FANDOM


Jacky-Lafon
Jacky Lafon (Dendermonde, 21 november 1946) is een Vlaamse actrice en zangeres bekend voor haar rol van Rita Van den Bossche die ze van 1991 tot 2015 vertolkte in de soap Familie.

Persoonlijk leven

Jacky Lafon is van 1973 tot 1982 getrouwd geweest met Ernest Adriaensen (De Strangers). In 1989 huwden ze opnieuw maar ze scheidden weer in 1995.

Televisie

In 1991 werd Jacky Lafon gevraagd voor de rol van Rita Van den Bossche in de nieuwe soap Familie. Vanaf in het begin werd duidelijk dat Rita het zwarte schaap in de familie zal zijn wegens haar drankverslaving. Het personage 'Zatte Rita' is geboren en maakte van Jacky Lafon een begrip in de televisiewereld. 

Na maandenlange ontevredenheid over de toestand van haar Familie-personage vroeg Lafon eind 2008 om Rita definitief uit de soap te schrijven. De makers aanvaardden dit niet en beloofden Jacky dat haar rol op termijn opnieuw veel boeiender én groter zou worden. Ze ging akkoord en bleef haar medewerking verlenen. Vreemd genoeg vroeg ze in 2012 dan weer om haar rol opnieuw te verkleinen. Sindsdien heeft ze nog maar 1 opnamedag per week. In 2014 volgde het nieuws dat Jacky Lafon op eigen initiatief de soap zal verlaten. Ze wil zich bij speciale gelegenheden wel nog engageren om een gastoptreden te maken, maar zal vanaf het voorjaar 2015 geen vast gezicht meer zijn. Niet veel later heeft ze reeds spijt van haar beslissing en hoopt ze dat ze mag terugkeren van VTM. De makers van Familie hebben hier geen momenteel geen concrete plannen voor. Na haar korte terugkeer eind 2015 hoopt Lafon op meer.

Film

  • 1986: bijrol als Verpleegster in De paniekzaaiers
  • 2010: cameo als talkshowgaste in Zot van A.

Muziek

Op achtjarige leeftijd stond ze als Doornroosje voor het eerst op de planken in het schooltheater. Nadien was ze drie jaar actief in het amateurtoneel bij de Bacchanten uit Oostende.

Ze volgde ook dictie en voordracht in Oostende. Op haar negentiende vertrok ze op tournee in het buitenland met het orkest “Roland Keereman” uit Brugge. Yvonne Verbeeck en Gaston Berghmans boden haar een platform in variététheater Ancienne Belgique Antwerpen waarna ze door de toenmalige artistiek directeur een contract aangeboden kreeg.

9-51-20130513140320
In de winter stond ze aldaar op de planken, tijdens de zomermaanden in de “Eden”, “Het Witte Paard” en in de casino’s van Blankenberge en Middelkerke. Via tv-producer Yvonne Verhelst kreeg Lafon een rol in de musical “Mijn Geweten En Ik”, samen met Chris Lomme en Rik Andries onder de regie van Jef Cassiers. Ze heeft nadien nog rollen gespeeld in andere musicals namelijk “Wonderdoktoor” en “Veel Geluk Professor”.Ze werkte ook samen met Jan Van Dyke.

Op de radio was Jacky Lafon regelmatig te gast in “De Tijd Van Toen” met Jan Theys. Ze ging op tournee door heel Vlaanderen met showorkesten Lou Roman, Bobby Setter, Leo Martin, Henk van Montfoort, The Skyliners, Serge Popovski, enz. en werd in 2003 ook de fiere meter van het grootste showorkest in Vlaanderen: De Heverband. In de jaren 80 en 90 werkte Jacky Lafon tien seizoenen in de zomerprogramma's van Bobbejaan Schoepen in het amusementspark Bobbejaanland.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.