FANDOM


Freddy Steenhoudt
Seizoenen 24252628 FreddyS28
Eerste verschijning Aflevering 5459 - 26 februari 2015
Laatste verschijning Aflevering 6387 - 2 mei 2019
Gespeeld door Peter Thyssen
Kinderen -
Ouders Onbekend
Huidige categorie Vorige Nevenpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenBeroepslevenVerhaallijnenTriviaFoto's

Algemene Informatie

Freddy Steenhoudt is een nevenpersonage dat van 26 februari tot en met 21 mei 2015, van 17 september 2015 tot en met 16 september 2016, van 1 tot en met 2 juni 2017 en van 25 februari tot en met 2 mei 2019 vertolkt werd door Peter Thyssen.

Familie en Liefdesleven

Freddy was getrouwd met Christiane en hun huwelijk bleef kinderloos. Eind 2015 komt voor het eerst familie van Freddy in beeld, namelijk zijn twee neefjes Senne en Timo. In september 2016 hebben Freddy en Christiane relatieproblemen, waardoor zij hem verlaat. Freddy blijft achter met een hoop schulden en verhuist naar een piepklein vervallen studio.

Beroepsleven

Freddy was lasser van beroep en gaf judoles aan kinderen in de sportclub. In september 2017 blijkt Freddy - buiten beeld - in te springen in de Jan & Alleman. In 2019 zit Freddy volledig aan de grond na de scheiding met zijn vrouw. Hij is werkloos en woont in een kleine en kale studio. Hij werkt in het zwart in een wellnesscentrum en kan daar gratis gebruik maken van de faciliteiten. Via een familielid kan Freddy aan de slag als arbeider in een glasvezelbedrijf.

Verhaallijnen

Familie 5462 07
S24 E177 004
Familie 5511 003
Familie 5514 004

Freddy is een reguliere klant van de Jan en Alleman en komt zo aan de praat met Patrick Pauwels en Jan Van den Bossche. Hij is niet op zijn mondje gevallen en durft al eens zijn mening over alles te verkondigen in het café. Wanneer Patrick vertelt dat hij geen Facebook heeft, is Freddy duidelijk verbaasd en probeert hij Patrick te overtuigen van de voordelen van Facebook.

Eind april komen Patrick en Agnes Moelaert te weten dat Delphine Van Winckel voor een weekend naar huis mag komen uit de instelling. Ze willen dit verborgen houden, maar omdat Delphine via Facebook verschillende contactverzoeken verstuurt, komt al snel iedereen het te weten. Ook Freddy is al snel op de hoogte en hij vindt het ongehoord dat een 'zotte' zomaar op vrije voeten mag lopen. Hij begint een haatcampagne tegen Delphine en probeert iedereen uit de buurt aan te sporen om hem te volgen. Hij start een petitie en valt Agnes bovendien regelmatig lastig in de Jan en Alleman. Agnes kan het niet langer aanzien en gaat in de tegenaanval. Zeker wanneer Delphine een emmer modder over haar heen krijgt én de ruit van de familie Pauwels in diggelen wordt geslagen. Agnes gaat een klacht neerleggen bij de politie en Freddy wordt opgepakt en ondervraagd. Wegens een uitsluitend alibi, wordt hij snel weer vrijgelaten en komt het tot een pijnlijke confrontatie tussen Freddy en Agnes.

Nadien besluit Agnes het op een andere manier aan te pakken. Ze verspreidt in de Jan en Alleman een roddel over Freddy, namelijk dat hij zijn handjes niet kan thuishouden tijdens de sportlessen die hij geeft aan jonge kinderen. De volgende dag verschijnt er een negatieve reactie op Facebook, waardoor Freddy, en zijn 1.000 vrienden alles te zien krijgen. Freddy verkondigt in het café dat hij helemaal niets fout gedaan heeft en verdenkt meteen Agnes van deze actie.

Wanneer Delphine enkele dagen later definitief haar intrek gaat nemen bij de familie Pauwels, wil Freddy naar de burgemeester stappen op actie te ondernemen. Er wordt echter geen gehoor gegeven aan zijn klacht, en nadien stopt Freddy met de pesterijen. Delphine verhuist ook terug naar Frankrijk, waardoor Freddy zich koest houdt.

Familie 5578 002
5586 17
81aa81b73bd3d908b7e5118da97cfec8
Aflevering 5640-2
Aflevering5564-1
Familie 5673 002
Familie 5693 005
3eb0073ae8cf5d1b58bc845844bee2fc
Aflevering 5734-12
Familie afl5768 150

Freddy is nog steeds een vast gezicht in de Jan en Alleman. De plooien tussen hem en Agnes zijn blijkbaar platgestreken, want de twee kunnen weer op een vriendelijke manier met elkaar omgaan. Freddy blijft zich echter profileren als een bemoeial wanneer hij Jan de raad geeft of zonder vrouw op vakantie te vertrekken.

Wanneer Agnes een vreemde brief krijgt, met de tekst 'Ik weet wat je gedaan hebt' op, verdenkt ze meteen Freddy. Patrick confronteert Freddy hiermee, maar hij maakt hem meteen duidelijk dat een brief zijn stijl niet is, hij zou het veel directer aanpakken. Freddy heeft meteen in de gaten dat het ernstig is en vraagt zich luidop af wat Agnes allemaal te verbergen heeft. Nadien blijft hij steeds maar commentaar hebben over Delphine en Agnes en vindt Freddy dat ze allebei knettergek zijn. Jan verkoopt rode neuzen in het café voor Rode Neuzen Dag. Wanneer Freddy over Delphine haar psychische problemen begint, verdedigt Mathias zijn nichtje en legt hem het zwijgen op.

Freddy verkondigt in de Jan en Alleman dat een nachtwinkel uit de buurt is overvallen en probeert de nodige paniek te veroorzaken. Wanneer hij voorstelt om een buurtwacht op te starten, maakt Mathias duidelijk dat dit in het verleden al verkeerd uitgedraaid is. Ondertussen wordt Jan plots benadert door twee afpersers. Ze willen dat hij hen 1000 euro per maand betaalt 'om hem te beschermen en schade te voorkomen'. Om de potentiële inbrekers af te schrikken hangt Jan een valse camera in zijn café. Freddy is echter van mening dat een alarmsysteem die rechtstreeks in contact staat met de politie handiger is. Jan maakt hem duidelijk dat hij zo'n duur systeem zich niet kan permitteren.

Patrick begint met een repairatelier waar hij ook tweedehandsspulletjes verkoopt. Freddy komt al snel een kijkje nemen en merkt meteen op dat zijn nieuwe zaakje vooral veel allochtonen lokt. Freddy kan het niet laten om de nodige commentaar te geven en wanneer enkele dagen een belastingcontroleur opduikt, verdenken Patrick en Agnes meteen dat Freddy hier achter zit. Het gaat van kwaad naar erger wanneer er ingebroken wordt door Freddy's neefjes Senne en Timo. Ook in de Jan en Alleman zorgen de twee jongemannen voor onrust wanneer ze racistische uitspraken doen en Agnes beledigen. Patrick eist dat Senne en Timo hun verontschuldigingen aanbieden en alle spullen terugbrengen, anders gaat hij naar de politie. Freddy voelt dat de grond onder zijn voeten warm wordt, en kalmeert alweer.

Enkele weken later is Freddy in de Jan en Alleman getuige van een moeilijk gesprek tussen Jan en zijn brouwer Marcel. Freddy heeft enkele glaasjes op van het Niko-bier en praat zijn mond voorbij wanneer Niko nadien langskomt. Freddy beslist vervolgens een overnachting te boeken in de Mie&B. Deze overnachting is voor hem geen aangename ervaring door de luidruchtigheid van Niko's gasten voor de proeverij. Freddy wilt slechts 20 procent van de factuur betalen na zijn verblijf. Bij Mie&B lopen de annulaties binnen na zijn vernietigende recensie. Terwijl Niko de friends inschakelt om valse recensies te schrijven, slaagt Mieke erin om een deal te sluiten met Freddy in ruil voor een goede recensie. Freddy blijft opnieuw bij Mieke overnachten en amuseert zich deze keer te pletter door samen met Niko en Mathias te werken aan een bestelling van de brouwerij.

Niko's bier ligt officieel in de winkelrekken. In de winkel staat hij met een Gust-standje, waar consumenten zijn bier kunnen proeven. Freddy en Niko maken het te bont bij hun standje in de winkel, tot grote ergernis van de winkelverantwoordelijke.

In de Jan & Alleman mistelt Faroud zich en geeft hij Freddy 10 euro te weinig terug. Freddy kan het niet laten om meteen racistische uitspraken te vuren in de richting van Faroud. Wanneer hij tegen Jan begint te vloeken, beslist Faroud om Freddy eigenhandig buiten te gooien. Later op de dag komt hij terug naar het café met een verstuikte pols en enkele dreigementen. Jan maakt hem wijs dat Faroud een klacht tegen hem aan het schrijven is over racisme en discriminerende opmerkingen. Een dag later komt Freddy zijn verontschuldigingen aanbieden bij Faroud.

Veronique werd in opdracht van June. Wanneer Freddy in het café haar arm aanraakt, krijgt ze flashbacks van de verkrachting en scheldt ze Freddy uit. Jan wil geen handtastelijkheden in zijn café. Terwijl Freddy hem duidelijk maakt dat hij onschuldig is, wil Jan hem in het vervolg het café niet meer binnenlaten. Freddy keert echter terug tijdens de Ramadam en maakt hier enkele opmerkingen over tegenover Faroud. Freddy probeert hem te overhalen om toch iets te drinken overdag, terwijl hij dat niet mag doen van zijn geloof. Wanneer Freddy zich aan de toog zet met een pakje frieten, gooit een gefrustreerde Jan het bier over de frieten. Nadien verandert Freddy van tactiek en wil hij zelfs Faroud beter leren kennen. Hij lijkt oprecht geïnteresseerd te luisteren naar zijn verhalen en de twee leggen hun conflict bij.

S26 afl5772 023
Familie 5782 006
S26 afl5783 035
Schermafdruk 2017-06-23 17.54.05

Freddy kan het er in eerste instantie niet mee vinden dat Faroud Kir met zijn familie het Suikerfeest mag vieren in de Jan en Alleman. Niet veel later staat Freddy echter al te smullen van de lekkernijen die de moeder van Faroud heeft klaargemaakt.

Twee maanden later

Zoals gewoonlijk zit Freddy weer aan zijn toog bij de Jan en Alleman, maar deze keer is hij weer eens slechtgezind en vliegt zonder reden uit op Jan. Wanneer Faroud hem probeert te kalmeren duwt hij Faroud op de grond. Jan gooit Freddy zonder twijfel buiten, maar Faroud loopt Freddy achterna om te vragen wat het probleem is. Freddy wil niets lossen aan Faroud en hij wil met rust gelaten worden. Faroud belooft om met Freddy te gaan vissen als hij hem vertelt wat het probleem is. Freddy gaat akkoord en ze besluiten de volgende dag te gaan vissen. Wanneer Benny Coppens dit verneemt staat hij ook te springen om mee te gaan. Eenmaal aangekomen wil Freddy nog steeds niet lossen wat de dag voordien het probleem was. Wanneer hij een telefoontje krijgt van zijn vrouw, Christianne, kan hij niets anders dan zijn probleem vertellen aan Faroud. Zijn vrouw heeft hem al een week geleden in de steek gelaten omdat de twee altijd ruzie hadden. Freddy mist zijn vrouw echter heel hard. Nadien proberen Faroud en Benny hem nog een plezante avond te bezorgen zodat hij al zijn miserie zou vergeten.

Freddy duikt enkele maanden later weer op in de Jan & Alleman. Hij ontmoet hier de vader van Benny, Alfons Coppens. Wanneer Freddy hoort dat Stefanie terug een relatie is begonnen met Simon, waarschuwt hij Alfons voor Simon. Hij vertelt hem dat Simon een gevaarlijke gast is en tot alles in staat is. De volgende dag zit Freddy weer aan de toog, maar hij merkt dat Jan niet echt gelukkig is. Hij wil weten wat er aan de hand is en blijft maar door vragen. Jan heeft er genoeg van en wil hem buiten gooien maar Benny kan tussen beide komen en kalmeert Jan.

Familie 6343 004
2019-04-17 (10)
2019-04-19 (5)
2019-05-08 (10)

Freddy komt terug dagelijks langs in de Jan & Alleman nu zijn scheiding met Christianne achter de rug is. Wanneer Benny een miljoen euro wint, krijgt Freddy er ook al snel lucht van. Hij polst regelmatig om eens geld te lenen bij Benny en gaat met hem vissen. De twee kunnen al snel terug goed met elkaar opschieten. Patrick, Alfons en Robyn vrezen echter dat Freddy gewoon van hem profiteert. Op een dag biecht Freddy aan Benny op dat hij in geldnood zit en dat Christianne hem volledig kaal heeft geplukt. Benny heeft medelijden en wil hem helpen, maar Patrick waarschuwt hem. Freddy verkoopt zijn televisietoestel aan Benny om wat geld te sprokkelen. Ook stort Benny 20.000 euro op Freddy zijn rekening. Benny is razend wanneer hij ontdekt dat het televisietoestel wat hij kocht defect is. Freddy is teleurgesteld dat Benny denkt dat hij hem wilde oplichten en laat een tijdje niets meer van zich horen.

Benny maakt zich zorgen, omdat hij al enkele dagen niets meer gehoord heeft van Freddy en gaat hem opzoeken. Hij vindt hem in een klein appartement met weinig meubels. Freddy zit dus werkelijk in geldnood en speelde geen komedie. Hij belooft aan Benny om alles terug te betalen op termijn. Freddy kan ook aan de slag als poetser in een welness. Zo gaat het dan weer stilaan beter met hem en kan hij de draad weer oppakken.

Benny weet niet goed wat te doen met zijn geld en geeft het uit aan nutteloze inkopen. Freddy is van mening dat hij het geld moet investeren. Lars raadt hem dit echter af. Later komen Freddy en Stefanie met het idee om Benny het huis terug te laten kopen van Agnes. Dit zou Patrick een serieus plezier doen. Freddy schat het huis op zo een 300.000 euro, maar Agnes maakt het hen moeilijk en vraagt een half miljoen. Benny vindt dit teveel en beslist om niet te kopen.

Freddy brengt Benny op het idee om dan maar een nieuw huis te kopen. Patrick is hier niet zo blij om en blijft liever in het huis van Agnes wonen. Benny luistert niet naar Patrick en gaat samen met Mathias op huizenjacht. Hij is impulsief en koopt een villa in een chique buurt. Als Patrick, Stefanie en Alfons dit horen willen ze niet verhuizen. Benny vraagt aan Freddy om hem te helpen de verkoper te overtuigen de villa toch niet aan hem te verkopen. Dankzij Freddy wordt dit geregeld. Benny beslist dan toch nog eens een bod te doen op het huis van Agnes en deze keer wordt het wel aanvaard.

Het gaat opnieuw slechter met Freddy, aangezien hij overal solliciteert maar niemand hem wil aannemen. Hij ziet het niet meer zitten en vertelt Benny hoe oneerlijk het leven is. Benny maakt zich weer zorgen om zijn vriend. Diezelfde week krijgt Freddy goed nieuws van zijn achterneef. Hij mag langsgaan bij de glasvezel waar zijn achterneef werkt voor een sollicitatiegesprek met de ploegbaas. Freddy moet eerst nog langs de medische dienst en de personeelsdienst passeren, maar heeft goede hoop.

Trivia

  • In de korte inhouden werd fout aangekondigd dat niet Freddy, maar Didier Spinel achter de haatcampagne tegen Delphine Van Winckel stond. De twee personages zijn dan ook quasi identiek. Ze worden beiden vertolkt door een bekende acteur en spenderen veel tijd als stamgast van de Jan en Alleman.
  • Louis Thyssen, de zoon van acteur Peter Thyssen, maakte in de reeks even zijn opwachting als Senne Steenhoudt, het neefje van Freddy.
  • Elke keer als Freddy de Jan en Alleman binnenstapt, zegt hij altijd dezelfde zin: "Elk zijne goeiedag!"
  • Freddy is niet vies van racistische uitspraken en krijgt het daarom vaak aan de stok met mensen in zijn omgeving. Zijn neef Senne gaat echter veel verder dan hij zelf zou durven gaan. 
  • Aanvankelijk leek het alsof de rol van Freddy slechts een gastrol was voor een korte periode. Tijdens het 25ste seizoen kreeg het personage meer diepgang en groeide uit tot een vast personage. In het najaar van 2016 verdwijnt Freddy plots uit beeld na de breuk met zijn vrouw. Een jaar later in 2017 keert Freddy kort even terug. En ook in 2019 keert Freddy terug voor enkele maanden.

Foto's

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.