FANDOM


Jan Van den Bossche
Seizoenen 123 • ... • 1415161718192021222324252627282930 Familie portret2017 jan 02
Eerste verschijning Aflevering 1 - 30 december 1991
Laatste verschijning -
Gespeeld door Jef De Smedt
Huidig beroep Barman Jan en Alleman
Huidige partner -
Kinderen Willem, Bart, Mieke, † Esther, Leen, Maarten en Guido
Ouders Pierre Van den Bossche en Anna Dierckx
Huidige categorie Huidige Hoofdpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenStudies en BeroepslevenVerhaallijnenTriviaQuotesGeneriekGalerijFoto'sLees Meer

Algemene Informatie

Jan Van den Bossche is een hoofdpersonage dat sinds 30 december 1991 vertolkt wordt door Jef De Smedt

Familie en Liefdesleven

Jan is de jongste zoon van Anna Dierckx en Pierre Van den Bossche, de broer van Guido, Rita en Marleen en de halfbroer van Georges. Hij is de dooppeter van Peter.

Als tienerjongen had Jan een vakantieflirt met Isabelle. Buiten zijn medeweten was Isabelle zwanger, maar Anna zorgde er in alle anonimiteit voor dat het kindje opgevangen werd en ter adoptie werd geplaatst. Jan heeft zijn zoon Willem nooit gekend, maar heeft dankzij Willem wel twee kleinkinderen: Thomas en Simon.

Jan en Monique groeiden op in hetzelfde dorp en waren goede vrienden als kinderen. Pas in hun late tienerjaren werden ze een koppel. Ze blijven samen en stappen in het huwelijksbootje. Ze krijgen samen twee kinderen: Mieke en Bart. Wanneer Jan een slippertje begaat met zijn secretaresse Babette, komt hun huwelijk onder druk te staan. Monique zet Jan aan de deur en hij vraagt zelf de scheiding aan. Nadien heeft Jan een korte relatie met verpleegster Griet. Tijdens de scheiding ontdekt Monique dat ze zwanger is en enkele maanden later bevalt ze van Esther. Het kindje komt na de geboorte te overlijden door complicaties. Vervolgens wordt de scheiding tussen Jan en Monique gefinaliseerd.

Jan voelt zich meermaals eenzaam na zijn scheiding met Monique, vooral omdat zij het volledige hoederecht over de kinderen gekregen heeft. Jan vindt afleiding bij Carine, een nieuwe werknemer bij VDB Electronics, maar begint uiteindelijk een relatie met de jongere verpleegster Nele. De twee stappen zelfs in het huwelijksbootje. Samen met Nele krijgt Jan nog twee kinderen: Leen en Maarten. Ook dit huwelijk kent en hobbelig parcours en het koppel staat meermaals op het punt van scheiden. De affaire van Jan en Jolien was de druppel voor Nele en ze verlaat hem voor een andere man. Een tijdje later proberen ze zich te verzoenen, maar zonder succes.

Ondertussen ontmoet Jan de knappe en jonge vrouw Linda. De twee gaan al snel samenwonen en ze stappen ook in het huwelijksbootje. Linda wordt zwanger van een drieling, maar uiteindelijk overleeft slechts één kindje de zwangerschap: Guido wordt geboren. Net zoals bij zijn vorige huwelijken, kan Jan het niet laten om zijn vrouw te bedriegen. Hij heeft onder meer flirts met zijn ex-vrouw Nele, leerkracht Laura Daems, secretaresse Shirley en zijn jeugdliefde Isabelle. Desondanks blijft hun huwelijk jarenlang standhouden. Het is uiteindelijk de komst van Viv dat voor het einde zorgt. Jan en Viv beginnen een affaire en Linda veinst terminale kanker om Jan terug voor zich te winnen. Jan breekt volledig met Linda, maar verliest veel geld in de scheiding.

Na zijn derde mislukte huwelijk wil Jan de liefde geen kans meer geven. Wanneer Jan en Jenny het goed met elkaar kunnen vinden, denkt iedereen dat er meer aan de hand is. Zowel Jan als Jenny willen echter geen relatie meer en ze blijven gewoon vrienden.

Studies en Beroepsleven

Jan werkt aanvankelijk bij een verzekeringsmakelaar en heeft het niet breed. Hij gaat meermaals in de clinch met zijn manager en wordt op staande voet ontslagen. Hij gaan aankloppen bij zijn broer en krijgt binnen VDB Electronics de functie van personeelsdirecteur. Jan blijft jarenlang werken in het bedrijf, maar betreedt er wel verschillende functies. Hij vervangt zijn broer een tijdje als CEO en verhuisde nadien naar de Verzendingsdienst. Hij was ook lang Directeur Econoom, maar wanneer Bert aan de macht komt, wordt Jan gedegradeerd tot arbeider in het magazijn. Jan neemt zijn ontslag en moet verplicht enkele interimjobjes zoeken om rond te komen.

Jan koopt uiteindelijk samen met Rita en zijn zoon Maarten het café van Dimitri. Ze dopen het om tot de Jan en Alleman. Zowel Maarten als Rita trekken zich terug uit de zaak, maar Jan blijft telkens trouw aan zijn café. Na zijn scheiding met Linda zit Jan in financiële problemen. Bij een openbare verkoop van de Jan en Alleman wordt het café gekocht door Anna, Peter en Mathias. De Jan en Alleman wordt een jaar later opnieuw overgekocht, deze keer door Niko. Jan neemt zijn ontslag en wil op pensioen gaan, maar verandert van gedachte. Hij keert terug als barman. Wanneer Mathias en Peter de leiding over het café krijgen, willen ze Jan alsnog op pensioen sturen. Jan is op zijn tenen getrapt en geeft zelf zijn ontslag. In 2020 keert hij toch halftijds terug als barman.

Naast zijn professionele activiteiten heeft Jan ook een tijdje in de gemeenteraad gezeteld en schopte hij het zelfs tot plaatsvervangend burgemeester. Hij richt ook een wielerploegje op met Mathias.

Verhaallijnen

Seizoen1 RitaWalter

De verjaardag van Anna

Anna wordt 65 jaar en dat wil de familie niet zomaar laten voorbijgaan. Guido en Marie-Rose plannen een groot feest in restaurant 'De Gulden Vork'. Jan en Monique kunnen dit niet betalen en liggen dwars over de dure cadeau die Marie-Rose in gedachten heeft. Jan kan zijn moeder overtuigen om het feestje gewoon bij haar thuis te geven.

Schermafbeelding 2019-01-31 om 19.26.52

De nieuwe auto

De auto van Jan en Monique begeeft het en ze moeten naar een nieuwe auto uitkijken. Ze hebben niet genoeg geld en Monique is te trots om geld te lenen bij Guido. Jan gaat daarom achter haar rug toch geld lenen voor een gloednieuwe Saab te kunnen kopen. Een autootje waar Monique maar al te blij mee is.

Schermafbeelding 2019-02-01 om 19.39.30

Ontslagen

Jan werkt als verzekeringsmakelaar, maar ondanks zijn inzet staat hij niet echt op goede voet met zijn manager. Na een zoveelste woordenwisseling wordt Jan ontslagen en Monique is woedend. Hij gaat ten rade bij zijn broer Guido en krijgt een job als personeelsdirecteur aangeboden bij VDB Electronics.

Schermafbeelding 2019-02-10 om 10.51.55

Personeelsdirecteur

Hoewel Monique eerst te trots is om de hulp van Guido te aanvaarden, is ze maar al te blij met de nieuwe functie van haar echtgenoot. Vanaf zijn eerste werkdag bij VDB Electronics wordt Jan deskundig geholpen door zijn secretaresse Babette. De charmes en looks van de jonge vrouw hebben onmiddellijk een positieve invloed op zijn humeur.

Schermafbeelding 2019-02-17 om 20.24.00

Jan versus Peter

Het gedrag van Peter gaat elke dag van kwaad naar erger en Guido is het beu. Hij moet tijdens de paasvakantie als loopjongen in de fabriek aan de slag onder supervisie van Jan. De autoriteit van Jan maakt geen grote indruk op Peter en samen met Babette doet hij er alles aan om hem te pesten.

Screenshot 2019-03-19 at 09.59.24

Affaire

Na het vertrek van Peter, zoekt Babette meer contact met Jan. Hun onschuldige gesprekken evolueren tot vrijpartijen. Ze spreken ook geregeld af buiten de kantooruren en Monique stelt zich vragen. Ze wil zelfs Guido verwittigen zodat Jan een andere secretaresse zou krijgen.

Screenshot 2019-03-27 at 12.22.35

Japanners

Guido geeft Jan de belangrijke taak om een paar Japanse zakenmannen te ontvangen bij VDB Electronics. Hij krijgt hiervoor de hulp van een enthousiaste Babette. Jan is echter te enthousiast en laat zelfs een contract tekenenen dat een mogelijke fusie voorstelt, iets waar Guido absoluut geen voorstander van is.

Schermafbeelding 2019-04-16 om 19.35.56

Chantage

Peter wil Roos Verstappen helpen met haar schulden en vraagt 42.000 frank aan zijn vader. Wanneer Guido weigert, gaat hij naar nonkel Jan. Hij chanteert Jan met zijn affaire met secretaresse Babette. Jan wil niet dat zijn geheim onthult wordt, maar heeft ook zoveel geld niet beschikbaar. Hij gebruikt daarom de spaarboekjes van de kinderen.

Schermafbeelding 2019-04-16 om 19.48.18

Hamburg

Door een technische panne in het fabriek moet Jan naar Hamburg reizen om er enkele hulpstukken op te halen. Hij neemt stiekem Babette mee en maakt er een snoepreisje van. Hij verwent het meisje en gebruikt hiervoor een blanco cheque die hij voordien van Guido gekregen had.

Schermafbeelding 2019-04-28 om 14.07.20

Op straat

Monique ontdekt de waarheid over de affaire dankzij de moeder van Babette en pakt haar koffers. Wanneer ze nadien te weten komt dat Jan bovendien aan het spaargeld van de kinderen heeft gezeten, ontploft ze. Monique besluit Jan aan de deur te zetten en hij moet bij nonkel Walter gaan logeren om een dak boven zijn hoofd te hebben.

Schermafbeelding 2019-04-27 om 15.45.39

De verzoening

Jan drinkt zich volledig lazarus en valt dronken neer voor zijn deur. Monique besluit hem terug binnen te vragen. De twee geven hun huwelijk nog een tweede kans, maar dat betekent niet dat Monique alles zomaar vergeten is. Ze pakt Jan nog steeds hard aan en laat geen enkel moment onbenut om zijn affaire met Babette op tafel te gooien.

Aflevering 114 11.30.09
Aflevering 111 09.35.20

Mislukte tweede huwelijksreis

Jan en Monique vertrekken door het ongeval van Guido later dan gepland op tweede huwelijksreis. Bovendien gaan ze niet naar het zuiden van Frankrijk, maar naar de Ardennen en dat is niet naar de zin van Monique. Wanneer ze op een camping Babette tegen het lijf lopen, wil ze onmiddellijk naar huis vertrekken. Er hangen serieuze donderwolken boven het huwelijk van Jan en Monique, maar een nieuwe tegenslag zorgt voor afleiding. Pierrot wordt terug in het ziekenhuis opgenomen. Zijn lichaam stoot het beenmerg terug af en hij verliest zijn rode bloedcellen. Pierrot belandt in coma en bezwijkt aan zijn slepende ziekte in het bijzijn van zijn familie. De begrafenis brengt Jan en Monique terug dichter bij elkaar.

Aflevering 122 om 15.44.35
Aflevering 122 om 16.02.52

Betrapt!

Er wacht Guido een lange revalidatie in het ziekenhuis en hij moet nog wekenlang in een rolstoel blijven. Ondertussen neemt Marie-Rose de touwtjes stevig in handen bij VDB Electronics als CEO ad-interim. Dik tegen de zin van Jan en Babette, die nu extra hard gecontroleerd worden. Jan hoopte trouwens ook dat hij zijn broer zou kunnen vervangen tijdens zijn afwezigheid. Jan en Babette beramen samen plannetjes om Marie-Rose het zo moeilijk mogelijk te maken bij VDB Electronics. Hierdoor hervallen de twee terug in hun oude gewoontes door met elkaar te flirten. Wanneer ze een hevige vrijpartij hebben op kantoor, komt op dat moment Monique het bureau van Jan binnen. Ze besluit Jan op straat te zetten en verandert de sloten.

Aflevering 135 om 20.30.30
Aflevering 147 om 21.38.33

De scheiding

Jan is het beu dat hij elke dag gekleineerd wordt door Marie-Rose op het werk en dat hij bovendien niet meer naar huis mag komen van Monique. Hij neemt zelf de eerste stap en stuurt echtscheidingspapieren op. Voor Monique is het nu duidelijk dat Jan hun huwelijk heeft opgegeven. Jan wil niet langer op hotel blijven en krijgt van Rita de kans om in haar studio te wonen tijdens haar verhuis naar de Verenigde Staten. Jan loopt perongeluk verpleegster Griet tegen het lijf, die hij al eerder ontmoet had toen Pierrot in het ziekenhuis lag. De twee worden een koppel, maar Jan probeert dit op alle manieren verborgen te houden van zijn familie. Griet komt echter onaangekondigd binnen wanneer Anna op bezoek is en ook Mieke en Bart maken kennis met de vrouw.

Aflevering 159 16.42.15
Aflevering 165 21.27.51

Het dilemma van Guido

Guido keert terug naar kantoor. Hij is niet langer tevreden over Babette en besluit haar te ontslaan, mede door de flirtpartijen met Jan. Het ontslag van Babette wordt niet goed verteerd in het bedrijf, en ook Marie-Rose en Peter delen deze mening. Guido vreest dat hij Jan een voorkeursbehandeling geeft omdat hij zijn broer is. Guido besluit daarom Babette terug in dienst te nemen, maar hij maakt van haar zijn persoonlijke secretaresse zodat ze geen contact meer hoeft te hebben met Jan. Jan komt daarom meer in contact met secretaresse Mia en kan het goed met haar vinden. Jan slaagt erin om zijn emoties met Mia te delen, voornamelijk over zijn scheiding.

Aflevering 171 14.59.17
Aflevering 171 15.07.27

Monique zwanger

Monique heeft Jan verrassend nieuws mee te delen, want ze is opnieuw zwanger. Jan is volledig van de kaart door het nieuws, maar kan zijn oren niet geloven wanneer Monique hem duidelijk maakt dat hij geen rol zal mogen spelen in de opvoeding van het kindje. Jan maakt een einde aan zijn relatie met Griet in de hoop dat hij Monique terug voor zich zal winnen. Walter probeert Jan en Monique terug bij elkaar te brengen, maar zonder resultaat. De twee maken een afspraak bij de notaris en Jan is niet van plan om moeilijk te doen over de regeling van de kinderen en de inboedel. Monique daarentegen is niet van plan te delen en wil Jan volledig kaal pluimen voor wat hij haar heeft aangedaan.

Aflevering 177 13.22.00
Aflevering 190 12.42.55

Lima Technics

Bij VDB Electronics krijgt Guido te horen dat hun belangrijkste klant Lima Technisch het contract niet wil vernieuwen, omdat ze in zee gaan met een Koreaans bedrijf. Guido maakt het plan op om een nieuwe offerte te bezorgen aan Lima Technics, maar dat betekent dat ze onder de productiekosten moeten werken en geen winst kunnen maken. Het trouwfeest van Marleen en Ben staat ook voor de deur, maar het wordt een zeer bewogen dag voor iedereen. Rita maakt haar opwachting, maar heeft te diep in het glas gekeken en begint nonkel François uit te schelden. Guido, Jan en Mia moeten vergaderen over de toekomst van VDB Electronics, maar de vakbond heeft het bedrijf volledig bezet...

Aflevering 195 19.41.10
Aflevering 199 10.04.23

De bezetting

Bij VDB Electronics heeft de vakbond al bijna een maand het werk neergelegd en ze bezetten de kantoren. Guido moet noodgedwongen bij hem thuis met de directie vergaderen in de hoop dat ze samen een oplossing zullen vinden. Jan werkt aan zijn eigen plannetje en gaat praten met de arbeiders van Lima Technics om ruzie te stoken. Hij spendeert veel tijd op café en komt daarom geregeld stomdronken binnenvallen bij de vergaderingen met Guido. Guido heeft genoeg van het gedrag van zijn broer en zet hem aan de deur tot Jan met de oplossing komt. Jan slaagt erin om de arbeiders van Lima Technics te overtuigen ook het werk neer te leggen als het contract met VDB Electronics niet verlengd wordt.

Aflevering 240 08.04.56
Aflevering 245 14.54.24

Jan in de politiek

De staking in de fabriek wordt opgeheven en iedereen keert terug naar kantoor. Jan wordt als grote held onthaald en er komen zelfs verschillende krantenartikels over zijn tussenkomst. Nu Jan met zijn hoofd in de krant staat, wordt hij plots benaderd door een lokale politieker van de gemeente. Jan krijgt de kans om mee in de gemeenteraad te zetelen en krijgt zelfs een aanbod om bij de volgende verkiezingen op te komen als lijsttrekker. Jan gaat in op het aanbod, tot groot ongenoegen van Guido. Ondertussen belandt Jan terug op hotel omdat Rita is teruggekeerd uit Amerika en niet langer met haar broer wil samenwonen. Rita is volledig van karakter veranderd en heeft een alcoholprobleem gekregen door de affaires van Dirk.

Aflevering 225 10.15.27
Aflevering 243 13.53.02

Op internaat

Monique kan niet langer alleen voor de kinderen zorgen nu ze volop in de voorbereidingen van haar eigen restaurant zit. Ze stuurt Bart en Mieke achter de rug van Jan op internaat. Mieke houdt het niet lang vol en belt naar Rita. Zij brengt vervolgens Jan hiervan op de hoogte en Jan eist van Monique dat ze de kinderen onmiddellijk terug naar huis haalt. Jan krijgt zijn gelijk en Monique doet hem zelfs een voorstel. Hij mag terug thuis komen wonen om voor de kinderen te zorgen in afwachting van de verkoop van het huis. Jan gaat in op het aanbod en de kinderen zijn blij dat ze eindelijk hun vader terughebben.

Aflevering 246 15.37.47
Aflevering 248 14.10.42

Ontspoord

Het huwelijk van Anna en Albert staat voor de deur en Monique staat toe dat de receptie bij haar in De Lork plaatsvindt. Bart en Mieke hopen dat dit de eerste stap is naar een verzoening. Jan ziet de situatie veel minder hoopvol in en botst opnieuw op de vastberadenheid van Monique om alles alleen te doen. Tijdens de receptie vliegt Jan in de drank en vliegt hij opnieuw uit tegen Monique. Hij voelt zich eenzaam en nodigt nadien Patty Peeters - de nieuwe secretaresse van VDB Electronics - bij hem thuis uit. Voor Mieke en Bart is dit een slag in het gezicht, want ze vrezen dat hij na Babette opnieuw een slippertje zal begaan.

Aflevering 252 13.25.02
Aflevering 253 14.54.27

Frustraties en ruzie

Monique begint een relatie met zakenman Didier De Kunst, waardoor Jan zich nog meer buitengesloten voelt. Bovendien wordt hij door Peter gepest met zijn zogezegde gevoelens voor Patty. Jan kan de druk niet meer aan en ontploft voor het minste op kantoor. Anna maakt zich zorgen om haar zoon en merkt dat hij zichzelf verwaarloost. Jan projecteert zijn frustraties vooral op Patty en hij vindt zelfs dat zij haar werk niet goed genoeg doet. Bij Mia vindt Jan dan weer een luisterend oor.

Aflevering 262 12.15.43
Aflevering 274 17.00.02

Strijd om het kind

Monique belandt in het ziekenhuis en Didier staat bij haar zijde. Zij beseft dat hij een goede steun zal zijn tijdens de bevalling en sluit Jan nu helemaal buiten. Jan wil dit niet zomaar laten voorbijgaan en valt de twee voortdurend lastig. Monique is het beu en laat Jan door Didier aan de deur zetten. Mieke pikt dat niet en wil haar moeder zelfs een tijdje niet meer zien. Jan wil persoonlijk met Didier afspreken om het een en ander uit klaren en Monique vraagt op de man af aan Didier aan wiens kant hij staat.

Aflevering 276 om 08.16.13
Aflevering 277 om 09.09.48

De geboorte

Monique staat op het punt om te bevallen en Didier brengt Jan en de kinderen op de hoogte. Jan gaat naar het ziekenhuis, maar wordt niet toegelaten door het verplegend personeel. Monique wil hem absoluut niet in de buurt. Een tijdje later komt Didier naar Jan thuis om te vertellen dat Monique bevallen is van een dochtertje, maar dat er complicaties zijn. De volgende dag is het kindje overleden en is Jan ook in diepe rouw. Monique laat hem eindelijk toe om haar te bezoeken, maar Monique besluit een tijdje naar het buitenverblijf van Didier te gaan om tot rust te komen.

Aflevering 282 09.33.22
Aflevering 283 10.08.45

De verkoop

Het verlies van zijn dochter is nog niet verwerkt of Jan komt alweer voor meer problemen te staan. Er staat een deurwaarder voor de deur die het huis openbaar te koop zet. Buurvrouw Magda wil hiervan gebruik maken om een familielid dicht in de buurt te hebben en komt geregeld Jan lastig vallen om iemand van haar familie het huis te laten zien. Jan geeft aan zijn kinderen ook de toestemming om geregeld naar de kust te gaan om bij hun mama te logeren. Didier zorgt voor het vervoer en belooft aan Monique om ook tussenpersoon te zijn voor de verkoop van het huis.

Aflevering 288 om 17.13.11
Aflevering 288 om 17.19.38

Guido verdwenen

Op een dag is Guido van de aardbodem verdwenen. Jan neemt bij VDB Electronics zijn verantwoordelijkheid op en zet zich achter het bureau van zijn broer. Hij krijgt een vreemd telefoontje van iemand die de ontvoerder beweert te zijn en hij brengt Mia op de hoogte. Ze gaan samen op onderzoek, maar Jan en Walter ontdekken dat het om een grapje van ex-werknemer Pietje blijkt te gaan. De verdwijning blijft dagenlang aanslepen en de situatie wordt erger. Peter besluit Willem aan te stellen als CEO, tot groot ongenoegen van Jan die zich opzij gezet voelt.

Aflevering 297 om 05.26.01
Aflevering 300 om 12.27.37

Zware tijden

De ontvoering van Guido weegt zwaar op Jan en hij zet zich voor de volle 100% in om VDB Electronics recht te houden. Zijn inzet gaat niet onopgemerkt voorbij en Jan herwint het respect van Peter en Marie-Rose. Op privévlak probeert Jan voor een laatste keer om zijn huwelijk met Monique nog te redden, maar zij heeft definitief gekozen voor Didier. Het huis staat nu al een tijdje te koop en Jan krijgt geregeld geïnteresseerden over de vloer. Al willen ze soms vooral weten wat er nu juist met Guido gebeurd is. Jan wordt door de familie ingelicht over het losgeld dat voor Guido bij elkaar gezocht moet worden. Samen met CEO Willem pluist Jan hiervoor de boekhouding uit. Willem ontdekt dat er een tijdje geleden tien miljoen frank verdwenen is, maar Jan weigert te geloven dat zijn broer hier iets mee te maken heeft.

Aflevering 309 om 09.28.40
Aflevering 328 om 09.23.09

Het onderzoek

Jan en Willem onderzoeken de zaak van de verdwenen tien miljoen, maar openen hierdoor een volledig wespennest aan problemen. Dankzij een vreemde diskette, wordt Guido nu beschuldigd van bedrijfsspionage bij de grootste concurrent, het FAIC. De naam van Guido wordt door het slijk gehaald en ondertussen verloopt de overhandiging van het losgeld niet zoals gehoopt. Na een tweede poging van Peter, wacht de familie dagenlang op goed nieuws, maar Guido keert niet terug. Iedereen heeft stress en het komt tot een pijnlijke confrontatie tussen Jan en zijn moeder. Ook bij VDB is de spanning te snijden en Peter maakt de beslissing om Willem verplicht op verlof te sturen. Onderzoeksrechter Jacobs neemt de zaak terug in handen en Jan wordt verschillende keren op de rooster gelegd, met nachtmerries tot gevolg.

Aflevering 317 om 20.04.31
Aflevering 331 om 10.51.34

Bosklassen

Jan en Monique maken eindelijk hun afspraak om de scheiding definitief te maken. Zij krijgt daarom nu het volledige hoederecht over de kinderen en ze zal haar intrek nemen bij Didier. Jan zoekt steun bij zijn zus en secretaresse Patty en heeft het toch moeilijk met de scheiding. Ondertussen gaat hij terug in de studio van Rita wonen.Bart en Mieke verwerken het allebei op hun eigen manier, maar de aankomende bosklassen zorgt vooral bij Mieke voor onrust. Drie weken lang moeten ze hun ouders missen en dat is voor Mieke zeer moeilijk. Jan en Monique komen haar nog samen bezoeken, maar dat heeft geen effect op haar gemoedsrust. De kinderen keren daarom op eigen houtje terug naar huis en maken ondertussen hun ouders doodongerust.

Aflevering 333 om 14.49.28
Aflevering 333 om 15.13.08

Een reis voor 2

Jan heeft een reisje voor twee personen naar Venezuela gevonden en start zijn zoektocht naar een reispartner. Buurvrouw Angèle is kandidaat, maar Jan heeft iemand anders in gedachten. Hij nodigt Mia en Patty uit, maar beide vrouwen zijn niet te vinden voor het idee. Patty vindt het idee zelfs wansmakelijk. Jan heeft genoeg van de uitspraken van Patty en ontslaat haar op staande voet. Jan gaat verder in zijn zoektocht en vraagt het ook aan Ben, Albert en Walter. Uiteindelijk komt Jan op het idee om Griet te vragen, maar die ziet hem liever gaan dan komen. Babette hoort wat Jan van plan is en stelt zich kandidaat. Jan is in de wolken en denkt dat Babette terug voor hem gekozen heeft.

Aflevering 347 om 10.20.02
Aflevering 347 om 10.22.42

Venezuela

De reacties op de reis van Jan en Babette zijn niet positief. Bart en Mieke zijn kwaad op hun vader, om van Peter nog maar te zwijgen. Babette draait Jan helemaal rond haar vinger, maar vanaf ze in Venezuela aangekomen zijn, komt haar ware aard boven. Ze heeft achter zijn rug twee slaapkamers geregeld en is niet van plan om de vakantie met hem door te brengen. Ze gaat al snel op zoek naar een plaatselijke man om haar wegwijs te maken en laat Jan in de steek. Jan heeft andere zaakjes te regelen wanneer hij er zeker van is dat hij Guido gezien heeft. Hij komt terecht in een hotel waar een zekere Julio De Bosque logeert, de mogelijke schuilnaam voor Guido. Jan komt Guido nog een tweede keer terug, maar verliest hem weer uit het oog.

Aflevering 354 om 12.05.41
Aflevering 358 om 16.05.03

Terug thuis

De reis van Jan en Babette zit erop, maar Jan probeert tevergeefs nog enkele dagen bij te boeken om Guido verder te zoeken. Ze moeten echter op het vliegtuig stappen, maar bij zijn terugkomst vertelt Jan onmiddellijk het hele verhaal aan Walter. Babette komt hem vervolgens bedanken voor het reisje. Jan gaat terug aan de slag bij VDB Electronics, maar wordt dankzij zijn reisje naar Zuid-Amerika een nieuw doelwit in de ondervragingen van onderzoeksrechter Hendrik Jacobs. Die vindt het verdacht dat Jan op reis gaat terwijl Guido daar eerder gespot werd. Ook Babette wordt op de rooster gelegd, maar die neemt het op voor Jan. Dankzij de voortdurende ondervragingen heeft Jan last van veel stress en hoofdpijn.

Aflevering 363 om 10.10.04
Aflevering 364 om 13.01.09

Zwarte boekhouding

Frank organiseert een huiszoeking in de studio van Jan. Peter wordt ook voor de zoveelste keer ondervraagd en ze zijn allebei de intimidaties van de onderzoeksrechter beu. Peter heeft een detective ingehuurd om Guido in Brazilië te gaan zoeken. Maar zijn vraagprijs is niet goedkoop. Jan vindt dat het tijd is om te beseffen dat Guido misschien niet gevonden wil worden. Willem verklaart aan de onderzoeksrechter dat Guido een zwarte boekhouding heeft en zaakjes doet in Zuid-Amerika. Jan en Mia gaan op zoek naar bewijzen hiervan, maar vinden niets. De onderzoeksrechter brengt Jan op de hoogte dat er geen bewijzen zijn gevonden die de theorie van Willem bevestigen. Maar dat wil niet zeggen dat hij het onderzoek niet verderzet.

Aflevering 371 om 15.28.21
Aflevering 373 om 11.11.15

De verjaardag van Bart

Jan heeft geen last meer van hoofdpijn en voelt zich beter nu hij met rust gelaten wordt door de onderzoeksrechter. De verjaardag van Bart staat voor de deur en die wil graag een brommer. Monique gaat daar niet mee akkoord en Bart schakelt Willy in om zijn vader te overtuigen. Jan pakt het volledig verkeerd aan en koopt een speelgoedauto. Bij VDB Electronics wordt er terug werk gemaakt van het Ruimteproject met Christiaan Baertsoen, maar Peter vertrouwt de man niet. Mia krijgt verdachtmakingen over Christiaan naar haar hoofd geslingerd en gaat in de clinch met Peter en Jan. Jan maakt Peter duidelijk dat het geen goed plan is om intern ook ruzie te creëren.

Aflevering 376 om 09.25.48
Aflevering 380 om 10.32.14

De feestdagen

Bart spendeert tegenwoordig zijn dagen in Het Vissershuis omdat hij een vriendinnetje heeft en de smaak van bier te pakken heeft. Jan vindt dat hij eens dringend met zijn zoon moet praten over zijn gedrag. Hij ontdekt dat zowel Bart als Mieke liegen tegen Monique zodat ze met hun liefjes kunnen afspreken op café. Jan wil dat ze de waarheid aan hun moeder vertellen. Tijdens het kerstfeestje van Marie-Rose wil Jan zijn zoon wat wijsheid geven over liefde, maar een gemene opmerking van Veronique schiet in het verkeerde keelgat bij Jan. Bij VDB Electronics halen Jan en Mia herinneringen op aan de feestdagen van vroeger. De eenzaamheid speelt Jan parten. Tijdens de nieuwsjaarsreceptie krijgt Jan het moeilijk wanneer Peter over Guido praat.

DidierCEO4 Seizoen4
Nele003

Nu Didier De Kunst de macht binnen VDB Electronics heeft overgenomen, wil Jan er zo snel mogelijk vertrekken. Didier heeft secretaresse Mia Dondeyne al ontslagen, en Jan geeft uiteindelijk zelf zijn ontslag. Al moet hij nog een ontslagtermijn van enkele maanden respecteren. Desalniettemin werkt Jan mee aan de plannen van Guido Van Den Bossche om een nieuw bedrijf op te richten: VDB Systems. Na zijn vertrek bij Electronics, gaat Jan aan de slag als personeelschef bij Systems.

De relatie van Jan en Nele wordt serieus en hij stelt haar voor aan Anna. Nele wordt meteen hartelijk verwelkomd binnen de familie. Jan en Nele gaan samen naar Italië voor de trouw van Veronique Van den Bossche en nadien vraagt Jan haar ten huwelijk. De twee trouwen in een luchtballon, maar Jan zou Jan niet zijn mocht er vanalles mislopen. Hij vergat de ringen mee te nemen, en valt bovendien bijna uit de luchtballon bij het dalen.

AppartementJan5 Seizoen5
HetProces12 Seizoen5

Jan en Nele Van Winckel nemen hun intrek in een appartement van François Van den Bossche. Hierdoor worden ze buren van elkaar, maar dat verloopt niet altijd even vlotjes. Nele heeft al snel een kinderwens, en hoopt dat Jan opnieuw vader wil worden. Het duurt niet lang voor Nele zwanger wordt.

Nu Rita Van den Bossche in de gevangenis zit, komt haar proces dichterbij. Ze wil de hulp van Jan inschakelen om haar vrij te krijgen. Rita hoopt dat Jan haar wil helpen met haar verhaal over haar zelfmoordpogingen. Jan twijfelt, maar stemt toch toe. Dankzij het emotionele verhaal van Rita, wordt ze vrijgesproken en keert ze terug naar huis. Ze huurt een studio op dezelfde verdieping van Jan en François.

VDB Systems en VDB Electronics zijn inmiddels gefuseerd en Didier De Kunst wordt verbannen naar het FAIC. Door toedoen van Guido wordt nadien Didier weggestemd als afgevaardigd beheerder van het zusterbedrijf FAIC. Guido wil namelijk niet langer dat Didier zoveel macht heeft binnen VDB. Hierdoor verliest Didier zijn menselijkheid en hij begint Guido als zijn ergste vijand te zien. Didier De Kunst geeft een som van 25.000 frank aan huurmoordenaar de Cobra om Guido te vermoorden.

FrancoisMia 3Seizoen6
BevallingNele2 Seizoen6
ArtsenZonderGrenzen7 Seizoen6
Jan

François Van den Bossche en Mia Dondeyne trouwen en vertrekken op wereldreis. Op een dag krijgen Jan en Nele Van Winckel slecht nieuws uit het buitenland. Tijdens een vliegtuigreisje in Vietnam, zijn de twee om het leven gekomen.

Jan doet er alles aan om hun lichamen naar België te repatriëren. François en Mia hadden echter een videoboodschap opgenomen, in het geval dat er iets zou gebeuren. François wil begraven worden op de plaats waar hij gestorven is. In zijn testament staat overigens dat Jan en Nele hun appartement krijgen en dat Bart en Mieke de eigenaar worden van het appartement van François.

Ondertussen begint de zwangerschap van Nele te korten. Ze wordt met weeën opgenomen in het ziekenhuis en bevalt van een dochtertje: Leen Van den Bossche. Ondertussen is Jan gedegradeerd tot chef van de verzendingsdienst bij VDB Electronics, dankzij Claire De Ruyter. Jan dreigde eerst met ontslag, maar blijft dan toch voor zijn gezin.

Hierna maakt de serie een sprong in de tijd van 7 jaar

Na de tijdsprong van 7 jaar in 1997, hebben Jan en Nele nog een zoontje gekregen: Maarten Van den Bossche. De twee kinderen zijn ondertussen al iets ouder en hebben alletwee hun eigen willetje. Later moet Jan afscheid nemen van zijn oudste dochter Mieke Van den Bossche, wanneer ze naar Tanzania vertrekt om voor Artsen Zonder Grenzen te gaan werken.

In Tanzania wordt Mieke echter ernstig ziek. Ze heeft malaria en moet onmiddellijk naar België gebracht worden. Ze belandt in een coma en haar toestand is kritiek. Jan en Monique Stevens wijken geen moment van haar zijde, en als bij wonder overleeft Mieke haar ziekte en wordt ze terug de oude.

Guido heeft ondertussen opnieuw de liefde van zijn leven gevonden: Els D'hollander. Guido zit in een rolstoel na zijn ongeval waarbij Claire om het leven kwam. Els is zijn thuisverpleegster en zo werden de twee verliefd. Guido vraagt haar ten huwelijk en ze houden een groot feest in het Antwerpse hotel 'De Hilton'. Tijdens het feest wordt de hele familie echter gegijzeld door een groep van extreme terroristen. Juist op die dag was er in hetzelfde hotel een delegatie aanwezig uit de Oostbloklanden en de terroristen hadden een aanslag voorbereid. De familie wordt samen vastgebonden en een bom begint te tikken...

Appjan1794
WalterBisschop4 Seizoen7

De familie zitten in een kring gebonden met een bom. Maarten kan onder het koord door kruipen en slaagt erin de code van de bom in te tikken. De bom blijft maar een tijdje stilstaan, dus de familie moet snel ontsnappen. Ze vluchten naar het dak en kunnen uiteindelijk bevrijd worden. De man waar de aanslag allemaal om draaide pleegt zelfmoord met een geweer.

Jan moet afscheid nemen van zijn oudste dochter Mieke Van den Bossche, want zij trekt naar Brazilië om er aan ontwikkelingshulp te doen. Ondertussen krijgt Jan wel goed nieuws van zijn oudste zoon Bart Van den Bossche want zijn vrouw Brenda bevalt van een gezonde dochter: Hannah Van den Bossche. Het doopsel van Hannah is opnieuw de gelegenheid voor de hele familie om bij elkaar te komen. De dag krijgt een zeer onaangenaam einde wanneer de kleine Hannah spoorlos verdwenen is...

Er meldt zich een nieuwe secretaresse bij Van den Bossche Electronics: Jolien Stijnen. Jolien is een mooie verschijning en dat zal vooral Jan geweten hebben. Zijn oude gewoontes komen weer naar boven en kan het niet helpen om te flirten met haar. Nele heeft het gedrag van Jan al snel door en begint te twijfelen aan hun huwelijk.

Nele005
Nele009

Het gaat al lang niet meer goed tussen Jan en Nele Van Winckel. Hun relatieproblemen zorgen ervoor dat Jan steeds meer tijd doorbrengt met directiesecretaresse Jolien Stijnen. Nele komt al snel te weten dat zijn smoesjes over overwerken niet kloppen en ze verdenkt hem ervan een affaire te hebben. Wanneer Nele hem betrapt met Jolien, zet ze Jan op straat.

Jan kan niet meteen op sympathie rekenen van zijn familie. Guido keurt het gedrag van zijn broer helemaal niet goed en ook Anna kan haar oren niet geloven. Alleen Monique vindt het jammer dat zijn huwelijk weer op de klippen gelopen is. Het lijkt erop dat Rita wel het ware liefdesgeluk gevonden heeft. Rob heeft Rita zelfs ten huwelijk gevraagd maar de voorbereidingen van hun huwelijk verlopen trager dan verwacht. Jan twijfelt echter aan de oprechtheid van Rob wanneer hij bij Rita komt logeren na zijn ruzie met Nele.

Jan verblijft enkele dagen bij Rita en Rob in Yerseke maar hij wil snel terug naar huis terugkeren. Nele besluit hem nog een allerlaatste kans te geven en ze vergeeft hem. Enkele weken later moet Nele echter naar haar zieke moeder vertrekken en staat Jan er alleen voor om voor de kinderen te zorgen.

Maarten, Leen, Enrique en Pierrot vertrekken binnenkort op zeeklassen en onder meer Noortje, Nele en Els zorgen voor de organisatie. Tijdens de zeeklassen loopt het echter volledig mis wanneer er bij sommige kinderen een dodelijk vorm van botulisme wordt vastgesteld. Ook Nele is er erg aan toe.

Seizoensfinale9212
Nele011

Nele, Maarten en Leen hebben het drama tijdens de zeeklassen overleefd. Bart heeft besloten om een jaar verlof zonder wedde te nemen en gedurende die tijd in het buitenland te gaan studeren. Brenda en hun dochtertje blijven in Vlaanderen wonen. Marthe is niet te spreken over de beslissing van haar schoonzoon. Wanneer Hannah zwaar ziek wordt, besluit Bart zijn vertrek tijdelijk uit te stellen.

Jan moet ook afscheid nemen van zijn broer Guido Van den Bossche. Hij is neergestoken in Malta en overleefde de aanslag niet. Na de dood van Guido, probeert Jan de familie bij elkaar te houden als nieuwe 'pater familias'.

Peter, Veronique, Jan en Rita ontvangen al geruime tijd mysterieuze boodschappen. Ze besluiten op de uitnodiging naar een kasteel in te gaan. Eens in het kasteel aangekomen, ontdekt het viertal al snel dat ze worden opgesloten door een vreemde butler die zichzelf James noemt. Op het thuisfront is de familie er intussen van overtuigd dat er iets is misgelopen, en op vraag van hun voormalige baas Vincent Misotten zetten Lits en Janssens alles op alles om de vier terug te vinden.

Terug in het kasteel, vreest het viertal dat hun leven in gevaar is. Ze splitsen zich allemaal op en ondernemen een ontsnappingspoging. Het lijkt echter grondig mis te lopen, wanneer eerst Veronique en later ook Rita en Jan worden betrapt en overmeesterd. Peter blijft als laatste over en doet een verschrikkelijke ontdekking: hij komt terecht in een kamer waarin de lijken van de drie anderen liggen opgebaard. Het komt uiteindelijk tot een gevecht op leven en dood tussen Peter en de butler. Plots herinnert Peter zich dat de butler niemand minder is dan de voodoopriester die de dood van zijn en Femkes ongeboren kind op zijn geweten heeft. Uiteindelijk duwt Peter de man van een balkon van het kasteel. Hij is op slag dood. Nog voor het einde van de aflevering brengen de hulpdiensten goed nieuws: Veronique, Jan en Rita waren helemaal niet dood, maar werden schijndood gemaakt, met hetzelfde middeltje dat indertijd door de Sekte van Salomon werd gebruikt om de dood van Peter te ensceneren.

Nele013
Linda06

Het huwelijk van Jan en Nele is definitief op de klippen gelopen. De twee kunnen het helemaal niet meer met elkaar vinden.

Jan reist naar Tenerife, waar Henk Terjonck na zijn oneervol ontslag bij VDB Electronics een zwendel in vakantiehuisjes is opgestart. Samen met zijn nieuwe vriendin Linda heeft Henk onder meer Anna Dierckx en Albert Thielens opgelicht. Henk merkt dat Jan omwille van zijn nakende scheiding met Nele Van Winckel meer dan oog heeft voor Linda, en hij gebruikt haar om de bemoeizieke Jan in een valstrik te lokken. Het gaat zelfs zo ver dat Jan in de gevangenis belandt op beschuldiging van moord.

Linda komt uiteindelijk tot inkeer en gooit het op een akkoordje met Jan en de politie. Ze zorgt voor de bewijzen die tot de arrestatie van Henk kunnen leiden en wordt in ruil vrijgesteld van alle beschuldigingen. Niet veel later beginnen Jan en Linda een relatie. Omwille van Jans kinderen besluiten ze niet meteen te gaan samenwonen. Al snel blijkt dat ze Linda in hun armen sluiten. Nele merkt dat ze niets meer te zoeken heeft in België en verhuist naar Zuid-Frankrijk, samen met haar nieuwe liefde Wilfried.

Linda09b

Ondertussen zijn Jan en Linda gaan samenwonen, maar Linda maakt zich wel wat zorgen omdat Maarten en vooral Leen haar echt als moeder beginnen te zien, ten koste van hun echte moeder Nele. Wanneer Linda bij Leen polst naar de oorzaak hiervan, bekent Leen dat ze een heel goede reden heeft om niet meer naar haar echte moeder toe te willen gaan: ze werd misbruikt door Wilfried, de nieuwe vriend van Nele.

Linda reageert verbijstert en hoewel Leen haar dit in vertrouwen had verteld, kan ze niet anders dan Jan inlichten. Hij pleegt een telefoontje naar Nele, die vervolgens naar een jachtgeweer grijpt en Wilfried doodschiet. Nele verdwijnt achter de tralies en Linda wordt meer dan ooit een echte moeder voor de verweesde Maarten en Leen.

Nadat de hele historie omtrent Nele en Wilfried is bekoeld, trekken Jan en Linda op cruise om zo alles even achter zich te kunnen laten. Jan vraagt er haar ten huwelijk en ze trouwen tijdens een mooie plechtigheid op het schip.

Nele022
Linda14

Nele is een tijdje geleden vrijgesproken en duikt nu weer op in België. Hoewel Jan gelukkig is met Linda, groeit hij toch weer naar zijn ex-vrouw toe, nu hij in haar weer de vrouw herkent waarop hij indertijd verliefd werd. Jan en Nele belanden meermaals met elkaar in bed, totdat Linda hen betrapt.

Linda wilt Jan een herkansing geven, op voorwaarde dat hij het contact met Nele verbreekt. Nele laat het daar niet bij en ze begint het koppel te stalken. Haar gedrag drijft Linda tot het uiterste en ze besluit bewijzen te verzamelen van het stalkgedrag, om op die manier Nele te kunnen chanteren: ofwel verdwijnt ze uit het leven van Jan en de kinderen, ofwel geeft Linda haar aan bij de politie. Nele kiest het zekere voor het onzekere en gaat weer in het buitenland wonen. Maarten en Leen reageren vol ongeloof op het plotse vertrek van hun moeder, maar Jan en Linda maken hen wijs dat Nele vertrokken is omdat ze vond dat Linda een veel betere moeder voor hen kon zijn.

Kort na deze nieuwe zwarte periode keert het geluk weer terug in hun gezin, wanneer Linda zwanger blijkt te zijn. Even later wordt de verrassing nog versterkt: onderzoek toont aan dat het om een drieling gaat.

Linda16
Linda10

Linda gaat uiterst zorgzaam om met haar zwangerschap, maar toch loopt het fout en krijgt ze twee miskramen. Met de derde baby loopt het gelukkig wel goed af en het jongetje wordt symbolisch geboren op kerstdag.

Grootmoeder Anna kan haar geluk niet op wanneer Linda haar tijdens het eerste kraambezoek vertelt dat ze hem Guido noemt, als eerbetoon aan Jans overleden broer Guido Van den Bossche.

Intussen maakt Jan kennis met de moeder van Linda, die er plots een gewoonte van maakt om bij hen de deur plat te lopen. Jan en zijn schoonmoeder kunnen elkaar absoluut niet uitstaan, tot grote frustratie van Linda. Gilberte besluit uiteindelijk om terug afstand te nemen, omdat ze merkt dat haar aanwezigheid voor onenigheid zorgt binnen het huwelijk van haar dochter.

Aan het einde van het seizoen gaan Linda en Jan samen met de rest van de familie naar Malta om het huwelijk van Trudy en Peter bij te wonen. Na de ceremonie wordt Peter echter neergestoken op dezelfde plaats waar jaren geleden zijn vader om het leven kwam.

Appjan2804
Familie3344

Jan en Linda keren terug naar huis na de verschrikkelijke gebeurtenissen in Malta. Peter heeft de aanslag overleefd maar hij moet toch nog in het ziekenhuis blijven.

Ondertussen vraagt Leen aan haar vader en Jan of ze willen deelnemen aan een uitwisselingsprogramma. Linda ziet dit idee onmiddellijk zitten en ze schrijven zich in. Enkele dagen later krijgen ze al nieuws van het programma dat ze geselecteerd zijn.

Ze krijgen te horen dat een Amerikaans meisje, genaamd Jane, voor enkele maanden naar België zal komen. Linda kijkt enorm uit naar de komst van Jane en ze brengt alles zo snel mogelijk in gereedheid. Eens aangekomen blijkt Jane het enorm goed te kunnen vinden met de familie.

Tijdens Kerstmis is het voor Jan en Linda dubbel feest omdat ook hun kersverse zoontje Guido voor het eerst zijn verjaardag viert. Enkele weken later gaat Linda opnieuw aan het werk als verpleegster maar er is één bijzondere patiënt die iets te blij is dat Linda terug aan de slag is gegaan.

De opdringerige Dieter heeft namelijk een oogje op Linda en zijn liefde voor haar gaat net iets te ver waardoor het op stalking begint te lijken. Oorspronkelijk lijkt Linda ook iets voor Dieter te voelen maar ze negeert deze gevoelens.

Familiehildejan3

Zonder medeweten van Linda, probeert Jan een verrassing voor haar te voorzien. Hij wil haar namelijk meenemen op cruise. Linda is aangenaam verrast door dit mooie gebaar van haar man en ze vertrekken niet veel later.

Hun thuiskomst is echter minder aangenaam. Jan en Linda komen te weten dat Leen een vriendje heeft en vooral Jan kan dit maar moeilijk aanvaarden. Vooral wanneer ze meer te weten komen over Leen's vriendje. Hij heeft namelijk een kind en voor Jan is dit genoeg om de relatie te verbieden. Linda weet niet wat ze moet doen omdat ze de goede band met haar stiefdochter niet wil verliezen.

Geert dommelt in achter het stuur van Jans wagen en rijdt een fietser aan. Hij pleegt vluchtmisdrijf, maar doet het uitschijnen alsof Jan achter het stuur zat. Jan wordt een tijdje aangehouden. Sinds zijn vluchtmisdrijf is Geert aan de drank. Het gaat zelfs zo ver dat hij Leen begint te slaan. Hij biecht uiteindelijk de waarheid op aan de politie en verdwijnt achter de tralies.

Wanneer Jan meedoet met de Lotto, is hij ervan overtuigd dat hij gewonnen heeft. Hij begint onmiddellijk wilde plannen te maken maar Linda probeert hem met beide voetjes op de grond te houden. Aan het einde van het seizoen gaan Linda en Jan samen met heel de familie naar Kroatië voor het huwelijk van Veronique en Mario. Jan is niet blij met dit huwelijk maar voor Linda is het opnieuw een leuke belevenis.

De serie maakt een sprong in de tijd van drie jaar

Seizoen16JanLeenMaarten
Familie3422
Seizoen16JanGuido
Familie3426
Familie3456
Familie3485
Familie3525

Er is veel gebeurd bij de familie Van den Bossche. Nonkel Walter Dierckx is gestorven aan AIDS en Anna Dierckx probeert de familie bij elkaar te krijgen om geld in te zamelen voor een dure grafzerk. Jan weigert om bij te leggen omdat hij het niet kan betalen. Leen Van den Bossche en Maarten Van den Bossche zijn ondertussen volwassen en studeren allebei aan de universiteit. Leen studeert voor dokter, terwijl Maarten een richting Informatica volgt. Maarten bakt er echter niet veel van, en wil al snel van studies verwisselen. Jan is resoluut tegen dit idee, omdat hij hoopt dat zijn zoon ook bij VDB terecht kan later. Uiteindelijk gaat Maarten een kookopleiding volgen.

Dat Jan nog steeds dezelfde principes heeft, blijkt al snel wanneer het vriendinnetje van Maarten blijft overnachten. Jan stelt zich bijzonder ouderwets voor ten opzichte van zijn kinderen, vooral tot groot ongenoegen van Linda Desmet. Wanneer de financiële problemen zichtbaar erger worden, hoopt Jan dat zijn kinderen bijspringen door een bijverdienste te zoeken. Hoewel Jan krap bij kas zit, is hij vastbesloten om zijn verjaardag uitgebreid in De Lork te vieren met de hele familie.

Wanneer Jan naar de school van zijn jongste zoon Guido Van den Bossche gaat, is hij enorm gecharmeerd door zijn nieuwe muziekleerkracht Laura Daems. Hij nodigt de vrouw uit om een glas te gaan drinken en blijft nadien contact houden met haar. Hij neemt Laura mee naar een duur restaurant en koopt cadeautjes voor haar, waardoor zijn bankrekening al snel op 0 komt te staan. Linda stelt zich meteen vragen over deze 'zakenlunch' en onderschept vreemde smsjes. Jan is volledig in de wolken en wil met Laura een weekendje weg naar Benidorm. Hij moet zich daar echter in verschillende bochten wringen, wanneer ook zijn moeder en Albert Thielens daar verblijven in hun nieuwe vakantiewoning.

Eenmaal terug thuis komt het tot een breuk tussen Jan en Laura, wanneer zij overgeplaatst wordt naar een andere school. Linda heeft ondertussen in de gaten dat Jan haar bedriegt en ze vraagt hem dit op de man af. Jan slaagt erin om Linda ervan te overtuigen dat er niets gebeurd is, al heeft hij het moeilijk om alles geheim te houden.

Bij VDB Electronics komt het tot een zware confrontatie tussen Jan en zijn zoon Bart Van den Bossche en Jan wordt op staande voet ontslagen door zijn zoon. Jan wil niets meer met zijn zoon te maken hebben en gaat op zoek naar ander werk, maar dat verloopt zeer moeiteloos. Linda wil niet dat Jan heel de dag in de zetel hangt en zet hem aan om aan het huishouden te beginnen. Peter Van den Bossche beslist uiteindelijk om het ontslag van zijn nonkel in te trekken, iets dat niet geapprecieerd wordt door Bart.

Jan komt opnieuw in contact met een oude studiegenoot: Miel Verbiest en zijn vrouw Francine Laenen. De twee houden er een bijzondere levensstijl aan over en Jan is meteen jaloers op hun vrije mentaliteit. Samen met Linda wil hij meer optrekken met het koppel, en samen met hun viertjes proberen ze verschillende hobby's uit. Linda is echter niet altijd te zoeken voor de fratsen van Miel en Francine en kan het niet laten om haar ongenoegen te uiten wanneer Jan hier in meegaat. Jan gaat samen met Miel en Francine op reis met hun mobilhome, en Miel begint te vrezen dat Jan wel eens verliefd op zijn Francine is. Het is uiteindelijk een misverstand en voor de grap stellen Miel en Francine voor om eens aan partnerruil te doen.

Het liefdesleven van zijn dochter Leen zorgt opnieuw voor onenigheid binnen de familie. Aanvankelijk is Jan er niet over te spreken dat zijn dochter voortdurend onenightstands beleeft onder zijn dak. Maar langs de andere kant keurt ze haar vriendjes telkens af. Zeker wanneer ze een relatie begint met Khalil, een Marokkaanse jongen. Tot Jan belaagd wordt door twee tieners en Khalil tussenbeide komt. Jan is plots vol lof over de jongen, en Linda en Leen snappen er niets van.

S17W06-2
Maartenjanbart afl3677
Familie3745
Familie3795
JanWIMSeizoen17
Foto103

Dankzij de financiële problemen binnen VDB Electronics, door de tussenkomst van aartsvijand Xavier Latour, wordt Peter Van den Bossche als CEO aan de kant geschoven. Bert Van den Bossche neemt zijn plaats is en is van plan om enkele veranderingen te laten doorgaan. Jan wordt gedegradeerd tot 'directeur econoom' en kan helemaal niet overweg met de aanpak van Bert. Ook wordt De Borger & Co opgedoekt, wat dan weer nadelen heeft voor Rob Gerrits. Het is uiteindelijk dankzij Anna Dierckx dat Peter terug op de CEO-stoel komt te zitten, omdat zij enkele details uit het verleden van Bert te weten is gekomen door geheimzinnige brieven uit Duitsland.

Thuis krijgen Jan en Linda Desmet er enkele nieuwe logés bij. Bjorn Impens en zijn vriendin Veerle Suys wonen er nu een tijdje omdat Veerle niet meer naar huis kan gaan door een ruzie met haar ouders. Ook Rita Van den Bossche klopt aan bij haar broer omdat ze niet langer in Antwerpen kan blijven. Rita blijft echter niet lang logeren en neemt uiteindelijk haar intrek in een appartementje boven het café van Dimitri Roels.

In Oostende is Jan getuige van een gevecht waar een man dood achtergelaten wordt. De dagen nadien wordt Jan bedreigd en ziet hij op het nieuws dat het om de gokmaffia gaat. Jan kan er met niemand over praten en loopt zeer ongeduldig rond thuis. Jan besluit Maarten Van den Bossche een verklaring te laten afleggen, maar die wordt onderschept op weg naar de politie. Dankzij Miel Verbiest en Francine Laenen komen ze erachter dat Maarten naar de autosloperij is gebracht. Jan en Bart Van den Bossche kunnen juist op tijd Maarten bevrijden uit een wrak. De daders worden door inspecteurs Devos en Bosman opgepakt.

Leen wordt verliefd op haar stagebegeleider Paul Jacobs, een man die twintig jaar ouder is dan haar. Jan is niet te spreken over deze relatie en laat zijn ongenoegen duidelijk merken. Ondertussen krijgt Linda ook vlinders in haar buik wanneer ze via Miel en Francine William Feys leert kennen in de dansschool. Linda is duidelijk onder de indruk, maar wil Jan niet bedriegen. Jan begint iets in de gaten te krijgen, en besluit Linda zo goed mogelijk te verwennen.

Jan zit met een delicaat medisch probleem en laat zich onderzoeken. Het resultaat is echter niet volledig positief en Jan moet onder het mes. Hij heeft enorm veel schrik voor de operatie en werkt zijn omgeving al snel op de zenuwen. Guido Van den Bossche maakt zich zorgen omdat zijn papa geopereerd moet worden. Ook Jan is er niet gerust in en hij overweegt om de ingreep te annuleren. Wanneer Jan zijn liefdesrivaal William in het ziekenhuis tegenkomt, slaat de schrik hem op het hart. Jan denkt dat William hem wil vergiftigen en hij weigert zijn medicatie te nemen. Linda vindt dat Jan zich kinderachtig gedraagt en ze twijfelt of ze er goed aan heeft gedaan om terug te keren naar haar gezin.

Jan, Rob, Miel en Francine storten zich nadien op de beklimming van de Mont Ventoux. Jan wil graag een wielerclub oprichten en koopt zelfs enkele dure fietsen. Linda is niet te spreken over de aankoop van haar echtgenoot. Linda is bovendien in de war door het vertrek van William en ze ergert zich blauw aan Jans egocentrische houding.

Familie3913
Familie4072
Familie3956
Jan afl3989
Familie4139
Familie4142

De toekomst van VDB Electronics ziet er weer zeer somber uit en binnen het bedrijf vreest iedereen dat Bert Van den Bossche een coup zal plegen. Feit is dat hij al op de stoel van Peter Van den Bossche zit, tot grote ergernis van Jan, die het niet kan laten om in conflict te gaan met Bert over de kleinste dingen. Ondertussen krijgen Jan en Linda Desmet te horen dat hun goede vriend Miel Verbiest alzheimer heeft. Francine Laenen brengt haar echtgenoot naar een instelling.

Bjorn Impens zoekt iemand die hem rijlessen wil geven en Jan stelt zich kandidaat. Bjorn krijgt hier al snel spijt van wanneer Jan niet meteen de beste leraar blijkt te zijn. Ondertuussen komt het huwelijk van zijn dochter Leen Van den Bossche en dokter Paul Jacobs steeds dichterbij, maar dan vertelt Mieke Van den Bossche over haar affaire met Paul. Het huwelijk wordt afgeblazen.

Er instaat opnieuw ruzie tussen Jan en Linda wanneer Jan een gepeperde telefoonrekening toegestuurd krijgt. Linda belt geregeld naar Zweden, waar William Feys ondertussen woont. Jan is ervan overtuigd dat zijn vrouw hem nog steeds bedriegt met William. Jan vertrekt tijdelijk en neemt zijn intrek in het appartement van Rita Van den Bossche boven het café van Dimitri Roels. Ondertussen is Anna Dierckx te weten gekomen dat haar zoon opnieuw de onnozelaar uithangt, en probeert hem te verzoenen met Linda. Ook het samenwonen van broer en zus verloopt niet vlot en Jan en Rita hebben voortdurend ruzie.

Terwijl Jan en Linda ruzie hebben, probeert Jan avances te maken bij secretaresse Shirley Van Kets. Zij is hier helemaal niet blij mee, en wil zelf klacht neerleggen wegens stalking. Wanneer Shirley geregeld vunzige mails krijgt, is ze ervan overtuigd dat Jan hier achter zit. Peter gelooft haar en ontslaat hem. Jan is echter niet de dader en probeert samen met Rita de echte dader te vinden. Ondertussen gaat Jan tijdelijk aan de slag als schildersknecht bij Wim Veugelen. Samen met heel de familie reist Jan naar Frankrijk om de verjaardag van Anna te vieren en tijdens deze vakantie kan Jan eindelijk zijn ruzie met Linda bijleggen.

Jan heeft nog steeds geen andere baan gevonden en hij voelt zich afgeschreven. De ene sollicitatie na de andere loopt af op een sisser en ook Linda begint zich te ergeren. Linda is van mening dat Jan moet veranderen, zo niet gaan ze naar een relatietherapeut. Wanneer Jan te weten komt dat zijn therapeut een vrouw is, namelijk Gastpersonages Seizoen 18, ziet Jan het idee plots wel zitten. Er komen nieuwe problemen opsteken wanneer Jan problemen krijgt in de lakens. Hij vreest opnieuw voor zijn prostaat en laat zich onderzoeken. Op het internet gaat hij op zoek naar informatie over viagra.

Jan gaat terug aan de slag bij VDB Electronics, maar hij wordt binnen het bedrijf niet meer au serieux genomen. Wanneer Bart Van den Bossche ontslagen wordt omdat hij beschuldigd wordt van bedrijfsspionnage, wil Jan de eer van zijn zoon hoog houden. Hij is er namelijk van overtuigd dat hij de job van commercieel directeur aankan, maar Peter en Bert denken daar anders over. Jan wil de onschuld van zijn zoon bewijzen en gaat op onderzoek bij Jet en de vermiste Geert Van Loo, met weinig resultaat. Tijdens de grote personeelsvergadering bij Van den Bossche Electronics kondigt Peter zijn ontslag aan en duidt hij Bert aan als zijn opvolger. Bij Jan komt dit zeer hard aan, want het heeft zware gevolgen voor hem. Jan wordt door Bert namelijk gedegradeerd tot arbeider en hij moet aan de slag in het magazijn, waar sinds kort ook Maarten aan de slag gegaan is.

Familie4160
Jan.linda fabriek
Familie4192
Familie4224
Familie4316

In de fabriek van VDB krijgen Maarten Van den Bossche en Jan het zwaar aan de stok met de ploegbaas, met als gevolg dat er een ontslag valt. Jan probeert met alle middelen het ontslag van Maarten ongedaan te maken. Ondertussen gaat het huwelijk tussen Leen Van den Bossche en Paul Jacobs niet door. Bart Van den Bossche brengt de familie, die al aan het stadhuis staat, op de hoogte en Leen wordt opgevangen door Jan en Linda Desmet.

Maarten besluit niet terug te keren naar VDB en wil een eigen horeca-zaak openen. Jan ziet dit idee ook wel zitten en neemt zijn ontslag als arbeider. Samen besluiten ze het café van Dimitri Roels over te nemen, die op pensioen wil gaan. Ze zoeken echter nog naar sponsors en komen zo bij Rita Van den Bossche terecht die ook mee zaakvoerder wordt. Plotseling gaat het allemaal heel snel wanneer Jan hun appartement te koop zet en hun nieuwe café de naam 'Jan en Alleman' meegeeft. Ze nemen hun intrek in het appartement van Dimi, terwijl die naar zijn caravan verhuist. Maarten hoopte echter op meer dan een gewoon café, en wil er een brasserie van maken. Ze beginnen ook eten te serveren in het café, al is de keuken daarvoor niet helemaal geschikt.

Sinds Jan het café heeft overgenomen en Dimi heeft ontslagen, draait alles vierkant. Hij vergeet bestellingen te plaatsen en is onvriendelijk tegen de klanten. Ook in zijn privéleven krijgt hij een nieuwe tegenslag te verwerken. Linda gelooft niet dat Guido Van den Bossche zal genezen in het vochtig appartement en ze besluit met de jongen elders te gaan wonen. Jan wil het appartement snel in orde krijgen zodat Linda en Guido kunnen terugkeren. In het café lopen de spanningen hoog op wanneer Rita aan Dimi vraagt om een nieuw vat te steken.

Jan heeft de financiële steun van Peter Van den Bossche afgewezen en moet bijgevolg een andere oplossing vinden om "Jan & Alleman" te redden. Feit is dat de brouwer nog altijd weigert om bier te leveren. Jan hoopt dat de authentieke recepten uit zijn moeders keuken soelaas kunnen brengen. Jan en Maarten gaan tot het uiterste om het recept van de stoverij in handen te krijgen voor Anna Dierckx en Albert Thielens naar Benidorm terugkeren.

Het huwelijk van Peter en June Van Damme komt dichterbij, maar niet iedereen van de familie staat achter het huwelijk. June heeft twijfels en Jan besluit om als pater familias met haar te gaan praten om haar te overtuigen. Nadien gaat hij verkleed als nar naar het feest, maar hij dreigt het hele gebeuren te missen. Hij vraagt daarom de hulp van een bende van motorrijders.

Familie4423
Familie4448
Familie4462
Familie4645
Familie4617
Familie4645

Jan heeft noodgedwongen het huwelijk van Peter Van den Bossche en June Van Damme moeten missen omdat hij de bende van motorrijders van drank moet voorzien in zijn café. Ondertussen komt hij ook te weten dat Rita Van den Bossche een relatie heeft met Dimitri Roels en van plan is om op wereldreis te vertrekken. Hij moet op zoek gaan naar een vervanger en krijgt de hulp van Niko Schuurmans. Jan staat er op om Niko zelf op te leiden, te beginnen met de houding achter de bar. Rita denkt er aan om haar aandelen te verkopen aan Bert Van den Bossche. Jan is er als de dood voor dat hij het niet meer voor het zeggen zal hebben bij Jan en Alleman als Rita zich laat uitkopen door Bert. Hij grijpt dan ook elke kans om op zijn zus in te praten en daar is Maarten Van den Bossche niet helemaal gelukkig mee. Bert wil namelijk investeren in de zaak.

Terwijl Rita en Dimi voor een paar dagen naar de Ardennen trekken met hun caravan, reist Jan ze achterna om het plezierreisje van de twee te dwarsbomen. Hij kan voor ruzie zorgen tussen het koppel, maar Jan moet zijn plannetjes laten vallen wanneer Rita in het ziekenhuis wordt opgenomen met een hersentumor. Ze kan niet op reis vertrekken en besluit haar aandelen dus niet te verkopen.

Linda Desmet krijgt in het café het bezoek van Roos Sterckx, een ex-collega van haar in het ziekenhuis. Ze is op zoek naar werk en Jan besluit haar een kans te geven. Maarten en Niko wedijveren om haar aandacht, maar Jan laat duidelijk merken dat hij boven hun haantjesgedrag staat. Wanneer het enkele weken later niet goed gaat met de Jan en Alleman, moet Jan besparen en zal hij Niko of Roos moeten ontslaan. Bovendien wil Rita graag terug aan de slag gaan. Wanneer ze na het bezoek van de voedselinspectie ook geen voedsel meer mogen serveren, besluiten zowel Maarten als Roos het café te verlaten om een eigen broodjeszaak te beginnen.

Ondertussen probeert Jan zijn zoon Bart Van den Bossche op verschillende manieren te steunen. Brenda Vermeir is overleden en hij kan dit maar moeilijk verwerken. Ook Rita heeft het ontzettend moeilijk omdat haar ex-man Dirk Cockelaere weer in de buurt is en zijn zoon Pierrot Van den Bossche wil leren kennen. Wanneer er geheimen uit Rita's verleden aan het licht komen dankzij Marie-Rose De Putter en Mathias Moelaert, neemt Dimi een drastisch besluit en maakt hij een einde aan zijn relatie met Rita.

Jan krijgt in het café bezoek van een wielerclubje en leert de leden Gilbert Vandersmissen en André Beynens beter kennen. Hij kan ze overtuigen om van zijn café hun vaste stekje te maken. Jan en Mathias trekken hun wieleroutfit aan om samen met de wielertoeristen Dré en Gilbert de Muur van Geraardsbergen te beklimmen. Hij kan ze ook overtuigen om het logo van de Jan en Alleman op hun truitjes te zetten.

Rita is opnieuw verslaafd aan de drank en het ziet er naar uit dat ze domme dingen gaat doen. Rob Gerrits, Pierrot en Jan doen er alles aan om ze goed in het oog te houden, maar ze kan toch ontsnappen. Wekenlang is Rita vermist en kan de familie haar niet vinden.

305255 10150308392377491 7701407 n
Vtm familie seizoen20112012 640x300c
Familie4685
Familie4687
Familie4732
Familie s20 afl4740 02
Familie4767
Familie4792
Familie4803
Familie afl4826 05
Familie4877

Jan heeft het zeer moeilijk met de beschuldiging van Rita Van den Bossche na de brand bij VDB. Hij probeert haar te helpen wanneer het kan en als het proces eenmaal dichterbij komt, is Jan als eerste paraat om te gaan getuigen. Wanneer Rita vrijkomt nadat Bert Van den Bossche aangehouden is voor de brand, is Jan er als de kippen bij om een feest te organiseren voor haar vrijlaten.

Op hetzelfde ogenblik heeft Jan het zeer moeilijk omdat zijn zoon Bart Van den Bossche nog steeds in het ziekenhuis ligt na de brand. Hij probeert hem zo veel mogelijk te bezoeken en Jelle Van den Bossche woont voorlopig bij hem in.

Nadat de brouwer beslist heeft om de bierprijzen te doen stijgen, besluit Jan om samen met zijn beste vriend, André Beynens een eigen bier te brouwen in het café. De eerste poging is een mislukking en een tweede poging kwam er nooit nadat Dré in het ziekenhuis kwam te liggen. Jan hoort van Linda Desmet dat Victor Praet vermoed dat Dré iets achterhoudt wanneer hij steeds verwondingen bijkrijgt. Uiteindelijk bekent Dré dat hij geslagen wordt door zijn vrouw en komt hij inwonen in het appartement van Rita Van den Bossche.

Door het wegvallen van Rita in het café, wil Jan een nieuwe werkkracht. Roos Sterckx komt vragen of ze haar job terug mag, maar Jan weigert dit, wat leidt tot een ruzie met Maarten Van den Bossche. Later ontslaat hij Niko Schuurmans nadat hij en Mieke Van den Bossche vertellen dat ze een relatie hebben samen. Hierdoor is Mieke razend op hem. Later wordt Jan door Anna Dierckx op de vingers getikt. Hij neemt Niko terug in dienst maar is nog steeds van mening dat hij niet de juiste man voor zijn dochter is.

Inmiddels is André Beynens terug bij zijn vrouw gaan wonen. Maar wanneer hij al enkel dagen niets meer van zich laat horen, zijn Jan en Rita wel heel ongerust. Ze besluiten om zijn huis te gaan schaduwen tot ze hem eindelijk terugvinden. Dré mocht van Myriam Beynens het huis niet verlaten. Jan kan hem eindelijk overtuigen om te scheiden en Dré komt voorlopig in het café wonen.

Nadat de VDB Holding werd opgericht, probeert Jan opnieuw zijn plekje bij het familiebedrijf te bemachtigen. Hij wil uitbater worden van de bedrijfskantine. Aanvankelijk lijkt het dat de familie hem deze job zal geven tot Maarten Van den Bossche besluit om van de kantine een heus bedrijfsrestaurant te maken. Jan is razend omdat hij de job niet gekregen heeft en maakt ruzie met zijn zoon. Gelukkig ondervindt hij, met de hulp van Jef, dat hij het moet goedmaken met zijn zoon.

Wanneer Linda Desmet hoofdverpleegster wordt bij het Algemeen Ziekenhuis, is hij fier op zijn vrouwtje. Maar als Mieke ruzie maakt met Linda over een meningsverschil op het werk, besluit Jan om tussenbeide te komen.

Op hetzelfde moment beginnen André Beynens en Guido Van den Bossche steeds meer met elkaar op te trekken wanneer Guido de wielerkriebels krijgt. Jan wordt jaloers wanneer ze constant met elkaar gaan trainen. Hij reageert eerst heel sceptisch maar beetje bij beetje begint hij in te zien dat zijn zoon echt wel talent heeft voor het wielrennen. Jan wordt samen met Dré de coach van Guido.

Wanneer André Beynens begint te zoeken naar een vrouw, krijgt Jan het idee om een Singles Night te organiseren in zijn café. Via deze manier leert Dré misschien wel de liefde van zijn leven kennen. Toch is deze Singles Night helemaal geen succes. Later heeft Dré zijn eerste afspraakje met Bea maar wanneer Bea en Jan elkaar ontmoeten, krijgt Bea gevoeles voor Jan in plaats van Dré. Ze probeert hem te versieren en Jan vertelt de waarheid aan Dré.

Ondertussen werkt ook Pierrot Van den Bossche al enkele weken bij de Jan en Alleman maar Jan is niet echt gelukkig met zijn nieuwe werkkracht. Pierrot is steeds met andere zaken bezig, zoals bijvoorbeeld met Chadi, een Afrikaans meisje dat hij probeer te helpen. Wanneer Pierrot samen met Chadi wil gaan logeren bij Anna Dierckx en Albert Thielens aan zee, wordt Jan razend op Pierrot omdat hij ze in gevaar zal brengen. Hij lijkt uiteindelijk gelijk te krijgen want Chadi gaat ervandoor met de juwelen van de Bomma en met geld van Pierrot. Bij zijn thuiskomst is Jan alles behalve blij en hij ontslaat Pierrot.

Ondertussen blijft Jan zijn zoon Guido Van den Bossche coachen samen met de hulp van André Beynens. Bij de eerste wielerwedstrijd eindigt Guido totaal onverwacht op de eerste plaats en Jan is enorm trots op zijn zoon. Maar na zijn eerste overwinning begint Guido steeds minder aandacht te schenken aan zijn training en dit komt vooral omdat hij een vriendinnetje heeft: Miranda. Jan is teleurgesteld in zijn zoon en probeert hem terug warm te krijgen voor het wielrennen. Op hetzelfde moment moet Jan ook afscheid nemen van zijn beste vriend, Dré wanneer hij naar Frankrijk vertrekt met Magda.

Rita Van den Bossche hoort al een tijdje rare geluiden in haar appartement en schakelt de hulp van haar broer in. Jan is ervan overtuigd dat Rita spoken ziet omdat hij zelf geen geluiden hoort. Uiteindelijk komen ze te weten dat er problemen zijn met de waterleidingen.

Wanneer de examens van Guido Van den Bossche eraan staan te komen, geeft Linda Desmet Jan de taak om zijn zoon te helpen. Hij laat Guido leren in het café zodat hij altijd een oogje in het zeil kan houden. Wanneer Jan erachter komt dat Guido probeert te spieken met de hulp van een klasgenote, geeft Jan hem enkele tips om beter te spieken. Maar de volgende dag vertelt Guido dat hij een 0 gekregen heeft omdat ze hem betrapt hebben. Wanneer Guido zijn rapport krijgt, vertelt hij aan zijn moeder waarom hij een 0 had en Linda is razend op Jan.

Familie afl4887 03
Familie afl4914 01
Familie afl4918 01
Familie afl4945 02
Familie afl4944 02
Familie afl4965 01
Familie afl4972 02
Familie afl4997 01
Familie afl5000 19
Familie afl5008 02
Familie afl5023 02
Familie afl5029 03
Familie afl5031 07
Familie afl5039 01
640px-Familie afl5055 05
Familie afl5066 01
Familie afl5076 01
Familie afl5078 03
Familie afl5105 09

Jan komt te weten dat Maarten Van den Bossche en Roos Sterckx gaan samenwonen. Hij is in de wolken met dit nieuws. Het minder goede nieuws komt van zijn andere zoon, Guido Van den Bossche. Na zijn slechte rapport wil hij zakken naar een technische richting en daarbovenop vindt Linda Desmet pornografisch materiaal op de computer.

Twee maanden later

Wanneer Nathalie Debie op zoek gaat naar een geschikte persoon om in haar promotiefilmpje mee te spelen, stelt Jan zich kandidaat omdat zowel Maarten als Niko Schuurmans geweigerd hebben. Jan droomt al meteen van een carrière als acteur maar later komt hij te weten dat de filmrol niet helemaal is zoals hij zich voorstelde. Toch wordt het filmpje van Nathalie een succes en het belandt op Youtube. Jan voelt zich wel beschaamd omdat hij naakt te zien is in het filmje en veel klanten uit het café hebben het filmpje gezien.

Niet veel later krijgt Jan bezoek van Herman Ral, de voorzitter van een toneelgroepje. Herman wil van de Jan en Alleman zijn vaste stamcafé maken en Jan ziet dit maar al te graag zitten. Hij hoopt dan ook nog steeds op een carrière als acteur. Samen met Rita Van den Bossche is hij helemaal in de ban van het acteren. Jan krijgt dan ook een belangrijke rol in een toneelstuk en hij probeert Linda te overtuigen om ook mee te doen. Wanneer Linda weigert, krijgt Rita de rol toegewezen maar Jan ziet dit niet zitten.

Hij kan uiteindelijk Linda overtuigen om de rol aan te nemen en ze staan samen op de planken. De repetities zijn enorm zwaar en Jan gaat er voor de volle 100% voor terwijl Linda eerder terughoudend is. Linda vindt dat Jan te veel tijd steekt in het stuk. Ondertussen is Herman nog steeds niet overtuigd van de kwaliteit van Linda en het komt tot een ruzie tussen de twee. Linda besluit om te stoppen waardoor zowel Jan als Herman met een probleem zitten. Rita besluit om in te springen maar Jan blijft dit een slecht idee vinden. Hij heeft vooral problemen met één bepaalde scène waarin de twee hoofdpersonages met elkaar kussen. Jan probeert Herman te overtuigen om die scène te schrappen maar dat ziet hij niet zitten. Jan moet er zich bij neerleggen.

Ondertussen leert Jan twee nieuwe klanten kennen: Benny Coppens en zijn schoonvader Patrick Pauwels. Ze zijn alletwee werkzoekenden en Jan besluit om ze te helpen met hun zaakje in reperaties dat ze hebben opgestart. Wanneer Benny op een dag tegen de auto van Jan rijdt tijdens een dronken bui, wil zijn vrouw, Liesbeth Pauwels, Jan overtuigen om het te regelen zonder verzekeringen. Hij gaat er uiteindelijk mee akkoord dat Benny de auto helemaal herstelt.

Het toneelstuk van Jan en Rita komt steeds dichterbij en Herman wil ervoor zorgen dat alles in de puntjes voorbereid wordt. Niko Schuurmans zorgt voor de technische kant en het decor, Mathias Moelaert zorgt voor de kostuums en Bart Van den Bossche maakt de affiche. Ondertussen krijgt Jan plotseling bezoek van Albert Thielens. Hij wil een tijdje blijven logeren bij Jan en Linda omdat hij ruzie heeft gemaakt met Anna Dierckx. Jan en Rita willen weten waarom het tot een ruzie gekomen is maar Albert lost geen woord. Later krijgen ze van Marie-Rose De Putter te weten dat Anna ondertussen bij haar logeert. Wanneer Jan iets later aan Albert vraagt wat zijn plannen zijn, vertelt Albert dat hij wil scheiden en Jan gelooft zijn oren niet.

Op de dag van de première is Jan bijzonder nerveus dankzij enkele kritieken die hij van Herman gekregen heeft. Hij wil ook nog steeds zijn zus niet kussen tijdens de voorstelling. Toch komt het allemaal goed en zowel Jan als Rita krijgen enorm veel lof over het toneelstuk. Later neemt Jan afscheid van Herman wanneer het toneelstuk helemaal afgerond is.

De koelkast van Jan is kapot en hij vraagt aan Benny om het te repareren. Op hetzelfde moment krijgt Jan controle van de arbeidsinspectie en hij wordt betrapt op zwartwerk. Niet veel later krijgt hij een enorme boete en vooral Linda is niet gelukkig.

Wanneer 6 december in aantocht komt, hoort Jan van Linda dat ze op zoek is naar een Sinterklaas om op bezoek te komen in het Algemeen Ziekenhuis. Jan krijgt onmiddellijk het idee om zelf als Sinterklaas te gaan met Niko als Zwarte Piet. Het blijkt een succes te zijn tot ze de echte Sinterklaas tegenkomen in het ziekenhuis.

Jan komt via Niko te weten dat Guido gepest wordt op school door Vincent en Elias. Jan probeert hem onmiddellijk goede raad te geven en hij vertelt Guido dat hij zich niet mag laten doen door de pestkoppen. Guido interpreteert zijn raad op een foute manier en lost een conflict op door te vechten met Elias. Linda Desmet komt al snel te weten dat Jan hier achter zit en ze wil dat Jan nog eens met zijn zoon praat, maar dan op een goede manier.

Ondertussen maakt Jan alles in gereedheid voor het kerstfeestje dat zal doorgaan in de Jan en Alleman. Naast zijn gezin, Rita Van den Bossche en de bomma en Albert, is ook de familie Pauwels uitgenodigd. Jan vindt het raar om een andere familie te gast te hebben tijdens Kerstmis, maar Rita vond het een goed idee. Jan begint al snel door te hebben dat zijn zus gevoelens heeft voor Patrick Pauwels.

Het gaat van kwaad naar erger met Guido. Hij is het gepest meer dan beu en probeert zelfs zelfmoord te plegen. Gelukkig kon hij op tijd tegen gehouden worden door zijn vriendin, Charlotte Kennis. Jan en Linda zijn haar enorm dankbaar maar ondertussen voelen ze zich ook schuldig omdat ze nooit zagen dat Guido gepest werd. Onder begeleiding van een CLB-medewerker, komt er een gesprek tussen Guido en Elias waardoor het gepest eindelijk afgelopen is.

Tijdens het huwelijk van Marie-Rose en Mathias komen Jan en Linda te weten dat Rita opnieuw aan het drinken is. Jan is bang dat het opnieuw uit de hand zal lopen en hij probeert haar terug van de drank te helpen. Maar deze keer is Rita van plan om te leren gecontroleerd te drinken,met de hulp van Patrick. Jan weet niet wat hij hoort en probeert haar op andere gedachten te brengen. Hij gelooft niet dat Rita zich kan inhouden en verbiedt haar om nog te werken in het café. Niet veel later gaat Rita inwonen bij haar moeder en Marie-Rose.

Ondertussen probeert Jan op zijn eigen manier de problemen van zijn kinderen op te lossen. Bart Van den Bossche is zijn job kwijt nadat VDB Technics opgedoekt werd. Ook zijn andere zoon Maarten heeft problemen wanneer Veronique beslist om de KomEet te sluiten.

Ook Mieke Van den Bossche heeft problemen. Op relationeel vlak. Het gaat steeds slechter tussen haar en Niko nadat Niko gevoelens begon te krijgen voor Evy Hermans. Jan ondervindt ook zelf dat Niko iets met Evy heeft en hij probeert zijn dochter te waarschuwen. Het komt uiteindelijk tot een breuk tussen Mieke en Niko maar ze komen al snel weer samen. Toch kan Niko niet kiezen tussen Mieke of Evy en Jan probeert hem aan te sporen de juiste keuze te maken.

Niet veel later moet Jan afscheid nemen van zijn jongste zoon. Nu de KomEet definitief gesloten wordt, besluit Maarten Van den Bossche om samen met Roos Sterckx op wereldreis te vertrekken. Jan heeft het hier zeer moeilijk mee en dringt erop aan dat ze voorzichtig moeten zijn. Er wordt een afscheidsetentje gegeven in de KomEet en nadien komt de familie ook afscheid nemen in de Jan en Alleman.

Ondertussen stapelen de problemen met Rita zich ook op. Ze kan maar niet van de drank afblijven en dankzij Patrick Pauwels weet Rita dat de familie van plan is om haar naar een instelling te sturen. Rita wil niets meer met Jan te maken hebben en sluit zich zelfs op in haar appartement. Linda vreest dat Jan het verkeerd aanpakt maar het lukt hem niet om tot Rita door te dringen.

Naast alle problemen van Rita, probeert Linda hem te overtuigen om de badkamer te laten renoveren. Jan wil hier niets van weten maar wanneer hij een telefoontje krijgt van zijn dochter Leen Van den Bossche die terug naar huis keert, besluit hij om toch met de renovaties te starten.

Nu Leen terug thuis is, wil ze een huisartstenpraktijk opstarten, maar dat blijkt moeilijker dan verwacht. Jan gaat zich er mee moeien en probeert met Dokter Vanaudenhoven een compromis te zoeken, dit zonder medeweten van Leen. Het lukt hem echter wel, en Leen kan haar praktijk kopen.

Hij moeit zich niet alleen met de koop van de dokterspraktijk, maar ook met het meter- en peterschap van Leens kindje en met de naamkeuze. Leen is zijn bemoeienissen beu en zegt hem dat hij er zich moet buiten houden.

Guido wil met Charlotte op reis, maar Jan wil dat niet. Hoe hard Guido ook zaagt, en hoe hard Linda er op aandringt, Jans antwoord blijft neen. Guido heeft de moet laten zakken, tot Jan met een voorstel komt: Guido mag op reis, op voorwaarde dat hij 85% haalt. Dit is echter een onbegonnen zaak voor zijn zoon, en dat weet Jan goed genoeg.

Nu hij de kosten van de reis weet, wil hij dat Guido, bovenop het studeren, nog gaat werken om dat geld bijeen te krijgen. De spanningen tussen de twee lopen heel hoog op. Wanneer Guido zijn rapport krijgt, blijkt dat hij 84,5% procent heeft gehaald, niet genoeg volgens Jan waardoor Guido niet op reis mag vertrekken.

Tijdens de seizoensfinale is Jan aanwezig op het buurtfeest, maar wanneer Guido niet komt opdagen voor de koers, gaat hij terug naar huis om zijn zoon te halen. Daar vindt hij Leen dit op punt staat te bevallen. Samen met zijn dochter rijdt hij naar het ziekenhuis maar ze komen vast te zitten in de file door het buurtfeest. Jan kan Linda bellen waardoor ze op tijd bij de auto geraakt om Leen te helpen bevallen.

Twee maanden later

640px-Familie afl5108 03
640px-Familie afl5116 02
23Week4 1
894797 10152018783812491 1629110304 o
Linda&Jan23
Familie 5180 12
Familie5191
Familie 5198 003
Familie 5209 001
41234463
42136796
42509855
Familie 5276 001
Familie 5301 003
640px-Familie 5291 006
640px-Familie 5293 006
Familie 5298 006
Familie 5307 004
640px-Familie 5324 005
640px-Familie 5325 001

Guido Van den Bossche zit nog steeds in Italië met Charlotte Kennis en Elias en Jan heeft er zich bij moeten neerleggen. Wanneer hij terugkomt wil Jan eens een hartig woordje praten met Guido maar de twee kunnen hun ruzie bijleggen.

Ondertussen gaat het minder goed tussen hem en Linda Desmet. Ze vindt namelijk dat de passie uit hun huwelijk is verdwenen. Linda probeert op verschillende manieren hun huwelijk weer spannend te maken door o.a. lingerie te kopen maar Jan heeft hier geen oog voor. Linda begint te denken dat ze niet meer aantrekklijk genoeg is en vraagt de raad van Stefanie Coppens. Jan krijgt dan weer de raad van Niko Schuurmans dat hij Linda meer aandacht moet schenken. Jan probeert dit te doen maar mislukt in zijn opzet. Wanneer Linda plotseling heel emotioneel reageert, begint Jan te beseffen dat Linda gelijk heeft. Hij belooft haar meer aandacht vrij te maken. Linda kan hem zelfs overtuigen om het interieur van het appartement volledig op te frissen.

Het gaat niet goed met Leen Van den Bossche en haar zoontje. Arthur Van den Bossche is een huilbaby en dat vraagt veel energie van Leen. Bovendien is Leen er zeker van dat ze een slechte moeder is omdat Arthur niet weent wanneer iemand anders bij hem is. Jan en Linda proberen haar op andere gedachten te brengen maar niets lijk te lukken. Wanneer het van kwaad naar erger gaat met de huilbuien van Arthur, besluiten ze hem te laten onderzoeken door een specialist. Jan beseft dat Leen het zeer moeilijk heeft met de situatie van Arthur. Hij probeert haar zo goed mogelijk te helpen door af en toe op Arthur te passen wanneer Leen naar haar dokterspraktijk moet.

Ondanks de occasionele hulp van Jan en Linda, lukt het Leen niet om voor Arthur te zorgen. Leen zit er helemaal onderdoor door slaaptekort en wil zelfs tijdens een zwak moment haar kindje verstikken met een kussen. Jan voelt zichzelf enorm schuldig omdat hij zijn dochter niet beter heeft kunnen helpen en wanneer hij te weten komt dat Leen Arthur voorlopig bij een opvanggezin heeft geplaatst, wil hij dat Arthur onmiddellijk terug naar huis komt. Het lukt Leen daarna eindelijk om de situatie onder controle te brengen dankzij de hulp van Jan, Linda en Rita Van den Bossche.

De problemen rond Leen en Arthur zijn de volgende dagen van de baan maar dan slaat het noodlot toe. Rita belt op een avond in volle paniek naar Jan en Linda met de mededeling dat Arthur verdwenen is. Rita was aan het babysitten wanneer ze eventjes de kamer uit ging om een pamper te zoeken en Arthur was verdwenen. Jan kan het nieuws maar moeilijk geloven maar hij moet toch toegeven dat Arthur waarschijnlijk ontvoerd is. De politie wordt ingeschakeld en Leen wordt zelfs een tijdje verdacht omdat de politie te weten komt dat ze het zo moeilijk heeft met het moederschap. Uiteindelijk loopt alles goed af wanneer Leen eindelijk beseft wie haar kindje ontvoerd kan hebben. Het bleek één van haar patiënten te zijn die Leen de schuld geeft van haar miskraam.

Na de hele heisa rond de verdwijning van Arthur, staat er opnieuw een familiedrama te wachten voor Jan wanneer hij ontdekt dat er een haar in de boter zit tussen Bart Van den Bossche en Trudy Tack de Rixart de Waremme. Jan wil weten wat er juist aan de hand is en hij kan zijn oren niet geloven wanneer Bart opbiecht dat hij Trudy bedrogen heeft met zijn bazin.

Ook met Linda gaat het niet zo goed. Er zijn de laatste tijd veel inbraken in de buurt van Mechelen en Linda komt als thuisverpleegster terecht bij de dievenbende wanneer één van de leden geraakt werd door een kogel. De leider van de bende bedreigt Linda zodat ze bang is om naar de politie te gaan. Wanneer de burgerwacht, onder leiding van Didier Spinel, op weg is naar de Zigeuners, vertelt Linda eindelijk de waarheid. Jan kan zijn oren niet geloven wanneer hij het nieuws hoort en samen met Linda en Guido Van den Bossche wordt hij onder politiebewaking gezet totdat de gangster opgepakt zijn.

Enkele dagen later krijgt Jan het goede nieuws dat zijn kleindochter Hannah Van den Bossche terug in België is. Wanneer Hannah vertelt dat Veronique Van den Bossche haar geen job wil geven bij VDB Fashion probeert Jan tevergeefs hier iets aan te doen. Hij probeert Veronique op andere gedachten te brengen maar zonder succes. Hannah krijgt wel een job aangeboden bij de Foodbar maar dat vindt Jan een belediging. Om de Foodbar te boycotten, besluit Jan zelf broodjes in zijn café te verkopen, aan een zeer lage prijs. Het lukt hem echter niet om voldoende winst te maken en Veronique is niet meteen onder de indruk. Niet veel later krijgt Hannah toch een job bij Fashion aangeboden en is Jan ervan overtuigd dat het door hem komt.

Het is Kerstmis en Jan wil opnieuw een groot feest geven voor heel de familie. Hij heeft een kalkoen bestelt maar wanneer die geleverd wordt, blijkt het om een levende kalkoen te gaan. Jan krijgt het niet over zijn hart om het diertje te slachten en hij besluit de kalkoen naar de kinderboerderij te brengen.

Het nieuwe jaar begint niet meteen goed voor de familie wanneer er slecht nieuws komt uit Honduras. Er is een aardbeving geweest en er zijn veel doden en zwaargewonden. Rita kan maar niet in contact komen met Pierrot Van den Bossche en ze vreest het ergste. Jan is vooral bang dat Rita opnieuw zal beginnen drinken en hij probeert zijn zus zo goed mogelijk te steunen. Hij probeert Danny ook aan te sporen om Rita zo goed mogelijk in de gaten te houden.

Leen krijgt op een dag het bezoek van Jake Humphrey, de vader van Arthur. Jake wil zijn zoontje beter leren kennen en blijft enkele dagen in België. Jan vindt het verdacht dat Jake plotseling voor de deur staat, en ik bang dat hij slechte bedoelingen heeft. Aanvankelijk is Leen er zeker van dat Jake gewoon zijn zoon wil leren kennen, tot hij meer wil. Jake gaat naar de rechtbank voor het hoederecht over Arthur te krijgen. Jan vindt dat 'die Amerikaan' te ver gaat en vraagt meermaals aan hem om terug naar Amerika te gaan. Na een kort proces, wordt beslist om Leen voorlopig het hoederecht te geven, en samen met Jake kan ze tot een regeling komen.

Jan raakt in de ban van Danny Buytaert, de verkrachter waarvan Marie-Rose in de jury zit. Hij en Mathias volgen het proces dagelijks van op de voet. Jan is ervan overtuigd dat Buytaert schuldig is en probeert Marie-Rose te beïnvloeden. Wanneer Buytaert ontsnapt probeert hij Linda te beschermen. Hij is dan ook van slag wanneer Mieke het slachtoffer wordt en later zijn kleindochter Hannah.

Linda wint een etentje op de radio maar Jan staat niet te springen om mee te gaan, maar Guido kan hem toch overtuigen. Jan is er ook niet over te spreken dat de vrouwen gaan mee koersen en probeert hen op andere gedachten te brengen. Jan ontdekt dat zijn jongste zoon Guido naar een sekssite gesurft heeft en spelt hem de les. Hij is dan ook razend wanneer hij in Guido's kamer voorbehoedmiddelen vindt.

Jan wil opnieuw meer volk in zijn café krijgen en besluit één keer per week een pokeravond te organiseren. Hij krijgt echter bezoek van Koen Daelman, iemand die voor geld wil spelen. Jan besluit dit toe te laten, maar wanneer hij enkele weken later plotseling bezoek krijgt van de inspectie, moet hij een boete betalen en besluit hij het pokeren stop te zetten in zijn café. Ondertussen krijgt hij wel het goede nieuws van Maarten dat hij van plan is om terug naar België te keren.

Tijdens het lentefeest van Jelle, krijgt de bomma een hersenbloeding net voor ze een belangrijk geheim wou onthullen. Terwijl Anna in coma ligt, gaan Jan, Rita en Marie-Rose op zoek naar de waarheid. Rita is er eerst van overtuigd dat niet alle Van den Bossches echte Van den Bossches zijn, maar na de nodige DNA-testen, blijkt dit niet te kloppen.

Rita gaat dan samen met Marie-Rose op zoek naar het dagboek van Anna, in de hoop dat daar het geheim in staat. Bij Jan vinden ze een oude koffer van de bomma die ze daar vroeger heeft achtergelaten. Ze breken hem met z'n allen open en vinden de dagboeken van Anna en nog andere oude spullen, maar ze besluiten om niet in de dagboeken te lezen voordat Anna wakker is.

Op een dag krijgt Jan een telefoontje dat Maarten Van den Bossche en Roos Sterckx snel hun wereldreis stop zullen zetten en terug naar huis naar hun familie zullen keren. Maar op het laatste nippertje krijgt Jan nog te horen dat ze voordat ze naar huis komen, ze eerst nog een berg gaan beklimmen in Pakistan, maar wanneer ze met het busje op weg zijn naar de berg slaat het noodlot toe. Ze worden gegijzeld door enkele extremisten.

Bart komt hierachter via zijn werk, maar hij mag niets zeggen tegen zijn familie. Wanneer Maarten vrij wordt gelaten mag hij het nieuws vertellen. Jan is hier kapot van, maar hij is blij dat zijn zoon terug naar huis komt. Jan herkent Maarten echter niet meer. Maarten is nu een gebroken man omdat Roos nog in Pakistan gegijzeld wordt. Jan geeft hem steun en toeverlaat.

Ondertussen ontwaakt Anna uit haar coma, maar lijdt ze aan geheugenverlies. Samen met Albert neemt ze opnieuw haar intrek bij Marie-Rose om te revalideren. Marie-Rose en Albert besluiten om dagboekfragmenten voor te lezen zodat Anna haar geheugen weer terugkrijgt.

Maarten is ervan overtuigd dat de politie niet meer naar Roos zoekt. Hij wil zelf initatief nemen en naar Pakistan reizen om zijn verloofde terug te vinden. Zowel Jan als Bart vinden het een dom idee, en proberen hem tegen te houden. Jan leert ook Faroud Kir kennen, een collega van Bart die Maarten ervan verdenkt een terrorist te zijn en zijn doen en laten controleert. Maarten wil terug naar Pakistan vertrekken om Roos te zoeken, en Bart besluit hem hiermee te helpen op aanraden van Faroud. Wanneer Jan dit te weten komt, is hij razend op zijn zoon.

Wanneer Jan opnieuw uit de dagboeken van Anna aan het voorlezen is, valt Anna in slaap. Jan rommelt tussen de overige dagboeken en vindt hierdoor het grote geheim van de bomma. Hij scheurt de pagina uit het schriftje en verbrandt het onmiddellijk zodat niemand anders het kan lezen...

Wanneer Jan zijn café wil sluiten, komt plotseling Maarten Van den Bossche binnen. Hij is dan toch niet vertrokken naar Pakistan en daar is Jan hem zeer dankbaar voor. Diezelfde nacht gaat Maarten er wel weer vandoor, en Jan vraagt zich af waarom zijn zoon zich zo eigenaardig gedraagt.

De volgende dag krijgt Jan bezoek van Mieke Van den Bossche, Anna Dierckx en Thomas Feyaerts. Anna stelt Thomas aan Jan voor en zegt dat Thomas zijn kleinzoon is. Jan vertelt vervolgens dat hij dit nieuws al wist, omdat hij het gelezen had in het dagboek van Anna. Jan is echter ontzettend blij om Thomas te leren kennen en hij heet hem welkom binnen de familie Van den Bossche.

Twee maanden later

Jan en Thomas hebben elkaar beter leren kennen en dankzij Thomas krijgt Jan ook enkele foto's en andere herinneringen van zijn overleden zoon Willem Feyaerts. Ondertussen kan Jan maar geen vat krijgen op Maarten. Hij blijft hopen dat Roos Sterckx nog leeft, maar hij sluit zich volledig af van zijn familie tijdens zijn zoektocht. Jan deelt zijn bezorgdheid met Leen Van den Bossche. Zij beseft dat Maarten nooit rust zal hebben tot hij weet wat er precies met Roos gebeurd is.

Jan probeert ondertussen Linda aan te sporen om de hoofdrol in de musical te aanvaarden. Hij is dan ook ontzettend trots op zijn vrouw, ook al heeft ze nu veel minder tijd voor haar gezin. Ze loopt heel de dag te repeteren en is op van de zenuwen. Op de première zelf is daar gelukkig niets van te merken en loopt alles vlekkeloos.

Wanneer Maarten op een dag spoorloos verdwenen is, vertelt Bart Van den Bossche aan zijn vader dat Maarten terug naar Pakistan vertrokken is. Wat Jan echter niet weet, is dat Maarten eigenlijk nog in België is en van plan is om een bom te leggen in een winkelcentrum. Maarten keert ongedeerd terug naar huis, dankzij de tussenkomst van Faroud Kir en Sam Renders, maar Roos Sterckx hebben ze dood teruggevonden. Maarten neemt nadien zijn intrek bij Leen Van den Bossche. Jan voelt zich machteloos omdat hij zijn zoon niet kan helpen, en besluit samen met Niko Schuurmans een herdenkingsdienst voor Roos te plannen. Maarten vindt dit aanvankelijk een goed idee, maar de dag zelf vraagt hij aan zijn vader om de dienst te schrappen.

Jan krijgt op een dag in zijn café bezoek van een notaris. Hij werd gestuurd door een zekere mevrouw Delcourt die haar huis openbaar wil laten verkopen in de Jan en Alleman. Zowel Jan als Rita Van den Bossche zijn geïntrigeerd door het verhaal en vragen zich af wie die mevrouw Delcourt wel kan zijn. Het blijkt om niemand minder dan Kristina Delcourt te gaan, die meer dan een jaar geleden Rita opnieuw deed drinken en geld van haar gestolen heeft. Kristina wil haar excuses aanbieden en het geld teruggeven aan Rita, nu ze de weduwe is van de rijke Jean-Pol Delcourt. Jan snapt niet waarom Rita zo goedgelovig is en wil het liefst Kristina zo snel mogelijk uit hun leven zien verdwijnen.

Plotseling krijgt Linda Desmet slecht nieuws uit het buitenland. Haar moeder Gilberte is ziek, en zal waarschijnlijk niet lang meer leven. Linda moet onmiddellijk naar Rhodos gaan, omdat ze afscheid wil nemen van haar. Terwijl Jan en Guido Van den Bossche in België blijven, komt Jan in aanraking met iemand uit zijn verleden: Isabelle De Groot. Isabelle staat plots in de Jan en Alleman. Ze is even in het land om haar kleinzoon Thomas Feyaerts te leren kennen, en wil van de gelegenheid gebruik maken om bij te praten met Jan. Het blijft echter niet alleen bij praten, want Jan en Isabelle zien elkaar meerdere keren. Isabelle hangt zo vaak rond in de Jan en Alleman, dat zijn kinderen zich vragen beginnen te stellen. Vooral Guido Van den Bossche kan het maar moeilijk aanvaarden, en laat dit duidelijk blijken.

Tijdens een feestje in de Jan en Alleman, waar ook Rita Van den Bossche en Kristina Delcourt aanwezig zijn, heeft Kristine iets te veel gedronken. Ze vertrekt met haar wagen, en de volgende dag krijgt Jan bezoek van de politie. Kristina heeft een ongeluk gehad en is overleden. Rita is kapot van verdriet, maar Jan is vooral bang dat hij verantwoordelijk gesteld zal worden. Toch heeft hij geluk, want blijkbaar is Kristina na haar vertrek bij Jan, nog naar een ander café gegaan.

Tussen Jan en Isabelle laaien ondertussen de gevoelens weer op. Al wil de familie daar een stokje voor steken. Vooral de confrontatie tussen Isabelle en Anna Dierckx verloopt alles behalve hartelijk. Isabelle wil niet langer dat Anna haar leven domineert, en vertelt aan Jan dat ze nog steeds verliefd is. Jan geeft zijn gevoelens ook toe, en Isabelle stelt hem voor de keuze. Haar of Linda. Jan heeft het hier zichtbaar moeilijk mee, maar kiest toch voor de zekerheid en zijn huwelijk met Linda. Isabelle aanvaardt de beslissing en keert terug naar Duitsland. Diezelfde dag krijgt Jan het slechte nieuws dat Gilberte gestorven is. Hij vertrekt onmiddellijk naar Rhodos om zijn vrouw bij te staan.

Een week later keren Jan en Linda terug naar België. Jan komt te weten dat Rita de erfenis van Kristina aanvaard heeft, al was Jan daar tegenstander van. Tot hij hoort dat ze 1 miljoen euro geërfd heeft. Jan ziet plots veel mogelijkheden en vraagt aan Rita om te investeren in een nieuw terras voor het café. Rita weigert, omdat zich niet wil dat mensen van haar geld profiteren.

Jan en Linda krijgen op een avond een verrassend telefoontje van de politie. Hun zoon Guido Van den Bossche is opgepakt voor aanrijding met de wagen en vluchtmisdrijf. Guido beweert echter dat hij onschuldig is en dat zijn klasgenoot Kobe Vermiert achter het stuur van de wagen zat. Jan is razend op zijn zoon, omdat hij in de auto kroop zonder rijbewijs, maar is tegelijkertijd erg bezorgd omdat het er niet naar uit ziet dat de politie hem gelooft. Wanneer zowel Kobe als zijn vader beweren dat Kobe heel die tijd in de garage aan het werken was, ziet het er niet goed uit voor Guido. Jan contacteert een advocate, maar ook zij ziet de toekomst niet rooskleurig.

Terwijl Guido op zoek gaat naar een getuige, helpt Jan mee met de organisatie van het huwelijk van Mieke Van den Bossche en Niko Schuurmans. De dag zelf loopt bijna in mineur af wanneer Niko opgepakt wordt door de politie, omdat ze hem vragen willen stellen over de illegale praktijken van Jurgen Dens. Desalniettemin kan het huwelijk doorgaan en Niko en Mieke vertrekken naar Berlijn op huwelijksreis.

Enkele dagen later ontstaat er een cordon in Mechelen door een gekantelde tankwagen met een giftige stof erin. Jan zit samen met Albert Thielens, Patrick Pauwels, Benny Coppens, Mathias Moelaert en Arthur Van den Bossche vast in zijn appartement. Dankzij het gehuil van Arthur verlopen de nachten moeizaam, en ook het eten gaat sneller op dan verwacht. De vijf mannen zitten zo drie dagen samen vast, tot ze van de politie te horen krijgen dat het gevaar geweken is.

De miserie is echter nog niet over, want het leidingwater is verontreinigd. Mathias, Jan en Patrick helpen mee met de waterbedeling, maar die verloopt niet vlot door de bemoeienissen van Luc. Mathias zet Luc op zijn plaats, maar het komt opnieuw tot een confrontatie wanneer de gemeente niet genoeg water geleverd heeft. Jan is dan ook opgelucht wanneer hij te horen krijgt dat het leidingwater opnieuw zuiver is.

Ondertussen is Guido nog steeds op zoek naar zijn getuige, en hij is iemand op het spoor. Bovendien bezoek hij geregeld het slachtoffer - Emma Verdonck - in het ziekenhuis. Emma gelooft Guido's verhaal en wil hem helpen, maar haar vader Frank Verdonck denkt daar anders over en stuurt zelfs de politie op Guido af. Jan waarschuwt zijn zoon dat hij niet te ver mag gaan in zijn onderzoek, want dat kan wel eens tegen hem spelen. Guido gaat op zoek naar de getuige die kan bewijzen dat niet hij, maar Kobe achter het stuur zat. Maar de situatie is ingewikkelder dan verwacht. De getuige was aanwezig in die straat omdat hij juist zijn minnares kwam bezoeken. Hij wil dus niet naar de politie stappen met zijn verklaring, maar Linda Desmet kan hem over de streep trekken. De aanklacht tegen Guido wordt opgeheven en hij gaat vrijuit.

Na het huwelijk tussen Niko en Mieke, begint Jan na te denken over de toekomst van zijn café. Hij hoopt dat de twee het ooit zullen overnemen wanneer hij op pensioen gaat. Jan denkt er zelfs over na om alles vast te laten zetten bij de notaris en wil zijn kinderen bij elkaar roepen. Niko ziet dit echter helemaal niet zitten, want hij is de laatste tijd niet meer gelukkig in het café. Hij wil een job met meer uitdaging en durft het niet aan Jan te vertellen. Jan heeft het in de gaten dat Niko allesbehalve zichzelf is, en vraagt zich af wat er aan de hand is. Onder druk van Mieke Van den Bossche vertelt Niko de waarheid. Hij wil zijn job in het café opgeven omdat hij op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Jan is teleurgesteld, maar verzet zich niet tegen zijn beslissing. Al hoopt hij dat Niko toch nog van gedachte zal veranderen. Tot Niko door een ontmoeting in het café aan de slag gaat als straathoekwerker.

Door verdachte ziekenhuisfacturen van zijn overleden vader, komt Thomas Van den Bossche te weten dat Willem Feyaerts een niertransplantatie nodig had door een ernstige aandoening die polycysteuze nieren heet. Leen Van den Bossche moet het moeilijke nieuws meedelen dat de ziekte erfelijk is. Jan voelt zich enorm schuldig omdat hij bang is dat hij de erfelijke drager is en zo al zijn kinderen en kleinkinderen in gevaar heeft gebracht. Isabelle De Groot keert terug uit Keulen omdat ze zich net zoals Jan en Thomas moet laten testen op de ziekte. Jan krijgt echter het goede nieuws dat hij de ziekte niet heeft, en dus niet de drager is. Isabelle heeft het wel, maar zal geen transplantatie nodig hebben. Thomas krijgt minder goed nieuws. Hij bezit de ziekte ook en de kans is veel groter dat hij wel een transplantatie zal nodig hebben, omdat hij nog jong is. Thomas wil zich echter niet laten behandelen, omdat hij zijn werk niet niet in de steek wil laten. Stefanie Coppens en Jan doen er alles aan om Thomas op andere gedachten te brengen, maar zonder veel succes.

Rita heeft de drastische beslissing gemaakt om Vlaanderen achter haar te laten en aan de slag te gaan op een cruise als zangeres. Voor Jan is dit de zoveelste tegenslag, want naast Niko verliest hij opnieuw een werkkracht. Rita zoekt zelf naar een vervangster en ze neemt Anita Devries aan. Jan zou het liever hebben dat Rita gewoon in België blijft, want hij maakt zich zorgen. Kan ze op het cruiseschip wel aan al die verleidingen weerstaan? Rita legt alle bezwaren naast zich neer en neemt afscheid van haar familie.

Guido en Linda hebben minder prettig nieuws voor Jan. Emma Verdonck is namelijk zwanger van Guido en ze twijfelen of ze het kindje wel willen houden. Jan is in eerste instantie onder de indruk van het nieuws, maar beseft dat zijn zoon nu oud genoeg is om zelf een beslissing te maken. Jan maakt echter de foute beslissing om ook Frank Verdonck op de hoogte te brengen, en die is veel minder begripvol. Voor Frank is de situatie meer dan duidelijk: Emma mag haar toekomst niet weggooien en moet een abortus laten uitvoeren. Emma heeft de neiging om haar vader te volgen, maar Guido wil stiekem het kindje toch houden en met haar opvoeden. Nadat Emma en Guido toch besluiten het kindje te houden, is Frank razend en steekt hij de schuld op Guido. Jan probeert zich kalm te houden, maar probeert Frank op zijn plaats te zetten.

Ondertussen zit Jan nog steeds met zijn personeelstekort en haar vraagt aan Mathias Moelaert om een paar keer in te springen. Marie-Rose is daar allesbehalve tevreden mee en Jan moet op zoek gaan naar een waardige vervanger voor Niko. Agnes Moelaert stelt zich kandidaat, maar Jan neemt haar kandidatuur niet serieus. Kan een vrouw van haar leeftijd z'n job wel aan? Agnes wil haar bewijzen en daagt Jan uit voor een fietswedstrijd. Als zij wint, mag ze op proef in de Jan en Alleman beginnen. Jan aanvaardt de uitdaging en is er gerust in dat hij zal winnen, maar het is uiteindelijk Agnes die overwint en daarom als barvrouw in het café aan de slag gaat. Nadien neemt Agnes ook de kuisjob van Anita over, wanneer die laatste haar ontslag indient.

De situatie met Frank gaat van kwaad naar erger en Guido en Emma besluiten een tijdje weg te lopen zodat hij merkt dat ze het menen. Frank wil er onmiddellijk de politie bijhalen omdat Guido zijn dochter ontvoerd heeft. Zowel Jan als Linda proberen Frank te overtuigen dat hij fout bezig is, maar slager er niet in om hem te kalmeren. Het is uiteindelijk na een gesprek met Anna Dierckx dat Frank eindelijk tot inzicht komt. Jan en Linda kunnen Guido en Emma overtuigen om terug naar huis te komen en het uit te praten. Frank doet de twee een verrassend voorstel, want Guido mag bij hem intrekken zolang Emma zwanger is. Jan en Linda hebben het moeilijk met het afscheid, maar beseffen dat dit de beste oplossing is.

Agnes Moelaert wil dringend iets veranderen aan het ouderwetse interieur van de Jan en Alleman. Jan wil hier echter niets van weten, en samen met Linda komt Agnes met een plannetje. Ze doen alsof Linda een weekendje weg gewonnen heeft, zodat Jan enkele dagen zijn café moet achterlaten. Ondertussen zorgt Agnes ervoor dat de Jan en Alleman een opfrisbeurt krijgt. Wanneer Jan daarna zijn café terugziet, is hij aangenaam verrast met het resultaat.

Na een dokterscontrole bij zijn dochter Leen Van den Bossche, komt Jan te weten dat hij dringend iets aan zijn gezondheid moet doen. Hij moet op zijn eten letten en bovendien een sportiever leven leiden. Samen met Mieke Van den Bossche en Zjef De Mulder gaat hij geregeld joggen in het park, maar Jan verkiest toch zijn fiets. Enkele dagen later krijgt Jan het slechte nieuws dat zijn kleinzoon Thomas Van den Bossche in het ziekenhuis is opgenomen. Zijn nieren hebben het begeven en hij moet dringend een donornier krijgen. Jan komt terecht in een emotionele rollercoaster wanneer Thomas onthult dat hij een broer heeft: Simon Feyaerts, waardoor Jan dus ook nog een extra kleinzoon heeft. Samen met Stefanie Coppens probeert Jan hem te overtuigen om zich te laten testen in het ziekenhuis, maar Simon heeft zijn twijfels. De band tussen de twee broers is al een hele tijd verbroken, maar Simon komt toch tot inkeer.

De operatie van Thomas wordt echter afgeblazen, omdat hij er te slecht aan toe is. Zelfs een operatie zou geen zin meer hebben. Enkele dagen later overlijdt hij in het ziekenhuis en moet Jan zijn kleinzoon alweer afgeven. Samen met Simon begint hij aan de voorbereiding van de begrafenis tot Jan voor de tweede keer in dezelfde week verschrikkelijk nieuws krijgt. Ook Bart Van den Bossche is om het leven gekomen tijdens een auto-ongeluk. Jan kan dit nieuws maar moeilijk geloven, maar het dringt door wanneer hij samen met Trudy Tack de Rixart de Waremme de plaats van het ongeval gaat bezoeken. Dit betekent dat Jan opnieuw een familielid moet afgeven, en dat vindt hij verschrikkelijk oneerlijk. Hij zou eerst moeten sterven, niet zijn kinderen en kleinkinderen.

Samen met Leen Van den Bossche, Mieke Van den Bossche en Linda Desmet begint Jan aan de voorbereidingen van de beide begrafenissen, tot Jan beslist om een dienst te geven voor de twee samen. Het zijn emotionele dagen voor Jan en hij probeert zelfs troost te zoeken in de drank, tot Linda hem op tijd kan tegenhouden. De begrafenis zelf is een zeer emotioneel moment voor heel de familie. Vlak voor de begrafenis komt Jan te weten dat Bart opnieuw een affaire had met Greet Baele, waardoor Trudy weigert om aanwezig te zijn.

Na de begrafenis pikt iedereen de draad weer op, maar Jan heeft het daar moeilijk mee. Het duurt ook een hele tijd voor hij weer aan de slag gaat in de Jan en Alleman. Daarnaast is hij zeer blij dat zijn kleinzoon Simon besloten heeft om in de buurt te blijven. Jan stelt hem voor om bij hem en Linda te komen wonen, omdat ze toch twee kamers vrij hebben na het vertrek van Maarten en Guido. Simon twijfelt, maar maakt toch de beslissing om bij Jan en Linda in te trekken, zodat kleinzoon en grootvader elkaar beter kunnen leren kennen.

Tijdens een loopsessie met Mieke, is Jan eindelijk in staat om zijn emoties onder ogen te zien. Hij kan eindelijk wenen en begint stilletjes aan het verdriet te verwerken.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Simon vertrekt

Jan en Linda worden op de hoogte gebracht van de problemen binnen de familie. Ook Mathias springt bij de twee binnen en vertelt over zijn slippertje met Trudy en de gevolgen hiervan voor zijn huwelijk. Terwijl Linda vol ongeloof reageert, begrijpt Jan de situatie iets beter en kan hij begripvol met het nieuws omgaan. De dag nadien moet Jan afscheid nemen van zijn kleinzoon Simon, die beslist heeft om zijn intrek te nemen bij de 'Friends'. Het valt Jan vooral op dat Simon en Evy het goed met elkaar kunnen vinden, maar waarschuwt hem omdat ze zwanger is.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

De band met Guido

Wanneer Emma langskomt om enkele spulletjes van Guido op te pikken, hebben zowel Jan als Linda het moeilijk. Ze missen hun zoon en zouden graag het contact met Guido terug aanhalen. Jan wil niet langer wachten tot Guido zelf komt, en neemt het initiatief. Hij gaat naar het atelier van Patrick, maar Guido heeft geen tijd om een babbeltje te slaan. Jan komt daarom met het idee om een uitstap naar de Ardennen te organiseren, mannen onder elkaar. Guido beseft dat hij meer tijd met zijn vader moet doorbrengen, en gaat in op dit aanbod. Ze vertrekken vervolgens samen met Arthur.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Trip naar de Ardennen

In de Ardennen komen bij Jan opnieuw veel gevoelens los wanneer hij Guido en Arthur samen ziet. Hij is blij dat Guido duidelijk een goede vader zal zijn voor zijn ongeboren kindje en is trots dat hij toch goede kinderen op de wereld heeft gezet. Maar niet alles loopt even vlot tijdens het tripje, want Arthur heeft diarree, en het ziet er naar uit dat Linda te weinig pampers heeft meegegeven. Toch zorgt dit ervoor dat Guido en Jan nog closer worden en Jan kan terugkijken op een fantastisch weekend. Hij hoopt dan ook stiekem dat Guido hem zal vragen als peter van zijn kindje, maar Jan weet niet dat Emma's vader Frank net hetzelfde wil.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Relatieproblemen

Wanneer Jan terug is, merkt iedereen op dat het steeds minder goed gaat tussen hem en Linda. Jan wil hier iets aan doen en organiseert een reisje voor hun twee. Ze vertrekken met naar een recreatiepark om tot rust te komen, maar daar wordt het al snel duidelijk dat Linda zich niet kan amuseren zonder haar gezinnetje. Ze mist alles en iedereen waardoor ze hun vakantie al vervroegd afzeggen en terug naar huis keren. Waneer Guido en Emma kiezen voor twee peters, is Linda teleurgesteld. Jan wil een feestje voor haar organiseren, maar net op die dag is de première van haar musical. Jan pakt het anders aan en geeft het meterschap aan Linda.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Bevalling

Het komt tot een pittige discussie tussen Emma en haar vader Frank omdat Emma thuis op het appartement van Jan wil bevallen met de hulp van Linda en Leen. Frank weigert bij de bevalling te zijn omdat er teveel risico's zijn en dat doet Emma veel verdriet. Jan schakelt opnieuw Anna in om met Frank te praten en zij kan hem overtuigen om wat meer vertrouwen te hebben in de keuzes van zijn dochter. Enkele dagen later bevalt Emma van een gezonde dochter: Mila Van den Bossche en zijn Jan en Linda in de wolken met de komst van hun kleindochter.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Nieuwe huisgenoten

Linda komt zwaar ten val nadat ze op een stoel gaat staan. In het ziekenhuis krijgt ze te horen dat haar schouder uit de kom is. Linda mag haar arm een week lang niet gebruiken. Leen, die zich thuis niet op haar gemak voelt door Farouds afwezigheid, biedt spontaan aan om tijdelijk bij Jan en Linda in te trekken om de helpen in het huishouden. Wanneer Faroud terugkeert, geeft Leen toe dat ze het niet meer ziet zitten om telkens alleen met Arthur in dat grote huis te wonen. Ze nemen de beslissing om hun intrek te nemen bij Jan en Linda, want zij hebben nog kamers op overschot sinds het vertrek van Simon.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Afpersers

Freddy Steenhoudt verkondigt in de Jan en Alleman dat een nachtwinkel uit de buurt is overvallen en probeert de nodige paniek te veroorzaken. Ondertussen is Leen blij dat ze definitief bij Jan en Linda woont. Ze voelt zich een stuk veiliger. Tot Jan plots wordt benaderd door afpersers en er wordt ingebroken in het appartement. Faroud denkt dat de afpersers slechts amateurs zijn en smeedt een plannetje om ervoor te zorgen dat de twee worden opgepakt. Jan probeert dit zo goed mogelijk te verzwijgen voor Leen, omdat hij wil dat ze zich veilig voelt in haar nieuwe woonst. Dankzij de tussenkomst van Faroud, worden de twee afpersers opgepakt.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Conflicten in huis

Nu Leen en Faroud al een tijdje bij Jan en Linda wonen, beginnen de eerste ergernissen de kop op te steken. Leen kan het niet verdragen dat Linda zich voortdurend moeit met de opvoeding van Arthur. De sfeer zakt al snel onder het vriespunt en daar wil Jan iets aan veranderen. Hij verplicht de twee dames om aan tafel te zitten en hun problemen uit te klaren. Jan wil bovendien dat Linda eerlijk is over haar beginnende menopauze, en dat ze daarom zich zo opdringerig gedraagt om het gevoel te hebben dat ze nog meetelt. Uiteindelijk snapt Leen de reden van haar gedrag en kunnen de twee hun problemen oplossen.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Quality time

Anna begint meer en meer haar familie te missen. Naast de overleden familieleden vindt ze het heel spijtig dat er zoveel kinderen en kleinkinderen in het buitenland vertoeven. Wanneer Anna plots absoluut alleen met Jan op restaurant wilt gaan voor zijn verjaardag, stelt hij zich vragen bij het vreemd gedrag van zijn moeder. Tijdens het etentje biecht Anna op dat zij zich schuldig voelt door indertijd Guido meer aandacht te geven dan hem. Jan merkt dat hij zijn moeder wat meer in de watten moet leggen en nadien nodigt hij haar uit voor een etentje bij hem thuis en belooft hij meer tijd voor haar vrij te maken.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Faroud aan de slag

Faroud deelt Leen mee dat hij een nieuwe undercoveropdracht heeft gekregen. Het doel van de missie is om een internationaal drugskartel op te pakken waardoor hij maanden undercover moet. Leen is kapot van verdriet, maar steunt zijn beslissing. Jan daarentegen vindt het niet kunnen dat hij Leen in de steek laat. Uiteindelijk kiest Faroud ervoor om te stoppen met zijn werk en hij gaat aan de slag in de Jan en Alleman. In het café komt het tot een discussie tussen Faroud en Freddy. Later op de dag komt Freddy terug naar het café en maakt Jan hem wijs dat Faroud een klacht wil neerleggen wegens racisme en discriminerende opmerkingen. Een dag later komt Freddy zijn verontschuldigingen aanbieden bij Faroud.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

De strijd met June

Peter en Jan schakelen de hele familie in om de strijd aan te gaan met June en proberen om Simon te overtuigen June te laten vallen. Mieke vermoedt dat Simon vergiftigd werd met zware metalen door zijn afbrokkelende nagels en beslist bloed af te nemen. June gaat tot het uiterste om te voorkomen dat Simons bloedstalen in het labo geraken. Ze beslist rohypnol in zijn drank en rijdt Mieke omver met diens auto. De dag nadien weet Simon niets meer. Jan en Niko haasten zich naar het ziekenhuis waar Mieke er erg aan toe is. Ze wordt in een kunstmatige coma gehouden en moet verschillende operaties ondergaan. Simon voelt zich schuldig en gaat zichzelf aangeven bij de politie.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Jan verdwenen

Simon belandt in de gevangenis en Jan is ten einde raad. Het is al erg genoeg dat zijn oudste dochter voor haar leven moet vechten, maar nu blijkt ook zijn kleinzoon de dader te zijn. Jan kan met zijn emoties niet de baas en verdwijnt van de ene dag op de andere. Iedereen is doodongerust en gaat op zoek naar hem. Anna en Albert vinden hem uiteindelijk aan het graf van Thomas en Bart. De dagen nadien blijft Jan in het ziekenhuis met Niko om de situatie van Mieke op de voet op te volgen. Hij gaat ook Simon bezoeken in de gevangenis en het wordt een moeilijk weerzien. Wanneer Simon tijdelijk vrijgelaten wordt, klopt hij aan bij zijn grootvader en kan Jan niets anders doen dan zijn kleinzoon onderdak aan te bieden.

S26 afl5769 082
S26 afl5769 097

Het hoederecht

Jan en Linda krijgen Emma en Guido volledig overstuur over de vloer. Frank wil het hoederecht over Mila aanvechten en wil het kindje niet meer terug naar haar ouders brengen. Jan wil dit niet zomaar laten gebeuren en wil samen met Guido naar Frank gaan om er een deftig woordje mee te praten. De politie wordt ingeschakeld en Mila keert terug naar haar ouders. Jan maakt duidelijk dat hij het gedrag van Frank absoluut niet aanvaardt en snapt het niet wanneer Linda met de man probeert te praten.

File:Abc.jpg
S26 afl5774 033

De toestand van Mieke

Niko mag de gevangenis verlaten en wordt opgepikt door Jan en Simon. Jan vertelt aan Niko dat de toestand van Mieke onveranderd is gebleven en dat hij beter de draad van zijn leven terug oppakt. Leen is van dezelfde mening, maar gaat nog een stapje verder. Ze roept de familie bij elkaar en stelt voor om te praten over de toestand van Mieke. Wat als ze pijn lijdt, is dat wel wat ze willen? Jan is enorm geschrokken en kan het niet geloven dat Leen haar zus zomaar wil opgeven. Leen voelt zich hier slecht door en krijgt steun van de bomma. Anna zet vervolgens haar zoon op zijn plaats en Jan biedt zijn excuses aan bij Leen.

S26 afl5787 026
S26 afl5793 042

Mieke ontwaakt

Wanneer Jan en Linda op bezoek zijn in het ziekenhuis, kietelt Jan aan de tenen van Mieke en ziet hij ze duidelijk bewegen. Jan heeft er nu alle hoop in dat Mieke snel zal ontwaken. Leen probeert haar vader te waarschuwen dat een coma wel gevaren met zich meebrengt en dat Mieke misschien blijvende letsels opgelopen heeft. Twee dagen later ontwaakt Mieke, maar ze herinnert zich niets meer van de afgelopen jaren. Jan en Linda besluiten het voorzichtig aan te pakken, omdat er de afgelopen jaren veel gebeurd is en Mieke dit allemaal vergeten is. Vooral Niko heeft het moeilijk met het feit dat Mieke hem niet meer herkent, maar Jan is ervan overtuigd dat Mieke gewoon tijd nodig heeft.

S26 afl5770 016
Familie 5808 002

Kleinzoon in nood

Simon roept de raad van zijn grootvader in na enkele hoogoplopende ruzies bij VDB Fashion. Het ziet ernaar uit dat zowel Peter als Veronique niet van plan zijn om hem een tweede kans te geven en Jan komt op voor zijn kleinzoon. Wanneer Simon niet meer welkom is bij de 'Friends' na een incident met Evy, wil hij bij Jan en Linda gaan logeren, maar dat ziet Linda niet zitten. Simon is van mening dat Jan zich te veel voor Linda's kar laat spannen en kan zijn ontgoocheling niet wegsteken. Jan heeft het gevoel dat hij zijn kleinzoon in de steek laat en Simon verbreekt het contact.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Ontmoeting met Viv

In de Jan en Alleman maakt Viv haar opwachting, een vriendin van Linda. Ze is terug in Mechelen komen wonen en gaat op zoek naar een geschikte job. Jan neemt op dat ogenblik ook Emma aan in het café, maar de samenwerking verloopt niet vlot. Na een tijdje neemt Emma ontslag omdat ze niet met haar schoonvader kan samenwerken. Daardoor zit Jan in de problemen in het café wanneer hij er op een druk moment alleen voor staat. Hij schakelt Linda in, maar zet haar voor schut voor het volledige café. Linda is op haar tenen getrapt en blijft lange tijd boos op Jan. Viv probeert met Jan te praten om hem te overtuigen zijn excuses aan te bieden. Viv gaat hierna aan de slag als barvrouw.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

George

Tijdens een speeddate komt Viv in contact met de flamboyante George, die al snel zowel Viv als Linda kan inpalmen met zijn mooie praatjes. Jan vertrouwt de man voor geen haar, zeker wanneer hij openlijk flirt met een andere vrouw in het café. Hij besluit dit te vertellen aan Linda, maar zij denkt gewoon dat Jan jaloers is, omdat hij wel weet hoe hij een vrouw moet behandelen. Jan vertelt alles wat hij gezien heeft aan Viv, maar George chanteert hem nadien zodat Jan opnieuw zou liegen. Op een avond krijgen Jan en Linda een alarmerend telefoontje van Viv. Ze zat met George in Parijs, maar hij heeft haar laten staan voor een andere vrouw. Jan gaat Viv persoonlijk halen met de auto.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Troost bij Viv

Anna wordt 90 jaar en Peter schakelt de hulp in van Jan om een groot feest te geven. Peter en Veronique willen echter niet dat Simon aanwezig is en Jan krijgt de moeilijke taak om hem dit mee te delen. Jan heeft het moeilijk met de problemen binnen zijn familie en zoekt steun en troost bij Viv. Op een late avond hebben Viv en Jan een zeer open gesprek waarbij ze allebei hun emoties niet te baas kunnen. Het komt tot een passionele kus en ze zijn beiden in de war. Viv probeert nadien er alles aan te doen om Jan en Linda terug dichter bij elkaar te brengen, maar zij en Jan voelen zich te hard tot elkaar aangetrokken.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Emotioneel verjaardagsfeest

Op het feest van Anna is ook Viv aanwezig om de catering te verzorgen. Jan kan het niet laten om stiekem te flirten met Viv en de twee hebben verschillende vrijpartijtjes. De ontnuchtering komt snel wanneer Simon zijn opwachting maakt en Anna en Peter duidelijk zijn dat Simon niet welkom is. Het feest kent een zeer emotionele afloop wanneer Bart plots zijn opwachting maakt. Hij vertelt zijn familie dat hij zijn dood in scène moest zetten en Jan kan dat nieuws maar moeilijk geloven. Hij reageert zeer emotioneel en besluit Bart nog duidelijk te zeggen hoe graag hij hem ziet. Na de plotse terugkeer van Bart zorgt Anna voor nog meer emoties wanneer ze een beroerte krijgt.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Viv of Linda?

Jan wil niet over zijn gevoelens praten met Linda, maar vindt opnieuw steun bij Viv. De twee krijgen steeds meer gevoelens voor elkaar en vinden het moeilijk om aan elkaar te weerstaan. Jan maakt zich bovendien grote zorgen om Simon. Dankzij Peter kon hij aan de slag in China, maar sindsdien is Simon van de aardbodem verdwenen. De ellende stopt niet voor Jan wanneer de Gallo's erin slagen om Trudy, Jelle en Louise te ontvoeren. De volledige familie komt bij elkaar om het nodige losgeld bij elkaar te krijgen. Viv probeert Jan te troosten, maar moet lijdzaam toekijken hoe Linda altijd tussen hen komt te staan.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Betrapt door Benny

In het café worden Jan en Viv vroeg op de ochtend betrapt door Benny en Benny gebruikt deze informatie om gratis drank te krijgen van Jan. Wanneer ook Mathias het te weten komt via Benny, gaat hij persoonlijk met Viv praten. Na dit gesprek komt Viv tot inzicht en ze maakt een einde aan haar affaire met Jan. Wanneer Jan te weten komt dat Mathias hier achter zit, is hij razend op zijn zogezegde 'vriend'. Linda is getuige van deze ruzie en vraagt zich af wat er gebeurd is. Mathias verzint echter een smoesje om het geheim van Jan niet te verklappen.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

De getuigen

Jan probeert zijn huwelijk weer op de rails te krijgen, maar hij kan Viv niet uit zijn hoofd zetten. Mathias probeert hun ruzie op te lossen, maar Jan heeft het moeilijk wanneer Viv haar ontslag geeft. Jan moet hierdoor liegen tegen Linda en vertelt dat ze op reis is vertrokken. Jan is genoodzaakt een interim-kracht aan te nemen, maar dankzij de tussenkomst van Benny besluit Viv om terug te keren. Wanneer Jan zijn verjaardag viert, komt het opnieuw tot een kus tussen Jan en Viv, maar deze keer zijn Mieke, Guido én Emma hiervan getuige. Guido is razend op zijn vader. Ook Viv voelt zich enorm beschaamd en maakt aan Jan duidelijk dat hij eindelijk alles moet opbiechten aan Linda.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Linda komt het te weten

Het lukt Jan niet om Linda de waarheid te vertellen en zowel Viv als Guido zetten hem onder druk. Jan biedt Viv een etentje aan om het goed te maken, maar Guido komt te weten dat de affaire nog altijd niet gestopt is. Hij stuurt Linda naar het bewuste restaurant waar ze met haar eigen ogen kan zien hoe Jan en Viv kussen. Linda besluit voorlopig nog niets te zeggen tegen Jan, maar pakt wel haar zoon hard aan. Niet veel later organiseer Jan, samen met Viv, Mieke en Leen, een verrassingsfeestje voor Linda's verjaardag, maar wanneer ze niet komt opdagen en ze ook de dagen daarna heel afstandelijk doet, beginnen Jan en Viv allebei stilaan argwaan te krijgen.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

Driehoeksverhouding

Na verloop van tijd vertelt Linda tegen Jan dat ze alles weet. Voor Jan is dit een opluchting en hij maakt een belangrijke beslissing. Hij verlaat Linda en gaat bij Viv wonen. Ondertussen zoekt Linda steun bij Anna en wanneer die te horen krijgt wat er allemaal gebeurd is, geeft ze Jan dan ook een flinke uitbrander. Linda wil haar huwelijk niet zomaar opgeven en zegt tegen Jan dat ze hem nog een kans wil geven. Hij doet Jan een bijzonder voorstel, namelijk een driehoeksverhouding. Viv kan hier zich moeilijk mee verzoenen en ook de kinderen stellen zich vragen. Linda doet alsof de hele situatie ok is, maar stiekem gaat ze er onderdoor.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

De scheiding

Mathias en Anna maken Jan duidelijk dat hij moet kiezen tussen Linda en Viv. Hij blijft worstelen met zijn keuze, maar vertelt Linda toch dat hij wil scheiden en voor Viv kiest. Linda neemt het nieuws niet goed op. Ze krijgt een bloedneus en valt neer op de grond. Ze moet een weekend in het ziekenhuis blijven ter observatie. Guido beslist om de kant van zijn moeder te kiezen. Door de recente gebeurtenissen beslist Jan om nog een tijdje bij Linda te blijven slapen en om haar dan zo te verzorgen na haar opname in het ziekenhuis en ook om Linda wat rust te gunnen. De kinderen vinden dit echter geen goed idee. Viv wordt dan ook al snel ongeduldig, omdat Jan zo veel aandacht aan Linda spendeert.

File:Abc.jpg
File:Abc.jpg

De bekentenis van Simon

Simon drinkt zich volledig dronken in de Jan en Alleman en in zijn zatte bui biecht hij op aan Jan dat hij de bomma op haar 90ste verjaardagsfeest heeft proberen te vergiftigen. Jan is geschokt door Simons bekentenissen en hij licht dan ook meteen Peter en Veronique in. Ze beslissen om hem te laten opnemen in de psychiatrie. Jan licht de politie in, maar die kunnen Simon niet oppakken of meenemen naar de psychiatrie, aangezien er geen echte bewijzen zijn. Na een slecht gesprek tussen Jan en Simon, is Simon dan ook niet meer welkom in de Jan & Alleman, al verbreekt hij die regel wel meerdere keren, om dan zo weer ruzie te krijgen met Jan en om dan daarna gewoon weer terug buitengezet te worden.

File:Abc.jpg
Familie 5988 seizoensfinale 012

Linda breekt

Jan stuurt via zijn advocaat een brief naar Linda in verband met de scheiding en Linda breekt volledig. Ze wordt in de steek gelaten door de familie en ze gooit zelfs Anna op een brutale manier buiten. Linda is razend op Jan en ze zet hem dan ook heel de tijd onder druk door bijvoorbeeld te zeggen dat ze het café misschien wel gaat verkopen of door Arthur van bij Jan weg te houden. Jan wil Viv meebrengen naar de trouw van Mathias en Veronique waardoor Linda niet langer wil gaan. Op de trouw wordt Jans hemd vuil en hij gaat bij Linda thuis van hemd wisselen, onder lichte dwang van Anna. Daar vertelt Linda hem dat ze een hersentumor heeft. De behandelingen beginnen binnenkort.

Familie 5989 001
Familie 5989 006

De hersentumor

Jan probeert Linda te troosten na het verschrikkelijke nieuws over haar hersentumor. Hij maakt een einde aan zijn relatie met Viv, licht de familie in en gaat terug samenwonen met Linda om voor haar te zorgen. Linda vertelt dat ze niet meer geopereerd kan worden en dat de bestralingen haar alleen een paar maanden uitstel zullen geven. Ondertussen belt Linda in het geniep naar het ziekenhuis met de vraag om haar dossier geheim te houden, omdat haar bloedresultaten eigenlijk gewoon even goed zijn als anders. Ze is dus ook helemaal niet ziek...

Familie 6009 001
Familie 5990 extra 003

Oncoloog

Linda zorgt er telkens voor dat Jan niet meekan naar haar 'afspraken bij de oncoloog'. Linda komt meermaals in de problemen dankzij haar leugens, maar doet haar best om het verborgen te houden. Jan doet zijn uiterste best om het Linda naar haar zin te maken. Wanneer Linda merkt hoe hard Jan afziet door de ziekte, begint ze schuldgevoelens te krijgen. Het koppel krijgt nog een opdoffer te verwerken wanneer Guido opgesloten wordt in de gevangenis. Jan gaat er alsmaar meer onderdoor en dat ontgaat ook Linda niet. Ze probeert hem op te biechten dat het hele verhaal een leugen is, maar ze krijgt het niet over haar lippen.

Familie 6026 002
Familie 6035 002

Leen ontdekt de waarheid

Wanneer Linda ontdekt dat Leen naar een lezing van dokter Van Weena, haar zogezegde oncoloog, wil gaan, schiet ze helemaal in paniek. Ten einde raad doet ze in het bijzijn van Leen alsof ze plots iets aan haar hart krijgt. Haar plannetje lijkt te lukken, maar nadat ze verzorgd is door Jan en Leen, valt ze in slaap in de zetel. Wanneer Leen thuiskomt, begint ze alles op te biechten, terwijl Leen eigenlijk nog altijd van niets wist, aangezien ze dokter Van Weena niet meer heeft kunnen spreken na de lezing. Ze is razend en ze verplicht Linda om het zo snel mogelijk zelf aan Jan te vertellen.

Familie 6018 004
Familie 6018 005

De scheiding

De volgende dag biecht Linda alles op aan Jan. Hij wil Linda nooit meer zien en ook de familie wordt op de hoogte gebracht. Na een heftig bezoekje van de bomma, pakt Linda haar spullen en vertrekt ze. Ze neemt nog afscheid van Jan, maar die kan het haar nooit vergeven, waarna ze de deur van het café definitief achter zich dicht trekt. Een paar weken later verplichten Guido en Mieke Jan om eindelijk contact op te nemen met Linda, om de scheiding en de verdeling van de spullen te regelen. Op een dag zijn alle meubels van Jan verdwenen omdat Linda alles heeft meegenomen.

Familie 6035 002
Familie 6044 002

Financiële problemen

Jan krijgt inspectie van de brandveiligheid en denkt dat Linda hier achter zit. De veiligheid is niet in orde en hij moet 10.000 euro betalen. Bovendien eist Linda een financiële vergoeding én de helft van het café. Jan is razend op zijn ex-vrouw en brengt haar een bezoekje: Hij verwondt Linda perongeluk en hij krijgt een klacht aan zijn been. Guido voelt zich verscheurd tussen zijn ouders, maar moet toegeven dat zijn moeder nu echt te ver gaat in haar wraak. Jan vraagt Guido om zijn getuige te zijn in de rechtbank. Guido krijgt paniekaanvallen door de situatie en Jan voelt zich schuldig. Hij belt naar zijn advocaat en geeft Linda alles wat ze wil; zolang ze de klacht laat vallen.

Familie 6060 003
Familie 6078 002

Gezondheidsproblemen

Om Linda te kunnen betalen en uit de financiële problemen te komen, moet Jan zijn café te koop zetten. Hij vraagt aan Mieke en Niko of ze geïnteresseerd zijn, maar die kunnen het niet betalen. Jan klopt overuren in een poging om meer inkomsten binnen te krijgen. De gezondheid van Jan gaat razendsnel achteruit. Dankzij Linda komt het tot een openbare verkoop van de Jan en Alleman. Anna wil haar zoon een renteloze lening geven, maar een opmerking over zijn broer Guido schiet bij Jan in het verkeerde keelgat. Leen ziet dat haar vader serieuze longproblemen heeft ontwikkeld en wil dat hij zich laat onderzoeken in het ziekenhuis. Jan gaat niet akkoord en blijft hard werken om uit de kosten te geraken.

Familie 6078 006
Familie 6078 007

In het ziekenhuis

Amelie blijkt de dochter van Guido te zijn en aangezien ze van Peter en Veronique geen rechtsgeldige DNA-test bij de dokter krijgt, vraagt ze het aan Jan. Die is blij om te horen dat zijn broer ook niet het heilige engeltje is, zoals iedereen altij dacht en hij wilt Amelie een DNA-test geven. Wanneer Veronique dit te weten komt, gaat ze Jan overtuigen om het niet te doen en niet veel later roept ze de familie bijeen om nog meer van dit soort problemen te voorkomen. Jan spreekt zijn mond voorbij tegen Anna en ze scheldt hem de huid vol. Op de openbare verkoop slagen Peter, Anna en Mathias erin om samen het café te kopen. Ondanks zijn blijdschap stuikt Jan plots in elkaar en wordt hij overgebracht naar het ziekenhuis.

Familie 6083 001
Familie 6083 na 003

Waanbeelden

De gebeurtenissen op de openbare verkoop van het café zinderen nog na. Jan krijgt in het ziekenhuis onverwacht bezoek van zijn zoon Maarten. Maarten nam het vliegtuig naar België nadat Leen hem opbelde over de toestand van hun vader. De toestand van Jan gaat zienderogen achteruit. Hij heeft koorts en de dokters hebben ziekenhuisbacteriën gevonden in zijn bloed, wat in zijn situatie levensbedreigend kan zijn. Jan krijgt een ernstige aanval en hij hallucineert dat zijn broer Guido hem komt opzoeken. Wanneer de doodskist van Guido wordt opgegraven, blijkt die leeg te zijn en Jan is ervan overtuigd dat zijn broer nog leeft. Nadien wordt duidelijk dat Guido gecremeerd is door een plannetje van Veronique.

Familie 6121 004
Familie 6126 001

Kassadief

Wanneer Jan uit het ziekenhuis ontslagen wordt, gaat hij een tijdje later terug aan de slag in de Jan en Alleman. Op een dag krijgt Jan telefoon van Anna dat Albert op de spoedafdeling zit na een val. Nu Anna mede-eigenaar is van het café wil ze bovendien de zaakjes van Jan beter opvolgen en ze wil de boekhouding inkijken. Jan merkt zo dat er geld verdwenen is en legt in eerste instantie de schuld bij Amelie of vreemdeling Ayo. Anna wil bewakingscamera's laten installeren en Jan houdt Amelie nauwlettend in de gaten. Op een avond kan Jan de kassadief op heterdaad betrappen. Het is niemand minder dan Albert, die volledig in de war is na zijn val.

Familie 6106 004
Familie 6130 001

De bloedtesten

Mathias vertelt Jan dat de bloedinzameling van het Rode Kruis niet door kan gaan in de sporthal omwille van een lek in het dak en vraagt of deze kan doorgaan in zijn café. Jan gaat akkoord en probeert iedereen van de familie hiervoor warm te maken. Daar ontdekt Mieke aan de hand van de bloedgroepen van Guido en Emma dat Mila onmogelijk de dochter van Guido kan zijn. Guido denkt meteen dat Emma hem bedrogen heeft en stapt het thuis af. Hij gaat logeren bij zijn vader en wil Emma nooit meer zien. Na verdere tests komt aan het licht dat ook Emma niet de moeder van Mila is en ze ontdekken dat hun dochter verwisseld werd in het ziekenhuis.

Familie 6129 005
Familie 6178 002

Schijnhuwelijk

Jan heeft het moeilijk met de aanwezigheid van vreemdeling Ayo in het café. Hij begint een relatie met Stefanie zodat hij in het land kan blijven. Dankzij Benny denkt Jan echter dat er meer aan de hand is en dat Ayo haar verplicht om te trouwen. Jan wil helpen en belt de dienst burgerzaken om een schijnhuwelijk aan te geven. Stefanie en Ayo worden hierdoor zwaar ondervraagd en Stefanie is razend. Ze wil weten wie hier achter zit. Benny ontdekt dat Jan de verklikker is en die voelt zich nu schuldig nu hij het hele verhaal kent. Stefanie wordt op de hoogte gebracht en wil Jan nooit meer zien. Jan probeert zijn fouten goed te maken en doet zijn uitleg tegen haar.

Familie 6199 002
Familie 6208 seizoensfinale embargo 008

Emma vermist

Jan organiseert een etentje voor zijn kinderen en hun partners bij hem thuis omdat hij het tijd vindt om terug wat meer voor de familie te doen. Zowel Mieke als Emma zijn te laat, maar in tegenstelling tot Mieke komt Emma niet meer opduiken. Ze is ervandoor met Mila en Milou en Guido is ongerust over de mentale toestand van Emma. Hij gaat op zoek naar haar, maar de vader van Milou brengt de politie op de hoogte en wil Emma aangeven voor ontvoering. De situatie van de afgelopen weken wordt Jan teveel en hij laat plots enkele borden op de grond vallen. Hij krijgt last van zijn gezondheid en Niko en Mieke keren terug om voor hem te zorgen.

S28 afl6209 071
S28 afl6209 093

Co-ouderschap

Emma duikt terug op in het café met Mila en Milou. Ze ziet in dat het fout was om de meisjes te ontvoeren. Guido is blij haar terug te zien en brengt Lucas op de hoogte. Hij dient klacht in voor kidnapping, waarop Emma wordt meegenomen naar het politiekantoor. Jan deelt met Guido dat hem opviel dat Lucas onmiddellijk Milou in de armen nam, maar Mila niet. Hiermee probeert Guido Lucas te overtuigen de klacht in te trekken, wat dan ook lukt. Lucas stemt zelfs toe voor co-ouderschap.

S28 afl6223 030
S28 afl6219 009

Bingo-avond

Jan vindt het spijtig dat Evy en Maarten dan toch geen koppel zijn gebleven en dat Maarten uiteindelijk alleen naar India is vertrokken. Door omstandigheden kan de wekelijkse bingoavond niet doorgaan in het rusthuis en Anna en Albert willen het in het zaaltje van de Jan en Alleman organiseren. Dat is echter al bezet op die dag, tot grote ergernis van Anna, die Jan duidelijk maakt dat zij de eigenaar is van het café. Uiteindelijk kunnen ze toch in de Foodbar terecht.

S28 afl6221 030
S28 afl6262 014

Ontmoeting met Jenny

Jenny gaat een paar keer op stap met Patrick en ze komen terecht in de Jan en Alleman. Na een leuke avond bedankt ze Patrick en Jan elk met een cake. Robyn confronteert haar hiermee, maar ze ontkent dat er iets meer is dan vriendschap. Wanneer ze ontdekt dat Jan ongezond eet, gaat ze voor hem koken, waarna ze meer met elkaar beginnen afspreken. Toch blijven de twee erbij dat er niets meer is dan vriendschap, wanneer ze geconfronteerd worden door Benny en Jonas. De vriendschap van Jan en Jenny komt even onder druk te staan wanneer Jan weigert om Jonas een job te geven als barman.

Familie 6275 Extra 011
Familie 6275 Extra 013

Een koppel of niet?

Door de problemen met Jonas gaat Jenny bij Jan slapen, in de logeerkamer. Ze neemt buiten koken nog enkele andere huishoudelijke taken voor haar rekening. Wanneer Amelie dit merkt, verspreidt ze een roddel dat de twee een koppel zijn. Jan en Jenny besluiten om wat minder af te spreken, maar al snel wordt duidelijk dat ze elkaar niet meer kunnen missen. Robyn waarschuwt Jenny voor Jans woelig liefdesverleden. Jenny heeft een goed gesprek met Jan, waarbij alles wordt uitgeklaard en ze houden het op vriendschap. Wanneer Anna ziet dat Jenny voor Jan zorgt, hoopt ze stiekem dat er meer aan de hand is.

Familie 6305 002
2018-12-12 (2)

Concurrentie voor Gust

Niko zijn bier, Gust, krijgt concurrentie en verliest een groot deel van de klanten. Jan blijft trouw. Zjef wil Niko helpen en is bezig met een promofilmpje om Gust terug op de kaart te zetten. Hij vindt het café de geschikte plaats voor het filmpje en weet Jan te overtuigen. Ook Jonas weet Jan te overtuigen om een pokeravond te organiseren in het café voor Benny zijn schulden. Hij maakt hem wijs dat er niet met geld gespeeld zal worden. De pokeravond gaat echter niet door en het filmpje van Zjef draait uit op niets.

Familie 6292 002
Familie 6295 001

Matchfixing

Jeremy spreekt vaak met Jelle af in de Jan & Alleman om hem onder druk te zetten. Hij zorgt er namelijk voor dat Jelle aan matchfixing doet. Jan heeft door dat er iets mis is en confronteert Jeremy. Jan probeert Jenny ook zoveel mogelijk te steunen wanneer Jonas wordt opgepakt voor een gewapende overval. Hij nodigt Jenny en Robyn uit voor het kerstfeest bij hem thuis omdat de rest van de familie niet wil komen. Wanneer Anna Jonas veroordeelt, vertrekken Jenny en Robyn kwaad. Guido voelt zich schuldig en organiseert samen met Emma op tweede kerstdag alsnog een kerstfeest met de familie.

Familie 6354 005
Familie 6358 001

De verkoop van het café

Mathias gaat aan de slag in de brouwerij van Niko en raadt hem aan om een café te kopen met Gust om het zo nog populairder te maken. Niko wil de Jan & Alleman kopen en gaat met de bomma praten. Die ziet er het voordeel niet van in en wil dat ze Jan inlichten. Die is razend en weigert om zijn café te verkopen. Mathias en Niko vertellen Jan dat ze van plan zijn om een oud en onpopulair café in buurt over te kopen en dat helemaal te renoveren. Anna heeft hen door, maar gaat akkoord met de verkoop. Ze stelt wel een paar voorwaarden, waaronder dat Jan er moet blijven werken en dat de ziel van het café behouden moet blijven.

Familie 6362 002
Familie 6365 005

Brompot Jan

Jan heeft het moeilijk met de hervormingen van Mathias en Niko in het café en dreigt met zijn ontslag. Jenny vindt dat hij overdrijft en wanneer ook zij zich amuseert in het café voelt Jan zich helemaal alleen. Hij geeft zijn ontslag en stopt ermee. Mieke probeert hem te overtuigen om zijn job terug te vragen, maar Jan is vastbesloten om op pensioen te gaan. Hij herkent zijn café niet meer sinds Niko een jonger publiek kan aantrekken en gaat naar een ander café terwijl hij probeert zijn vaste klanten mee te lokken. Het komt tot een hevige discussie tussen Jan en Niko.

Familie 6372 004
Familie 6373 004

After School Party

Na het vertrek van Jan schakelt Niko de familie in om te helpen achter de toog van het café. Jan blijft hierdoor helemaal alleen achter, want zelfs Jenny vindt dat Jan overdrijft. Tussen Niko en Jan zit er nog steeds een haar in de boter en Jan belt zelfs de politie wanneer de 'after school party' van het café weer uit de hand loopt. Mieke doet haar best om een verzoening te forceren en slaagt in haar opzet. Niko gaat akkoord dat Jan terug aan de slag gaat als barman en Jan excuseert zich voor zijn gedrag van de afgelopen weken.

Familie 6419 001
S28 afl6428 078

Runaway bride

Jan is in zijn nopjes wanneer Guido en Emma vertellen dat ze zullen trouwen. Op de dag van het huwelijk draait dit al snel uit tot een nachtmerrie. Emma is verdwenen met de twee meisjes en volgens de politie is ze samen met Lucas op het vliegtuig naar Namibië gestapt. Guido is volledig over zijn toeren en kan de hulp van zijn vader nu goed gebruiken. Jan probeert Guido duidelijk te maken dat Emma uit vrije wil vertrokken is, maar Guido wil dat niet aanvaarden. Hij boekt een vliegtuigticket naar Afrika en wil Emma en de meisjes persoonlijk gaan terughalen.

Familie 6433 004
Familie 6434 na 004
S29 afl6438 033

Auto-ongeval

Er is een nieuw circulatieplan in Mechelen en dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Het plan is nog in de testfase en Jan helpt mee met Jenny's petitie. Niko, Mieke, Zjef en Rudi gaan samen op stap, terwijl Jan naar een klasreünie gaat. Wanneer Niko en Rudi alleen achterblijven en ze nog iets gaan drinken, stelen ze in een dronken bui een verkeersbord van een eenrichtingsstraat. Niet veel later rijdt Jan deze straat vermoeid in, waarna hij frontaal botst op Cédric en Kasper. Jan en Cédric komen er met enkele verwondingen vanaf, maar Kasper overlijdt. Jan is kapot van het nieuws en Guido en Mieke proberen hem bij te staan. De politie stelt vast dat het verkeersbord van de eenrichtingsstraat niet aanwezig is en waarschijnlijk gestolen is door enkele zatte studenten. Cédric zoekt Jan op en vergeeft hem. Jan komt tegen alle verwachtingen in toch naar de begrafenis van Kasper.

S29 afl6446 049
S29 afl6440 037

Jan in de put

Terwijl Jan nog volop moet herstellen na deze traumatische gebeurtenis, gaat het leven voor iedereen verder. Jan blijft binnen piekeren en denkt dat hij nooit meer gelukkig zal kunnen zijn. Het nieuws dat Rudi en Niko bekend hebben dat zij verantwoordelijk zijn voor het verkeersbord, maakt Jan razend. Voor hem is Niko geen familie meer en hij geeft Mieke onderdak omdat ze Niko verlaten heeft. Jan weigert nog langer in het café van Niko te werken en blijft opnieuw altijd boven in zijn appartement. Mieke doet haar uiterste best om haar vader terug aan te sporen om naar buiten te komen. Een toevallige ontmoeting met Niko zorgt ervoor dat Jan opnieuw zich opsluit.

S29 afl6449 050
Familie 6473 001

Terug aan de slag

De familie maakt zich zorgen om Jan, vooral Anna wil haar zoon terug op het goede pad krijgen. Mieke begint ondertussen te twijfelen aan haar beslissing om Niko te verlaten. Uiteindelijk keert ze toch terug naar Niko. Jan begrijpt niet waarom hij nog een kans krijgt van haar, maar hij wil toch de beslissing van zijn dochter respecteren. Jan fleurt weer op wanneer hij te horen krijgt dat Peter en Mathias de brouwerij - en dus ook het café - overgekocht hebben. Jan zit met de twee aan tafel om te praten over zijn toekomst. Hij wil graag terug aan de slag als barman, maar Mathias wil vooral dat Jan openstaat voor de verdere vernieuwingen van het café.

Familie 6488 002
Aflevering 6494 om 08.53.18

Toenadering

Jan wordt door Mathias en Peter verplicht op pensioen gestuurd, maar Jan wil de eer aan zichzelf houden en geeft zelf zijn ontslag. Hoewel de relatie tussen vader en dochter nog altijd troebel is, staat Mieke klaar om Jan te steunen. Zij doet Jan inzien dat zowel hij als Niko nu het slachtoffer zijn van Mathias en Peter. Jan gaat akkoord om een gesprek aan te gaan met Niko en slaagt er eindelijk in om hem te vergeven. Jan stelt zelfs aan Mieke en Niko voor om bij hem in te trekken, maar dat aanbod besluiten ze toch niet te aanvaarden.

Aflevering 6524 om 09.17.21
Aflevering 6525 om 09.34.17

Familievete

Dankzij de beslissing van Peter en Mathias ontstaat er duidelijk onrust binnen de familie en daar kan Anna niet mee leven. Ze had namelijk aan Peter gevraagd om de familie bij elkaar te houden. Jan weigert nog langer met Peter in dezelfde ruimte te zitten en luistert voor een keer niet naar zijn moeder. Het jubileumfeest van Mieke en Niko loopt ook bijna uit de hand wanneer Mathias ongewild zijn opwachting maakt om het koppel te feliciteren. Jan geeft Peter opnieuw de schuld van alle problemen binnen de familie, zeker wanneer Niko in het ziekenhuis terecht komt omdat hij met zijn auto tegen een muur geknald is. Jan ziet in het café de advertentie van Gust en eist van Peter dat de campagne gestopt wordt.

Aflevering 6531 om 14.36.21
Familie 6535 001

Terug achter het stuur

Jan heeft nog altijd geen nieuwe auto gekocht en durft zelfs niet meer achter het stuur van iemand anders zijn auto te kruipen. Hij belandt met de bus in een afgelegen plaats en roept de hulp van Patrick in. Patrick helpt Jan vervolgens met zijn angst waardoor Guido zijn vader kan overtuigen om een tweedehandsauto bij hem in de garage te kopen. Jan heeft echter zeer hoge eisen en geen enkele auto is goed genoeg. Hij kiest uiteindelijk voor een oldimter die veel kosten met zich meebrengt. Guido stelt een andere - iets modernere - auto voor en installeert speciaal voor zijn vader een casettenrecorder.

Aflevering 6544 om 15.41.20
Aflevering 6540 om 21.55.12

Cupido

Patrick doet zijn best om Jenny mee uit te vragen en regelt een weekendje naar Pairi Daiza. Jan komt dit te weten en wil zijn goede vriend goede raad geven. Wanneer het weekendje slecht afloopt, gaan Jan en Patrick op zoek naar nieuwe manieren om Jenny te verrassen. Patrick organiseert een fietstochtje, maar opnieuw zonder succes. Jan nodigt Jenny vervolgens bij hem thuis uit, maar ondertussen is het Patrick die haar opwacht en gekookt heeft. Hij heeft echter slechte room van Jan gebruikt waardoor ze beiden op Spoed belanden. Toch slaagt de vonk eindelijk over.

Aflevering 6549 om 21.46.42
Aflevering 6550 om 11.07.27

Het gevonden hondje

Bahar vindt in de Jan en Alleman een achtergelaten puppy in een doos. Jan wil voor het hondje zorgen en samen met Bahar koopt hij de nodige dingen, zoals een dure bench. Bahar stelt voor om het hondje naar een asiel te brengen, maar dan vreest Jan dat het een spuitje zal krijgen. Hij wil het hondje niet zelf bijhouden, maar maakt een 'Te Koop' bord voor in het café. Er zijn echter niet veel geïnteresseerden en zijn vraagprijs is misschien iets te hoog. Bahar kan Jan toch overtuigen om iemand van een opvangcentrum te ontvangen om het hondje een thuis te geven.

Aflevering 6558 om 18.25.34
Aflevering 6558 om 18.33.44

Peterschap

Hanne en Quinten vragen aan Jan of hij peter wil worden van hun ongeboren kindje. Hoewel hij precies eerst nee wil zeggen door de dood van Kasper, verandert hij toch van gedachte. Ook Zjef wordt als peter gevraagd en die wil meteen met Jan aan de slag om een creatieve manier te vinden voor de suikerbonen. Het idee van Zjef is echter wat ouderwets en Jan heeft niet veel zin om er aan mee te werken. Rudi komt met een beter idee en met hun drietjes slagen ze erin om Hanne te verrassen.

Aflevering 6555 om 13.19.00
Aflevering 6577 om 14.01.51

Nieuwe kans

Niko heeft zijn smaak- en reukzin verloren, maar wil toch een nieuw bier brouwen. Hij schakelt de hulp van Jan in en koopt het nodige materiaal. Bij Niko thuis wordt er al snel geklaagd over de reukhinder waardoor Niko moet verhuizen naar de garage van Jan. Jan moet zijn auto op straat parkeren en iemand rijdt zijn spiegel eraf waardoor Jan vindt dat Niko dit moet betalen. Ondertussen heeft Jonas de job van Amelie overgenomen en vraagt hij om extra hulp. Cédric zorgt ervoor dat Jan terug aan de slag kan als barman.

Aflevering 6576 om 13.25.34
Aflevering 6579 om 11.27.31

Een onverwachte huisgenoot

Patrick staat plots bij Jan in het appartement met de vraag of hij er een tijdje mag logeren. Zijn relatie met Jenny is op de klippen gelopen door de terugkeer van Liesbeth en daardoor wil Patrick een tijdje niet thuis wonen. Het samenwonen verloopt niet altijd even vlot tussen de twee en Jan wil dan ook samen met Jonas ervoor zorgen dat het terug in orde komt met Jenny. Ze schakelen ook Brigitte in om een ontmoeting te regelen, maar Jenny kan Patrick niet vergeven. Patrick besluit op te geven en terug naar huis te gaan.

Aflevering 6584 om 10.27.21
Aflevering 6588 om 12.04.10

Het huwelijksaanzoek

Het nieuwe bier van Niko is klaar om te proeven en zowel Jan als Bahar zijn positief. Er wordt bij Jan thuis een proefavond georganiseerd, maar de reacties van de anderen zijn negatiever. Rudi vindt zelfs dat het bier naar mest ruikt. Ondertussen krijgt Jan telefoon van het ziekenhuis dat de bomma opgenomen is na een hartaanval. Gelukkig is ze al snel weer aan de beterhand en gaat ze zelfs mee naar het stadion van Anderlecht om het huwelijksaanzoek van Guido mee te maken. Stefanie loopt weg na het aanzoek en Jan vindt dat Stefanie zijn familie ten schande heeft gebracht.

Aflevering 6590 om 10.05.42
Aflevering 6601 om 10.34.33

Hanne vermist

Guido komt samen met Mila en Milou terug bij Jan wonen. Voor hem is zijn relatie met Stefanie voltooid verleden tijd, maar Jan vindt dat ze toch nog met elkaar moeten praten. Elke toenadering eindigt in nog meer ruzie. Wanneer de meisjes terug naar Afrika vertrekken, zorgt Jan ervoor dat Stefanie afscheid kan nemen. De volgende dag krijgt Jan een alarmerend telefoontje. Hanne is vermist en niemand kan haar bereiken. De politie wordt ingelicht en er wordt een zoekactie op poten gezet. Jenny en Patrick willen Jan helpen om zijn gedachten te verzetten. Bart keert terug uit Dubai en neemt samen met Jan en Quinten en filmpje op voor social media.

Wordt binnenkort aangevuld

Trivia

  • Jan is geboren op 16 maart 1951. Anno 2020 is hij dus 68 jaar oud.
  • Jef De Smedt is samen met Annie Geeraerts, één van de pioniers van de serie. Omdat Annie (Anna Dierckx) tegenwoordig eerder sporadisch opduikt, staat het record qua aantal afleveringen op de naam van Jef De Smedt.
  • Na de dood van zijn oudste broer Guido Van den Bossche, benoemde Jan zichzelf de nieuwe 'pater familias' van de familie Van den Bossche. Het was een langlopende grap binnen de reeks dat hij als enige van de familie hier zo over dacht.
  • Het 10de en 11de seizoen van Familie zijn de enige seizoenen waarin 3 ex-vrouwen van Jan tegelijkertijd meespelen: Monique Stevens, Nele Van Winckel en Linda Desmet.
  • Sinds hij de Jan en Alleman heeft geopend, gebruikt Jan steeds de zinnen: "Ik ben een cafébaas, hè. Horen, zien en zwijgen. Van mij zullen ze het ni weten."
  • Het personage van Jan zorgde jarenlang voor een komische noot in het programma. Meestal door een stommiteit die hij begaan had. Tegenwoordig heeft Roel Vanderstukken (Benny Coppens) deze rol overgenomen en is Jan iets serieuzer geworden.
  • Jan vertelt in seizoen 24 dat hij in zijn jeugdjaren bij de scouts is geweest en daar de totemnaam 'Stuntelige Kwartel' had.
  • Tijdens het eerste seizoen vertelt Jan dat hij Monique Stevens leerde kennen als tiener. Tijdens het 24ste seizoen wordt dit tegengesproken wanneer er toen aan het licht kwam dat hij als tiener een kind gewekt had bij zijn vakantieliefje Isabelle De Groot.

Quotes

Jan komt te weten dat Mathias en Trudy naar bed zijn geweest
Jan: Ja... Maar dat is troostseks hé.
Jan merkt hoe Simon naar Evy kijkt
Jan: Pas op hé, makker. Ze is zwanger.
Jan zet Linda aan de deur
Jan: Ik wil met u niks, maar niks meer, te maken hebben. Nooit meer.

Generiek

Galerij

Foto's