FANDOM


Leen Van den Bossche
Seizoenen 67891011121314151617181920222324252627 Familie portret2017 leen 02
Eerste verschijning Aflevering 1058 - 6 december 1996
Laatste verschijning Aflevering 6088 - 12 januari 2018
Gespeeld door Cathérine Kools (voorheen Ruth Bastiaensen en Saskia Raë)
Kinderen Arthur Van den Bossche
Ouders Jan Van den Bossche en Nele Van Winckel
Huidige categorie Vorige Hoofdpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenStudies en BeroepslevenVerhaallijnenTriviaGeneriekGalerijFoto'sLees Meer

Algemene Informatie

Leen Van den Bossche is een hoofdpersonage dat van 6 december 1996 tot en met 5 januari 1997 wordt vertolkt door diverse baby's, van 6 januari 1997 tot en met 30 juni 2006 door Saskia Raë, van 4 september 2006 tot en met 31 januari 2011 door Ruth Bastiaensen en van 19 april 2013 tot en met 12 januari 2018 door Cathérine Kools.

Familie en Liefdesleven

Leen is de dochter van Jan Van den Bossche en Nele Van Winckel. Ze heeft één broer: Maarten Van den Bossche, één halfzus: Mieke Van den Bossche en drie halfbroers: Willem Feyaerts, Bart Van den Bossche en Guido Van den Bossche. Met haar moeder heeft ze al jaren geen contact meer. Stiefmoeder Linda Desmet nam na het vertrek van Nele de opvoeding van Leen en Maarten voor haar rekening.

Als tienermeisje was Leen eerder verlegen en het duurde ook een tijdje voor ze een vriendje had. Wanneer ze uiteindelijk een relatie begint met de iets oudere Joeri Steegmans, begint Leen te rebelleren tegen haar ouders. Nadien had Leen nog een relatie met Geert De Pauw, een oudere man die reeds een zoontje had. 

Tijdens haar stage bij het Algemeen Ziekenhuis wordt Leen verliefd op stagementor Paul Jacobs. De twee beginnen een relatie en willen zelfs met elkaar trouwen. Het huwelijk wordt afgeblazen omdat Paul haar bedroog met Mieke Van den Bossche. Daarna krijgt Leen gevoelens voor haar nieuwe stagementor, Victor Praet, die tevens hoofd van de Spoeddienst is. Eerst lijken de gevoelens niet wederzijds te zijn, maar daarna groeien ze toch dichter naar elkaar toe. Victor en Leen spenderen een nacht samen, maar hij wil achteraf toch geen relatie met haar.

Tijdens haar verblijf in Amerika had Leen enkele maanden een relatie met Jake Humphrey. Wanneer ze zwanger werd, liet hij haar in de steek. In België bevalt Leen van een zoon: Arthur Van den Bossche. Ze voedt de jongen alleen op, maar treft uiteindelijk wel een regeling met Jake. Anderhalf jaar later begint Leen een relatie met Faroud Kir, met wie ze uiteindelijk gaat samenwonen. Hun relatie loopt ten einde wanneer Faroud er achter komt dat Leen stiekem een abortus liet uitvoeren. Een klein jaar later komen de twee terug samen. Ze verhuizen naar Afrika en willen er samen voor een kindje gaan.

Studies en Beroepsleven

Leen droomde er als tiener van om dokter te worden. Nadat ze Brenda Vermeir hielp bij de bevalling van Jelle Van den Bossche, werd Leen zeker van haar studiekeuze. Na de tijdsprong blijkt studente Leen aan haar doktersstudies begonnen te zijn. Tijdens haar opleiding deed ze stage in het Algemeen Ziekenhuis, met respectievelijk Paul Jacobs en Victor Praet als stagebegeleiders. Uiteindelijk beslist Leen om naar de Verenigde Staten te gaan om er een specialisatiejaar te volgen.

In het voorjaar van 2013 keert Leen terug naar België. Ze heeft haar studies in Amerika stopgezet en wilt huisdokter worden. Leen beslist een dokterspraktijk over te nemen van een dokter die op pensioen gaat. Eind 2015 geeft ze deze op wanneer ze verhuist naar het appartement van Jan Van den Bossche en Linda Desmet. Ze gaat aan de slag als huisdokter bij WZC De Toren. Na haar pillenverslaving en het ongeval dat ze hierdoor veroorzaakte met de wagen, wordt Leen als dokter geschorst. Ze besluit naar Afrika te trekken om er opnieuw te beginnen met Faroud.

Verhaallijnen

BevallingNele5 Seizoen6

Nele Van Winckel is de tweede vrouw van Jan Van den Bossche. Nele wil graag een kindje maar Jan heeft al twee kinderen uit zijn vorige huwelijk met Monique Stevens. Tijdens het vijfde seizoen wordt Nele toch zwanger en op 6 december 1996 bevalt ze van een dochtertje: Leen.

Na de tijdsprong wordt de rol van Leen vertolkt door Saskia Raë.

Zeven jaar later heeft Leen er nog een broertje bijgekregen: Maarten Van den Bossche. Samen met haar familie wordt Leen gegijzeld door een groep van extremisten in het Hilton hotel. De familie is er aanwezig om het huwelijk van Guido Van den Bossche en Els D'hollander te vieren. Alle familieleden worden samen vastgebonden, en er wordt een bom geplaatst. Maarten is de enige die klein genoeg is om te ontsnappen en de bom onschadelijk te maken. Lukt het hem op tijd?

Binnenkort

Binnenkort

De vakantie aan zee is voor Maarten Van den Bossche, Leentje, Pierrot Van den Bossche, Enrique Van den Bossche en de andere kinderen een nachtmerrie geworden. De deelnemertjes van de zeeklassen en hun begeleiders hebben botulisme opgelopen en vechten in verschillende ziekenhuizen voor hun leven. Nele Van Winckel voelt zich sterk genoeg om in het hospitaal de handen uit de mouwen te steken. Ze wijkt geen moment van haar dochtertje.

Enkele weken later. Nele mag eindelijk het ziekenhuis verlaten. Zowel Leen als Maarten en de andere Van den Bossches hebben het ook overleefd. Alleen hun vriendinnetje Lieve Vleugels is bezweken aan botulisme.

Jan Van den Bossche, Nele Van Winckel komen samen met hun kinderen Leentje en Maarten Van den Bossche terug van een welverdiende vakantie. Maar de weken nadien hangt er geregeld onweer in de lucht tussen Jan en Nele. De twee kibbelen om het kleinste detail en kunnen elkaar niet meer verdragen. De twee gaan tijdelijk uit elkaar en Nele gaat bij haar vader logeren, waar ze terug in contact komt met haar ex-vriend Wilfried Langens.

Nele begint terug een relatie met Wilfried en volgt hem naar Zuid-Frankrijk, waar hij een boerderijtje gekocht heeft. Het komt tot een pittige discussie met Jan en uiteindelijk neemt Nele de kinderen mee naar Frankrijk. Leen en Maarten kunnen het aanvankelijk goed met Wilfried vinden, tot hij op een avond de kamer van Leentje binnenkomt. Nele trekt haar conclusies wanneer ze haar vriend Wilfried in de kamer van Leentje aantreft en verlaat hem. Leentje heeft het nadien zeer moeilijk om het voorval te vergeten en Nele maakt een afspraak bij een psychologe. Daar verklaart Leen dat ze zich waarschijnlijk alles heeft ingebeeld. Leen en Maarten keren uiteindelijk terug naar België, waar ze hun intrek bij Jan terug nemen. Nele blijft in Frankrijk en geeft Wilfried nog een kans.

De scheiding van Jan en Nele wordt in gang gezet en ondertussen heeft Jan een nieuwe vriendin: Linda Desmet. Zowel Leen als Maarten komen dit te weten wanneer Linda in het appartement blijft slapen.

Linda Desmet neemt haar intrek in het appartement van Jan Van den Bossche en probeert een band te scheppen met haar nieuwe stiefkinderen Maarten en Leen. Het is uiteindelijk Leen die als eerste volledig openbloeit en een Linda toevertrouwt dat Wilfried Langens haar wel degelijk aangerand heeft toen ze bij hem inwoonde. Linda brengt meteen Jan op de hoogte die op zijn beurt naar Nele Van Winckel in Frankrijk belt. De stoppen van Nele slaan door en ze vermoordt Wilfried met een jachtgeweer. Nele wordt naar de gevangenis gebracht en er wacht haar een lang proces.

De problemen met Leen blijven zich opstapelen wanneer ze de rebelse Joeri Steegmans leert kennen. Leen wordt halsoverkop verliefd op de jongeman, die een paar jaartjes ouder is. Ze wil samen met hem naar een fuif gaan, maar Jan verbiedt dit ten strengste. Linda kan Jan overtuigen om Leen iets minder streng aan te pakken. Wanneer zij en Maarten voor het eerst een nachtje alleen thuisblijven, houdt Leen een fuif in het appartement om zo Joeri te kunnen zien.

In Frankrijk gaat het proces tegen Nele van start. Ook Jan en Leen zakken af naar Frankrijk om het proces bij te wonen en Leen zal optreden als getuige. De jury oordeelt dat ze Wilfried vermoordde vanuit een plotse onweerstaanbare drang, en dus niet met voorbedachte rade. Nele wordt vrijgelaten, maar blijft wel in Frankrijk wonen.

Binnenkort.

Binnenkort.

Jan Van den Bossche en Linda Desmet keren terug uit Malta na het huwelijk van Peter Van den Bossche en ze krijgen onmiddellijk een belangrijke vraag van Leen voorgeschoteld. Ze wil namelijk deelnemen aan een uitwisselingsprogramma. De twee gaan akkoord en ze sturen hun kandidatuur in.

Twee maanden later

Linda en Jan ontvangen eindelijk nieuws over het uitwisselingsprogramma. Ze zullen als gastgezin fungeren voor een Amerikaanse studente en enkele weken later maakt Jane haar opwachting. Het klikt enorm goed tussen Leen, Jane en Maarten Van den Bossche en Leen krijgt al enkele leuke ideeën. Ze hoopt samen met Jane in de vakantie naar Amerika te kunnen gaan, maar Jan hoopt dat zijn dochter dit idee snel uit haar hoofd zal zetten.

Leen en Maarten Van den Bossche gaan samen met hun vader, Linda Desmet, Rita Van den Bossche en Rob Gerrits een paar daagjes naar Durbuy en daar leert Leen de oudere man Geert De Pauw kennen. Leen voelt zich meteen aangetrokken tot hem, maar het leeftijdsverschil is erg groot tussen de twee. Bovendien heeft Geert al een zoontje. Terug thuis blijven de twee echter contact met elkaar houden, maar Leen probeert dit verborgen te houden voor haar gezin. Linda heeft al snel in de gaten dat haar stiefdochter een vriendje heeft en legt haar op de rooster.

Leen en Maarten gaan nadien samen met Geert uit en blijven langer weg dan verwacht. Jan is in alle staten en maakt zich de dagen nadien steeds zorgen over zijn tienerdochter. Leen blijft ondertussen met Geert afspreken en de twee worden een koppel. Ze spijbelt geregeld om bij hem te kunnen zijn en Jan gaat snuffelen in haar kamer om aanwijzingen te vinden voor haar vreemde gedrag.

Uiteindelijk kunnen Leen en Geert hun relatie niet langer geheimhouden. Jan is razend op zijn dochter en verbiedt het. Hij gaat een gesprek van man tot man aan met Geert en lijkt zich beetje bij beetje neer te leggen bij de beslissing van Leen.

Als zelfstandig elektricien klopt Geert lange dagen. Wanneer hij stiekem de wagen van Jan leent, dommelt hij in achter het stuur en rijdt hij een fietser aan, waarna hij vluchtmisdrijf pleegt. Hij doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is, waardoor het plotseling Jan is die wordt gearresteerd. Terwijl Jan zijn eigen onschuld probeert te bewijzen, begint Geert door de hele situatie zwaar te drinken. Het gaat zelfs zo ver dat hij Leen begint te slaan. Uiteindelijk besluit hij de waarheid rond het ongeval op te biechten aan de politie. Geert wordt aangehouden en verdwijnt achter de tralies.

Nadien wil Leen zich volledig op haar studies concentreren, want ze moet binnenkort een keuze maken nu ze bijna 18 jaar is. Ze heeft de ambities om dokter te worden, en die ambities groeien alleen wanneer ze Brenda Vermeir helpt bevallen bij haar thuis.

Vanaf dit seizoen wordt de rol van Leen vertolkt door Ruth Bastiaensen.

Er is de afgelopen drie jaar veel veranderd binnen de familie Van den Bossche. Leen en Maarten zijn inmiddels volwassen mensen en studeren allebei aan de universiteit, Leen als dokter en Maarten als IT'er. Om deze dure studies te betalen gaat Linda al een tijdje werken in het rusthuis van de bomma en Albert. Op liefdesvlak kiest Leen ervoor om zich niet te binden aan één man en ze beleeft de ene onenightstand na de andere.

Leen studeert in Leuven en zit op kot, maar nadat door haar kotbaas op straat wordt gezet, moet ze noodgedwongen terug naar huis keren. Op financieel vlak gaat het niet goed en Jan klaagt voortdurend dat er te weinig geld is. Jan wil dan ook dat zijn kinderen een bijverdienste gaan zoeken om hun studies te betalen. Leen gaat aan de slag in een pizzaria samen met Evy Hermans.

Samen met Maarten en haar neef Pierrot heeft Leen een uitgebreide vriendengroep opgebouwd. Pierrot wil samen met zijn vrienden een benefiet op poten zetten voor Afrika. Leen is verantwoordelijk voor het geldkoffertje, maar door een onoplettendheid wordt het de avond zelf gestolen. Leen voelt zich schuldig. Enkele dagen later krijgt Leen de schrik van haar leven wanneer ze samen met Evy laat blijft werken in de pizzaria. Ze krijgen inbrekers over de vloer, maar dankzij het heldhaftige optreden van Evy komen ze er met de schrik vanaf.

In de buurt van Mechelen loopt er al wekenlang een serieverkrachter rond en ook Leen wordt hier het slachtoffer van, net zoals enkele vriendinnen van haar. Ondertussen helpen Leen en Maarten ook Evy in de zoektocht naar haar vader, die ze nooit gekend heeft. Tijdens de feestdagen gaat het volledige vriendengroepje naar de Ardennen om daar de overgang van oud naar nieuw te vieren.

Leen wordt verliefd op de Amerikaanse Khalil en begint een relatie met hem. Jan heeft een groot probleem met de nieuwe vriend van Leen en wil niet dat de jongen blijft slapen. Wanneer Leen getuige is van een ongeval, en een fietser niet heeft kunnen redden, begint ze te twijfelen aan haar dokterstudies en wil ze er zelfs mee stoppen. Guy Maeterlinck motiveert Leen om haar studies geneeskunde af te maken.

Op de dag dat Kobe Dierckx zich tot priester laat inwijden, wordt hij door de politie opgepakt voor de reeks verkrachtingen in de buurt. Blijkbaar heeft Kobe een dubbele persoonlijkheid ontwikkelt na de dood van zijn vader. Vele vrienden laten Kobe hierdoor meteen vallen, maar Leen heeft begrip. Ze gaat hem nadien opzoeken in de instelling waar hij naartoe gestuurd wordt.

Het komt tot een breuk tussen Leen en Khalil, maar het duurt niet lang voor ze opnieuw een vriendje heeft: Manu. Khalil kan zijn jaloezie niet verstoppen als hij merkt dat Manu bij Leen is blijven slapen en begint de twee te stalken. Even later ziet Khalil hoe een jongen door een paar mensen in elkaar wordt geklopt. Manu is één van die mensen. Wat later blijkt dat hij een gevaarlijke drugsdealer is. Kahil probeert Leen te waarschuwen, maar hij wil hem niet geloven. Leen vindt later zelf een pakje cocaïne terug in de rugzak van Manu, waarop ze door hem wordt betrapt. Ze dreigt naar de politie te stappen, maar dat laat hij niet zomaar gebeuren. Hij ontvoert haar samen met de bende. Maarten maakt zich ondertussen zorgen omdat hij zijn zus nergens kan vinden. Hij gaat samen met Jan naar de woning van Manu, waar hij een hulpkreet van Leen opvangt. Maarten weet zowel Manu als zijn compagnon uit te schakelen.

Na een bezoekje bij de bomma, voelt Leen zich schuldig wanneer ze over Kobe praat. Hij mist zijn vrienden en Leen gaat hem opzoeken samen met Lobke. De andere jongeren staan er niet om te springen om naar de instelling te gaan en weigeren de twee te vergezellen. Wanneer het academiejaar terug voor de deur staat, maakt Leen plannen met Pierrot en Evy om een studentenhuis te huren in Leuven.

Leen gaat aan de slag in het Algemeen Ziekenhuis als stagiair en krijgt dokter Paul Jacobs als haar stagementor. Wanneer Leen na een onenightstand te horen krijgt dat de bewuste jongen seropositief is, meldt Leen een fake prikaccident in het ziekenhuis om gratis aan een HIV-cocktail te komen. Paul betrapt echter Leen waardoor ze zeker is dat haar carrière al abrupt zal stoppen. Paul brengt Leen een bezoekje om haar gedrag te bespreken, maar besluit het bij een waarschuwing te houden. Leen voelt zich echter enorm schuldig en zondert zich af van de rest. Paul wil het daar niet bij laten en beseft dat Leen een zeer goede dokter is. Hij kan haar aansporen om de draad van haar studies weer op te pakken.

Leen krijgt de uitslag van haar HIV-test en mag opgelucht ademhalen. Ze is Paul enorm dankbaar en ze bedenkt bij zichzelf dat ze zich aangetrokken voelt tot hem. De gevoelens zijn wederzijds en Paul wil een relatie met Leen. Hierdoor moet ze wel tegen haar vader vertellen dat ze een relatie heeft met een man die 20 jaar ouder is dan haar. Jan kan in eerste instantie de relatie niet goedkeuren. Leen is niet van plan om nog naar huis te gaan zolang haar vader zich verzet tegen haar relatie.

Onder impuls van Linda nodigt Jan zijn dochter en Paul uit voor een etentje bij hem thuis met kerstavond. Ook de bomma en Albert zijn van de partij en de bomma neemt het op voor haar kleindochter. Jan aanvaardt de relatie en lost de ruzie met Leen op. Nadien vieren Leen en Paul oudjaar samen met Lobke, die zich eenzaam voelt sinds de breuk met Pierrot.

Wanneer Leen en Paul na een avondje uit thuiskomen, vinden ze in het studentenhuis het levenloze lichaam van Lobke terug. Het lijkt eerst op een zelfmoord te gaan, maar na de autopsie blijkt er kwaad opzet in het spel te zijn. Leen brengt Pierrot op de hoogte die vervolgens de hoofdverdachte in de zaak wordt door hun breuk. Leen wil Pierrot helpen en gaat zelf op zoek naar de echte moordenaar. Ze vindt enkele aanwijzingen en geeft die door aan de politie. Niet veel later wordt de echte moordenaar opgepakt: Daan De Wit.

Leen wil haar relatie met Paul naar het volgende niveau brengen en hoopt eindelijk eens uitgenodigd te worden bij hem thuis. Paul doet echter zeer geheimzinnig en dat kwetst Leen. Wanneer het duidelijk wordt dat hun relatie op de klippen zal lopen, besluit Paul om haar vriendin toch te vertrouwen. Leen krijgt dus eindelijk de woning van haar vriend Paul te zien. Het interieur overtreft haar stoutste verwachtingen, maar er is een foto die haar verontrust. De bewuste vrouw op de foto zorgt voor veel vragen bij Leen, maar van Paul krijgt ze geen antwoorden.

Uiteindelijk vertelt Paul dat de vrouw op de foto zijn ex-vrouw is en ondertussen in een instelling verblijft. Leen weet niet wat ze nog moet geloven en vraagt zijn beste vriend William Feys uit. Leen wil weten of het de moeite is om voor Paul te vechten en ze gaat verder met het doorlichten van zijn verleden. Zo komt ze opnieuw bij Kobe terecht, die in dezelfde instelling als de vrouw verblijft. Paul vindt het niet kunnen dat Leen zo in zijn privéleven snuistert en maakt een einde aan hun relatie. Nadien vertrekt Paul samen met zijn goede vriend William naar Zweden.

In juni gaat Leen samen met haar vrienden voor een weekendje naar de Ardennen. Het loopt daar snel mis wanneer ze een geheim drugslab ontdekken in de bossen. Ze worden onder schot gehouden door een groep junkies en moeten wegvluchten. De groep wordt gesplitst en Leen verstopt zich samen met Veerle Suys en Caro Goossens in een grot. Wanneer ze iets te diep in de grot gaan, komt Veerle lelijk ten val en kan ze zich niet meer bewegen. Leen blijft bij haar terwijl Caro op zoek gaat naar hulp, maar dan begint het water binnen te sijpelen.

In de Ardennen blijft Leen wanhopig het water tegenhouden zodat de hulpdiensten op tijd bij Veerle Suys geraken. Bjorn, Maarten en Caro hebben de politie kunnen alarmeren. Hun eerste prioriteit is Veerle uit de grot halen en naar het ziekenhuis overbrengen. Veerle wordt ondertussen aan de rug geopereerd, maar er zijn complicaties. Ze is volledig verlamd en zal waarschijnlijk nooit meer kunnen lopen.

Twee maanden later

Leen komt te weten dat het tot een breuk gekomen is tussen Maarten en Caro Goossens en gaat met haar broer praten. Hij wil er niets over vertellen en ook Caro reageert afzijdig. Ondertussen maken Leen, Evy Hermans en Pierrot zich opnieuw klaar om naar hun studentenhuis in Leuven te gaan. Ze begint ook aan haar tweede jaar als stagiair in het ziekenhuis, maar ze schrikt wanneer ze oog in oog komt te staan met haar stagementor. Paul is vroegtijdig teruggekeerd uit Zweden en is opnieuw aan de slag gegaan in het ziekenhuis. Leen is van slag, maar kan gelukkig met haar muizenissen terecht bij Veerle, die nog altijd in het ziekenhuis ligt.

Veerle brengt haar goede vriendin Leen op de hoogte dat ze een aanvraag tot euthanasie wil indienen. Bovendien hoopt ze dat Leen de dokter wil zijn die haar het spuitje geeft. Leen heeft het hier moeilijk mee, maar kan de beslissing van Veerle aanvaarden. Leen vraagt hiervoor de hulp van Paul, met wie ze nog steeds een moeilijk contact heeft sinds zijn terugkeer. Leen vraagt zich ook af of Paul voor haar is teruggekeerd, maar komt op die beslissing terug wanneer ze hem ziet flirten met enkele jonge verpleegsters.

Leen heeft het verzoeksschrift tot euthanasie van Veerle binnengebracht, maar het wordt geweigerd. Veerle is radeloos en begint een hongerstaking om haar doel te bereiken. Ze schakelt zelfs een advocaat in om haar recht te bekomen. Leen is de enige die Veerle intensief blijft steunen tot het einde. Uiteindelijk pleegt Veerle eind december euthanasie.

Leen kan de dood van Veerle geen plaats geven en vindt onverwachts steun bij Paul. De twee delen een romantisch moment en geven hun relatie een tweede kans. Sinds de dood van Veerle ziet Leen het ook niet meer zitten om dokter te worden omdat ze juist patiënten wil kunnen helpen. Leen kan haar zinnen verzetten wanneer ze samen met de volledige familie naar Frankrijk trekt om de verjaardag van de bomma te vieren. Daar moet ze tussenbeide komen wanneer de dochter van Albert dreigt te stikken. Na de reddingsactie in Frankrijk heeft Leen weer zin om haar studies te hervatten.

Pierrot polst bij Leen en Evy of Kobe Dierckx bij hen op kot welkom is. Leen heeft er geen probleem mee en is zelfs blij dat het de beterhand op gaat met Kobe. Paul is ondertussen blij dat Leen haar stage in het ziekenhuis hervat. Nadien nodigt Mieke het koppel uit bij haar thuis voor een etentje zodat ze kan polsen bij Paul of er werk voor haar is als verpleegster. Leen is dolgelukkig dat haar halfzus haar collega wordt en niet veel later begint ook Linda te werken in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis heeft Leen het moeilijk met de nieuwe verpleegster Morgane Maes die altijd rond Paul hangt. Ze kan haar jaloezie niet verbergen en dat heeft Paul snel in de gaten. Leen vindt het vreemd dat Paul zo aanhankelijk doet en ze praat met Mieke over haar twijfels. Paul wil zijn verliefdheid voor Leen duidelijk maken en vraagt of ze bij hem wil intrekken. Leen verhuist haar cursussen en andere spulletjes naar de woning van Paul, maar ze blijft jaloerse oprispingen hebben wanneer ze Paul en Morgane samen ziet in het ziekenhuis. Ze organiseert een romantisch weekendje naar Parijs voor hun tweetjes en daar vraagt Paul haar ten huwelijk.

Leen is elke vrije minuut met de organisatie van haar huwelijk bezig en ze sleurt haar vader, Maarten Van den Bossche en Linda Desmet mee om suitekleren te kopen. Ze vraagt aan haar halfzus Mieke Van den Bossche of ze haar getuige wil zijn en komt ze te weten dat haar huwelijk met Wim Veugelen stukgelopen is.

Ondertussen waait er een frisse wind op de spoedafdeling van het ziekenhuis met de komst van het nieuwe diensthoofd Victor Praet. Leen moet dokter Praet een rondleiding geven en is meteen onder de indruk van zijn professionaliteit en zijn gezag. Paul Jacobs is minder enthousiast met zijn komst, want hij voelt zich gepasseerd. Victor heeft echter een probleem met de relatie van Leen en Paul waardoor zijn populariteit bij Paul niet meteen toeneemt. Leen staat vaak tussen twee vuren, zeker wanneer Victor veel potentieel in haar ziet als dokter en haar daarom vaak als assistente vraagt bij ingewikkelde operaties.

Linda en Evy helpen Leen zich klaar te maken voor haar huwelijk. De bruid voelt zich in de zevende hemel en is er zeker van dat dit de mooiste dag van haar leven is. Paul grijpt ondertussen zijn laatste kans om Mieke te versieren. Voor haar is de maat nu echt vol en ze beslist om haar zus niet in haar ongeluk te laten lopen. Mieke brengt Leen op de hoogte dat zijn en Paul een affaire hebben gehad. Leen stort volledig in en het huwelijk wordt afgeblazen. Ze kan Paul en Mieke een tijdje niet meer onder ogen komen en meldt zich ziek in het ziekenhuis. Victor geeft Linda echter snel de boodschap dat hij verwacht dat Leen terug aan de slag gaat in het ziekenhuis. Leen neemt de drastische beslissing om met haar studies te stoppen.

Leen kan haar ogen niet geloven wanneer Victor Praet plots in het studentenhuis staat. Hij vindt het zonde dat Leen gestopt is en kan haar overtuigen om haar stage in het ziekenhuis te hervatten. Leen gaat met opgeheven hoofd terug aan de slag en besluit Paul en Mieke gewoon te negeren. Victor Praet stelt Leen aan als zijn persoonlijke assistente en geeft haar de opdracht uit te zoeken hoe de jonge voetballer Gert geholpen kan worden. Voor Paul is dit een bittere pil om slikken en hij reageert zijn frustratie af door te suggereren dat Leen iets heeft met het diensthoofd. Leen gebruikt ook haar nieuwe functie om Mieke zoveel mogelijk te kleineren als verpleegster. Zeker wanneer ze merkt dat haar halfzus een boontje heeft voor Gert.

De ruzies tussen Mieke en Leen bereiken een hoogtepunt wanneer Mieke haar betrapt terwijl ze flikflooit met patiënt Gert. Hun discussies zorgen ervoor dat de samenwerking zeer slecht verloopt en dat valt Victor meteen op. Bovendien zorgt de stress dat Leen soms fouten maakt, zich overslaapt en er prikkelbaar bijloopt. Desalniettemin geeft Victor haar een positieve evaluatie en vraagt hij haar mee naar een congres in Keulen. Leen loopt op wolkjes en kan haar gevoelens voor Victor niet langer ontkennen. In Keulen zoekt ze hem op in zijn hotelkamer en de twee beleven een passionele nacht.

De dagen nadien probeert Leen hem duidelijk te maken dat ze wel degelijk gevoelens voor hem heeft, maar Victor houdt de boot af. Hij vindt dat de jonge vrouw haar boekje te buiten gaat en wil haar zelfs naar Amerika sturen om haar stage verder af te werken. Leen laat zich niet doen en begint in het privéleven van Victor te graven, zeker wanneer ze een foto van hem aantreft met een onbekende vrouw. Leen komt te weten dat Victors moeder Estelle in een rusthuis verblijft en gaat haar opzoeken, in de hoop antwoorden op haar vragen te krijgen. Ze komt te weten dat de vrouw van Victor om het leven kwam op de operatietafel, terwijl Victor haar aan het opereren was.

Via Estelle komt Leen te weten dat Victor een operaliefhebber is en ze vraagt hem mee naar de opera. De avond loopt echter op een sisser af wanneer hij te weten komt dat Leen al geruime tijd contact zoekt met zijn moeder en in zijn verleden graaft. Victor wil niets meer met Leen te maken hebben en denkt erover na om haar aan te klagen voor stalking. Mieke krijgt elke kans om haar halfzus te verdedigen waardoor de twee zussen hun ruzie eindelijk kunnen oplossen. Wanneer de gezondheid van Estelle zienderogen achteruit gaat, neemt Victor haar mee naar haar sterfbed en nadien vraagt hij Leen mee naar haar begrafenis.

Mieke Van den Bossche en Morgane Maes willen deelnemen aan een 4x4-trophy race voor ziekenhuispersoneel. Leen ziet deze sportieve uitdaging ook wel zitten en maakt deel uit van hun team. Victor ziet het idee minder zitten omdat hij van mening is dat een toekomstige dokter zich niet met zulke spelletjes moet bezighouden. Victor windt er geen doekjes om dat rally rijden een te gevaarlijke sport is voor een toekomstig chirurg en hij geeft Leen het bevel om zich terug te trekken uit de wedstrijd.

In het ziekenhuis krijgt Leen te maken met patiënte Sien, die op het eerste zicht kerngezond is, maar uiteindelijk toch sterft. Haar echtgenoot Joris De Belder is razend wanneer Leen hem dit nieuws meedeelt en geeft haar een harde slag waardoor ze op de grond terecht komt. Leen komt hard ten val en heeft een schedelbreuk opgelopen. Bovendien wil Joris het hier niet bij laten. Ze betrappen de man in het ziekenhuis met een morfinespuit en ze kunnen op het nippertje voorkomen dat hij Leen in haar slaap vermoordt. Leen probeert troost bij Victor te zoeken, maar die krijgt ze niet van hem. Om van de schrik te bekomen, wil ze eventjes over haar toekomst nadenken. Ze vertrekt naar Spanje om er enkele weken tot rust te komen.

Familie4489
Familie4498
Schermafbeelding 2017-02-05 om 13.12.14
Schermafbeelding 2017-02-26 om 20.09.24
Schermafbeelding 2017-03-12 om 16.31.08

In november keert Leen eindelijk terug uit Spanje. Ze heeft alles op een rijtje kunnen zetten en is klaar om aan haar specialisatiejaar te beginnen. Ze moet echter nog een stageplaats zoeken en is te trots om hiervoor de hulp van Victor in te roepen. Ze vraagt raad aan haar ex Paul en komt zo te weten dat Victor al een stagiair aangenomen heeft om zijn rechterhand te zijn.

Ondertussen neemt Leen opnieuw haar intrek in het studentenhuis, waar er ondertussen het een en ander veranderd is. Zeker nu Niko er ook woont en Leen daarom een kamer moet delen met Evy. Ze begint zich al snel te ergeren aan het kinderachtige gedrag van Niko en ze vindt het verschrikkelijk dat hij in zijn kamer een rat heeft zitten als huisdier. Wanneer Leen merkt dat hij en Evy het wel heel goed met elkaar kunnen vinden, probeert ze via een anonieme chatroom te achterhalen of Niko gevoelens heeft voor Evy.

Leen heeft nog altijd geen specialisatie gekozen en krijgt onverwachts hulp van Marie-Rose. De twee gaan geregeld samen op restaurant om haar toekomst te bespreken en op een dag is Marie-Rose er zeker van dat ze Dirk tegen het lijf gelopen zijn, de ex van Rita en bovendien biologische vader van Pierrot. Marie-Rose vraagt eerst aan Leen om niets tegen de familie te zeggen, maar Leen brengt toch Pierrot op de hoogte dat zijn vader misschien in het land is.

Wanneer Evy en Niko te weten komen dat Leen de geheimzinnige chatster is, willen ze haar beetnemen. Evy doet alsof ze verliefd is op Leen. Leen voelt zich hoe langer hoe ongemakkelijker als ze alleen is met Evy en uiteindelijk vertelt Evy de waarheid. Het humeur van Leen zakt nog meer naar beneden wanneer Evy een ex-gevangene in huis neemt. Leen wil niet met een bijna-moordenaar onder hetzelfde dak leven, maar zowel Pierrot als Nico zijn van mening dat Serge een tweede kans verdient.

In het studentenhuis staat Leen plotseling oog in oog met een gewapende man. Het gaat om de zoon van de vroegere kompaan van Serge die wraak wil nemen. Het is uiteindelijk Serge zelf die de man neerschiet en Leen op die manier kan redden. Leen is door de schietpartij volledig in shock en Evy kampt met een gigantisch schuldgevoel.

Via een schaaktoernooi in de Jan en Alleman komt Leen eindelijk terug in contact met Victor. Hij biedt haar dan toch een stageplaats aan, omdat zijn stagiaire Benny allesbehalve geschikt is. Leen heeft echter ondertussen via Marie-Rose een aanbod gekregen uit de Verenigde Staten en is van plan om naar daar te trekken om haar specialisatiejaar af te werken. In de Jan en Alleman wordt een afscheidsfeestje voor Leen gegeven en niet veel later vertrekt ze naar Amerika.

Vanaf dit seizoen wordt de rol van Leen vertolkt door Cathérine Kools.

640px-Familie afl5055 05
Familie afl5058 02
Familie afl5074 01
Familie afl5104 03
Familie afl5105 10

Leen zet een punt achter haar Amerikaanse studies en keert naar België terug. Ze is zwanger, maar single. Ze wil een standvastiger leven en kiest er daarom voor om een eigen huisartsenpraktijk op te richten. Ondertussen komt Leen te weten dat haar oude liefde, Victor, verlamd in een rolstoel zit. Leen besluit om hem op te zoeken en het komt tot een emotioneel weerzien. Victor vertelt haar dat hij een punt wil zetten achter zijn relatie met Veronique.

Na een lange zoektocht heeft Leen de perfecte dokterspraktijk gevonden om over te nemen. Er is echter één probleem, ze heeft niet genoeg geld en ze kan geen lening aangaan bij de bank zonder iemand die borg staat. Jan wil niet dat zijn dochters droom niet uitkomt, en hij besluit borg te staan voor haar met de toestemming van zijn andere kinderen. Leen is ontzettend gelukkig en kan niet veel later aan de start gaan in haar eigen dokterspraktijk.

De komende weken ontdekt Leen dat het niet makkelijk is om een dokterspraktijk te hebben. Gedurende enkele dagen krijgt ze geen enkele patiënt over de vloer. Leen begint wanhopig te worden en Jan trommelt iedereen van de familie op om naar haar praktijk te gaan. Leen is hier echter niet mee opgezet.

Leen ontdekt hoe het komt dat ze geen patiënten heeft: de schijnbaar aardig dokter van wie ze de praktijk overnam, stuurt al de patiënten naar zijn schoonzoon. Leen voelt zich bedrogen en is moedeloos. Beetje bij beetje vinden de patiënten toch hun weg naar haar dokterspraktijk en ze krijgt weer hoop.

Leen krijgt regelmatig hevige krampen door de stress. Linda vindt dat ze moet rusten voor haar eigen gezondheid, en natuurlijk die van de baby. Leen wil hier echter niets van weten en gaat gewoon door met haar drukke leven.

Jan begint over het peterschap van Leens baby. Ze had daar nog niet over nagedacht en als ze zegt dat ze niet weet of haar kindje wel een peter en meter zal krijgen, is Jan zeer teleurgesteld. Ze had er nog niet over nagedacht en ze vraagt zich nu af wat ze moet doen. Leen beslist uiteindelijk dat Bart en Mieke peter en meter worden. Jan is schijnbaar teleurgesteld, maar durft niets te zeggen. Leen is namelijk overtuigd van haar keuze.

Ze ziet zwaar af van de laatste weken van haar zwangerschap en hoopt dat de baby snel komt, misschien wel sneller dan verwacht...Tijdens de seizoensfinale breekt Leens water en ze moet dringend naar het ziekenhuis. Zowel Jan als Linda staat in de file. Zal ze wel op tijd in het ziekenhuis komen? Loopt de bevalling goed af?

Twee maanden later

640px-Familie afl5110 04
640px-Familie afl5106 03
23-9-20
LeenEnRita
640px-Familie afl5152 231
640px-Familie afl5154 04
50-16
4123447832
41722237
41234476
8e
Aflevering 5264-1
640px-Familie 5291 005-1
640px-Familie 5312 002

Leen is bevallen van een zoontje: Arthur. Bij de opvoeding van Arthur krijgt Leen veel steun van Linda en haar vader maar toch heeft Leen het zeer moeilijk als alleenstaande moeder. Arthur blijkt een huilbaby te zijn en dat zorgt voor extra veel stress bij Leen. Ze heeft al twee maanden niet goed kunnen slapen en dat zorgt ervoor dat ze Arthur vaak eventjes niet meer wil zien.

Leen voelt zich een slechte moeder en het verbetert niet wanneer Arthur blijft huilen. Leen is stikkapot door het slaapgebrek en weet niet meer wat te doen. Ze hoopt dat Linda haar kan helpen maar zelfs zij weet niet waarom Arthur zoveel weent. Linda en Jan denken dat het beter is om Arthur te laten onderzoeken door een specialist.

Ondertussen beseft Leen dat ze dringend op zoek moet gaan naar een eigen stekje. Haar vader kan het gehuil niet langer aan. Na een bezoek van Rita in haar dokterspraktijk, besluit Leen om in te trekken in een appartement boven Rita dat al enkele weken leegstaat. Leen kan ook eindelijk rekenen op een onthaalmoeder die nog een plaatsje vrij had voor Arthur. Bovendien wil Rita af en toe op Arthur passen wanneer Leen onverwachts naar een patiënt moet gaan.

Wanneer haar halfbroer Bart bij haar op consultatie komt en vraagt om een bloedafname te doen en hem op soa's te controleren ruikt Leen meteen onraad. Ze vraagt hem dan ook meteen op de man af of hij Trudy bedriegt. Leen spelt Bart de les maar stelt hem gerust dat zij gebonden is aan het beroepsgeheim en dat zij niemand iets zal vertellen over zijn overspel. Ze blijft er bij Bart wel op aandringen om zijn affaire met Greet te beeïndigen.

De eerste weken in het nieuwe appartement van Leen verlopen echter niet vlot. Nu dat ze vaak alleen is met Arthur, kan ze het gehuil nog veel minder aan. Ze begint haar kindje langzaam te haten en probeert hem op verschillende manieren stil te krijgen. Wanneer ze een ritje met de auto maakt met Arthur, heeft ze bijna een auto-ongeval door de vermoeidheid.

Leen kan het moederschap niet meer aan en denkt zelfs aan drastische maatregelingen. Ze staat bijna op het punt om Arthur te verstikken met een kussen wanneer Rita plotseling binnenkomt. Leen stort in en ze beseft dat ze niet meer voor Arthur kan zorgen. Ze gaat ten rade bij een psycholoog die haar voorsteldt om Arthur tijdelijk in een opvanggezin te laten plaatsen door Xelios. Leen gaat hiermee akkoord maar zij heeft het hier heel moeilijk mee. Na een gesprek met haar vader besluit Leen om Arthur na enkele dagen al terug bij haar te houden.

Dankzij de extra hulp van Rita, Jan en Linda gaat het weer veel beter met Leen en Arthur. Zijn huilbuien zijn fel verminderd waardoor Leen ook minder stress heeft. Het noodlot slaagt echter toe wanneer Arthur ontvoerd wordt. Rita pastte een dagje op Arthur maar wanneer ze op zoek gaat naar pampers, is Arthur plotseling verdwenen. Leen is meteen in paniek en geeft Rita de schuld van de verdwijning.

De politie wordt onmiddellijk gecontacteerd omdat het over een onrustwekkende verdwijning gaat. De inspecteurs Martina en Luuk worden op de zaak gezet maar die vinden vooral dat Leen zich verdacht gedraagd. Ze zijn er zelfs van overtuigd dat Leen haar kindje iets heeft aangedaan. Wanneer ze met de rest van de familie gaan praten, komen ze te weten dat Leen Arthur heeft proberen stikken met een kussen.

Wanneer Arthur na een week nog steeds niet teruggevonden is, neemt de politie Leen mee voor een extra ondervraging. Leen wordt hard aangepakt maar ze blijft beweren dat ze niets heeft gedaan.

Plotseling begint Leen door te hebben wie achter de ontvoering zit. Enkele dagen geleden kreeg ze het bezoek van een patiënte die een miskraam heeft gehad. Leen is er zeker van dat Veerle er iets mee te maken heeft en ze brengt de politie op de hoogte. Ze gaan Veerle opzoeken en ze vinden Arthur terug. Leen is dolgelukkig met het nieuws en brengt onmiddellijk iedereen van de familie op de hoogte.

Leen krijgt een huis op het oog en wilt het kopen. Ze wilt er haar praktijk beneden maken en zelf wilt ze samen met Arthur boven haar praktijk wonen. Ze belt meteen naar de verhuurder. Niet veel later heeft ze een afspraak met de verhuurder. Jan wilt zijn dochter met raad en daad bijstaan.

Op een dag krijgt Leen een mail van Jake, de vader van Arthur. Hij wilt terug contact opnemen met haar om zijn zoontje te zien. Hij komt zelfs naar België. Wanneer Jake Arthur gezien heeft wilt hij meer. Hij wilt een hele dag met Arthur op stap gaan. Jan heeft hier geen goed gevoel bij. Na lang nadenken geeft Leen uiteindelijk toe. Leen slaagt helemaal in paniek wanneer Jake met Arthur niet op het afgesproken moment thuiskomt...

Jake stelt voor aan Leen om samen met Arthur met hem mee terug naar Amerika te gaan. Leen ziet dit echter niet zitten. Het liefst wilt ze dat Jake gewoon terug uit het leven va Arthur verdwijnt en terug naar Amerika vertrekt. Wanneer Leen alle voorstellen van Jake afslaat benadert hij Leen met een nieuw voorstel. Hij wilt het hoederecht over Arthur. Leen wilt niet dat Arthur samen met Jake naar Amerika vertrekt, maar ze is bang dat het tot een conflict met Jake zal komen. Dan hoort ze dat Jake's plannen helemaal veranderd zijn. Hij heeft besloten om het hard te spelen en de zaak komt voor de rechtbank.

Leen kan de dagen voor en tijdens de zaak moeilijk de slaap vatten. Plots ontdekt Jake dat Arthur een tijdje werd opgevangen door Xelios, omwille van zijn huilbuien. Door een gesprek met Rita komt hij nog meer bezwarende informatie te weten over Leen. Hij is vastbesloten om deze zaak te winnen nu hij al die informatie heeft. En dan is het zover... Vandaag wordt beslist wie het hoederecht over Arthur krijgt. Vast staat dat de advocaat van Jake het spel keihard zal spelen. Uiteindelijk krijgt Leen het hoederecht over Arthur Jake wil echter bezoekrecht en dreigt haar voor de jeugdrechter te slepen. Ze komen toch tot een overeenkomst. Jake mag Arthur enkele keren per jaar bezoeken. Jake stelt voor om in België te komen wonen en opnieuw een relatie te starten met Leen om samen voor Arthur te zorgen. Leen twijfelt echter en heeft tijd nodig om hierover na te denken. En jake vertrekt dan maar terug naar Amerika.

Later is Leen de dokter die Dirk door zijn ziekte heen helpt. Het is ook zij die hem zijn spuitje geeft. Ze heeft het daarna zeer moeilijk met het afscheid.

Jan krijgt een telefoontje van Maarten met de boodschap dat hij en Roos terugkeren naar België. Leen is ontzettend blij met dit nieuws, omdat ze haar broer al enkele jaren niet meer gezien heeft. Het goede nieuws slaat uiteindelijk om wanneer de familie te weten komt dat Maarten en Roos gegijzeld worden door terroristen in Pakistan. Maarten wordt vrijgelaten en keert terug naar België, maar al snel wordt het duidelijk dat hij niet meer dezelfde is. Leen probeert hem zowel als dokter en als zus bij te staan.

Twee maanden later

S24e008 01
S24E018 08
640px-Familie 5357 004
640px-Familie 5356 002
640px-Familie 5363 001
640px-Familie 5365 002
640px-Familie 5370 001
17 Afl70
50 Afl70
Familie 5411 01
S24 E088 005
Familie 5439 002
Familie 5440 001
Familie 5483 01
Familie 5492 01
Familie 5509 001
Familie 5516 003
S24 E205 038
Familie 5544 001
Familie 5545 012

Leen beseft dat Maarten door een moeilijke periode gaat, en probeert hem zo goed mogelijk bij te staan. Ze maakt zich duidelijk zorgen en merkt ook dat het niet meer botert tussen hem en Bart. Leen wil te weten komen wat de reden hiervan is en komt via Bart te weten dat de Dienst Terrorisme afluisterapparatuur geïnstalleerd heeft. Het is ook dankzij Faroud Kir dat Leen ongewild betrokken wordt bij de zaak. Faroud hoopt dat Leen meer informatie kan inwinnen, maar hij heeft zijn zus al snel door waardoor het plannetje mislukt.

Nu Leen op de hoogte is van de afluisterpraktijken en het contact dat Maarten met de terroristen heeft, probeert ze haar broer te helpen, maar hij sluit zich helemaal af. Het loopt bijna fout af wanneer Maarten door de terroristen ontvoerd wordt omdat hij een speciale opdracht kreeg: als hij een bom legt in een winkelcentrum, zie hij Roos terug. Terwijl Leen en Bart op nieuws wachten, kan Faroud Maarten tegen houden en de bom op tijd onschadelijk maken. Maarten wordt veilig terug naar huis gebracht, maar ze komen te weten dat de terroristen Roos vermoord hebben. Faroud en Leen komen overeen dat Maarten best even bij haar komt wonen.

Ondertussen ontstaat er ook een romantisch moment tussen haar en Faroud. Hij is zodanig onder de indruk van alle gebeurtenissen, dat hij troost zoekt bij Leen. Het komt tot een passionele kus. De dag nadien verzamelen Leen, Faroud, Bart en Trudy om de gebeurtenissen te bespreken. Naast Maarten zijn zij de enigen die het echte verhaal kennen. Faroud vertelt dat ze aan de buitenwereld gaan zeggen dat Roos gestorven is in Pakistan en dat ze Maarten op tijd konden tegenhouden. Over de bomaanslag en de terroristen in België wordt niets gezegd om Maarten te beschermen.

Nu Maarten bij Leen inwoont, wordt het wel moeilijk voor haar om met Faroud af te spreken. Maarten beschuldigt hem namelijk de dood van Roos op zijn geweten te hebben. Leen en Faroud hebben een goed gesprek, en besluiten geen vaste relatie te beginnen omdat ze er alletwee niet aan toe zijn. Ze blijven elkaar wel geregeld zien, maar moeten dit steeds stiekem doen. Tot Maarten hen betrapt en zich ernstig gekwetst voelt. Hij kan het niet aanvaarden dat zijn zus een relatie heeft met de persoon die de dood van Roos op zijn geweten heeft.

Maarten heeft een goed gesprek met Bart en samen besluiten ze hun zus tegen te houden. Leen voelt zich aangevallen en wil zelf over haar partner beslissen. Ze merkt al snel dat ze haar broer kwetst, en breekt met Faroud. Tot Maarten, na een gesprek met een psycholoog, inziet dat Faroud helemaal de schuld niet treft. Hij wil niet langer dat Leen haar geluk verbergt en ze kan nu openlijk afspreken met Faroud bij haar thuis. Ook Bart verandert van mening en biedt zijn excuses aan bij Faroud.

Leen is dolgelukkig, zeker omdat Faroud en Arthur het zo goed met elkaar kunnen vinden. Tot op een avond Faroud op Arthur moet passen. Hij krijgt een dringend telefoontje van het werk, en vertrekt door een briefje op tafel te leggen. Maarten, die boven lag te slapen, merkte het briefje niet op en ging een wandeling maken. Toen Leen thuiskwam, was Arthur alleen thuis en aan het huilen. Ze moest onmiddellijk terug aan vorig jaar denken, toen Rita ook Arthur alleen liet. Leen is razend op Faroud omdat hij alleen een briefje heeft geschreven en wil hem voorlopig niet meer zien.

Faroud probeert het al snel terug goed te maken door een schema op te stellen zodat de kleine Arthur nooit meer alleen gelaten wordt. Leen vindt het geen goed idee, maar vindt het wel lief dat hij zo zijn best doet. Ze vergeeft Faroud en alles komt terug in orde. Met Maarten gaat het iets minder goed. Hij heeft van de psychiater pillen gekregen, maar krijgt hierdoor hallucinaties. Hij denkt dat hij met Roos Sterckx praat, en Leen vindt dit gevaarlijk. Ze hoopt dat Maarten inziet dat het niet echt is, en praat met hem. Maarten besluit definitief afscheid te nemen, en langzaam met de pillen te stoppen. De dagen nadien fleurt Maarten helemaal op. Hij gaat terug achter het fornuis staan, speelt met Arthur en wil zelf met Leen naar het winkelcentrum gaan.

Het loopt weer bijna fout met Maarten, wanneer hij tijdens een avondje stappen, iemand een lijk ziet dumpen in het kanaal. Leen gelooft Maarten niet, omdat hij nog steeds hallucinaties kan hebben. Maarten wil zo snel mogelijk de politie verwittigen, maar Leen vindt dat geen goed idee. Tot Maarten te weten komt dat die persoon Jurgen Dens, een vriend van Niko. Niko confronteert Jurgen en hij geeft alles toe. Leen voelt zich schuldig omdat ze haar broer niet geloofde.

Op een avond krijgt Leen bezoek van Faroud, die helemaal bebloed en paniek is. Zowel Leen als Arthur moeten zo snel mogelijk onderduiken, omdat ze gevaar lopen. Leen wordt naar een hotelkamer gebracht, maar krijgt geen extra informatie. Twee dagen lang worden ze opgesloten, zonder enig contact, en Leen is doodongerust. Tot Faroud langskomt en alles uitlegt. Tijdens één van zijn operaties, ging het mis en ontsnapte een terrorist die wraak wou nemen op Faroud. Hij vreesde voor het leven van Leen en Arthur, en moest hen onmiddellijk in veiligheid brengen.

De dagen nadien beseft Leen steeds meer dat het werk van Faroud wel heel gevaarlijk is. Ze is altijd bang dat er iets met hem, of met Arthur, zou gebeuren. Ze wil niet langer in die angst leven en maakt de moeilijke beslissing om hun relatie tijdelijk stop te zetten. Ze heeft tijd nodig om na te denken. Faroud gaat hiermee akkoord, maar hij hoopt dat ze snel zal bijdraaien, zodat ze weer terug een koppel kunnen vormen.

Wanneer er een tankwagen kantel en er een gifwolk vrijkomt, mag niemand zich nog naar buiten begeven en iedereen moet alle ramen en deuren gesloten houden. Leen was net in het huis van de 'Friends', omdat ze samen met Linda en Anna boodschappen was gaan doen en die daarna ging afleveren bij de 'Friends', omdat het kerstfeestje daar zou plaatsvinden. Ze is nu dus verplicht om een tijdje in het huis van de 'Friends' te blijven, waar ook Rudi, Mieke, Linda en Anna aanwezig zijn. Leen is bezorgd over Arthur, omdat die bij Jan is, maar Jan wordt bijgestaan door Albert, Patrick, Benny en Mathias. Na een paar dagen is de gifwolk terug weggetrokken en dan kan iedereen weer naar buiten.

Faroud mist Leen en Arthur en hij komt met het voorstel dat hij van werk zou veranderen, zodat ze weer terug een koppel kunnen zijn. Leen wilt niet dat Faroud alleen maar verandert van werk voor haar en daarom vraagt ze aan hem om er nog eens goed over na te denken voor hij een definitieve beslissing neemt. Dat doet hij en na een paar dagen gaat hij terug naar Leen en hij vertelt haar dat hij zeker is van zijn beslissing en dat hij van werk wilt veranderen voor Leen en Arthur. Leen gaat hiermee akkoord en Faroud vraagt zijn overplaatsing aan. Hij verandert na een paar weken al van werk en hij krijgt een job aangeboden op een bureau, waar ook Bart werkt. Ze geven hem de stomste jobjes, zodat hij zelf weer terug naar zijn oude job zou willen gaan. Faroud is ongelukkig en dat merkt Leen. Ze wilt niet dat hij ongelukkig is en ze wilt dat hij weer een deel van hun gezin wordt. Leen geeft hem de toestemming om terug zijn oude job op zich te nemen.

Leen wil graag dat Faroud bij haar en Arthur intrekt, maar hij is niet van dezelfde mening. Volgens hem is het te gevaarlijk voor Leen als hij ook bij haar zou wonen. Leen vreest dat het met zijn familie te maken heeft, want daar wil hij nooit over praten. Wanneer Faroud voor enkele dagen naar Albanië vertrekt, voor het huwelijk van zijn zus, wil hij trouwens niet dat Leen meereist om haar schoonfamilie te ontmoeten. Faroud vreest dat zijn ouders het niet kunnen aanvaarden dat hij niet samen is met een moslimvrouw. Leen vreest steeds meer voor haar relatie, en Maarten maakt dat alleen erger wanneer hij Faroud samenziet met een onbekende moslimvrouw. Faroud legt uit dat hij undercover gaat bij een gezin, en doet alsof hij een relatie heeft met de vrouw. Leen heeft het daar moeilijk mee, maar Faroud belooft dat hij nooit te ver gaat in zijn opdrachten. Faroud komt uiteindelijk tot inkeer en neemt toch haar intrek bij Leen, Maarten en Arthur.

Maarten vangt perongeluk een telefoongesprek van Faroud op, en stort zich volledig in een undercoveropdracht met de hulp van Evy. Leen en Faroud hebben niets in de gaten, en denken zelfs dat Maarten op zoek is naar een job. Tot Maarten een smoesje verzint en vertelt dat hij ruitenwasser geworden is. Leen wil de proef op de som nemen en vraagt aan Maarten om ook bij haar thuis eens langs te komen. Faroud en Leen vinden het vreemd dat Maarten klaarblijkelijk geen talent heeft en Faroud begint zich vragen te stellen. Op een dag achtervolgt hij Maarten en komt hij te weten dat Maarten al die tijd met een geheime opdracht bezig was. Faroud is razend en zet Maarten op zijn plaats. Maarten is ervan overtuigd dat zijn toekomst bij de Geheime Dienst ligt en na lang aandringen wil Faroud hem een kans geven. Leen maakt zich zorgen dat Maarten nog niet klaar is voor z'n intensieve training, maar uiteindelijk moet ze inzien dat Maarten helemaal openbloeit. Ook de tussenkomst van Evy heeft hier iets mee te maken en Leen gaat met haar een gesprek aan van vrouw tot vrouw.

De proeven bij de Geheime Dienst gaan van start en Maarten blijft enkele dagen op post terwijl ze hem op verschillende manieren testen. Leen en Evy wachten tot ongeduldig op nieuws, maar Faroud kan niets verklappen. Uiteindelijk moet Maarten opgeven, wanneer hij geconfronteerd wordt met Roos Sterckx. Hij is diep teleurgesteld en beseft dat zijn leven in België niets meer voorstelt. Hij neemt de radicale beslissing om definitief naar India te trekken.

De verjaardag van Bart komt dichterbij en zowel Leen als Mieke willen een verrassingsfeestje organiseren. Ze willen ook Trudy bij de organisatie betrekken. Tot zowel Mieke als Leen op een dag beslissing om het feestje af te lassen. Trudy vraagt zich af wat er juist aan de hand is en vindt dat haar twee vriendinnen zeer geheimzinnig doen. Het is pas na de plotse dood van Bart, dat alles uitkomt. Leen en Mieke geven toe dat ze wisten dat Bart opnieuw een affaire had met Greet Baele. Trudy is razend omdat ze haar niet op de hoogte hebben gebracht. Leen en Mieke moeten daarnaast ook hun vader in het oog houden, want Jan kan maar moeilijk met zijn gevoelens overweg. Leen neemt de organisatie van de begrafenis voor haar rekening en ontfermt zich ook even over Jelle.

De Ramadan staat voor de deur en Faroud neemt hier aan deel, al is hij geen praktiserende moslim. Leen accepteert zijn keuze, maar heeft het er niet altijd even gemakkelijk mee. Faroud wil van de gelegenheid gebruik maken om zijn ouders op de hoogte te brengen dat hij een relatie heeft met een Vlaamse vrouw. Zijn mama Dafina accepteert het en komt kennismaken met Leen en Arthur. Zijn vader, Fatmir, heeft het er veel moeilijker mee. Dafina belooft dat ze haar echtgenoot zal overtuigen om ook eens langs te komen om Leen te leren kennen. Het lukt haar, en Fatmir moet zijn mening herzien.

Familie s25 5547 003
Familie s25 afl5554 002
Familie 5564 003
Familie 5570 003
Familie 5583 005
Familie 5589 002-303r4rfzhzolcv77120emi
60480254
Image4-305xwck4jdbbdl185z670q
Foto4Aflevering5602
Familie 5618 003-30cuiv7cn5zgzob1b2pn9m
Familie 5626 001-30gmcamv7cinbe9vsuptl6
Familie 5677 001
Familie 5718 002
Familie 5732 001
Familie 5736 004
Aflevering 5756-1
Familie afl5768 163

Terwijl Leen en Faroud nog nagenieten van hun gezellige avond, komen ze stilletjes aan te weten wat er allemaal gebeurt is binnen de familie. Het ontrouw van Mathias Moelaert en de CO-vergiftiging van Peter Van den Bossche zijn het gespreksonderwerp van de dag. Faroud maakt van de drukte gebruik om Bart Van den Bossche te contacteren, die ondertussen ondergedoken is in Los Angeles. Samen met Sam Renders heeft Faroud ervoor gezorgd dat Bart er in de gaten wordt gehouden door geheim agent Ian. Bart wil echter zo snel mogelijk terugkeren naar huis, maar moet daar een nieuw leven beginnen.

Twee maanden later

Tijdens een rustige avond thuis, staan de politie en Sam Renders plotseling voor de deur. Faroud wordt beschuldigd voor fraude. Volgens de politie heeft hij wapens en cocaïne, wat als bewijsmateriaal diende voor een case, verborgen gehouden. Faroud roept echter naar Leen dat hij onschuldig is, net voordat hij weggevoerd wordt door de politie. Enkele dagen later vindt Leen een stick terug in een boek met verdere aanwijzingen. Faroud heeft namelijk een videoboodschap opgenomen waarin hij nogmaals duidelijk maakt dat hij onschuldig is en dat er binnen de geheime dienst een mol actief is.

Met de hulp van Dafina Kir, Evy Hermans en Farouds collega Pieter Brinck gaat Leen op zoek naar meer aanwijzingen om de onschuld van Faroud te bewijzen. Dankzij enkele subtiele tips in zijn videoboodschap, komen ze steeds dichter bij de waarheid, maar wie kan Leen nog vertrouwen? Wanneer Pieter een telefoontje krijgt dat Sam in het complot van de zwendel zit, proberen hij en Evy zo snel mogelijk bij Leens huis te geraken, die juist bezoek krijgt van Sam. Daar komt het een hoogtepunt waarbij Evy Sam in de rug neerschiet. Sam dient klacht in tegen haar, maar laat deze nadien vallen. De bewijzen tegen Faroud vallen weg, waardoor hij opnieuw vrijgelaten wordt. Leen en Faroud willen Evy en Pieter bedanken door ze uit te nodigen voor een etentje.

Een hevige storm komt voorbij Mechelen, waar deze vooral bij VDB zorgt voor ernstige gevolgen. Een deel van het dak stort in waardoor de Van den Bossches en co zich onder het puin bevinden. Leen gaat er aan de slag als dokter om enkele gewonden te verzorgen. Nadien is Leen aanwezig om de bevalling van Emma Verdonck in goede banen te leiden. Zeker om dat ze gekozen heeft voor een thuisbevalling, waar al iets meer risico's aan verbonden zijn. De kleine Mila Van den Bossche wordt geboren.

Niko Schuurmans komt na vele maanden prostituee Nena De Vriendt, die zichzelf nu Angel noemt, terug tegen. Hij merkt meteen op dat de oude bekende gewond is en schakelt Leen in. Nena wordt geslagen door haar pooier Maurice Van Paemel, die zeer actief is binnen de illegale vrouwenhandel in België. Terwijl Niko naar een oplossing zoekt om Nena en haar vriend Vic Van Paemel een nieuw leven te geven, zorgt hij ervoor dat Nena bij Leen kan blijven logeren. Ze slaat echter op de vlucht om Vic te sparen. Na enkele dagen vindt Faroud Nena terug en gaat hij akkoord om haar een tijdje in huis te nemen.

Leen komt Evy onderzoeken maar slaat in paniek wanneer ze Alex niet meer hoort met behulp van haar apparatuur. In het ziekenhuis krijgt Evy van de gynaecoloog te horen dat haar ongeboren zoon gestorven is. Zijzelf is buiten levensgevaar, maar zal toch binnen enkele dagen moeten bevallen. Evy wilt Alex aangeven bij de gemeente en het kind laten begraven. Ze beslist voor een tijdje bij Francesca te gaan wonen om alles rustig te verwerken.

Faroud neemt Vic op voor ondervragingen, maar beseft al vlug dat hij niets mee te maken heeft met de illegale praktijken van zijn vader. Faroud stelt hem voor om mee te werken aan de zaak. Samen lukt het hen om Maurice op heterdaad te betrappen. Hij bekent al zijn misdaden. Ondertussen beslissen Vic en Nena met hun nieuwe identiteit een nieuw leven te beginnen in Portugal.

Linda komt zwaar ten val nadat ze op een stoel gaat staan. In het ziekenhuis krijgt ze te horen dat haar schouder uit de kom is. Linda mag haar arm een week lang niet gebruiken. Leen, die zich thuis niet op haar gemak voelt door Farouds afwezigheid, biedt spontaan aan om tijdelijk bij Jan en Linda in te trekken. Na een goed gesprek met Faroud beslist Leen om met hem en Arthur bij Jan en Linda in te trekken. Faroud begint aan de verbouwingswerken. Aangezien Leen haar gezin bij Jan en Linda gaan intrekken, vindt Faroud het onnodig dat ze huur blijft betalen voor haar praktijk én huis. Hij toont Leen een vacature van woonzorgcentrum De Toren en ze mag er enkele weken later aan de slag gaan.

Tijdens de feestdagen gaat Leen, Faroud en Arthur samen naar de Verenigde Staten om er Jake Humphrey te bezoeken. Jan vindt het jammer dat zijn dochter niet in het land zal zijn met Nieuwjaar.

Nu Leen en Faroud al een tijdje bij haar vader en Linda wonen, begint Leen zich te ergeren aan het gedrag van Linda. Zeker wanneer ze erop staat om voortdurend voor Arthur Van den Bossche te zorgen. Leen vindt dat haar stiefmoeder veel te aanwezig is en altijd maar goede raad geeft. Wanneer Mieke Van den Bossche verkondigt dat ze een B&B gaat beginnen, stelt Leen zich meteen kandidaat om eens een proefweekendje te doen met valentijn, zodat ze een tijdje het huis uit zijn. Hun plannetje loopt in het water, maar Faroud belooft dat ze een andere keer naar de B&B zullen gaan.

Faroud wil Leen verrassen met een romantisch avondje en kan hiervoor Jan en Linda overtuigen om zelf ook een weekendje weg te gaan. Hun weekend loopt echter in het honderd, waardoor ze vroeger thuiskomen dan verwacht. Leen ergert zich steeds meer en meer en volgens Faroud en Jan is het tijd dat er eens goed gebabbeld wordt met hun viertjes. Leen en Linda kunnen hun frustraties uitpraten en Linda belooft zich minder te moeien met de opvoeding van Arthur.

Faroud deelt Leen mee dat hij een nieuwe undercoveropdracht heeft gekregen op zijn werk. Het doel van de missie is om een grote, internationale drugskartel op te kunnen pakken. Hiervoor moet Faroud voor enkele maanden zijn gezin in de steek laten en zal hij in gevaarlijke situaties terecht komen. Leen is in alle staten, maar wil Faroud niet tegenhouden om de undercoveropdracht te aanvaarden. Verhasselt stelt Faroud voor een ultimatum: volledig infiltreren of stoppen als undercoveragent. Faroud kiest voor zijn gezin en stopt met zijn job bij de ATD. In afwachting van een nieuwe opportuniteit, beslist Faroud om een tijdje huisman te worden en hij helpt af en toe mee in de Jan en Alleman.

June Van Damme droomt van het CEO-schap en wil hiervoor zeer ver gaan. Ze beslist een stap verder te gaan en Simon van de troon te stoten door meermaals arsenicum in zijn drank te verwerken. Wanneer Simon een bloedonderzoek wilt ondergaan, vreest June voor het resultaat. Leen vermoedt dat hij een maagzweer heeft en verplicht hem om thuis te blijven.

Leen heeft dramatisch nieuws voor Trudy: uit haar bloedresultaten blijkt dat ze seropositief is. Trudy schakelt Mieke in om een tweede bloedtest te ondergaan, omdat ze Leen niet gelooft. Wanneer blijkt dat de test negatief is en dat het labo per ongeluk de stalen had verwisseld, geeft Trudy echter Leen de schuld. Mieke kan ervoor zorgen dat Trudy de waarheid onder ogen ziet en zich gaat verontschuldigen bij Leen voor haar woedeaanval in de Jan & Alleman.

De wereld van Leen staat op haar kop wanneer Mieke aangereden wordt op straat. Ze belandt in het ziekenhuis met verscheidene hersenbloedingen. De dokters beslissen haar te opereren. Nadien komt Mieke terecht op intensieve zorgen, waar ze in een kunstmatige coma wordt gehouden. Nadat June iets in Mieke's infuus heeft gespoten, krijgt Mieke een hartaanval door een te lage bloedsuikerspiegel. De dokters onderzoeken de oorzaak van de hartstilstand. Wat later ontdekt Niko dat er een gaatje in Mieke's baxter geprikt werd. Leen maakt hem duidelijk dat enkel insuline zo een lage bloedsuikerspiegel kan veroorzaken en dat iemand Mieke heeft willen vermoorden. Ze vertelt Niko eveneens dat ze June heeft gezien in het ziekenhuis.

Familie 5772 004
Familie 5778 004
S26 afl5789 032
Familie 5822 003
S26 afl5824 031
Familie 5828 005
S26 afl5831 071
Familie 5832 003
Familie 5837 002
Familie 5840 004
Familie 5843 004
Familie 5841 005
16707466 10155081122282491 547682965261016221 o
16716012 10155084145542491 2525449290577251976 o
16819060 10155124338872491 615470380887811018 o
5920-05
IMG 1738
Schermafdruk 2017-04-30 20.06.03
Familie 5963 002
5964-01
18815199 10155440943567491 4728275363359781917 o
Aflevering 5967-4
Aflevering 5968-1
Media xll 9768678
Familie 5973 003
S26 afl5977 038
Familie 5979 001
Familie 5980 001
Familie 5981 006
Familie 5981 005
Familie 5986 Karel Leen Elke
19488684 10155535346457491 4110669459348710881 o
S26 afl5988 428
S26 afl5988 524

Leen komt net zoals de rest van de familie te weten dat June vermoord is teruggevonden. Tot ieders verbazing wordt Niko door de politie opgepakt en Leen vertelt dat hij dacht dat June Mieke probeerde te vermoorden door insuline in haar baxter te spuiten. Ondertussen helpt Leen Faroud met de organisatie van het suikerfeest voor zijn familie in de Jan en Alleman.

Twee maanden later

Mieke ligt nog steeds in coma en de familie begint de hoop te verliezen dat ze ooit nog zal wakker worden. Niko wordt ondertussen uit de gevangenis vrijgelaten en zijn eerste prioriteit is Mieke in het ziekenhuis opzoeken. Leen begint zich af te vragen of Mieke nog langer moet lijden en ze wil met haar vader en Niko het moeilijke gesprek aangaan over de verdere toekomst. Jan en Niko reageren allebei hard en kunnen het niet plaatsen dat Leen haar zus zomaar wil opgeven. Leen heeft het er moeilijk mee en wou gewoon het gesprek op gang brengen om er in ieder geval over na te denken. Ze stort haar hart uit bij Anna.

Na enkele weken komt er plotseling verandering in de toestand van Mieke. Het ziet ernaar uit dat ze aan het wakker worden is, maar Leen maakt iedereen duidelijk dat het niet zeker is of Mieke volledig de oude zal zijn. De kans is groot dat ze hersenschade opgelopen heeft. Mieke wordt uiteindelijk wakker en het wordt snel duidelijk dat ze inderdaad niet de oude is. Ze herinnert zich namelijk de laatste 7 jaar niet meer en denkt dat ze nog in 2009 leeft. Hierdoor herkent ze Niko niet als haar echtgenoot en weet ze niet meer dat bijvoorbeeld Bart en Brenda overleden zijn.

Leen doet een verrassende ontdekking: ze is opnieuw zwanger. Leen verzwijgt dit heuglijk nieuws echter voor Faroud, die graag een kind van zichzelf zou willen, en neemt enkel Mieke en Evy in vertrouwen. Ze vertelt haar dat ze het kind absoluut niet wilt houden, omdat ze te veel miserie heeft meegemaakt met huilbaby Arthur. Maar abortus is volgens Leen niet evident in de cultuur van Faroud. Evy vindt het niet kunnen dat ze Faroud niet inlicht hierover.

Wanneer Cédric heel raar doet en hij ook nog eens ziek wordt, gaat Leen hem onderzoeken. Tijdens het onderzoek merkt ze op dat hij zichzelf meerdere keren in zijn arm gesneden heeft en ze vertelt dit aan Mathias en Veronique. Die zijn heel verbaasd en ze raadt hen aan om een psycholoog te contacteren, omdat het probleem bij Cédric vooral in zijn hoofd zit. Mathias en Veronique volgen haar raad op en ze contacteren de ex-psycholoog van Cédric, Pam. Niet veel later wordt duidelijk dat Cédric June vermoord heeft en dat dat de oorzaak was van zijn psychologische problemen. Hij wordt opgesloten in een jeugdinstelling.

Leen weet nog altijd niet wat ze moet doen met haar zwangerschap en wanneer Evy haar er meermaals over lastigvalt, wordt ze het beu en zegt ze haar waar het op staat. Evy zegt dat het haar bedoeling niet was om haar kwaad te maken en dat ze haar zal steunen in haar beslissing, wat die dan ook mag zijn. Leen is hier heel blij mee.

Faroud merkt dat Leen raar doet de laatste tijd en hij spreekt haar hierover aan. Leen verzint snel een uitvlucht en ze zegt dat ze het beu is om bij haar ouders te wonen en dat ze zich aan hen ergert. Faroud gelooft haar en hij belooft haar om meer tijd voor haar vrij te maken. Na dit voorval beslist Leen definitief om een abortus te laten uitvoeren en ze maakt meteen een afspraak. Mieke en Evy reageren allebei verbaasd en ze vinden het niet ok dat ze het verzwijgt voor Faroud, maar toch houden ze hun mond.

Het is de dag dat Leen haar abortus moet laten uitvoeren en ze zegt tegen Faroud dat ze naar haar werk moet. Ze vergeet echter haar tas en Faroud merkt dat op. Hij belt naar haar werk om hen te vragen of ze daar is, maar die vertellen haar dat ze vandaag niet moet werken. Faroud vindt het verdacht en hij probeert Leen te bereiken, maar die neemt niet op. Hij laat haar schaduwen door een ex-collega en zo komt hij te weten dat ze die dag een abortus heeft laten uitvoeren. Hij confronteer haar hier 's avonds mee en tijdens het gesprek wordt hij razend op haar. Leen wordt bang van hem en ze loopt weg. Ze gaat volledig overstuur naar Trudy, waar ze een uitvlucht verzint. Ze vertelt wel aan Mieke wat er echt gebeurd is, omdat die al wist dat ze een abortus had laten uitvoeren.

De volgende dag krijgen ook Jan en Linda in de gaten dat er iets mis is en ze confronteren Faroud hiermee. Hij zegt dat ze het aan Leen moeten vragen, omdat zij de schuldige is, maar ook zij wilt geen antwoord geven op hun vraag. Ook voor de rest van de familie verzwijgt ze wat er gebeurd is. Faroud komt uithuilen bij Trudy en hij vertelt haar het echte verhaal. Ze groeien stilaan naar elkaar toe en hij blijft voor een paar dagen bij haar logeren. Leen komt via Mieke te weten dat Faroud en Trudy het de laatste tijd heel goed met elkaar kunnen vinden en ze is jaloers op Trudy. Met de uitvlucht dat Arthur ziek is probeert ze hem naar haar appartement te lokken. Wanneer Faroud dit aan Mieke vertelt, vertelt zij hem dat Arthur eerder die dag helemaal niet ziek was en dat het dus waarschijnlijk een lokmiddel is. Daardoor besluit hij om er niet op in te gaan. Ook op Leens uitnodiging voor haar verjaardag gaat hij niet in en stilaan beseft ze dat het waarschijnlijk nooit meer zal goed komen tussen hen.

Leen blijft contact zoeken met Faroud en probeert ook via Mieke meer te weten te komen over de ontluikende liefde tussen hem en Trudy. Faroud weigert echter elk soort van contact en Mieke is het beu om de tussenpersoon te zijn. Leen besluit haar relationele problemen van zich af te zetten om de verjaardag van de bomma te vieren met de familie in Kalmthout. Daar komt Leen echter voor een grote verrassing te staan wanneer haar doodgewaande broer Bart plots tevoorschijn komt.

Zoals alle Van den Bossches wordt ook Leen onder politiebescherming geplaatst nu Bart is teruggekeerd. De familie verkeerd namelijk in gevaar omdat Bart gezocht wordt door de Italiaanse maffia. Wanneer Trudy, Jelle en Louise ontvoerd worden, wil Leen ook haar steentje bijdragen om het gevraagde losgeld bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk loopt alles goed af, maar besluiten Bart en Trudy naar de VS te gaan om er een nieuw leven te starten.

Het afscheidsfeestje van Trudy en Bart eindigt dramatisch voor Leen, wanneer ze eerst een confrontatie met Faroud moet ondergaan en nadien neergestoken wordt door een onbekende man met een bivakmuts op. Leen wordt in het ziekenhuis opgenomen en wordt geopereerd. Ze komt er uiteindelijk gewoon met de schrik vanaf, maar ze vreest vooral dat de persoon nog terug zal komen om zijn werk af te maken. Inspecteur Ruth Delaet bijt zich vast in de zaak en vraagt aan Leen of ze misschien vijanden heeft. Na een nare nachtmerrie, beseft Leen dat Faroud wel eens de dader zou kunnen zijn en hij wordt door Delaet opgepakt. Faroud bekent dat hij misschien weet wie de dader is en vertelt dat zijn neef enorm geschokt was door het nieuws dat Leen een abortus liet uitvoeren.

Ondertussen leeft Leen nog steeds in angst, maar besluit ze zichzelf niet langer op te sluiten in huis. Wanneer ze 's avonds laat op straat loopt, wordt ze benaderd door de neef van Faroud. Leen slaat in paniek, maar Faroud was Leen aan het schaduwen en komt tussenbeide. Leen en Jan zijn Faroud enorm dankbaar, maar Faroud maakt Leen duidelijk dat het hier zal stoppen tussen hen en hij neemt afscheid van haar.

De steekwonde van Leen herstelt minder goed dan verwacht en Leen heeft enorm veel pijn. Linda en Mieke raden haar aan om pijnstillers te nemen, maar Leen wil het anders oplossen. Toch kan ze de pijn niet verbergen voor haar familie en stiekem besluit Leen toch de pijnstillers te nemen, telkens wanneer ze een pijnscheut krijgt. Leen zoekt een andere oplossing om de pijn te verbijten en gaat op aanraden van haar zus joggen. Dat lijkt niet te helpen en Leen grijpt terug naar haar pillen.

Leen stelt zich vragen bij het vreemde gedrag van Linda, maar komt via Emma te weten dat zij, Mieke en Guido te weten zijn gekomen dat Jan een affaire heeft met Viv Neyskens. Leen is kwaad op Mieke omdat ze dit voor haar verzwegen heeft, en wanneer Linda haar koffers pakt, besluit Leen zich niet te moeien in de relatie van haar vader. Toch kan ze haar afgunst niet verbergen en daar heeft Jan het moeilijk mee. Wanneer Linda een tijdje later terugkeert, hangt er een ijzige sfeer in huis.

Omdat Leen door de pijn zo vaak terug naar de pillen grijpt, is ze er ondertussen verslaafd aan geworden. Het wordt alsmaar erger en erger en ze ziet er na een tijdje dan ook heel ziek uit en dat is ook de mensen haar omgeving niet ontgaan. Toch probeert ze het nog altijd angstvallig te verbergen voor iedereen en doet ze het altijd heel stiekem.

Leen ziet er nog altijd ziek uit en wanneer Faroud bij haar langskomt, maakt hij zich dan ook ernstig zorgen om haar. Leen wimpelt hem echter af, hoewel ze nog altijd verliefd op hem is. Daarnaast wordt ook de situatie met Linda alsmaar moeilijker. Zowel Guido, Mieke, als Leen merken op dat Linda er stilaan onderdoor gaat. Ze proberen dan ook om haar te helpen, al apprecieert ze die hulp niet altijd even hard.

Na een tijdje merkt ook Mieke op dat er iets mis is met Leen en ze besluit dan ook om haar te testen. Ze neemt op een dag plots de pijnstillers uit Leens handtas en ze gaat dan, verstopt achter de deur, kijken naar haar reactie. Wanneer Leen opmerkt dat haar pillen weg zijn, schiet ze helemaal in paniek, waarna Mieke binnenkomt en ze haar confronteert met haar vermoedens. Leen blijft echter ontkennen dat ze verslaafd is aan de pijnstillers. Wanneer Mieke merkt dat ook Faroud zich zorgen maakt om Leen, licht ze ook hem in over haar vermoedens en hij gaat dan ook meteen praten met Leen over haar pillenverslaving. Zij houdt echter vol dat er niets aan de hand is.

Linda gaat hoe langer hoe meer onderdoor aan de situatie met haar, Jan en Viv en zo belandt ze na een tijdje dan ook meerdere keren in het ziekenhuis. Wanneer ze terug naar huis mag, heeft ze verzorging nodig en daarom beslist Jan om voor een tijdje terug bij Linda te gaan logeren. Benny, Guido en Leen vinden dit echter geen goed idee en ook Viv wordt na een tijdje ongeduldig. Niet veel later gaat Jan dan ook terug bij Viv wonen en laat hij Linda opnieuw achter.

Ondertussen lijkt Leen haar pillenverslaving eindelijk onder controle te hebben, tot er een jonge patiënt van haar overlijdt door een tragisch ongeval. Ze grijpt opnieuw naar de pillen en ze neemt zelfs zo'n grote dosis dat ze een ernstige aanval krijgt. Gelukkig is Mieke nog net op tijd om haar, met de hulp van Leen zelf, de juiste medicijnen toe te dienen, waardoor ze er nog net opt tijd terug bovenop komt. Hierna wilt Mieke Leen dan ook meer dan ooit helpen om van haar pillenverslaving af te geraken. Ze wilt ook dat ze Faroud terug toelaat in haar leven, zodat ook hij haar kan helpen om van de pijnstillers af te blijven.

Leen spreekt, op aanraden van Mieke, terug af met Faroud en het komt tijdens hun eerste afspraakje al bijna meteen terug tot een kus. Hij stelt haar echter meteen voor een ultimatum dat haar helemaal overdondert. Hij wilt alleen terug een relatie met haar beginnen als ze samen een kindje maken. Ze zegt dat ze nog tijd nodig heeft om na te denken en ze verzwijgt dit ondertussen voor Mieke en voor de rest van haar familie. Niet veel later vraagt Mieke haar om samen nog eens uit te gaan en Leen stemt toe, tot ze net voor ze moet vertrekken terug begint te twijfelen. Door de situatie met Faroud neemt ze opnieuw een hoge dosis pijnstillers, waarna ze toch nog in haar auto stapt, op weg naar Mieke. De situatie heeft echter ernstige gevolgen, wanneer ze in het donker plots een man aanrijdt.

Leen is helemaal geschrokken en ze is ondertussen ook al terug wat meer bij haar verstand. Ze verwittigt dan ook meteen de hulpdiensten en ze dient ondertussen ook de eerste zorgen toe. Zo bindt ze bijvoorbeeld te wond af, zodat er niet te veel bloed verloren gaat. Wanneer de hulpdiensten niet veel later arriveren, verzwijgt ze echter dat ze de man zelf aangereden heeft en zegt ze dat ze hem heeft zien liggen en ze hem dan ook maar geholpen heeft al dokter. Voor de politie lijkt het dus op een vluchtmisdrijf. De volgende dagen wordt Leen dan ook overal en zelfs in de krant uitgebreid gefeliciteerd voor wat ze gedaan heeft. Zo krijgt ze zelf echter alsmaar meer schuldgevoelens.

Een paar dagen later gaat Leen op bezoek bij Karel Van Baert, de man die ze heeft aangereden, in het ziekenhuis. Hij is niet dood, maar hij wordt nog altijd in een coma gehouden. Ook zijn vrouw Elke Van Baert lijdt hieronder en net wanneer Leen terug wilt vertrekken, komt ze Elke tegen op de gang. Zij bedankt Leen ook uitgebreid voor het redden van haar man, waardoor Leen opnieuw in de verleiding komt om terug naar de pillen te grijpen en ze dat uiteindelijk ook terug doet. Wanneer Mieke de volgende dagen vindt dat Leen er nog steeds groggy uitziet, vreest ze dan ook meteen het ergste. Ondertussen voelt Leen zich heel schuldig en dan vooral tegenover Arthur.

Leen vertelt Mieke over het ultimatum, waar Faroud haar voor heeft gesteld. Zij vindt het niet kunnen wat hij heeft gedaan en ze maakt hem dat dan ook meteen duidelijk. Faroud vindt echter dat dat iets is tussen hem en Leen, waar Mieke zich niet mee moet moeien. Nu Leen al een tijdje van de pijnstillers kan afblijven, heeft ze last van bevende handen en ze mist Mieke dan ook om haar te steunen. Ondertussen twijfelt ze nog steeds over het ultimatum van Faroud. Ze krijgt ook opnieuw last van schuldgevoelens en ze belt naar de politie om zich aan te geven. Ze durft het echter niet en ze hangt dan ook al snel weer terug op.

Leen heeft Linda gezien in het ziekenhuis en ze besluit haar hier dan ook mee te confronteren. Linda zegt dat ze een paar onderzoeken heeft laten doen na de vele keren dat ze in het ziekenhuis beland is. Leen vraagt haar echter hoe het komt dat zij hier zelf, als haar huisdokter, niets van weet. Linda vertelt haar echter dat ze is overgeschakeld naar een andere huisdokter na de situatie met Jan, aangezien ze vond dat ze geen steun meer kreeg van Leen en van haar andere stiefkinderen. Hierdoor lopen de gemoederen tussen Linda en Leen dan ook hoog op.

Leen brengt opnieuw een bezoek aan Karel, maar wanneer ze op zijn kamer aankomt, is hij er niet meer en staat er ook geen bed meer. Niet veel later komt zijn vrouw Elke binnen en die vertelt Leen dan ook dat het niet zo goed gaat met Karel en dat hij het misschien zelfs niet zou kunnen halen. Leen is opnieuw helemaal aangedaan van dit nieuws en ze werkt haar rothumeur dan ook uit op Arthur en op de rest van haar nabije omgeving. Ondertussen komt ook Faroud opnieuw langs bij haar thuis om haar te vragen of ze ondertussen misschien al een beslissing heeft genomen over zijn ultimatum en Leen barst dan ook uit van woede. Ze beledigt Faroud voor een vol café, waardoor hij opnieuw vertrekt. De druk op Leen wordt dan ook steeds groter, waardoor ze na lang volhouden opnieuw naar de pillen grijpt.

Leen hakt eindelijk een knoop door en ze beslist om in te gaan op het voorstel van Faroud om samen een kindje te maken. Hij is hier dan ook heel blij mee. Niet veel later gaat ze ook terug op bezoek bij Karel en daar ziet ze dat hij eindelijk terug wakker is. Hij maakt het goed en hij bedankt haar dan ook om hem van de dood te redden. Een paar dagen later gaat ook Leen, samen met Faroud en Arthur, naar het huwelijk van Mathias en Veronique. Faroud stelt haar voor om haar te helpen om te stoppen met haar pillenverslaving, maar Leen wijst dit aanbod af en ze gooit, voor de ogen van Faroud, dan ook meteen al haar pillen weg in de vuilbak.

Aflevering5989-16
Familie 5989 006
Familie 5990 003
Familie 5998 005
Familie 6011 003
Familie 6012 001
Familie 6016 002
Familie 6025 002
Familie 6027 002
Familie 6027 003
Familie 6043 002
Familie 6051 003
Familie 6054 003
Familie 6061 002
Familie 6062 003
Familie 6065 004

Net als de rest van de familie Van den Bossche, woont ook Leen het huwelijk van Mathias en Veronique bij, samen met Faroud. Veronique laat even op zich wachten, maar na een tijdje komt ze dan toch nog opdagen en wordt het een goed en leuk huwelijk, totdat Cédric plots al dat geluk verstoort door zijn moeder te beledigen voor alle aanwezigen. Na de speech van Cédric is het feest dan ook gedaan voor iedereen en dus ook voor Faroud en Leen. Grote afwezige op het huwelijk is Leens vader Jan, die op dat moment bij Linda thuis is na het slechte nieuws dat hij van haar te horen heeft gekregen.

De dag na het huwelijk krijgen Leen en alle andere kinderen van Jan plots een bericht van Jan, waarin hij hen vraagt om allemaal langs te komen. Hij vertelt hen over de hersentumor van Linda en hij vertelt hen ook over zijn beslissing om terug bij Linda te komen wonen en om dan zo voor haar te zorgen. Iedereen is heel geschrokken van dit nieuws en ze tonen dan ook allemaal begrip voor Jans beslissing, al vindt Guido het nog altijd wel een beetje hypocriet van hem. Daarna gaan ze allemaal samen naar Linda om er samen met haar over te spreken. Het wordt haar allemaal wat te veel en ze gaat even rustig alleen naar beneden, naar het café. Daar belt ze stiekem met het ziekenhuis en wordt zo dus ook duidelijk dat ze helemaal niet ziek is en dat ze alles faket.

Twee maanden later

In de voorbije twee maanden tijd is er veel veranderd. Leen doet bij Mieke thuis een zwangerschapstest en ze is blij dat het negatief is. Mieke denkt er dan weer het hare over. Leen neemt namelijk nog altijd de pijnstillers, om zo rustig haar pillenverslaving af te bouwen, al is dat wel zonder medeweten van Faroud. Ze maakt Mieke duidelijk dat een zwangerschap in combinatie met de pijnstillers niet goed zou zijn voor de baby en eigenlijk wilt ze ook helemaal geen kind meer. Ze houdt dit echter allemaal angstvallig geheim voor Faroud.

Leen zegt Mieke dat ze het raar vindt dat Linda na twee maanden tijd, met nog maar vier maanden te leven, nog altijd geen merkbare symptomen van de hersentumor vertoont. Linda hoort het gesprek tussen de twee en ze besluit dan maar om wat meer symptomen van de hersentumor te faken. Ze zoekt er eerst wat meer over op en zo laat ze niet veel later plots een glas op de grond vallen, in het bijzijn van Leen, omdat ze zogezegd haar arm heel even niet meer kon bewegen. Jan wilt meteen naar het ziekenhuis gaan, maar Linda en Leen stellen hem allebei gerust. Leen vindt het echter wel beter dat Linda een afspraak bij de oncoloog maakt. Ze vindt het trouwens ook al raar dat ze al niet sowieso om de twee weken naar de oncoloog op controle moet gaan.

Linda zegt dat ze een afspraak heeft bij de oncoloog en nadat ze, na twee mislukte pogingen, eindelijk Jan heeft kunnen afwimpelen om mee te gaan, vertrekt ze naar het ziekenhuis. Wanneer ze in haar auto aan het ziekenhuis zit te wachten, ziet ze plots Leen op de parking lopen. Ze duikt snel weg, in de hoop dat ze haar niet gezien heeft. Ook in de weken daarna blijft Linda haar geheim angstvallig verzwijgen, al krijgt ze het moeilijk wanneer ze ziet hoe hard Jan on de situatie lijdt.

Linda schiet in paniek wanneer ze te weten komt dat Leen naar een lezing van dokter Van Weena, Linda's zogezegde behandelende arts, wilt gaan en hem daarna nog enkele vragen wilt stellen. Ze probeert te voorkomen dat Leen er naartoe gaat, maar op het laatste moment wordt duidelijk dat ze toch zal gaan. Ten einde raad doet Linda alsof ze iets krijgt en Leen blijft bij haar, maar wanneer ze een paar uur later wakker wordt in de zetel, vertelt Jan haar dat Leen dan toch maar naar de lezing van dokter Van Weena is gegaan. Linda gaat haar opwachten in het café en wanneer ze thuiskomt, begint Linda haar alles op te biechten. Pas daarna wordt duidelijk dat Leen nog helemaal van niets weet, aangezien ze niet met dokter Van Weena heeft kunnen spreken na de lezing. Leen is razend op Linda wanneer ze door heeft wat er aan de hand is en ze verplicht Linda om het zo snel mogelijk zelf te vertellen aan Jan. Hij is er kapot van en na een preek van de bomma, vertrekt Linda. Leen probeert, samen met Guido en Mieke, haar vader zo goed mogelijk bij te staan na de breuk met Linda.

Faroud komt te weten dat Leen het nog altijd vermijdt om zwanger te worden, aangezien ze nog altijd verslaafd is aan de pijnstillers. Hij besluit om haar te helpen en samen beslissen ze dat een ontwenningskliniek de beste optie is. Aan haar familie vertelt ze echter dat ze naar een congres in Canada moet en dat ze er daarna nog een paar weken gaat rondtrekken met een vriendin. Guido stelt zich echter vragen en uiteindelijk ziet Leen, met de hulp van Faroud, in dat ze hen maar beter gewoon de waarheid kan vertellen. Dat doet ze dan ook, maar Jan is teleurgesteld dat ze hem al die tijd niet in vertrouwen genomen heeft. Hun conflict wordt echter al snel weer bijgelegd en hij steunt haar, net als de rest van haar familie, dan ook volledig in haar behandeling. Niet veel later neemt ze afscheid van iedereen en vertrekt ze voor enkele weken naar de ontwenningskliniek. Faroud komt terug bij Jan wonen en tijdens Leens afwezigheid zorgen zij samen voor Arthur, al verloopt dat niet altijd van een leien dakje.

Na een maand heeft Leen de eerste fase van haar afkickprogramma achter de rug. Ze leert er patiënte Tessa kennen, die wordt aangesteld als Leen haar meter. De bedoeling hiervan is om Leen wegwijs te maken in de groep. Wat later krijgt Leen bezoek van Faroud, die zich heeft vastgebeten in een nieuwe zaak op het werk. Ook Mieke komt langers met Arthur.'s Nachts wordt Leen echter geplaagd door nachtmerries, waaronder de aanrijding van Karel Van Baert eerder dit jaar.

Leen probeert in een groepssessie in de instelling de fouten uit haar verleden onder woorden te brengen. Tessa zet haar onder druk. Uiteindelijk slaagt Leen erin om de aanrijding van Karel op te biechten aan zowel de groep als Faroud. Hij is zwaar teleurgesteld in Leen. Niet veel later krijgt Leen te horen dat ze de instelling mag verlaten. Ze wilt meteen na de vrijlating naar de politie stappen om zichzelf aan te geven. Faroud kan haar tegenhouden.

Elke heeft het nieuws over Leen niet goed opgenomen en gaat ervoor zorgen dat iedereen te weten komt wat voor een onverantwoorde arts ze is. Volgens Faroud riskeert Leen een boete van 30 000 euro en een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar plus de schadevergoeding die Van Baert eist. Evy vreest ook voor de reacties in de pers. Jan doet zijn dochter het voorstel om een interview te doen voor Localscoop.

In afwachting van het onderzoek wordt Leen geschorst door de Orde van Artsen. Ondertussen zegt Evy een interview met de regionale televisie af wanneer ze ontdekt dat Leen heel wat haatberichten ontvangt op sociale media. Faroud vindt dat Leen zich niet mag opsluiten. In de Foodbar redt ze een klant die dreigt te stikken door een allergische actie. Wat later krijgt Leen te horen van de Orde van Artsen dat ze zich persoonlijk moet gaan verdedigen bij de raad. Hoewel Leen geen verjaardagsfeestje wilt, organiseert Faroud toch iets kleins met haar broer en zus.

Leen is zenuwachtig om voor de Orde der Artsen te verschijnen. Uiteindelijk krijgt ze de uitkomst van de hoorzitting te horen: ze wordt 2 jaar geschorst. Dit betekent dat ze haar job bij WZC De Toren kan vergeten. Faroud, Jan en Guido proberen haar op te beuren door haar andere mogelijkheden te laten inzien, bijvoorbeeld terug een eigen praktijk openen als dokter of elders aan de slag te gaan als verpleegster of kinderverzorgster. Leen kan er zelf echter het goede niet van inzien en ze zit dan ook in zak en as.

Leen wordt gecontacteerd door één van de dokters uit de Orde der Artsen met de vraag of ze wilt deelnemen aan een opleidingsproject in Afrika. Concreet betekent dit dat ze in Kinshasha (Congo) les zou geven in de gezondheidszorg. Ondertussen krijgt ze van de politierechtbank te horen dat ze slechts een boete en schadevergoeding moet betalen, omdat ze Karel uiteindelijk heeft gered na de aanrijding en zich heeft laten opnemen in een ontwenningskliniek. De keuze voor Leen is snel gemaakt en ze treft alle voorbereidingen om naar Afrika te trekken. Ze kan Faroud overtuigen om mee met haar in het avontuur te stappen en de twee trekken samen met Arthur naar hun nieuwe thuis.

Trivia

  • Volgens de aflevering van 10 september 2014 is Leen geboren op 23 mei 1987 en woont ze in de Fazantlei 74 in Mechelen. Met de tijdssprongen van 7 en 3 jaar zou het jaar kloppen van de geboortedatum (echter zou het betekenen dat we nu 2024 zijn, maar blijkbaar hebben de makers teruggeteld vanaf dit jaar). Maar de dag totaal niet, want in de serie zelf werd Leen op 6 december geboren. In 2016 is Leen terug op 6 december jarig in de serie.
  • Cathérine Kools vroeg in 2017 zelf haar ontslag. Het is dus niet uitgesloten dat Leen ooit terugkeert, maar dan zal een andere actrice haar vertolken. Ruth Bastiaensen liet al merken dat ze hiervoor zou openstaan.

Generiek

Galerij

Foto's

Lees Meer

  • Voor meer informatie over het liefdesleven van Leen, zie hier.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.