FANDOM


† Paul Jacobs
Seizoenen 171819202122 Portret-paul
Eerste verschijning Aflevering 3692 - 10 november 2007
Laatste verschijning Aflevering 4961 - 10 december 2012
Gespeeld door Johan De Paepe
Kinderen -
Ouders Onbekend
Huidige categorie Vorige Hoofdpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenBeroepslevenVerhaallijnenTriviaGeneriekGalerijFoto'sLees Meer

Algemene Informatie

Paul Jacobs is een hoofdpersonage dat van 10 november 2007 tot en met 10 december 2012 vertolkt werd door Johan De Paepe.

Familie en Liefdesleven

Paul is getrouwd met een onbekende vrouw die door een psychische aandoening overgebracht wordt naar een gespecialiseerde instelling. Hoewel zijn vrouw nooit meer de oude zal worden, slaagt Paul er niet in om van haar te scheiden. Hij begint een relatie met Leen Van den Bossche en zorgt voor de ontbinding van zijn huwelijk om met Leen te kunnen trouwen. Ondertussen begaat Paul een slippertje met Leens halfzus Mieke. Een eenmalige vrijpartij mondt uit tot een affaire. Op de trouwdag van Paul en Leen biecht Mieke alles op waardoor het huwelijk wordt afgeblazen en Paul alleen achterblijft.

Paul richt zijn pijlen op het vrouwelijk schoon van het ziekenhuis en flirt er op los met alle jonge verpleegsters. Hij krijgt in het ziekenhuis al snel de naam van vrouwenverslinder. Patiënte Sabine Vanammel heeft een oogje op Paul en wanneer ze afgewezen wordt, strooit ze leugens in het rond over misbruik en aanranding. Het dagboek van Sabine zorgt ervoor dat Pauls naam gezuiverd wordt.

Paul begint uiteindelijk een relatie met Nathalie Debie en gaat met haar samenwonen. Hun prille relatie loopt op de klippen omdat Nathalie hem bedriegt met haar ex-man Dirk Cockelaere.

Beroepsleven

Paul werkt als urgentiearts in het Algemeen Ziekenhuis en is hierdoor een collega van o.a. Mieke Van den Bossche en Linda Desmet. Hij was ook een tijdje de stagebegeleider van Leen Van den Bossche, maar na hun mislukte verloving moest Paul zich terugtrekken als haar mentor. Paul wil graag de job van hoofd van de spoeddienst, maar de job gaat naar Victor Praet. Nadien wordt Paul toch nog even hoofd van de dienst wanneer Victor moet revalideren na een zware rugoperatie. 

Verhaallijnen

S17W10-6
Familie3693
Familie3694
Familie3785
Familie3819

Paul Jacobs is een urgentiearts in het Algemeen Ziekenhuis, waar Leen Van den Bossche aan haar stage begonnen is. Ze krijgt Paul toegewezen als stagementor en is onder de indruk van zijn verschijning. Wanneer Leen een prikaccident ensceneert, om aan een HIV-test te geraken, moet ze dit kunnen uitleggen aan Paul. Hij pakt Leen hard aan, maar moet uiteindelijk begrip uitbrengen voor de situatie. Ondertussen krijgt Paul in het ziekenhuis patiënt Miel Verbiest over de vloer, die een oogoperatie ondergaat.

Ondanks hun leeftijdsverschil worden Paul en Leen verliefd op elkaar. Ze willen hun relatie een kans geven, maar krijgen niet overal goede reacties. Jan Van den Bossche is resoluut tegen de relatie en maakt dit ook duidelijk aan zijn dochter. Andere familieleden zijn enthousiaster en Anna Dierckx neemt het op voor haar kleindochter. De romantiek laait hoog op tussen de twee en na de feestdagen gaan ze samen een weekendje naar de Ardennen. Paul krijgt ook Leens zus Mieke Van den Bossche als patiënte.

In het ziekenhuis krijgt Paul zijn goede vriend William Feys over de vloer. Hij zit met een dilemma en vraagt advies. Hij is namelijk verliefd op een getrouwde vrouw: Linda Desmet, tevens de stiefmoeder van Leen. Wanneer Paul en Leen op een avond het studentenhuis van Leen binnengaan, ontdekken ze het lichaam van Lobke Corneel. Ze schakelen onmiddellijk de politie in en Leen kan het beeld van haar vermoorde vriendin maar moeilijk uit haar gedachten krijgen.

Leen wil haar relatie met Paul naar het volgende level brengen, en hoopt dat hij haar eens uitnodigt bij hem thuis. De reactie van Paul is allesbehalve positief en dat had Leen helemaal niet verwacht. Paul ontwijkt al haar vragen over zijn privéleven en Leen begint zich zorgen te maken. Heeft haar relatie op deze manier wel een toekomst? Na lang aarzelen van Paul krijgt Leen eindelijk zijn woning te zien. Het interieur overtreft haar stoutste verwachtingen, maar er is een foto die haar verontrust. Bovendien hoort ze van Kobe Dierckx dat hij Paul al een paar keer gezien heeft in de instelling waar hij momenteel verblijft.

Leen probeert via William meer te weten te komen over het verleden van Paul, want hij zelf lost niets over zijn verleden en de mysterieuze vrouw op de foto. Dankzij haar onderzoek komt ze te weten dat de hij wel degelijk getrouwd is met die vrouw en dat ze een psychische aandoening heeft waardoor ze in de instelling verblijft. Paul blijft alle vragen van zijn vriendin ontwijken en dat zet een grote druk op hun relatie. Wanneer William erover na denkt om naar Zweden te emigreren, vraagt hij aan Paul om mee te reizen. Leen kan ondertussen de leugens en geheimen van Paul niet langer verkroppen en dat zorgt ervoor dat Paul sterk nadenkt over het voorstel van zijn beste vriend. De twee gaan uit elkaar en Paul gaat met William naar Zweden.

In oktober staat Paul plotseling terug in het Algemeen Ziekenhuis, maar bij Leen Van den Bossche komt er maar één vraag naar boven: is hij teruggekomen voor haar of voor zijn vrouw? Leen zegt voortdurend dat ze niets meer met Paul wil, maar toch is ze geïrriteerd wanneer ze hem ziet keuvelen met een jonge verpleegster. Paul krijgt nadien te horen dat er serieus geroddeld wordt over hem in het ziekenhuis en hij vraagt aan Leen wat haar bedoelingen zijn. De twee kunnen hun gevoelens voor elkaar niet verbergen en geven hun relatie toch nog een kans.

Mieke Van den Bossche en Wim Veugelen nodigen Paul en Leen uit voor een etentje en ondertussen polst Mieke bij Paul of ze nog een verpleegster nodig hebben in het algemeen ziekenhuis. Uiteindelijk zal ook Linda Desmet er aan de slag gaan.

In het ziekenhuis heeft Leen het moeilijk met een verpleegster die altijd rond Paul hangt: de knappe Morgane Maes. Morgane heeft er bovendien plezier in om Leen op stang te jagen en gaat nog een stapje verder. Paul wil zijn vriendin echter overtuigen dat er niets aan de hand is. Wanneer Mieke Paul moet assisteren bij een operatie, en dat schitterend doet, komt het tot een zekere toenadering tussen de twee. Om zijn schuld hierover weg te krijgen, probeert hij extra lief te doen tegen Leen. Leen vindt het vreemd dat Paul zo aanhankelijk doet en ze praat met Mieke over haar twijfels. Mieke probeert haar zus op andere gedachten te brengen, maar ze zwijgt wel over de spanning tussen haar en Paul.

Leen laat aan Paul verstaan dat ze bij hem wil intrekken en niet veel later pakt ze haar koffers en verlaat ze het studentenhuis. Paul heeft het echter nog steeds moeilijk met het feit dat Leen zich de laatste tijd jaloers opstelt. Het valt Linda ook op dat Mieke zich geen houding kan geven telkens Paul in de buurt is. Feit is dat Paul en Mieke steeds meer voor elkaar beginnen te voelen en ze kunnen dit niet langer verborgen houden voor elkaar. Wanneer Paul haar een lift naar huis geeft, is ze volledig in de war. Het valt Paul op dat Mieke de laatste tijd gespannen is en hij vraagt haar of ze problemen heeft in haar huwelijk. De twee kunnen goed met elkaar praten en de vonk slaat helemaal over.

Leen heeft een weekendje Parijs geregeld voor haar en Paul. Mieke is stikjaloers, maar probeert haar gevoelens te maskeren. Tijdens het weekend besluiten de twee om zich te verloven en nadien brengen ze het goede nieuws naar hun vrienden en familie. Mieke is kapot van verdriet en dat merkt vooral Linda op. Linda komt te weten dat de twee een korte affaire gehad hebben en dringt bij Mieke aan om de waarheid aan Leen te vertellen voor het te laat is. Ondertussen gaan Paul en Mieke samen op congres in Keulen en de spanning is te snijden. Ze kunnen het allebei niet aan hun partners vertellen over hun affaire en weten niet meer wat te doen.

Mieke Van den Bossche krijgt het Spaans benauwd wanneer Leen Van den Bossche haar vraagt als huwelijksgetuige en haar verplicht om samen de trouwjurk te gaan kopen. Ze kan het niet langer aan en vertelt Wim Veugelen over haar affaire met Paul. Paul krijgt het echter niet over zijn hart om Leen in te lichten en hoopt dat ook Mieke haar mond zal houden. Hij wil namelijk nog steeds trouwen met Leen en is niet van plan om het huwelijk af te blazen.

In het ziekenhuis heeft iedereen de mond vol over Victor Praet, de nieuwe chirurg die meteen gebombardeerd wordt tot afdelingshoofd. Paul doet deze job al jaren ad interim en hij voelt zich gepasseerd. Op de spoedafdeling zorgen de functioneringsgesprekken met dokter Praet voor onrust onder het medisch team, maar het is vooral Leen die zwaar onder de indruk is van hem. Paul vindt Victor maar een blaaskaak en doet er alles aan om hem tegen te werken. Victor heeft bovendien een probleem met de relatie van Paul en Leen en vindt het niet kunnen dat Paul de stagebegeleider blijft. Hij neemt zelf Leen onder zijn hoede.

Wanneer Mieke getuige is van flirterig gedrag van Paul tegenover een nieuwe verpleegster, vindt ze het haar plicht om alles op te biechten aan Leen. Paul grijpt ondertussen zijn laatste kans om Mieke te versieren. Voor haar is de maat nu echt vol en ze beslist om haar zus niet in haar ongeluk te laten lopen. Ze vertelt over hun affaire vlak op de trouwdag van haar en Paul. Leen is razend en blaast het huwelijk meteen af. Ze wil niets meer te maken hebben met zowel Paul als Mieke. Leen kan Paul nog niet onder ogen komen en ze meldt zich ziek in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis wordt een jonge voetballer binnengebracht. Victor Praet stelt Leen aan als zijn persoonlijke assistente en geeft haar de opdracht uit te zoeken hoe Gert Blondeel geholpen kan worden. Voor Paul is dit een bittere pil om slikken en hij reageert zijn frustratie af door te suggereren dat Leen iets heeft met het diensthoofd. Volgens Paul kan er niets meer voor de jongeman gedaan worden. Leen heeft echter nog een behandeling ontdekt in het buitenland. Paul is van mening dat de Victor en Leen met het leven van hun patiënt spelen.

Morgane Maes is jarig en de verpleegster houdt een feestje. Ook Paul komt onverwacht opdagen en gedraagt zich niet netjes tijdens het feestje. Zijn escapades tijdens haar verjaardagsfeestje zijn voor Morgane reden genoeg om dokter Paul een lesje te leren. Ze lokt Paul naar haar appartement en maakt er 'uitdagende' foto's van hem die ze vervolgens omhoog hangt in het ziekenhuis. Leen is bovendien getuige van een fout die Paul heeft gemaakt en ze gaat klikken bij Victor. Voor Victor is de maat vol en hij ontslaat Paul op staande voet.

Linda Desmet vindt dat Paul onterecht is ontslagen en ze roept bij de collega’s op tot een staking. Victor is niet van plan om zich te laten chanteren en weigert op zijn beslissing terug te komen. Het is uiteindelijk dankzij Leen dat Paul terug wordt aangenomen, want zij heeft een goede invloed op Victor. Paul vraagt zich luidop af of Leen en Victor een relatie hebben en hij volgt zijn ex-verloofde naar het bejaardentehuis van Victors moeder, waar Leen nu al een tijdje op bezoek gaat. Leen weet dat Paul haar achtervolgd heeft en ze gaat de confrontatie aan.

In het ziekenhuis wordt Leen aangevallen door de man van een patiënte die ze net verloren heeft. Mieke vindt het niet kunnen dat Victor niet omkijkt naar Leen en wel zeer close is met haar aanvaller. Morgane geeft Mieke overschot van gelijk en ze krijgt Paul zover dat hij bij Victor gaat pleiten voor de overplaatsing van de man. Wanneer Leen terug aan de beterhand is, besluit ze een tijdje naar het buitenland te trekken en haar studies op pauze te zetten.

In het ziekenhuis botert het niet meer tussen hartsvriendinnen Mieke Van den Bossche en Morgane Maes. Mieke heeft het werkrooster zodanig laten aanpassen dat ze op dezelfde momenten als haar vriend Pieter De Deyn vrij is. Voor Morgane is dit een slag in het gezicht en ze valt uit haar rol in het bijzijn van een patiënt. Paul neemt haar dat niet in dank af. Wanneer Morgane op een dag plots verdwenen is, willen Mieke en Paul dit ten alle koste voor Victor Praet verborgen houden, omdat ze zo waarschijnlijk haar job zal verliezen. Mieke kan het echter niet lang volhouden en wanneer ze te weten komt dat ze verhuist is naar Spanje, besluit ze alles op te biechten.

In het ziekenhuis krijgt Paul er twee patiënten bij. Eerst Rita Van den Bossche die een operatie moet ondergaan om een tumor te laten verwijderen. Nadien Pieter, de vriend van Mieke, met een geblesseerde voet. Mieke is bezorgd omdat Pieter toch naar Sevilla wil reizen voor de fysieke testen van een nieuwe job. Paul raadt de dansleraar aan om eerst een specialist te consulteren.

Leen Van den Bossche keert terug uit Spanje en is van plan om haar studies weer te hervatten. Ze moet echter een keuze maken voor haar specialisatiejaar en vraagt Paul om raad. Leen probeert de rechterhand van Victor Praet te worden, maar hij heeft ondertussen al een andere stagaire onder zijn hoede genomen. Uiteindelijk trekt Leen naar de VS om daar haar specialisatie af te ronden.

In het ziekenhuis krijgt Paul een zeer bijzondere patiënte over de vloer: Sabine Vanammel. Sabine heeft een oogje op Paul, maar moet tot haar grote teleurstelling vaststellen dat het gevoel niet wederzijds is. Ze kan de afwijzing niet verkroppen en strooit leugens rond bij de verpleegsters. Namelijk dat Paul haar lastig valt. Wanneer Mieke hem betrapt in een compromitterende houding met patiënte Sabine, kan ze niet langer zwijgen. Voor Mieke is het nu wel duidelijk: Paul heeft een seksverslaving. Paul weigert ondertussen om Sabine nog langer te behandelen en zij gaat nog een stapje verder. Ze dient een klacht in en nu wordt ook Victor Praet op de hoogte gebracht. Er verschijnt zelfs een artikel in de krant over de 'grijpgrage' dokter Paul Jacobs. Victor zoekt Paul thuis op en vraagt hem de eer aan zichzelf te houden door ontslag te nemen. Paul weigert en Victor kan niet anders dan hem te schorsen.

Bij het verlaten van het ziekenhuis is Sabine haar dagboek vergeten. Mieke vindt het schrift waarin Sabine in geuren en kleuren haar obsessie voor dokter Paul beschrijft en brengt het naar Victor. Hij moet zijn fout toegeven en heft de schorsing van Paul op. Paul krijgt onmiddellijk een moeilijke situatie voorgeschoteld wanneer Bart Van den Bossche via Paul te weten wil komen wie de organen van zijn overleden vrouw Brenda Vermeir gekregen heeft.

In het ziekenhuis gaat Trudy Tack de Rixart de Waremme aan de slag als ervaringsdeskundige en Paul is onder de indruk van haar goedlachse verschijning. De twee worden goede vrienden en Paul probeert avances te maken, maar die lijken niet te werken. Wanneer Paul een vrije ruimte in het ziekenhuis wil omtoveren tot een ruimte voor dokters, is zijn verbazing groot wanneer blijkt dat Trudy die ruimte al ingenomen heeft. Hij merkt meteen op dat Victor wel heel veel belangstelling heeft voor de nieuwe kracht en is ervan overtuigd dat hij een oogje op Trudy heeft.

In het torengebouw van VDB Electronics woedt een hevige brand. Paul, Mieke Van den Bossche en Linda Desmet zijn ter plaatse om de slachtoffers op te vangen en Victor Praet kondigt de noodtoestand af in het ziekenhuis. Bart Van den Bossche heeft zodanig zware brandwonden en breuken dat hij in een kunstmatige coma wordt gehouden en Rob Gerrits heeft het niet overleefd.

André Beynens wordt in het ziekenhuis binnengebracht met ernstige verwondingen na een val met zijn fiets. Paul kan de verwondingen van Dré niet in verband brengen met een val tijdens het fietsen en hij deelt zijn bedenkingen met dokter Praet. Uiteindelijk wordt duidelijk dat André geslagen wordt door zijn vrouw Myriam Beynens. Ondertussen betrapt Paul Roos Sterckx in het ziekenhuis wanneer ze medicijnen probeert te stelen. Roos voelt zich een wrak nu ze probeert af te kicken van de peppillen en ze vraagt aan dokter Paul om haar te helpen.

William Feys keert na enkele jaren terug uit Zweden om een nierbehandeling te ondergaan in België. Paul is blij met de terugkomst van zijn goede vriend en William neemt hem onmiddellijk in vertrouwen dat hij nog steeds gevoelens heeft voor Linda Desmet. In Zweden is William echter in het huwelijksbootje gestapt met de Nederlandse Annelies Verlinden. Na enkele weken keert William terug naar Zweden met zijn vrouw.

In het ziekenhuis komt er een vacature vrij voor de job van hoofdverpleegster. Mieke loopt niet hoog op met de kandidaten die voor de vacature komen solliciteren en ze hoopt dat Paul haar stiefmoeder Linda kan overtuigen om haar kans te wagen. Het loopt echter niet van een leien dakje, want door de extra stress die Linda hierdoor krijgt, komt ze al snel in conflict met haar collega's. Ze houdt de job niet lang vol en besluit er na enkele weken al mee te stoppen.

Paul gaat al een tijdje met de fiets naar het werk, maar wanneer hij 's avonds laat naar huis gaat, wordt hij aangereden door een auto. Paul ontwaakt in het ziekenhuis, maar hij kan zich niets herinneren van het ongeval. Tot hij in het ziekenhuis dokter De Valck tegenkomt en zich herinnert dat hij de schuldige is. Paul wil met dit nieuws nog niet meteen naar de directie stappen, want hij en Victor willen al een tijdje een speciale robot in het ziekenhuis krijgen. De Valck is het hoofd van de Raad van Bestuur en kan dus mee beslissen over de aankopen. Paul vindt de investering in een robot voor het ziekenhuis zodanig belangrijk dat hij Victor vraagt om De Valck nog niet aan te geven en hem even onder druk te zetten.

Linda en Paul hebben problemen met een dronken patiënt die op de spoed wordt binnengebracht. Hij is zeer agressief en probeert Paul aan te vallen. Paul pakt de patiënt hard aan en geeft hem enkele rake klappen. Victor zet dokter Paul op zijn plaats en hij beslist zelfs om de raad van bestuur van het ziekenhuis op de hoogte te brengen van het incident. De patiënt zelf legt een klacht neer bij het bestuur. De advocaat van de man die door Paul is geslagen, eist 15.000 euro van het ziekenhuis en Victor overweegt om Paul te schorsen. Dankzij een plannetje van Veronique en Victor kunnen ze de man op andere gedachten brengen en Paul blijft gewoon in het ziekenhuis werken.

In de Jan en Alleman ontmoet Paul Nathalie Debie, de nieuwe directiesecretaresse van VDB. Hij probeert in haar omgeving rond te vragen hoe het zit met haar relationeel leven en kan zijn interesse voor haar niet onder stoelen of banken steken. Hij nodigt haar uit voor een etentje in de KomEet en de vonk slaat over.

Familie afl4891 01
Familie afl4909 02
Familie afl4923 05
Familie afl4926 01
Familie afl4960 02

Paul en Nathalie zijn een koppel, maar na een vreemde sms van Nathalie, begint Paul zich vragen te stellen. Zij wil het langzaam aan doen, terwijl Paul al luidop denkt aan samenwonen. Ondertussen krijgt Victor bezoek van Deleu, de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij wordt gedwongen om 6 personeelsleden te ontslaan waaronder Paul, Linda en Mieke. Victor heeft het moeilijk met de beslissing van Deleu en reageert zijn woede af op Paul wanneer hij voor verlof komt vragen.

Victor heeft op een dag ernstige last van zijn rug, maar blijft toch koppig doorwerken. Victor blijft zijn gezondheid verwaarlozen en wordt door Paul tot een grondig medisch onderzoek verplicht. Paul vervangt Victor als medisch directeur in het ziekenhuis terwijl Victor thuis moet revalideren. Victor wil echter alles goed blijven opvolgen en verplicht Paul om elke dag langs te komen om verslag uit te brengen.

Paul en Nathalie spreken af dat ze het huis van haar vader leegmaken en haar spullen verhuizen naar zijn loft. Zij vindt het raar dat haar ex-man Dirk zou meehelpen, maar Paul ziet er geen graten in. Paul nodigt ook Dirk uit voor het etentje in de KomEet dat hij betaalt om iedereen te bedanken die geholpen heeft met de verhuis. Nathalie heeft het hier moeilijk mee, omdat ze beseft dat haar ex misschien nog steeds gevoelens voor haar kan hebben. Trudy is van mening dat Nathalie open kaart moet spelen wanneer ook zij twijfelt aan haar gevoelens.

Paul vraagt Nathalie ten huwelijk en haar antwoord is duidelijk. Ze kan nu niet anders dan vertellen dat ze nog gevoelens heeft voor Dirk en Paul zet haar meteen op straat. Paul zit momenteel op een emotionele roetsjbaan en hij praat met Mieke over zijn vragen en verwarde gevoelens. Hij gaat naar VDB om er met Nathalie te praten, maar het komt tot een pittige discussie tussen hem en Dirk. Nathalie beseft dat ze dringend bij Dirk en bij Paul duidelijkheid moet scheppen over haar gevoelens. Paul krijgt opnieuw hoop dat ze voor hem zal kiezen, maar die hoop wordt snel doorprikt wanneer duidelijk wordt dat Nathalie eerder geneigd is om voor Dirk te kiezen.

Paul wil niet bij de pakken blijven neerzitten en valt al snel in oude gewoontes. Hij spreekt af met verpleegster Fleur en neemt haar mee naar zijn thuis. Paul wil echter meer in het leven en wil een tijdje weg uit België. Hij wil zijn goede vriend William opzoeken in Zweden. Het lukt Paul echter niet om in contact te komen met William en uiteindelijk krijgt hij te horen dat zijn beste vriend overleden is. Paul heeft het moeilijk om de dood van zijn goede vriend William een plaats te geven en ook de breuk met Nathalie zit nog vers in zijn geheugen. Om zijn verdriet te vergeten neemt Paul een overdosis pillen, maar belandt daardoor in een diepe coma. Zijn toestand is kritiek en uiteindelijk zal Paul niet meer wakker worden. Hij sterft niet veel later.

Trivia

  • Johan De Paepe werd samen met zijn medespeler Robert De La Haye uit 'Familie' geschreven omdat er beslist werd het ziekenhuisdecor achterwege te laten. Nadien was er geen plaats meer voor de twee personages. 

Generiek

Galerij

Foto's

Lees Meer

  • Voor meer informatie over het liefdesleven van Paul, zie hier.
  • Voor meer informatie over het overlijden van Paul, zie hier.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.