FANDOM


† Femke Maeterlinck
Seizoenen 910 FemkeTijdelijkprofiel
Eerste verschijning Aflevering 1687 - 10 september 1999
Laatste verschijning Aflevering 2114 - 11 april 2001
Gespeeld door Stéphanie Meire
Kinderen -
Ouders Guy Maeterlinck en † Elisabeth Maeterlinck
Huidige categorie Vorige Hoofdpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenVerhaallijnenTriviaGeneriekFoto'sLees Meer

Algemene Informatie

Femke Maeterlinck is een hoofdpersonage dat van 10 september 1999 tot en met 11 april 2001 vertolkt wordt door Stéphanie Meire.

Familie en Liefdesleven

Femke is de dochter van dokter Guy Maeterlinck en Elisabeth Maeterlinck. Ze heeft ook één broer: Thomas Maeterlinck. Haar moeder is al geruime tijd overleden, en wanneer Guy hertrouwt met Monique Stevens krijgt Femke er een stiefmoeder bij. 

Door haar goede band met de familie Van den Bossche, leert ze Peter Van den Bossche kennen. Het klikt goed tussen de twee, maar Peter heeft ondertussen een relatie met secretaresse Jolien Stijnen. Peter en Femke kunnen het niet laten om te flirten, en gaan zelfs met hun tweetjes op vakantie naar Malta. Peter breekt met Jolien en kiest resoluut voor Femke. Ze stappen in het huwelijksbootje en Femke is zelfs zwanger. Hun geluk is van korte duur, want tijdens hun huwelijksreis heeft Femke een miskraam. 

Enkele maanden later is Femke opnieuw zwanger, en deze keer verloopt de zwangerschap wel zonder problemen. Tot Femke in de handen van scalpelkiller Kurt Smits valt. Ze verliest haar baby en belandt in een depressie. Peter maakt de moeilijke beslissing om Femke naar een psychiatrische instelling te sturen, waar ze zelfmoord pleegt. 

Verhaallijnen

Familie1693
Seizoen9 37
Seizoen9 22
Seizoen9 39
SF09 46

Femke en haar broer Thomas Maeterlinck ontmoeten Monique Stevens, de nieuwe vriendin van hun vader Guy Maeterlinck voor het eerst, omdat Monique haar intrek neemt in hun huis. Femke en Thomas willen haar liefst weer zo snel mogelijk buiten krijgen, omdat ze Monique absoluut niet kunnen uitstaan. Monique daarentegen doet haar uiterste best om een goede beurt te maken bij haar nieuwe stiefkinderen, maar zonder veel succes.

Ondertussen ontmoet Femke Peter Van den Bossche en vanaf hun eerste ontmoeting is er een klik tussen de twee. Peter heeft een relatie met secretaresse Jolien Stijnen, maar dat weerhoudt hem er niet van om met Femke te flirten. Peter vraagt of Femke mee wil naar Malta, waar hij ook afgesproken heeft met Jolien. Peter en Jolien maken ruzie in Malta, en wanneer zij terug naar België vertrekt, neemt Femke haar plaats in.

Maar de twee krijgen niet veel tijd om van elkaars gezelschap te genieten. Ze worden achtervolgd door Chris en Daniël, twee sekteleden van Salomon die in opdracht van Salomon Peter terug in hun macht willen krijgen. Peter schakelt de hulp van Joe Bonduono in en samen beramen ze een plannetje om Salomon in de val te lokken.

Ook Guido Van den Bossche reist naar Malta wanneer hij het nieuws verneemt, maar dankzij Peter wordt Salomon opgepakt door de politie. Chris en Daniël lopen echter nog steeds op vrije voeten en willen Salomon wreken. Ze vermoorden Guido tijdens een fiësta in de straten van Malta.

Terwijl in België het verschrikkelijke nieuws tot bij de familie geraakt, moeten Femke en Peter in Malta nog steeds onderduiken in hun hotelkamer. De familie weet niet of ze ongedeerd zijn of niet en beleven spannende dagen. Tot Femke en Peter teken van leven geven, en terugkeren naar huis voor de begrafenis van Guido.

Terug thuis komt het snel tot ruzie tussen Femke en Monique. Tijdens haar afwezigheid heeft ze het volledige huis gerenoveerd en Femke herkent haar eigen woning niet meer. Bovendien kan ze er niet mee lachen dat Monique en haar vader trouwplannen gemaakt hebben. Peter krijgt hetzelfde idee en vraagt Femke mee op weekend en ze verloven zich. Ze trouwen in het bijzijn van hun hele familie en Femke vraagt aan Thomas om haar getuige te zijn. Ze vertrekken nadien op huwelijksreis en Femke verkondigt dat ze zwanger is. Hun geluk is van korte duur, want tijdens hun reis krijgt ze een miskraam.

Peter krijgt al geruime tijd vreemde boodschappen, en ook Rita Van den Bossche, Jan Van den Bossche en Veronique Van den Bossche worden gestalkt. De vier Van den Bossches trekken naar het kasteel van Rullingen, waar ze vastgehouden worden door James 'de butler', een sektelid van Salomon. Femke wacht bij Els D'hollander en Vincent Misotten op meer nieuws, terwijl Jef Lits en Jos Janssens op zoek gaan naar de vier familieleden. Peter kan James overmeesteren en zijn familie redden. Ze keren allevier veilig terug naar huis.

Het geluk van Femke en Peter kan niet op wanneer Femke zwanger blijkt te zijn. Door toedoen van de sekteleider Salomon krijgt Femke echter een miskraam. Vanaf dan gaat het bergaf met haar. Zo valt ze ook in de handen van een serieverkrachter: Kurt Smits. Ze kan op het nippertje aan de dood ontsnappen, maar na dit incident was ze nooit meer hetzelfde. Peter besluit haar naar een psychiatrische instelling te sturen, maar dankzij Sarah De Kunst kan Femke ontsnappen en probeert de zelfmoord te plegen. Ze wordt net op tijd gered en vervolgens naar een instelling in het buitenland gebracht.

Peter brengt samen met zijn familie alles in gereedheid voor de terugkomst van Femke. Hij zet zelfs Trudy, met wie hij intussen een knipperlichtrelatie was begonnen, aan de deur. Plots krijgt Peter een telefoontje: Femke pleegde zelfmoord in de psychiatrische instelling.

Trivia

  • Peter Van den Bossche kon zijn ogen niet geloven toen hij enkele jaren na de dood van Femke, haar plotseling voor zich zag. Het blijkt om Eefje Govaert te gaan, de dochter van Frederik Govaert. De twee lijken sprekend op elkaar maar werden dan ook allebij vertolkt door Stephanie Meire. De makers besloten dit opmerkelijk verhaal te introduceren om de actrice terug in de reeks te krijgen. Ze moesten haar in 2001 laten gaan omdat Meire plots zwanger bleek te zijn en dit niet in het Familie-verhaal verwerkt kon worden. Femke had namelijk pas een miskraam achter de rug.
  • Tijdens aflevering 244 van het 19de seizoen wordt Femke nog eens vermeld tijdens een gesprek tussen Peter en June. Dit gebeurde nogmaals tijdens aflevering 97 van het 27ste seizoen, naar aanleiding van de verhaallijnen die zich toen afspeelde.

Generiek

Galerij

Foto's

Lees Meer

  • Voor meer informatie over de familie Maeterlinck, zie hier.
  • Voor meer informatie over het huwelijk van Femke en Peter, zie hier.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.