer van de baan en wil Bert eindelijk werk maken van zijn verbouwingsplannen.

Bert kan zijn ogen niet geloven wanneer Lisa terug voor zijn deur staat, mét bolle buik. Lisa beseft dat ze Bert nodigt heeft en vergeeft hem. De twee maken zelfs trouwplannen. Bert wil niet dat Lisa risico’s neemt en hij verbiedt haar huishoudelijk werk te doen. Zelfs Anna Dierckx en Albert Thielens worden ingeschakeld om te komen kuisen bij Bert. De bezorgdheid van Bert neemt buitengewone proporties aan en Lisa is het al snel kotsbeu om met hem onder één dak te leven.

Bert maakt zijn vriendin het verwijt dat ze alles doet om het leven van hun ongeboren kind in gevaar te brengen. Lisa voelt zich niet goed en wordt in het ziekenhuis geconfronteerd met een moeilijke keuze. Ze bevalt uiteindelijk van haar dood geboren zoontje: Michaël Van den Bossche. De Van den Bossches leven mee met Bert, die het overlijden van zijn zoontje moet verwerken. Ook Lisa is kapot van het verlies van haar kind en ze geeft Bert de schuld. Ze wil niets meer met hem te maken hebben en dreigt er zelfs mee een klacht neer te leggen.

Bert doet er alles aan om zijn relatie met Lisa opnieuw te doen werken en krijgt hiervoor zelfs de hulp van de bomma en Marie-Rose. Mieke is dan weer van mening dat Bert haar met rust moet laten. De afwijzing van Lisa komt zeer hard aan en Bert vliegt in de alcohol. Bert neemt een overdosis slaapmiddelen en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Na haar gesprek met Mieke denkt Lisa eraan haar klacht tegen Bert in te trekken. Dokter Jacobs heeft bedenkingen bij Berts zelfmoordpoging maar is gebonden aan zijn beroepsgeheim. Lisa gaat nadien terug aan de slag bij VDB om Bert in het oog te kunnen houden.

Peter en June gaan in het huwelijksbootje stappen, maar daar is Bert absoluut tegen. Hij vertrouwt June voor geen haar en wil heel de familie tegen haar opstoken. Bij Marie-Rose en Veronique is het in ieder geval al gelukt, wanneer hij met de zus van Junes overleden echtgenoot komt opzetten. Zij vertelt namelijk dat June schuldig bevonden is voor de dood op haar ex-man, maar dat er nooit concrete bewijzen waren gevonden.

Familie4433.jpg
Familie4447.jpg
Familie 111110 teaser 0.jpg
Familie4569.jpg
Familie4601.jpg
Familie4627.jpg
Familie4639.jpg
S20 4652 01.jpg
Familie-bert-rita.jpg

Bert slaagt er niet in om Lisa uit zijn hoofd te zetten en hij vraagt haar nogmaals een kans om te bewijzen dat hij veranderd is. Zij windt er geen doekjes om dat ze hun relatie puur zakelijk wil houden. Lisa klaagt tegen June dat ze niet kan ademen met Bert in de buurt, maar toch kan ze niet zeggen dat hij iets verkeerd doet. Ze neemt haar ontslag bij VDB Electronics zodat ze een nieuw leven kan beginnen uit de buurt van Bert.

In de Jan en Alleman maakt Rita bekent dat ze haar aandelen wil verkopen om met Dimitri Roels een wereldreis te maken. Bert stelt voor om de aandelen te kopen en er samen met Maarten een klassezaak van te maken. De twee zien het allemaal groots en Jan is het niet eens met hun plannen. Wanneer Rita ernstig ziek wordt, moet ze haar plannen laten schieten en besluit ze haar aandelen toch niet te verkopen.

Bert voelt zich eenzaam in zijn grote huis en hij zoekt toenadering tot de familie. Niet iedereen reageert positief. Langs de andere kant maakt Bert van de afwezigheid van June gebruik om haar professionaliteit in vraag te stellen bij Veronique en Marie-Rose. Bert zoekt steun bij Bart en Mieke om te praten over zijn houding en zijn probleem met vrouwen.

Bij VDB Electronics maken Bert en Bart van de afwezigheid van June gebruik om enkele dossiers over te nemen. Na enkele successen, heeft June het gevoel dat de twee een complot tegen haar aan het smeden zijn. Bert wil echter van Van den Bossche Electronics opnieuw een echt familiebedrijf maken en de familie dichter bij elkaar brengen. Bart haalt achter de rug van June een belangrijke deal binnen en Peter is hier niet mee opgezet. Bert begrijpt de houding van Peter niet. Ondertussen gaat secretaresse Gerda Donckers aan de slag en Bert kan het niet met haar vinden. Tot de twee samen opgesloten zitten en Bert zijn menselijke kant laat zien.

Bert vindt in Veronique opnieuw een bondgenoot tegen June wanneer ze het bedrijf volledig komt doorlichten. Bert vangt vreemde gesprekken op bij June en alarmeert Veronique. Het gaat echter om een belangrijke deal. Bert wordt door Peter met vakantie gestuurd en hij vermoedt dat er een complot tegen hem gesmeed is. Hij wil van Bart weten aan wiens kant hij staat. Bert wil eerherstel en probeert dat af te dwingen met het dreigement om zijn complottheorie aan de grote klok te hangen. Nadien betrapt Bert Bart op een professionele fout en herstelt hij die door de handtekening van June na te bootsen.

Bert wordt door Peter op staande voet ontslagen wanneer al zijn bedrog uitkomt. Bert blijft er bij dat er geen gegronde reden was om hem te ontslaan en hij laat Peter een dagvaarding bezorgen. Bert heeft veel over voor een verzoening met de familie en hij doet Peter een zeer interessant voorstel: hij is namelijk bereid om zijn aandelen te verkopen. Bert is zo met een charmeoffensief gestart om zijn plek binnen de familie terug te winnen. Peter doorziet meteen het plan, maar de bomma is in de wolken met de zet van Bert. Wanneer er een technisch probleem is met de nieuwe oplaadpalen van het bedrijf, wordt Bert ingeschakeld omdat hij de oplossing heeft.

Het zoontje van Bert is nu al een jaartje overleden en hij wil een wake organiseren, maar net op de dag van de net overleden Brenda Vermeir. Samen met Hannah zet hij toch iets op poten, maar tijdens de herdenking trekt hij alle aandacht naar zich toe, waardoor de familie opnieuw niet te spreken is over zijn gedrag.

Bert weigert zijn oplossing voor de laadpalen te verkopen en Peter neemt het anders aan. Hij schakelt Dirk Cockelaere in die vermomd als Amerikaanse zakenman, zogezegd geïnteresseerd is in de laadpalen. June beseft dat Bert nog steeds verliefd op haar is en ze haalt haar charmes boven om Bert te overtuigen om de deal aan te gaan. Wanneer Bert wel héél ver wil gaan, moet June hem afwijzen en dat neemt hij niet ligt op. Hij probeert June te stikken en Peter moet tussenbeide komen.

Wanneer nadien Bert ook te weten komt dat Peter hem wou bedriegen met de hulp van Dirk, zint hij op wraak. Hij volgt het doen en laten van Peter en saboteert zijn auto. Zijn plan mislukt want het is Trudy die een ongeluk heeft en zo in het ziekenhuis terecht komt. Wanneer een volledig dronken Rita Van den Bossche haar opwachting maakt bij Bert, wil hij van haar gebruik maken in zijn plan om Peter en VDB ten val te brengen. Hij blijft Rita wekenlang alcohol geven en bereidt ondertussen zijn plannetje voor.

Samen met een dronken Rita gaat hij 's avonds naar de gebouwen van het bedrijf, waar ondertussen een feestje aan de gang is met de aandeelhouders. Bert steekt het gebouw in brand en zorgt ervoor dat op alle camera's enkele Rita te zien is. Zijn plan loopt bijna in het honderd wanneer Rob Gerrits hem betrapt, maar Bert kan Rob uitschakelen en vermoordt hem.

Vtm familie seizoen20112012 640x300.jpg
0824-familiebert 0.jpg
Dsc 5925.jpg
Bert Rita afl 4686.jpg

In het torengebouw van VDB woedt een hevige brand. Bert hangt nog steeds rond de gebouwen om de vruchten van zijn werk te beschouwen. Hij loopt uiteindelijk terug naar binnen om June uit de vlammenzee te redden, zodat hij door de omstaanders als een echte held wordt beschouwd. De politie stelt zich meteen enkele vragen, waarom hing Bert bijvoorbeeld rond de gebouwen van VDB rond? Het lijkt er echter op dat Bert vrijuit zal gaan, want Rita is opgepakt en herinnert zich niets meer van de avond zelf.

Nu Bert als held van de dag gebombardeerd wordt, probeert Anna een verzoening tussen hem en Peter te forceren. Bert wil ook naar de begrafenis van Rob gaan, al maakt de familie duidelijk dat hij niet welkom is. Peter is er bovendien zeker van dat Bert iets met de brand te maken heeft en de schuld in Rita haar schoenen wil schuiven. Samen met June en Dirk gaat hij op zoek naar bewijzen.

Tijdens het proces van Rita worden er verschillende getuigen opgeroepen en ook Bert is aanwezig als getuige. Ondertussen heeft Peter hét bewijs gevonden dat Bert in ieder geval de moord op Rob op zijn geweten heeft. Dankzij zijn ketting, waarmee Bert Rob nog verwond heeft vlak voor zijn dood. Tijdens het proces van Rita stormt Peter de rechtszaal binnen en Bert wordt opgepakt door de politie voor ondervraging. Inspecteur Anita Degeling onderzoekt de villa van Bert en komt daar enkele bezwarende elementen tegen. Onder druk van inspecteur Degeling bekent Bert alles en hij wordt naar de gevangenis overgebracht terwijl Rita volledig vrijuit gaat.

In de gevangenis is Bert volledig radeloos en hij probeert zelfmoord te plegen. Bert probeert zich te verhangen aan de verwarming met zijn T-shirt. Aanvankelijk wordt hij overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis, maar omwille van gebrek van voldoende apparatuur wordt Bert overgebracht naar het Algemeen Ziekenhuis. Mieke en Linda hebben het moeilijk met de plicht om de moordenaar en brandstichter te verzorgen naar behoren. Ook Rita ziet haar kans mooi om wraak te nemen voor de moord op Rob door naar Berts kamer te gaan en de stekker te willen uittrekken. Gelukkig wordt ze op het nippertje tegengehouden door haar nichtje Mieke. Wanneer Bert terug aan de beterhand is, wordt hij terug overgeplaatst naar de gevangenis.

640px-Familie afl5116 04.jpg
Familie afl5135 01.jpg
Familie afl5135 03.jpg

Bert zit nu twee jaar in de gevangenis, maar zint nog steeds op wraak op Peter. Zijn woede wordt aangewakkerd wanneer hij een interview met Peter ziet over zijn succes. Bert werkt aan een ontsnappingsplan. Hiervoor slaat hij al snel de handen in elkaar met Alex De Grauwe. Diens geld moet dienen om de corrupte cipier Daniël aan hun kant te krijgen. Alex zegt niet zomaar te kunnen meewerken, omdat hij voor het drugshandeltje samenwerkt met Joeri, een andere gevangene. Bert maakt zich snel van die hindernis af door Joeri op een onbewaakt moment te vermoorden en vervolgens aan een verwarmingsketel op te hangen, zodat het op zelfmoord lijkt.

Bert krijgt Daniël zover om camera's te saboteren en een ladder te voorzien waarmee Bert over de gevangenismuur kan klauteren. Hij en Alex maken zich klaar voor hun ontsnapping en ontmoeten elkaar in de verlaten refter van de gevangenis. Alex is zich van geen kwaad bewust wanneer Bert hem plots met een emmer het hoofd inslaat. Bert wisselt zijn kledij met die van Alex en steekt zijn lijk in brand. Op die manier wil hij zijn eigen dood in scène zetten en doen alsof het Alex is die ontsnapt is. In het tumult dat ontstaat door het brandalarm, slaagt Bert erin te ontsnappen.

Ongeveer een week later ontvangt gevangenisdirecteur Renaat Bosman van de wetsdokter het nieuws het verkoolde lichaam dat van Alex was. Bijgevolg is het dus Bert die ontsnapt is, en dit doet bij Bosman een belletje rinkelen. Bosman tipt de politie, die het huis van Peter subtiel in de gaten begint te houden. Al snel wordt Bert op die manier gearresteerd. Bosman verzekert hem dat hij er persoonlijk voor zal zorgen dat hij na zijn nieuwe rechtszaak voor de moord op Alex, naar een van de strengst beveiligde instellingen zal worden overgeplaatst.

9ad742564fc77d911e7fbeda996971ba.jpg
10869327 10153184862627491 2702045241694754463 o.png
BertJune 4.jpg
JuneBert Seizoen24.jpg

Bart komt via zijn connecties bij de politie te weten dat Bert een jaar geleden uit de gevangenis is ontsnapt. Hij brengt Veronique op de hoogte en zij probeert op haar beurt Bert in haar plannetje te gebruiken. Ze wil namelijk June bij Vero Bello buitenkrijgen en brengt haar op de hoogte dat Bert ooit ontsnapt is. June wil Peter kapot krijgen en hoopt hiervoor de hulp van Bert te krijgen. Ze bezoekt hem in de gevangenis. Al doet ze dit wel onder een valse naam, namelijk die van Veronique.

De dag erna maakt June haar opwachting in de gevangenis en Bert is blij haar te zien. Hij wil June namelijk inschakelen om te kunnen ontsnappen, maar wil zijn plannetje nog niet helemaal uit de doeken doen. Bert eist een minder streng gevangenisregime en gaat daarom in hongerstaking. De volledige familie Van den Bossche komt dit te weten nadat dit verhaal ook het nieuws haalt. Bert hoopt dat ze zijn eis zullen waarmaken, zodat hij alsnog kan ontsnappen. Bert doet vanuit de gevangenis een telefoontje naar Veronique om haar te bedanken voor haar 'bezoekje'.

Faroud komt te weten dat ze Bert naar een gespecialiseerde instelling zullen sturen in Brugge omdat hij erg verzwakt is door zijn hongerstaking. Tijdens de transportatie slaagt Bert er echter in om te ontsnappen met de hulp van buitenaf. Hij wordt naar een onbekende locatie gebracht, waar zijn contactpersoon Stan alles in gereedheid heeft gebracht om hem te verzorgen.

Wanneer Bert herstelt is, brengt zijn handlanger Stan Lauwers hem naar de haven, waar hij via een container zal vluchten naar Korea om er plastische chirurgie te ondergaan. Stan overhandigt hem zogezegd het geld dat ze van June hebben gekregen, maar verwisselt het stiekem met vals geld. Bert vertrekt. Even later heeft Stan nog een afspraak met de schipper en vraagt hij hem ervoor te zorgen dat de container met Bert zijn eindbestemming niet bereikt, maar onderweg gedumpt wordt. Intussen wordt de familie er door Faroud van op de hoogte gebracht dat Bert vermoedelijk richting Azië is gevlucht en dat alle gevaar geweken is.

Stan biecht June op dat hij de schipper had gevraagd om Bert in de zee te dumpen, maar kan niet verzekeren of dit werkelijk is gebeurd. Hij nam toen Berts geld, wat hij gekregen had van June, en hield een deel daarvan voor zichzelf zonder dat iemand hiervan op de hoogte was. June gebruikt nadien nog deze informatie om Stan te chanteren.

Misdrijven

Trivia

  • Nadat June Van Damme meehielp aan de ontsnapping van Bert in 2015, liet hij haar een filmpje zien van hem en Veronique Van den Bossche op een feest in 2002. Het was echter moeilijk voor trouwe kijkers om de juiste tijd te kunnen situeren, omdat in die tijd zowel Bert als Veronique door andere acteurs vertolkt werden.
  • Bert wordt vaak door de familie 'die rosse' of 'die Duitser' genoemd, omdat ze meestal kwaad op hem zijn als gevolg van zijn sluwe daden.
  • In 2021 raakte bekend dat Bert de hoofdrol zal spelen in het derde Familie-boek, 'Alter Ego'. Het is niet geweten of het personage ook een terugeer zal maken naar het scherm.

Generiek

Galerij

Foto's

Lees Meer

  • Voor meer informatie over het liefdesleven van Bert, zie hier.
  • Voor meer informatie over het wraakplan van Bert, zie hier.