FANDOM


Delphine Van Winckel
Seizoenen 232425 Pers delphine 1
Eerste verschijning Aflevering 5189 - 19 december 2013
Laatste verschijning Aflevering 5586 - 19 oktober 2015
Gespeeld door Annelore Crollet
Kinderen -
Ouders Karel Van Winckel en Agnes Moelaert
Huidige categorie Vorige Nevenpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenBeroepslevenGezondheidVerhaallijnenMisdrijvenTriviaGalerijFoto'sLees Meer

Algemene Informatie

Delphine Van Winckel is een nevenpersonage dat van 19 december 2013 tot en met 27 augustus 2014, op 1 januari 2015, van 25 april 2015 tot en met 28 mei 2015 en van 30 september 2015 tot en met 19 oktober 2015 vertolkt wordt door Annelore Crollet.

Familie en Liefdesleven

Delhpine is de dochter van Karel Van Winckel en Agnes Moelaert. Ze verhuisden naar Frankrijk toen haar nonkel Mathias Moelaert de leiding over de scheepswerf kreeg, in plaats van Karel. Haar vader belandde in een depressie en pleegde zelfmoord. Agnes verborg de ware reden van Karels zelfmoord voor Delphine en wou dat haar dochter geen contact meer had met de familie.

In België leert Delphine Peter Van den Bossche kennen en ze is onmiddellijk geïnteresseerd. Na zijn breuk met June Van Damme maakt Delphine zich onmisbaar bij hem thuis, maar het komt nooit tot een relatie omdat Peter haar te jong vindt en bovendien nog geen nieuwe relatie wou. 

In seizoen 25 wordt duidelijk dat Delphine 5 jaar voor haar intrede in de reeks gedurende enkele maanden een relatie had met een zekere Xavier. Hij was een crapuul die recht uit de gevangenis kwam en had te maken met vele vormen van criminaliteit.

Studies en Beroepsleven

Delphine heeft Economie gestudeerd en heeft dus verstand van zaken. Samen met haar nonkel Mathias start ze een bio-bedrijfje op: Bio-Made. Door het bedrog van Delphine levert Mathias echter valse bioproducten aan zijn klanten, en wanneer dat uitkomt moet Mathias het bedrijf stopzetten. Hij wil helemaal opnieuw beginnen, maar Delphine ziet dat idee niet zitten en trekt zich terug uit de zaak.

Ze gaat vervolgens bij VDB Fashion aan de slag, als de vervangster van June Van Damme. Eerst werkt ze alleen part-time, maar Veronique Van den Bossche biedt haar een fulltime job aan. Ze verdwijnt uit het familiebedrijf nadat ze overgeplaatst wordt naar een instelling in Frankrijk.

Gezondheid

Net als haar vader Karel Van Winckel lijdt Delphine aan de persoonlijkheidsstoornis 'Borderline'. Hierdoor heeft Delphine vaak waanvoorstellingen en kan ze soms agressief uit de hoek komen. Ze neemt hiervoor medicatie om haar symptomen te onderdrukken. Tijdens het 24ste seizoen belandt ze in een instelling om haar ziekte weer onder controle te krijgen, en in april 2015 wordt ze door de dokters opnieuw genezen verklaard. Ze mag de instelling verlaten, op voorwaarde dat ze haar medicatie strikt opvolgt. 

Verhaallijnen

Wanneer niet Karel Van Winckel, maar Mathias Moelaert de leiding over het familiebedrijf krijgt, belandt Karel in een depressie en pleegt hij zelfmoord. Nadien verhuist de jonge Delphine samen met haar moeder Agnes Moelaert naar Zuid-Frankrijk waar ze een nieuw leven beginnen. Delphine was een uitstekende studente, maar heeft dezelfde ziekte als haar vader: borderline. Hierdoor heeft Agnes het vaak moeilijk met de opvoeding van haar dochter. Als tienermeisje had Delphine een relatie met Xavier, een plaatselijke crimineel. Hij stierf door een overdosis drugs en werd in de tuin begraven door Agnes.

Week17 15
Week17 11
Week 18 5
Familie5199
40205269
40315974
Familie 5208 003
640px-Familie 5219 04
Familie 5216 01
Familie 5222 03
Familie 5232 005
Familie5232
Familie 5234 002
Familie 5242 07
Familie 5250 002
640px-Familie 5325 004

Delphine weet van het bestaan van haar oom Mathias Moelaert niet af, tot op het moment dat hij plots bij haar en Agnes Moelaert voor de deur staat in Frankrijk. Wanneer Delphine haar moeder even later om de reden van de vete tussen hen beide vraagt, vertelt Agnes haar na lang aandringen de waarheid. Karel, de overleden vader van Delphine, was jaren geleden de gedoodverfde opvolger voor de leiding over de scheepswerf van de familie Moelaert. Vader Moelaert koos echter totaal onverwacht om de fakkel niet aan zijn rechterhand Karel door te geven, maar wel aan zijn eigen, onervaren zoon Mathias. Mathias greep deze kant met beide handen en aldus werd Karel opzij geschoven. Dit was een zware klap voor Karel, die hem uiteindelijk tot zelfmoord dreef.

Na het verhaal van haar moeder, is Delphine razend op Mathias Moelaert en zint ze op wraak. Ze reist af naar België en doet alsof ze een band met Mathias wilt opbouwen. In werkelijkheid is ze erop uit om de dierbaren van Mathias te raken. Haar eerste slachtoffer wordt Louise Van den Bossche. Tijdens een fietstochtje saboteert ze de remmen van Louise. Daardoor knalt ze met een grote snelheid tegen een geparkeerde wagen op. Ze belandt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Terwijl ze bedenkt wie haar tweede slachtoffer wordt ontdekt Agnes Moelaert dat Delphine haar pillen niet bij heeft. Agnes komt naar België en staat erop dat Delphine meteen met haar meegaat. Delphine weigert. Delphine wilt niet dat Agnes in België blijft. Ze maken dan ook veel ruzie met elkaar. Agnes vertelt niet veel later dan ook aan Mathias Moelaert dat Delphine borderline heeft.

Delphine heeft ondertussen haar tweede slachtoffer gevonden, Peter Van den Bossche. Ze verandert echter van slachtoffer wanneer ze vindt dat Peter al genoeg afziet met de scheiding tussen June Van Damme en hem. Als nieuw slachtoffer kiest ze Marie-Rose De Putter. Agnes ontdekt al snel alle plannen van Delphine. Ze weet ook dat haar volgende slachtoffer Marie-Rose is. Iedereen is weg van huis, behalve Delphine en Marie-Rose. Delphine vraagt aan Marie-Rose of ze samen iets gaan drinken. Dat doen ze dan ook. Wanneer Agnes ontdekt dat Delphine en Marie-Rose alleen thuis zijn vertelt ze aan Mathias Moelaert dat Delphine en Marie-Rose niet samen alleen thuis mogen zijn. Ze vertelt dat Marie-Rose op een lijst staat, maar ze vertelt er wel niet bij op wat voor een lijst. Omdat Agnes niet wilt dat er nog gewonden of doden vallen legt ze het terug bij met Mathias. Ze vertelt aan hem, terwijl Delphine het door heeft wat ook Agnes haar plan was, dat het niet zijn schuld is dat Karel dood is.

Nu Delphine het verhaal van Agnes Moelaert gehoord heeft, stopt ze haar plan met Marie-Rose De Putter. Ze vertelt aan Agnes dat ze geen wraak meer wilt nemen op Mathias nu ze weet dat het niet zijn schuld is. Maar vertelt ze wel de waarheid? Ze wilt nu weer iets met Peter Van den Bossche doen, maar wat is nog niet duidelijk. Nu Peter er alleen voor staat gaat ze er elke avond naartoe om te koken, Louise Van den Bossche te helpen met haar huiswerk en nog vele andere klusjes. Op een dag krijgt ze de sleutel omdat ze een paar spullen voor Louise moet gaan halen terwijl er niemand thuis is. Na dat ze haar taken heeft uitgevoerd gaat ze in de spullen van Peter snuffelen. Ze heeft ook de slotenmaker gebeld en het slot laten veranderen. Wanneer Peter thuiskomt geeft ze hem de sleutel terug, maar het is een nieuwe sleutel want er staat een nieuw slot op zijn deur. Nu heeft ze zelf ook een sleutel van Peters huis zonder dat iemand het door heeft. Peter, die totaal niets door heeft, zegt tegen Delphine dat ze echt onmisbaar begint te worden bij hem thuis. Wanneer Agnes haar vraagt wat van dit alles de bedoeling is, antwoordt ze dat ze onsmisbaar wilt worden, trouwen en rijk worden.

Delphine neemt de plaats van June Van Damme in bij VDB. Ze begint meer en meer de nieuwe June te worden. Ze neemt de job parttime aan. Veronique Van den Bossche is zo enthousiast dat het zover komt dat Delphine fulltime bij Fashion gaat werken. Delphine heeft een drastische beslissing genomen, ze gaat bij Peter Van den Bossche wonen. Niet veel later plaatsen Delphine en Louise Van den Bossche Peter op een datingsite. Wanneer hij zonder dat hij iets weet naar een date vertrekt en daarna terugkomt is hij boos. Hij vertelt hen dat hij nog niet klaar is voor een nieuwe relatie. 

Nu Louise terug naar Trudy Tack de Rixart de Waremme gaat, verhuist ook Delphine terug naar Marie-Rose De Putter en Mathias Moelaert en dat vindt Peter Van den Bossche jammer. Ondertussen speelt Delphine met Peters gevoelens. Haar spel van aantrekken en afstoten lijkt te werken, want Peter is dolblij wanneer ze samen een motorritje plannen. Peter geraakt alsmaar meer verstrikt in het web van Delphine. Hij vraagt haar om defenitief bij hem in te trekken. Ze stemt toe. Delphine krijgt elke dag meer en meer vat op Peter. Maar plots zit er een flink haar in de boter tussen Peter en Delphine, tot grote ontsteltenis va Louise Van den Bossche. Peter vraagt Delphine om terug weg te gaan, hierdoor wilt Louise Peter niet meer zien of horen. Eerst legt Delphine haar rijexamen af, maar wanneer ze thuis komt wast ze haar eerst nog bij Peter en als ze naar beneden komt gooit ze vlak voor Peters neus haar handdoek af. Peter is hierdoor verward. Hierna vertrekt Delphine terug naar Marie-Rose en Mathias.

Plots duikt bij VDB June Van Damme terug op na maanden niets van zich te laten horen. Ze wilt haar aandelen dan toch verkopen, maar wel voor een meerprijs. Delphine wil weten waarom June haar aandelen wil verkopen. Ondertussen is Delphine met Mathias Moelaert weer druk bezig met Bio-Made. Ze organiseren een proeverij met nieuwe bioproducten. Delphine is echter met duistere praktijken bezig. Ze heeft een deal met Bernard Cryns gemaakt, een leverancier die zogezegd bioproducten levert, maar eigenlijk gewone producten verkoopt.

Delphine is via Bart Van den Bossche het adres van Bernard Cryns te weten gekomen en volgt hem met haar motor tot bij de loods. De volgende dag komt Bernard Delphine afdreigen bij VDB. Niet veel later betrapt Mathias Moelaert haar met een enorme som geld. Delphine is erg prikkelbaar door de dreigementen van Bernard. Wanneer ze zich volledig in het nauw gedreven voelt, dreigt de situatie helemaal uit de hand te lopen. Een paar dagen later biedt Delphine Mathias haar excuses aan voor de uitval in het café van Jan Van den Bossche. Bernard zoekt Delphine op om de druk op te voeren, maar zij is tot zijn verbazing niet onder de indruk. Mathias is er kapot van wanneer Delphine hem vertelt over de biofraude. Ze probeert haar aandeel hierin echter te vetbergen. Mathias en Delphine werken een plan uit om Bernard in de val te lokken.

Ze krijgt opnieuw een tegenslag te verwerken wanneer Peter Van den Bossche haar vertelt dat hij nog niet klaar is voor een nieuwe relatie, maar niet veel later komt Peter in contact met Elise Casters, en wanneer die twee smoorverliefd worden, wordt Delphine jaloers. Niet veel later blijven Delphine en Elise alleen achter bij VDB, en Delphine maakt daar gretig gebruik van. Ze plaatst een camera in de kamer van Peter en filmt een intiem moment tussen hem en Elise. Ze zet het op de laptop van Peter. Wanneer Elise dat filmpje vindt, wil ze geen contact meer met hem.

Elise verdenkt samen met Veronique Van den Bossche dat Delphine wel eens schuldig kan zijn. Ze steelt Delphine's laptop en brengt hem naar Arno Coppens om hem te laten onderzoeken. Arno vindt het nodige bewijsmateriaal. Ondertussen is Delphine er achter dat haar laptop verdwenen is. Peter haalt er de politie bij. Wanneer die vragen of er materiaal opstond waarin iemand eventueel in geïnteresseerd zou kunnen zijn herinnerd zij zich dat ze Elise gezien heeft. Voor Delphine is het duidelijk: Elise profiteerde van haar afwezigheid om haar laptop te stelen. Delphine zoekt diezelfde dag nog Elise op. Ze eist haar laptop terug en probeert bij Elise binnen te dringen. Elise, die net op het punt staat bij Arno het bewijsmateriaal op te halen, wil dit verhinderen. Delphine duwt haar opzij. Elise valt hierbij van de trap en breekt haar nek. Dan ontdekt Delphine dat Louise Van den Bossche heeft gezien. Louise is geschrokken van het hele voorval en zet het op een lopen. Delphine springt op haar motor en zet de achtervolging in.

S24E001 08
S24E003 09
S24 E094 022
Delphine aflevering 5500
S24 E176 015
S24 E181 005
Familie 5522 001
Familie 5522 003
Familie 5523 006

Delphine probeert Louise nog steeds terug te vinden op haar motor. Wanneer Louise zich verstopt in een verlaten garage, kan Delphine haar overmeesteren. Ze besluit Louise vast te binden, tot ze een plannetje kan bedenken. Ze is echter helemaal in paniek en weet niet meer wat ze moet doen. Volledig in de war, neemt Delphine contact op met haar mama. Ze stuurt een smsje met de boodschap om naar VDB te komen. Agnes Moelaert kan haar dochter overtuigen om Louise weer vrij te laten. Samen besluiten ze dat Delphine zich beter kan laten opnemen in een psychiatrische instelling, waar ze tijdens haar jeugd ook al een tijdje heeft doorgebracht. Delphine besluit vrijwillig mee te gaan, omdat ze zelf wil genezen.

Maanden later krijgt Agnes een flashback van haar en Delphine tijdens de feestdagen Agnes mist haar dochter en wil proberen haar te laten overplaatsen naar een instituut in België. Patrick heeft schrik voor de reactie van de Van den Bossches. Ze besluiten de familie voorlopig nog niet in te lichten, en laten Delphine in alle geheimzinnigheid naar België overplaatsen.

In april krijgt Agnes een telefoontje van de instelling: Delphine is aan de beterhand en mag een weekend naar huis komen. Nu kunnen Agnes en Patrick niets anders dan de Van den Bossches in te lichten, maar de reacties zijn allesbehalve goed. Peter vindt het niet kunnen dat Delphine weer vrij kan rondlopen en maakt zich vooral zorgen om Louise. Zij heeft nog steeds een trauma overgehouden na haar confrontatie met Delphine en wil haar liefst nooit meer tegen het lijf lopen. Delphine maakt het zichzelf niet gemakkelijk door op Facebook vriendschapsverzoeken naar alle Van den Bossches te sturen. Hierdoor weet op korte tijd iedereen dat ze binnenkort terug naar huis komt. Ook cafégast Freddy komt het nieuws te weten, en gooit nog meer olie op het vuur.

Delphine keert dit weekend terug naar huis en Agnes gaat haar halen. Vandaag komt ook Liesbeth terug naar huis voor een weekend, zodat ze haar familie nog eens kan zien. Agnes en Delphine staan in de file en daarom zijn ze wat later. Ondertussen zitten Patrick, Benny en Stefanie in volle spanning te wachten op de komst van Delphine. Ze zijn allemaal heel nerveus. Na een tijdje komen Agnes en Delphine aan bij de familie Coppens, nog voor Liesbeth er is. Delphine is opvallend stil en gaat al vroeg slapen, want ze is moe van de lange rit en van de drukte. Wanneer ze niet kan slapen die nacht, heeft ze een goed gesprek met Benny. Het weekend verloopt verder zonder incidenten, en Delphine is de familie Pauwels dankbaar. Ze wil dan ook het volgende weekend terug komen.

Ondertussen ontstaat er dankzij de uitspattingen van Freddy nog meer paniek bij de buurtbewoners. Hij wil iedereen aansporen om de terugkeer van Delphine te boycotten en zet voortdurende haatdragende reacties en commentaren op Facebook. Agnes probeert haar dochter te beschermen, maar ook Delphine kan deze commentaren lezen in de instelling. Wanneer ze het volgende weekend terug bij de familie logeert, krijgt ze een emmer modder over haar hoofd gesmeten. Agnes is er zeker van dat Freddy hier achter zit en gaat naar de politie, die uiteindelijk de zaak seponeren. Delphine voelt zich schuldig tegenover de familie Pauwels en wil niet langer in het weekend naar huis komen.

Enkele weken later krijgt Delphine van haar dokters te horen dat ze definitief de instelling mag verlaten. Ze neemt haar intrek in het huis van de familie Pauwels en is iedereen daar zeer dankbaar voor hun gastvrijheid. Maar Delphine wil haar leven terug op het juiste pad krijgen en hoopt een verzoening te creëren met de mensen die ze pijn heeft gedaan. Het begint bij Louise, die zelf de eerste stap zet om toenadering tot Delphine te zoeken. De twee hebben een goed gesprek samen en Delphine beseft dat als Louise haar kan vergeven, de rest van de familie Van den Bossche dat ook wel zal kunnen.

Agnes probeert haar dochter aan te sporen om terug onder de mensen te komen, en het lijkt haar te lukken wanneer Delphine haar opwachting maakt in de Jan en Alleman. Het loopt echter fout wanneer er een woordenwisseling is met Trudy in de Foodbar. Delphine komt te weten dat Louise achter de Facebookpagina tegen haar zat, en voelt zich opnieuw rotslecht. Ze maakt voor zichzelf een moeilijke beslissing en wil terug naar Frankrijk verhuizen, naar een plaats waar niemand weet wat ze uitgespookt heeft. Agnes wil er eerst niets van weten, tot ze beseft dat dit de beste oplossing is voor haar dochter. Delphine neemt haar intrek bij haar goede vriendin Charlotte.

Familie 5581 003
Familie 5581 005
5585 013
Familie5586

Op een dag staat Delphine plots voor de familie Pauwels hun deur. Agnes vraagt zich af wat haar dochter onverwacht en onaangekondigd komt doen in België. Ze vertelt dat Charlotte nu een vriendje heeft en daardoor nooit thuis was en ze uit eenzaamheid haar 'maman' is komen opzoeken. Uit Delphines gedrag kan Agnes afleiden dat haar dochter haar medicatie niet meer inneemt. Een week voor de terugkeer van Delphine ontving Agnes een kaartje met 'ik weet wat je gedaan hebt'. Delphine windt er geen doekjes om en komt af met feiten: Xavier, een ex-lief van Delphine van jaren geleden, blijkt spoorloos te zijn. Delphine is er bijna zeker van dat haar moeder Xavier vermoord heeft, aangezien Agnes hem slechts een stuk crapuul vond.

Agnes vertelt haar het echte verhaal, namelijk dat ze het lijk van Xavier terugvond achter bij haar in de schuur en al die tijd gedacht heeft dat Delphine haar lief had vermoord. Uit schrik dat haar dochter in de gevangenis zou belanden, heeft Agnes een put gemaakt en het lijk erin begraven samen met een hamer én Xaviers fiets in een beek gedumpt. Wanneer Agnes Delphine onder hypnose brengt, herinnert ze zich de toenmalige ruzie met Xavier opnieuw. Xavier kwam bij Delphine aan en vertelde haar op de vlucht te zijn aangezien hij net had ingebroken bij een elektrozaak. Hij was razend omdat er geen buit was. Doordat Xavier dringend geld nodig had, vroeg hij aan Delphine of hij van haar geld zou kunnen krijgen anders zouden 'ze' hem vermoorden.

Delphine herinnert zich een zekere David Contout, een louche gast waarvoor Xavier af en toe klusjes deed. Agnes geeft een anonieme tip door aan de gendarmie van Frankrijk. Nadien wordt Agnes opgeroepen om haar verhaal te doen en gaat ze samen met Delphine richting Frankrijk. Enkele weken later keert Agnes alleen terug en blijft Delphine terug bij haar vriendin Charlotte wonen.

In oktober 2016 komt het tot een definitieve breuk tussen Agnes en Patrick waardoor Agnes de beslissing neemt om haar leven in België terug vaarwel te zeggen. Ze trekt terug naar Frankrijk om er dichter bij Delphine te kunnen wonen.

Misdrijven

Trivia

  • Toen Delphine haar intrede in de serie maakte, werd het door de makers bevestigd dat het om een tijdelijke rol ging en dat Delphine een grote rol zou spelen tijdens de seizoensfinale. Desondanks maakt Delphine opnieuw haar opwachting vanaf april 2015.
  • Dankzij de achternaam van Delphine dachten enkele kijkers dat er een connectie was tussen haar en Nele Van Winckel, de ex-vrouw van Jan Van den Bossche die ook in Frankrijk woont. Hierdoor ontstond het gerucht dat Nele zou terugkeren naar de reeks, maar acteur Jef De Smedt ontkrachtte dit meteen.

Galerij

Foto's

Lees Meer

  • Voor meer informatie over de familie Moelaert/Van Winckel, zie hier.
  • Voor meer informatie over de ziekte van Delphine, zie hier.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.