FANDOM


Erik Verstraeten
Seizoenen 25NODV2627 ErikSeizoen26
Eerste verschijning Aflevering 5758 - 15 juni 2016
Laatste verschijning Aflevering 6046 - 15 november 2017
Gespeeld door Mark Stroobants
Kinderen Maaike Verstraeten
Ouders Onbekend
Huidige categorie Vorige Gastpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenVerhaallijnenTriviaFoto's

Algemene Informatie

Erik Verstraeten is een gastpersonage dat van 15 juni 2016 tot en met 3 november 2016, van 31 januari 2017 tot en met 24 februari 2017 en van 7 november 2017 tot en met 15 november 2017 vertolkt wordt door Mark Stroobants.

Familie en Liefdesleven

Erik is getrouwd met Myriam De Vos en samen hebben ze één dochter: Maaike Verstraeten.

Verhaallijnen

Erik is de buurman van Niko en Mieke. Hij komt bij Niko over de vloer nadat hij het nieuws vernam over Mieke's ongeval en brengt wat eten mee voor hem en wenst hem goede moed in deze situatie.

Niko is op de vlucht van de politie nadat hij beschuldigd wordt voor de moord op June Van Damme. Hij probeert zoveel mogelijk bewijsmateriaal bij elkaar te sprokkelen dat zijn onschuld bewijst. Hij zoekt naar mogelijke getuigen en komt terecht bij buurman Erik. Erik vertelt Niko dat hij op de dag van de moord op zijn appartement aan zee verbleef en zijn dochter Maaike toen bij een vriendin is blijven slapen. Niko is ten einde raad en vraagt hem om te liegen tegen de politie. Erik weigert om dit te doen, met als gevolg dat Niko agressief wordt tegenover hem. Erik slaagt erin om hem te kalmeren en geeft Niko zijn woord om het contact tussen hen niet te verklikken bij de politie. Net nadat Niko Eriks huis verlaat, beslist hij toch de politie op te bellen. Erik legt de telefoon neer, omdat Niko hem onder schot houdt met een geladen pistool.

Plots komt Maaike thuis en Niko heeft geen andere keuze dan de twee te gijzelen. Maar hij heeft niet door dat de politie ondertussen alles kan volgen via Maaikes gsm. Inspecteurs Ruth Delaet en Stef Mortier laten de gsm traceren en de politie is al snel ter plaatse. De politie staat klaar om het huis waar Niko zich bevindt met zijn twee gijzelaars binnen te vallen. Maar Stef wilt het anders aanpakken en gaat alleen naar binnen om met Niko te spreken. Wanneer hij vermeldt dat er geen kogels in Niko's pistool zitten, wordt de grond heet onder Niko's voeten. Hij kan niet anders dan zichzelf over te geven aan de politie.

Buurman-van-Niko
Schermafdruk 2017-02-10 17.20.59

Erik en Maaike moeten een verklaring afleggen bij de politie en vertellen hen dat er wel degelijk werd ingebroken in Niko's brouwerij en iemand zijn pistool heeft gestolen. Maaike moet nadien nog terugkeren om enkele verdachten te herkennen, maar slaagt er niet in de juiste persoon eruit te halen.

Een tijdje later is Niko toevallig getuige van een slaande ruzie bij zijn overburen. Hij ziet dat Erik zijn vrouw Myriam slaag geeft.

Niko plaatst een camera aan het raam om zijn overburen in de gaten te kunnen houden. Hij slaapt amper nog. Op een dag beslist Niko om een vriendschapsverzoek via Facebook te sturen naar Myriam. Niko komt in contact met haar en probeert te polsen of haar man haar meer mishandelt. Myriam geeft enkel toe dat Erik zeer jaloers is en dat hij niet mag weten dat ze Facebook heeft. De volgende dagen ziet Niko nog een paar keer aan hoe Erik met zijn vrouw omgaat. Op een keer is Niko het beu en wil hij ingrijpen maar Zjef is bang dat Niko zich de gebeurtenissen bij de overburen enkel inbeeldt door zijn slaapgebrek.

Niet veel later staat Erik bij Niko aan de deur om hem een bak Gust te vragen omdat ze bezoek krijgen. Niko is van goede wil en geeft hem een bak mee. Maar wanneer Niko even later door het raam kijkt ziet hij dat er helemaal geen bezoek is en dat Erik de Gust helemaal alleen opdrinkt en zijn vrouw opnieuw slaag geeft. De maat is vol bij Niko en moet ingrijpen. Zjef houdt hem weer tegen. Niko is echter zeker van wat er gebeurt en beslist om Erik en Myriam uit te nodigen voor een etentje om aan Zjef te bewijzen dat Erik gevaarlijk is wanneer hij teveel gedronken heeft. Zjef gaat akkoord met Niko zijn voorstel en de volgende dag komen Erik en Myriam langs in de brouwerij. Erik drinkt enkel water deze avond waardoor Niko zijn plannetje mislukt. Wanneer Erik die avond even naar het toilet is, ondervraagt Niko zijn buurvrouw over haar man. Myriam wil echter niets lossen.

Erik bedreigt Niko en wilt dat hij stopt met hem te bespioneren. Niko wordt beticht van voyeurisme. Hij kan de zaak echter niet loslaten. Tot grote ergernis van inspecteur Goris probeert Niko krampachtig te bewijzen dat Erik Myriam mishandelt. Zjef wilt hem tegen zichzelf beschermen. Op een nacht wordt Niko aangevallen door Erik, maar wanneer Zjef ertussen komt is Erik nergens te bespeuren. Hij is ervan overtuigd dat Niko de inbraak van Erik volledig gehallucineerd heeft. Hij probeert hem te overhalen om zich te laten opnemen in een instelling.

Na een goed gesprek met Niko beslist Zjef hem niet te laten colloqueren. Wanneer Niko alsnog een camouflagetent in zijn kamer wilt installeren om ongezien de buren te kunnen filmen, kan Zjef hem overtuigen dit niet te doen. De dag nadien worden de twee opgeschrikt wanneer er plots een huiszoeking voor stalking en voyeurisme bij hen plaatsvindt. Wanneer er foto's van Myriam worden teruggevonden in zijn lade, is Niko er zeker van dat Erik hem erin wilt luizen.

Zjef smokkelt Niko's laptop buiten tijdens de huiszoeking. Wanneer Niko door zijn raam Myriam bewusteloos op de grond ziet liggen, gaat hij er naartoe. Daar blijkt dat Erik, die reeds de politie heeft gebeld, Niko wilt laten opdraaien voor Myriams verwondingen. Na al die tijd praat Myriam eindelijk met de politie en zorgt ze ervoor dat Erik wordt aangehouden en de aanklachten tegen Niko worden vervallen. Ze gaat tijdelijk bij haar zus logeren.

2017-11-09 (1)
Familie 6046 extra 001

In de brouwerij duikt een onverwachte bezoeker op: buurman Erik. Erik heeft zijn straf uitgezeten en is op zoek naar Niko. Mieke maakt hem duidelijk dat hij contactverbod heeft opgelegd gekregen. Erik vraagt aan Niko of hij Myriam wilt contacteren. Hij wilt Myriam aantonen dat hij zijn leven heeft gebeterd. Wanneer ze Niko vertelt dat ze niets meer met Erik te maken wilt hebben, zetten hij en Mieke de hysterische Erik noodgedwongen aan de deur.

Erik kan niet aanvaarden dat Myriam hem niet meer wilt zien en gaat onder invloed van alcohol Niko opzoeken. Door zijn agressief gedrag komt Niko ten val en verliest hij bloed. Erik weigert Mieke met hem naar het ziekenhuis te laten gaan en beslist hen te gijzelen. Uiteindelijk kan Mieke Erik overtuigen om hen vrij te laten en zichzelf aan te geven bij de politie. Niko wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Daar blijkt hij een hersenschudding te hebben.

Trivia

Foto's

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.