FANDOM


Guy Maeterlinck
Seizoenen 891011121314151617 Portret2007 Guy 2
Eerste verschijning Aflevering 1653 - 3 mei 1999
Laatste verschijning Aflevering 3644 - 15 september 2007
Gespeeld door Luk De Koninck
Kinderen Thomas Maeterlinck en † Femke Maeterlinck
Ouders Onbekend
Huidige categorie Vorige Hoofdpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenStudies en BeroepslevenVerhaallijnenTriviaGeneriekGalerijFoto'sLees Meer

Algemene Informatie

Guy Maeterlinck is een hoofdpersonage dat van 3 mei 1999 tot en met 15 september 2007 vertolkt wordt door Luk De Koninck.

Familie en Liefdesleven

Guy en zijn eerste echtgenote Elisabeth Maeterlinck hadden samen twee kinderen: Thomas Maeterlinck en Femke Maeterlinck. Na de plotse dood van zijn vrouw bleef Guy alleen achter met zijn kinderen. Hij leert de gescheiden Monique Stevens kennen op een cruise voor singles. De twee stappen na enkele jaren in het huwelijksbootje, maar hun geluk is van korte duur wanneer Monique sterft door een besmettelijke tropische ziekte. Guy had ook een oogje op Els D'hollander, die bij hem troost zocht na de dood van haar echtgenoot Guido Van den Bossche. De dood van Monique is niet de enige ingrijpende gebeurtenis want kort na elkaar verliest Guy ook zijn beide kinderen. Femke pleegt zelfmoord en Thomas overlijdt na een vliegtuigcrash.

Na de dood van Monique heeft Guy kort een relatie met Eefje Govaert, de dochter van zijn goede vriend Frederik Govaert. Er komt meteen veel kritiek omdat ze enkele jaren jonger is en bovendien sprekend lijkt op Guys overleden dochter Femke. Guy ziet dit in en maakt een einde aan hun relatie en leert daarna de zus van Frederik beter kennen: Annemarie Govaert. Ook zij stappen in het huwelijksbootje en ze hebben een gelukkig huwelijk, tot Guy ontdekt dat Annemarie ooit haar gehandicapte kindje vermoordde. De stoppen van Annemarie slaan door en ze valt Guy en Lennert De Waele aan met een mes. Annemarie wordt naar een psychiatrische instelling gestuurd en sterft later aan een hartaanval. 

Guy vindt opnieuw het liefdesgeluk bij Eline Vaerenbergh, de psychiater van Annemarie. Ze neemt al snel zijn intrek bij hem, en later nemen ook de twee dochters van Eline - Noa de Rixart de Waremme en Zoë de Rixart de Waremme - hun intrek bij het koppel. Enkele jaren later verhuizen ze met hun viertjes naar de Verenigde Staten om er een nieuw leven te beginnen.

Studies en Beroepsleven

Guy is dokter van opleiding, en specialiseerde zich als hartchirurg. Tijdens het negende seizoen opent er een nieuwe cardiologische afdeling in het ziekenhuis, waar hij de leiding over krijgt. Guy blijft jarenlang in het ziekenhuis werken tot hij tijdens het zestiende seizoen een aanbieding krijgt van een gerennomeerd ziekenhuis in de Verenigde Staten. Hij verhuist samen met zijn gezin.

Verhaallijnen

Seizoen8 36

Dokter Guy Maeterlinck is een weduwenaar met twee kinderen. Na de dood van zijn vrouw Elizabeth heeft hij geen relatie meer gehad, maar daar wil hij nu verandering in brengen. Hij wil via een cruise voor singles op zoek gaan naar de vrouw van zijn leven.

Nog voor Guy het schip opstapt, ontmoet hij Monique Stevens, die er afgesproken heeft met haar vriend Jean. Het klikt echter zeer goed tussen de twee en Monique laat Jean vallen voor Guy. Terug in België houden ze contact met elkaar en geeft Guy eerlijk zijn gevoelens voor haar toe. De twee kussen en zijn smoorverliefd op elkaar. Monique stelt Guy voor aan haar zoon en de rest van de familie.

Seizoen9 51

De zeeklassen van de kinderen is in mineur afgelopen. De meeste deelnemers hadden botulisme opgelopen door bedorven voedsel. Nele Van Winckel wordt gebombardeerd tot heldin van de dag, omdat ze zich zo goed heeft ingezet voor iedereen. Ook Guy is onder de indruk en biedt haar een job aan als verpleegster in het ziekenhuis waar hij werkt. Nele kan de job echter niet aannemen omdat ze het niet kan combineren met de zorg voor haar kinderen.

Seizoen9 54

Guy en Monique Stevens zijn vervolgens uitgenodigd voor een feestje ter gelegenheid van de huwelijksverjaardag van Anna Dierckx en Albert Thielens. Daar maken Guy en Monique hun verloving bekend, en vertelt Bart Van den Bossche bovendien dat hij terug naar Amerika trekt om er een jaartje te gaan studeren.

Seizoen9 70

Monique neemt haar intrek bij Guy en leert zijn twee volwassen kinderen kennen: Thomas Maeterlinck en Femke Maeterlinck. De twee kunnen Monique helemaal niet uitstaan en willen haar zo snel mogelijk weer buitenpesten. Guy durft zijn kinderen niet tegenspreken, en zijn gedrag stoort Monique uitermate. Guy heeft het dan ook te druk met de opening van de nieuwe cardiologische afdeling van het ziekenhuis, waar hij de leiding over krijgt. Het is uiteindelijk Femke die haar gedrag aanpast, na een goed gesprek met Monique over haar overleden moeder.

Seizoen9 77
Hart 2

Els D'hollander en Guido Van Den Bossche nodigen Guy en Monique uit voor het doopsel van Enrique Van den Bossche. Monique heeft al snel in de gaten dat Guy en Els het goed met elkaar kunnen vinden, vooral omdat ze in dezelfde branche tewerkgesteld zijn. Daarnaast is Thomas nog steeds een plannetje aan het bedenken om Monique te doen verdwijnen. Na de plotse dood van Guido, groeien Guy en Els nog dichter naar elkaar toe. Tijdens een zwak moment van de twee, kussen ze, maar ze hebben er allebei spijt van.

Seizoen9 41

De dood van Guido was een zware klap voor Anna Dierckx en ze belandt op de afdeling van Guy met ernstige hartproblemen. Guy heeft geen goed nieuws voor de familie, want haar toestand is kritiek. Anna moet onder het mes, en Guy staat erop om de operatie zelf uit te voeren. Nadien heeft hij opnieuw slecht nieuws: haar hart is er erger aan toe dan verwacht, en ze zal dringend een donorhart moeten hebben. Maar door haar leeftijd, staat ze onderaan de lijst van donoren.

Guy probeert Anna het zo comfortabel mogelijk te maken en vertrekt daarna op reis naar Mexico met Monique. De twee maken er wilde plannen om te trouwen, maar die plannen komen in het gedrang door de tussenkomst van Guys collega Antonio. Bovendien is Guy constant met zijn werk bezig en verwaarloost hij Monique. Ze bergen hun trouwplannen op en Monique spendeert meer tijd met Antonio dan met Guy. Ze keren noodgedwongen terug naar huis.

Anna komt terug in het ziekenhuis terecht en haar toestand verbetert er niet op. Guy maakt een radicale beslissing en zet haar bovenaan de lijst voor een donorhart. Hij worstelt met zijn geweten, maar enkele dagen later staat er al een donorhart klaar, namelijk dat van Anna's achterkleinzoon Enrique Van den Bossche. Hij stierf na een aanrijding met een camion en overleed ter plaatse. Zijn vader, Peter Van den Bossche wil dat het hart van zijn zoontje naar zijn grootmoeder gaat en Guy regelt de operatie.

Door de toestand van Anna, zijn Guy en Peter goede vrienden geworden, en het doet Guy veel plezier dat Peter in het huwelijksbootje met zijn dochter Femke Maeterlinck stapt. Tussen hem en Monique botert het nog steeds niet goed, zeker wanneer Cathérine Misotten openlijk met Guy begint te flirten. Guy maakt haar echter snel duidelijk dat hij geen interesse heeft.

S10-056

Guy en Monique Stevens krijgen in België het zoek van Antonio, Guys collega uit Mexico. Antonio en Monique kunnen het nog steeds goed met elkaar vinden, en het wordt Guy snel duidelijk dat hij niet zomaar op bezoek komt. Feit is dat zijn relatie met Monique nu al een tijdje onder druk staat door zijn tijdsgebrek. Monique en Antonio spenderen steeds meer tijd samen en dat zorgt meermaals voor jaloerse blikken. Guy confronteert zijn vriendin met de feiten en Monique kiest voor Guy.

S10-148

Ondertussen krijgt Guy het verschrikkelijke nieuws dat zijn dochter Femke Maeterlinck in de handen van de scalpelkiller terecht gekomen is. Ze verliest haar ongeboren kindje, maar komt ze zelf zonder kleerscheuren vanaf. Toch gaat het sindsdien erg snel bergaf met Femke. Ze belandt in een depressie en lijdt aan een schijnzwangerschap. Zowel Peter Van den Bossche als Guy beseffen dat Femke professionele hulp nodig heeft en ze sturen haar naar een instelling. Monique kan het amper aanzien dat door dit voorval Guy en Els D'hollander opnieuw veel tijd met elkaar spenderen.

S10-142

Sarah De Kunst is nog steeds vastberaden om zich op de Van den Bossches te wreken. Ze ontvoert Thomas Maeterlinck in de hoop dat die haar wil helpen om VDB Electronics onderuit te halen, maar hij weigert omdat hij nog steeds een heleboel geld in het bedrijf heeft zitten. Sarah gooit het over een andere boeg en wil Peter raken door Femke de dood in te jagen. Terwijl Sarah naar de instelling van Femke trekt, kan Thomas ontsnappen en de politie inlichten. Femke wordt net optijd uit een parkvijver gered, waarin ze zichzelf onder impuls van Sarah probeerde te verdrinken. Sarah wordt opgepakt en belandt in de psychiatrie. Femke wordt dan weer ondergebracht in een hoogaangeschreven buitenlandse instelling. Thomas wordt aanzien als de held van de dag en krijgt al snel opnieuw een job bij Electronics.

S10-152

Guy wil aan Monique tonen dat hij haar echt graag ziet en hij maakt eindelijk werk van hun huwelijk. Ze willen trouwen in mei, maar problemen binnen de familie strooien roet in het eten. Monique krijgt een telefoontje vanuit Amerika met de mededeling dat Bart Van den Bossche er is omgekomen bij een vliegtuigcrash die geen overlevenden kende. Ze besluiten hun huwelijk tijdelijk af te blazen.

Nadien krijgt Guy problemen op het werk, wanneer zijn assistente Melissa een oogje op hem heeft. Guy moet de jonge vrouw afwijzen, maar zij neemt dit allesbehalve positief op. Ze legt een klacht neer tegen Guy en Monique vraagt zich luidop af of hij niet te ver is gegaan. Melissa biedt haar verontschuldigingen aan en trekt haar klacht weer in, maar er blijven vreemde dingen gebeuren. Er verdwijnen dossiers in het kantoor van Guy, en voor hem is de maat vol. Hij ontslaat haar.

Niet veel later krijgt ze het bezoek van een zekere Christel Feremans, die beweert Barts verloofde te zijn geweest en samen met hem een zoontje Mike te hebben gekregen. Ondertussen krijgt Monique het nieuws te horen dat Bart toch nog in leven is. Peter Van den Bossche, Brenda Vermeir en Koen Lamoen reizen naar Amerika om de verloren zoon terug te halen.

Huwelijk monique2

In Amerika zijn Peter, Brenda en Koen erin geslaagd om Bart Van den Bossche in veiligheid te brengen en ze keren terug naar België. De hereniging van Monique Stevens en haar zoon verloopt zeer hartelijk en ook Guy is ontzettend blij dat haar zoon terug in het land is. Tot Guy te weten komt dat Monique en Antonio nog steeds contact met elkaar hebben. Hij reist naar Mexico om zijn collega het vuur aan de schenen te leggen. Hij wil dat hij Monique voorgoed met rust laat en keert terug naar België. Monique is helemaal niet tevreden, maar Guy probeert haar wijs te maken dat hij in Amerika zat voor zijn werk.

Guy en Monique willen hun relatie niet meer op het spel zetten en beloven voortaan eerlijk met elkaar te zijn. Ze kunnen elkaar dan ook goed gebruiken, want ze hebben allebei problemen met hun kinderen. Thomas Maeterlinck is een relatie met Christel Feremans begonnen, en zij heeft helemaal geen goede invloed op hem. Samen willen ze de familie Van den Bossche onderuit halen en ze krijgen zelfs de hulp van Bart Van den Bossche. Guy moet toekijken hoe zijn eigen zoon langzaam volledig van karakter verandert.

Peter Van den Bossche vertelt aan Guy het goede nieuws dat Femke Maeterlinck eindelijk vrijgelaten wordt uit de instelling. Ze wachten ongeduldig op haar thuiskomst, maar krijgen slecht nieuws te verwerken. Femke heeft alsnog zelfmoord gepleegd.

Op 14 februari stappen Guy en Monique eindelijk in het huwelijksbootje, en alles verloopt deze keer wel volgens plan. Hun geluk is echter van korte duur wanneer een doodzieke Mieke Van den Bossche terug in het land is. Ze heeft een uiterst besmettelijke ziekte opgelopen in Brazilië en haar kansen op overleven zijn zeer klein. Mieke wordt thuis bij Monique en Guy verzorgd, maar wanneer de beademingstoestellen uitvallen, geeft Monique haar dochter mond op mondbeademing. Hierdoor wordt Monique ook besmet met de ziekte, en het gaat snel bergaf met haar. Terwijl Mieke elke dag sterker wordt, takelt Monique verder af. Ze sterft in het bijzijn van haar dochter en Guy.

Guy probeert zijn leven weer op te pakken en stort zich op zijn werk als chirurg. Hij ontmoet de familie van zijn beste vriend, en collega, Frederik Govaert. Vooral Eefje Govaert valt bij Guy in de smaak, omdat ze als twee druppels water op zijn overleden dochter Femke lijkt. Guy en Eefje hebben kort een relatie met elkaar, ondanks het leeftijdsverschil en haar gelijkenis met Femke. 

Al snel krijgt Guy van overal negatieve commentaar op zijn nieuwe relatie. Ook zijn stiefdochter Mieke probeert Guy ervan te overtuigen dat zijn relatie niet juist is. Guy maakt een einde aan de relatie en Eefje vertrekt naar Canada. Nadien laat Guy opnieuw een vrouw toe in zijn leven, de zus van Frederik: Annemarie Govaert. De twee verloven zich en stappen in het huwelijksbootje. 

Ondertussen heeft Guy helemaal gebroken met zijn zoon Thomas. Hij is volledig op het slechte pad geraakt dankzij Sarah De Kunst en Xavier Latour. Hij wil zich wreken op de Van den Bossches voor de dood van zijn zus.

Guy en annemarie

Thomas is omgekomen tijdens een vliegtuigcrash met Sarah De Kunst. Voor Guy is dit het zoveelste verlies, maar dankzij de hulp van Annemarie en Mieke kan hij dit ook te boven komen. 

Wanneer Frederik hartproblemen krijgt, moet hij dringend geopereerd worden. Hij staat erop dat Guy de operatie uitvoert. Frederik overleeft deze echter niet en Annemarie neemt Guy dit lange tijd kwalijk.

500px-Huwelijk guy

Bij de grote schoonmaak treft Guy oude spullen van Annemarie aan. Ze weigert echter om het over haar verleden te hebben. Guy begint te graven in het verleden van zijn echtgenote, maar daar kan Annemarie niet mee lachen. De twee maken geregeld ruzie over haar verleden, maar ze kunnen het weer bijleggen wanneer Eefje tijdelijk terugkeert naar België met haar nieuwe vriend. Ze blijven bij Guy en Annemarie logeren, tot ze op een ochtend wakker worden en merken dat heel het huis is leeggeroofd. De verloofde van Eefje bleek een ordinaire dief te zijn en Eefje vertrekt terug naar Canada.

Dood annemarie

Annemarie moet een gynaecologische ingreep ondergaan. Wanneer hij zich achteraf bij zijn collega-arts over het verloop informeert, komt Guy te weten dat Annemarie ooit een kind op de wereld heeft gezet. Guy confronteert haar met dit verhaal en hij komt te weten dat Annemarie haar kindje vermoord heeft omdat het gehandicapd was. Haar stoppen slaan door: ze probeert de kleine Lennert te verstikken en valt Guy aan met een keukenmes.

500px-Jan en linda
Annemarie wordt overgeplaatst naar de psychiatrie. Zowel Guy als Lennert komen er met de schrik vanaf. Guy besluit zijn echtgenote niet zomaar in de steek te laten en komt haar nog regelmatig bezoeken. Zo ontmoet hij Eline Vaerenbergh, haar vaste psychiater. Na een paar weken lijkt het weer beter te gaan met Annemarie, tot ze plotseling sterft aan een hartaanval. 
Familie3574

Guy en Eline groeien nadien dichter naar elkaar toe en ze beginnen een relatie met elkaar. Wanneer Eline de tweeling Zoë en Noa ontmoet, krijgt ze heimwee naar haar eigen tweeling. Ze beviel immers op 17-jarige leeftijd van twee meisjes, die ze onder dwang van haar ouders moest afstaan. Uiteindelijk zal blijken dat dat het om Zoë en Noa zelf gaat. Moeder en dochters worden herenigd. Noa en Zoë nemen hun intrek bij Guy en Eline.

De serie maakt een sprong in de tijd van drie jaar

Guy woont ondertussen met zijn gezinnetje in een nieuwe woning. Noa is een stuk volwassener geworden dankzij haar job bij VDB Electronics, maar bij Zoë zijn de jaren van verstand nog niet begonnen. Guy is vastbesloten om Noa en vooral Zoë te temmen en hij stelt een huishoudreglement op.

S17W02-10

Veronique en Mario zitten met hun handen in het haar door hun zoontje Cédric. Het ziet ernaar uit dat zijn toestand terug verslechtert en Veronique wil de jongen op internaat sturen in Zwitserland. Mario is resoluut tegen en haalt Guy naar België om hem te onderzoeken. Guy kan het koppel niet helpen en heeft bovendien minder slecht nieuws. Hij wil het huis dat hij aan de twee verhuurt namelijk verkopen. Hierdoor neemt uiteindelijk Bert Van den Bossche zijn intrek in het huis en moeten Veronique en Mario terugkeren naar het huis van Marie-Rose.

Na het definitieve vertrek van Guy en Eline naar Amerika blijkt dat de twee nog contact houden met hun familie en vrienden in België. Zo zijn Eline en Marie-Rose anno 2011 nog steeds vriendinnen, ook al wonen ze ver van elkaar. Doordat ze elkaar nog regelmatig horen, kan Marie-Rose voor Leen een stageplaats als hartchirurg in Amerika regelen via Guy. Leen mag beginnen aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles, waar ook Guy als hartchirurg werkt. Zelfs nonkel Guido heeft jaren geleden nog gerevalideerd in dit centrum. In 2013, wanneer Leen terugkeert naar België, blijken Guy en de tweeling nog in Los Angeles te wonen. Begin 2017 verhuist Trudy met haar gezin naar LA om dichter bij haar halfzussen te kunnen zijn én er met een propere lei te beginnen.

Trivia

  • Naast acteur was Luk De Koninck ook een hele tijd co-regisseur van Familie.
  • In het 22ste seizoen wordt bevestigd dat Guy nog steeds in Amerika woont.
  • Jaren na zijn vertrek uit Familie ging De Koninck aan de slag bij concurrent-soap Thuis, waar hij sinds 2015 de rol van psychopaat William Degreef vertolkte tot 2016.

Generiek

Galerij

Foto's

Lees Meer

  • Voor meer informatie over de familie Maeterlinck, zie hier.
  • Voor meer informatie over de relaties van Guy, zie hier.
  • Voor meer informatie over de affaires van Guy, zie hier.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.