FANDOM


Rita Van den Bossche
Seizoenen 12345678910111213141516171819202122232425 S24-rita
Eerste verschijning Aflevering 1 - 30 december 1991
Laatste verschijning Aflevering 5636 - 28 december 2015
Gespeeld door Jacky Lafon
Kinderen Paul Van den Bossche, † Pierrot Cockelaere en Pierrot Van den Bossche
Ouders Pierre Van den Bossche en Anna Dierckx
Huidige categorie Vorige Hoofdpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenBeroepslevenVerhaallijnenTriviaGeneriekQuotesGalerijFoto'sLees Meer

Algemene Informatie

Rita Van den Bossche is een hoofdpersonage dat van 30 december 1991 tot en met 24 februari 2015 en van 25 december 2015 tot en met 28 december 2015 vertolkt wordt door Jacky Lafon.

Familie en Liefdesleven

Rita is de oudste dochter van Anna Dierckx en Pierre Van den Bossche. Ze heeft twee broers Guido Van den Bossche en Jan Van den Bossche, één zus Marleen Van den Bossche en één halfbroer Georges Van den Bossche.

Tijdens de eerste aflevering beklaagt Rita zich nog steeds dat ze in het verleden een nacht met Dirk, de drummer van de band, heeft doorgebracht. Naar eigen zeggen wordt Pierrot beschouwd als een bastaardkind. Rita is een echte mannenhater geworden sinds haar vorige man bij een andere vrouw introk terwijl hun 3-jarig zoontje, Paul, pas gestorven was. Hierdoor wilt ze het liefst Pierrot op haar eentje grootbrengen. Uiteindelijk stierf Pierrot aan de gevolgen van leukemie.

Daarna liet Rita haar oog vallen op Jack. Wanneer Dirk terug in het land is en toenadering zoekt tot Rita, belanden ze weer in bed en wordt Rita zelfs voor een tweede keer zwanger. Wanneer Jack dit te weten komt, verlaat hij Rita onmiddellijk. Uiteindelijk bevalt Rita in de gevangenis van een zoontje: Pierrot Van den Bossche

Toen Rita Rob Gerrits leerde kennen, was het liefde op het eerste gezicht. Het duo trouwde dan ook in Las Vegas. Rita is jarenlang getrouwd geweest met Rob, todat ze hem beschuldigde van een affaire met Martine Vandenabeele. Ondanks dat hun huwelijk stukliep, besloot Rob om voor Rita te blijven zorgen omwille van haar drankverslaving. Nadat Rob Rita duidelijk maakt dat er geen toekomst meer is weggelegd voor hen, leert ze Dimitri Roels kennen. Hun relatie ging kapot nadat Dimi een aantal feiten uit haar verleden te weten kwam.

Na het definitieve vertrek van Dimi krijgt Rita opnieuw een alcoholprobleem. Haar steun en toeverlaat, Rob, komt logeren bij haar om Rita van haar drankprobleem af te helpen. Rita krijgt echter terug gevoelens voor haar ex-man. Ze breekt wanneer Rob haar duidelijk maakt dat hij slechts vrienden wilt blijven.

Rita kreeg ook even terug gevoelens voor haar ex-man Dirk Cockelaere, maar die bleven onbeantwoord. Later had ze ook nog een boontje voor Patrick Pauwels, maar ook hij wilde geen relatie met haar opbouwen. Rita begint een relatie met cafébaas Gino, maar deze is echter van korte duur. Wanneer haar goede vriend Danny Vandrogenbroeck gevoelens voor haar krijgt, moet ze hem afwijzen omdat ze geen relatie wil. Twee jaar later vertrekken de twee toch samen op cruise om elkaar beter te leren kennen.

Beroepsleven

Rita is een zangeres in hart en nieren. Ze maakte enkele plaatjes en had zelfs haar eigen radioprogramma. Tijdens de beginjaren van de reeks zong ze op een overzetboot en opende ze een café met haar toenmalige vriend Jack. Wanneer het café gesloten werd, ging ze aan de slag in de kantine van VDB Systems, maar dat was ook geen groot succes. Uiteindelijk verhuist Rita naar Benidorm en gaat ze daar aan de slag als zangeres. 

Bij haar terugkeer gaat Rita aan de slag in een rusthuis. Hier leerde ze Rob Gerrits kennen, waarmee ze een mosselbedrijfje opstartte. Niet veel later ging het bedrijf al failliet. Na het faillisement besloot Rita om een platenzaak te openen: Sax Retro. Ook deze zaak bleef niet lang bestaan. Nadien probeerde Rita haar zangcarrière terug een boost te geven en had ze een hele tijd haar eigen radioprogramma. 

Nadat ze door haar familie verstoten was, heeft Rita enkele maanden in het café van Micheline Hoefkens gewerkt. Wanneer ze terugkeert naar haar familie, gaat ze aan de slag als serveerster bij Dimi's café. Wanneer Dimi het café te koop zet, kopen Rita, Jan Van den Bossche en Maarten Van den Bossche het gebouw en dopen ze het om tot de Jan en Alleman

Wanneer Rita aan de slag gaat als zelfstandige poetsvrouw, trekt ze zich terug uit het café en verkoopt haar aandelen aan Niko Schuurmans. Zo ging ze poetsen bij het modebedrijf Vero Bello en het café de Jan en Alleman, maar ook bij onder andere Dirk Cockelaere, Leen Van den Bossche, Marie-Rose De Putter en Peter Van den Bossche. In 2015 geeft Rita haar job als kuisvrouw op, om opnieuw als zangeres aan de slag te gaan op een cruiseschip. 

Verhaallijnen

Afl1.7
Seizoen1 RitaGuido
SF01 08

Rita Van den Bossche is de oudste dochter van Anna Dierckx en Pierre Van den Bossche. Haar vader is echter al meer dan achttien jaar dood. Rita heeft zich altijd het buitenbeentje van de familie gevoeld. Als tienermeisje werd ze zwanger van haar vriend, maar hun zoontje Paul stierf vlak na de geboorte. Ze leerde uiteindelijk de drummer/zakenman Dirk kennen en samen kregen ze een tweede zoon: Pierrot Cockelaere na een wild avondje. De twee hebben echter geen relatie, en Rita voedt Pierrot helemaal alleen op. Al is Dirk wel een aanwezige vader, hij vertoeft toch vaak in het buitenland voor zijn job.

Rita heeft een zangcarrière en brengt zelfs enkele plaatjes op de markt. Hierdoor schakelt ze vaak de hulp van nonkel Walter Dierckx in om op Pierrot te passen. Wanneer Veronique Van den Bossche, Rita's tienernichtje, zwanger wordt, vraagt ze raad aan haar tante Rita. Rita geeft haar de goede raad om het kindje alleen te houden, als ze er 100 procent zeker van is, want een baby verandert alles, zeker voor een jong meisje.

Rita en Pierrot zijn twee handen op één buik, vooral omdat Dirk zo vaak in het buitenland zit. Maar op een dag krijgen ze slechts nieuws van de dokter: Pierrot heeft leukemie. De ziekte waaraan ook Rita's vader Pierre gestorven is. Pierrot wordt behandeld, en lijkt enkele weken weer aan de beterhand te zijn. Dit komt door een beenmergtransplantatie. De ziekte is echter te sterk, en Pierrot hervalt.

De dokters geven Pierrot geen hoop meer, en hij sterft in het ziekenhuis. Tijdens de seizoensfinale wordt Pierrot begraven en is heel de familie aanwezig om Rita een hart onder de riem te steken. Na afloop van de begrafenis stapt Dirk een vliegtuig op, en vertrekt hij naar het buitenland waardoor Rita alleen achterblijft.

Trouw marleen5

Nu Dirk Cockelaere terug op het vliegtuig is gestapt, en Pierrot Cockelaere begraven is, valt Rita in een depressie. Ze ziet het leven niet meer zitten en zelfs haar carrière als zangeres geeft haar geen voldoening meer. Op steun van de familie kan ze rekenen, maar Rita wil hen liever een tijdje niet meer zien. Ze gaat wel naar het huwelijk van Marleen Van den Bossche en Ben Van der Venne, maar blijft eerder op de achtergrond.

 

RitaJack2 seizoen3

Rita is aangedaan door het nieuws dat haar jongste zusje Marleen Van den Bossche gestorven is. Bovendien wordt Guido Van Den Bossche nog steeds ontvoerd. Rita wil haar leven niet langer laten stilstaan en is klaar voor een nieuwe uitdaging. Ze neemt een job aan als zangeres op een overzetboot. Samen met pianist Jack zorgt ze iedere avond voor sfeer. Ook met nieuwjaarsdag is ze present, waardoor ze haar familie niet kan bezoeken, tot groot ongenoegen van Anna Dierckx.

Door hun intense samenwerking worden Rita en Jack verliefd op elkaar. Ze worden een koppel en stoppen met hun werk op de overzetboot. Ze openen samen een café met de hulp van Walter Dierckx. Hierdoor ontdekt Rita dat ze al haar problemen kan vergeten door te drinken. Rita staat meermaals dronken achter de toog, en buurvrouw Roza komt al snel klagen. Ze start een petitie om het café te doen sluiten.

Ritadraaitdoor2 Seizoen4
Ritadraaitdoor5 Seizoen4
Ritadraaitdoor8 Seizoen4
Ritadraaitdoor13 Seizoen4

Rita en Jack krijgen in Den Rooselaer goed nieuws van Walter Dierckx. Er zijn slechts enkele mensen die de petitie van Roza ondertekend hebben, waardoor ze hun café niet moeten sluiten. Jack waarschuwt Rita wel dat ze moet stoppen met drinken, of dat er anders echt problemen van zullen komen.

Op een dag staat Dirk Cockelaere weer voor de deur. Hij wil de banden met Rita terug aanhalen, en de twee belanden meermaals samen in bed. Rita wil Jack niet kwetsen, maar valt toch weer voor de charmes van Dirk. Tijdens een vrijpartij worden ze betrapt door Jack, en hij vertrekt. Rita en Dirk geven hun relatie nog een kans, tot Dirk zijn ware aard weer toont. Rita komt via een vriend van Dirk te weten dat hij een vrouw en twee pasgeboren kindjes heeft achtergelaten in Amerika. Rita zet Dirk opnieuw aan de deur.

Door de breuk met Dirk én Jack, begint Rita opnieuw te drinken. Haar wereld staat even stil wanneer ze ontdekt dat ze opnieuw zwanger is. Dirk is inmiddels opgepakt door de politie omdat hij bij louche zaakjes betrokken was. Rita beseft dat ze haar kindje opnieuw alleen zal moeten opvoeden, en stort in. Ze probeert zelfmoord te plegen, maar het mislukt. Daarom zoekt ze opnieuw troost bij de drank en ze draait overuren in haar café. Ze neemt Gwen en Jean-Pierre aan, en samen met Gwen amuseert ze zich rot. Tot Walter zich komt moeien en het café sluit.

Rita gaat aan de slag in de kantine van VDB Electronics. Al is het niet helemaal haar droomjob. Ze voelt zich niet thuis tussen al die 'dikke nekken' en stoot zich af van haar familie. Ze blijft drinken en daardoor heeft ze het bij haar familie helemaal verkorven.

Haar stoppen slaan volledig door en ze is tot alles in staat wanneer ze een half café bij elkaar gedronken heeft. Vooral tussen Rita en Marie-Rose heeft het nooit geklikt. Rita steekt het appartement van Marie-Rose in brand. Daarna schiet ze op Guido wanneer die haar probeert te redden. Het schot is mis, maar kort daarna wordt Rita zelf neergeschoten door de politie. Ze overleeft het, maar Rita wordt naar de gevangenis overgebracht waar ze uiteindelijk bevalt van een zoontje: Pierrot Van den Bossche.

Rita wordt tijdelijk naar het ziekenhuis gebracht waar ze ondervraagd wordt door inspecteur Hendrik Jacobs. Ze bekent dat ze het appartement van Marie-Rose in brand heeft gestoken en op Guido geschoten heeft. Ze wordt overgebracht naar de gevangenis terwijl Pierrot op de afdeling van de prematuurtjes belandt.

HetProces2 Seizoen5
HetProces8 Seizoen5
Rita's proces 7

Rita zit nog steeds in de gevangenis, maar ze heeft ondertussen een advocate onder de arm genomen. Ze wil voorwaardelijke vrijkomen in afwachting van haar proces. In eerste instantie lukt dit niet, omdat de beschuldigingen te groot zijn. Rita wordt in de gevangenis gepest door haar celgenote Micheline Hoefkens. Ze noemen haar 'de pot' en Micheline maakt Rita het leven zuur. Rita heeft geld nodig om zichzelf te beschermen, maar van haar familie moet ze niet veel hulp verwachten. Ze krijgt soms bezoek van haar moeder of nonkel Walter Dierckx, maar die willen haar geen geld geven. Anna vreest dat haar dochter naast een drankverslaving, nu ook een drugsverslaving heeft opgelopen.

Op een dag krijgt Rita goed nieuws van haar advocate. Ze wordt dan toch voorwaardelijke vrijgelaten. Rita neemt haar intrek bij Anna en Albert Thielens en krijgt bezoekrecht bij Pierrot Van den Bossche. Rita en Ingrid Van den Heuvel kunnen het niet met elkaar vinden, want Rita wil Pierrot te vaak zien. Ingrid en Herman De Bie willen niet dat Rita nog langer langskomt, en Rita vliegt opnieuw in de drank. Na een zoveelste misstap, wordt Rita terug naar de gevangenis gebracht.

Het proces komt steeds dichterbij, en Rita gaat op zoek naar een manier om vrij te komen. Ze besluit het verhaal van haar zelfmoordpoging te vertellen. De rechter en de jury spreken Rita vrij, en ze keert terug naar huis. Ze zet haar leven weer op het goede spoor en huurt een appartementje. Ze hoopt het hoederecht over Pierrot te krijgen, maar de rechter beslist daar anders over.

Rita komt terug in contact met Micheline Hoefkens, die inmiddels vrijgekomen is. Micheline heeft onderdak nodig, en mag bij Rita blijven logeren. Samen verzinnen ze een plannetje om Pierrot te ontvoeren. Op een dag zijn zowel Rita als Pierrot en Micheline van de aardbodem verdwenen. Ze willen al liftend naar Spanje vluchten.

SF05 18

Rita, Micheline en Pierrot zijn veilig in Benidorm, Spanje aangekomen. Terwijl Micheline er aan de slag gaat in een café, treedt Rita op als zangeres. Rita voelt al snel berouw en besluit Herman en Ingrid te contacteren. Via een postkaartje nodigt ze de twee uit. Herman en Ingrid hebben al snel door dat Rita inderdaad zelf voor haar zoontje kan zorgen. Er komt opnieuw een proces, en deze keer krijgt Rita terug het hoederecht over Pierrot.

De serie maakt een tijdsprong van zeven jaar.

Rita heeft afstand genomen van haar familie zodat ze kan nadenken over de fouten die ze in haar leven gemaakt heeft. Wanneer de hele familie uitgenodigd is op de trouw van Guido en Els D'hollander, besluit Rita dan toch te komen, en wordt ze ook gegijzeld in het Hilton hotel, samen met Pierrot. Ze ontfermt zich over Anna, die een hartaanval heeft.

Disneyland Seizoen7
Familie1218
Familie1417
RitaRob9 Seizoen7

De familie zit in een kring gebonden met een bom. Maarten Van den Bossche kan onder het koord door kruipen en slaagt erin de code van de bom in te tikken. De bom blijft maar een tijdje stilstaan, dus de familie moet snel ontsnappen. Ze vluchten naar het dak en kunnen uiteindelijk bevrijd worden. De man waar de aanslag allemaal om draaide pleegt zelfmoord met een geweer.

Het contact tussen Rita en haar familie is terug verbeterd. Rita gaat zelfs met Nele Van Winckel en de kinderen een paar dagen naar Disneyland Parijs. Maar dat betekent niet dat de problemen van Rita nu helemaal van de baan zijn. Ze wordt ontslagen bij haar oude job en komt al snel in geldnood te zitten. Oude gewoontes komen terug en Rita wil weer naar de fles grijpen. De spanningen worden haar te veel, en ze belandt in het ziekenhuis. Dankzij de steun van haar familie, komt het deze keer echter niet zo ver als de vorige keer. Rita vindt een nieuwe job en gaat aan de slag als animatrice in een bejaardentehuis.

Samen met Walter Dierckx en zuster Ernestine wil Rita een paar leuke evenementen organiseren in het rusthuis. Zo komt er bijvoorbeeld een modeshow, en probeert Rita de bekende zangeres Jo Leemans vast te krijgen. Het lukt haar, en Rita en Jo worden zelfs goede vrienden. Rita bespreekt met Jo haar geldproblemen, en hoopt dat de zangeres haar wil helpen.

Op een avond betrapt Rita een dief die het rusthuis probeert binnen te slippen, genaamd Rob Gerrits. Rita heeft al snel medelijden met Rob omdat hij dezelfde problemen heeft als haar. Na zijn scheiding met zijn vrouw is Rob alles kwijt geraakt en heeft hij geen vrienden of familie meer. Bovendien moet hij dure alimentatie betalen, die hij zich niet kan permitteren. Rita wil de man uit de nood helpen en de twee worden goede vrienden. Ze besluit niet naar de politie te gaan, als Rob belooft al het geld terug te geven aan de bejaarden.

Rita en Rob blijven met elkaar afspreken en worden een koppel. Rita stelt hem ook voor aan haar zoontje Pierrot Van den Bossche. Rob zit echter nog steeds met geldproblemen omdat hij zijn ex-vrouw moet onderhouden. Hij krijgt de unieke kans om een mosselbedrijfje in Yerseke over te nemen. Rob vraagt aan Rita om mee in de zaak te stappen. Rita ziet dit avontuur wel zitten en geeft haar ontslag in het rusthuis. De twee verhuizen met Pierrot naar Nederland.

Familie1545
Seizoen8 13
Rita en rob1
Seizoen8 14
Seizoen8 2
SF08 44

Het lijkt erop dat Rita eindelijk het ware liefdesgeluk gevonden heeft. Samen met Rob Gerrits woont Rita nog steeds in Yerseke, en hun mosselbedrijfje doet het aanvankelijk goed. Maar nu ze in Nederland woont, klaagt Anna Dierckx dat ze haar dochter en kleinzoon Pierrot Van den Bossche nog amper ziet. Rita staat toe dat Pierrot af en toe gaat logeren bij zijn grootmoeder, maar ze is bang dat ze zo haar zoontje zal verliezen.

Rob vraagt Rita ten huwelijk na een woordenwisseling, maar ze begint te twijfelen als hij voorstelt om in Las Vegas te trouwen, zonder de familie. Toch reizen de twee naar Las Vegas. Een witte limousine brengt Rita en Rob naar de kapel van het Flamingo Hilton Hotel en daar heeft de kapelaan hen in de echt verbonden. Rita is de gelukkigste vrouw ter wereld. Zij en haar man genieten na met een glas champagne en ze wagen zich ook aan een gokje. Rob en Rita zijn niet van de speeltafels weg te slaan. Het geluk zit hen niet mee en in een paar minuten draaien ze er al hun winst door. Ze verliezen zo 450.000 Belgische frank.

Omdat ze door hun verlies ook hun hotelkamer niet meer kunnen betalen, moet de twee als dieven in de nacht Las Vegas ontvluchten. Op de terugweg vliegen ze bovendien in de champagne om te vieren dat ze heelhuids ontsnapt zijn. Eens terug in België is vooral Anna enorm teleurgesteld dat haar dochter zich zo heeft aangesteld. Ze verbreken alle contact.

Terug in Yerseke, willen Rita en Rob alsnog een feest geven voor hun vrienden en familie. Maar binnen de familie Van den Bossche weet al snel iedereen hoeveel geld Rita en Rob vergokt hebben in Las Vegas. Uiteindelijk komt er niemand, en nodigen Rita en Rob dan maar enkele zakenrelaties uit zodat het feest toch nog kan doorgaan. De enige persoon die wel komt, is Jan Van den Bossche. Hij wil een paar weken bij zijn zus blijven logeren omdat Nele Van Winckel hem buiten gegooid heeft na een slippertje met zijn secretaresse Jolien Stijnen.

Op een dag krijgen Rita en Rob het bezoek van een Nederlandse zakenman, Ab Wijnhuizen. Het gaat echter om een vermomde Didier De Kunst, die zich nog steeds wil wreken op de familie Van den Bossche. Wat eerst een goede deal lijkt, mondt uit in een nachtmerrie voor Rita en Rob. Hun mosselbedrijfje komt in zware financiële problemen en Ap is er vandoor met hun centen. De financiële problemen zorgen ervoor dat Rob begint te drinken, en bovendien hebben Rita en Rob meermaals discussies. Rita mist ook haar moeder, en kan haar raad nu wel goed gebruiken.

Ook Rita verliest de controle en begint terug te drinken als blijkt dat er steeds meer wanbetalers bijkomen. Wanneer Anna en Albert Thielens onverwachts op bezoek komen, treffen ze zowel Rita als Rob stomdronken aan. Anna is razend en neemt de kleine Pierrot mee naar haar thuis. Rita beseft nu dat ze fout bezig is, en wil samen met Rob haar bedrijfje van de ondergang redden. Wanneer de rust terugkeert ten huize Rob en Rita, merkt ook Anna dat haar dochter haar leven weer op de rails heeft. De twee verzoenen zich.

Wanneer Nele, Brenda Vermeir en Noortje Moortgat zeeklassen organiseren voor de kinderen, gaat Pierrot samen met Maarten Van den Bossche, Leen Van den Bossche en Lieve Vleugels naar de Belgische kust. Niet veel later krijgen Rita en Rob echter verschrikkelijk nieuws te horen. Alle kinderen zijn zwaar ziek en de dokters stellen botulisme vast. Rita en Rob vertrekken onmiddellijk naar België, maar krijgen niet meteen nieuws over de toestand van hun zoontje. Voor Anna wordt het allemaal te veel, en ze krijgt een hartaanval...

Twee maanden later

Seizoen9 29
Seizoen9 31
SF09 40
SF09 19

Voor de familie Van den Bossche zijn de zeeklassen dan toch nog goed aflopen. Ook Pierrot komt er met de schrik vanaf en Anna heeft haar hartaanval overleefd. Door dit drama zijn Rita en haar familie weer dichter naar elkaar toegegroeid en ze nodigt iedereen uit om de huwelijksverjaardag van haar en Rob te vieren. Rita is ook verrast wanneer Peter vraagt of ze meter wil worden van zijn zoontje Enrique. Rita is in de wolken, tot ze hoort dat ze eigenlijk tweede keus is. Desalniettemin gaat ze in het aanbod.

De financiële problemen van Rita en Rob zijn echter nog niet van de baan, en het doopsel van Enrique is voor het koppel een goede gelegenheid om een paar glaasjes teveel te drinken. Rita moet zich al snel verontschuldigen bij haar familie voor haar gedrag. Rob wil iets aan zijn verslaving doen en neemt bokslessen. Al is Rita daar absoluut niet voor te vinden, zeker omdat Pierrot ook lessen wil volgen. Rita weigert en dat zorgt voor ruzie tussen zowel haar en Pierrot, als haar en Rob. Rob neemt Pierrot toch mee, en Rita vliegt opnieuw in de fles om haar problemen weg te drinken.

Het drankprobleem van Rita is hét gespreksonderwerp bij de familie. Ook Anna en zuster Ernestine vinden dat het zo niet verder kan, en gaan opnieuw een gesprek met Rita aan. Rita geeft Rob de schuld van haar drankprobleem, maar kan zelf de verantwoordelijk niet nemen.

De dood van Guido zorgt voor een plotse ommekeer in het gedrag van Rita. Ze heeft veel verdriet na de dood van haar oudste broer en zorgt vooral voor haar moeder, die zijn dood maar moeilijk kan verwerken. De huwelijksproblemen van Rita blijven bovendien aanslepen en Rita is bang dat Rob haar zal verlaten. Ze belooft nooit meer te zullen drinken, maar de gezondheidstoestand van Anna zorgt ervoor dat Rita toch opnieuw gaat drinken. Ze blijft het goede voornemen hebben om te stoppen, maar de drankduivel is te sterk. Het noodlot slaat toe wanneer Enrique logeert bij Rita en Rob. Rita wil een camion verzetten, maar beseft niet dat Enrique achter de camion stond. Ze raakt hem en hij overlijdt aan zijn verwondingen.

Rita, Jan, Peter en Veronique krijgen alle vier vreemde berichten van een anonieme persoon. Ze verzamelen in het kasteel van Rullingen, waar ze opgesloten worden door de 'butler' James. Rita wordt er met haar drankprobleem geconfronteerd en kan met haar eigen ogen zien hoe de toekomst zal lopen als ze blijft drinken. Zowel Rita als Jan en Veronique worden overmeesterd en gedrogeerd zodat ze schijndood lijken. James is namelijk een sektelid van Salomon en wil Peter laten boeten voor het verraden van hun leider. Peter kan de butler overmeesteren en zijn familie uit de handen van de sekte redden.

Het mosselbedrijfje van Rita en Rob is nu al een tijdje failliet en de twee zijn terug naar België verhuisd. Ze hebben echter wel aan hun relatie gewerkt en hun huwelijk is sterker dan ooit. Het ziet er ook naar uit dat zowel Rita als Rob van de drank kunnen blijven. Rob is aan de slag gegaan in een fitnesscentrum, maar Rita vraagt zich af of Rob er wel goed aan gedaan heeft om daar te werken.

De tegenslag blijft het koppel desalniettemin achtervolgen. Eerst wordt de kleine Pierrot Van den Bossche ernstig ziek en moet hij zelfs in het ziekenhuis opgenomen worden. Rita vreest dat ze haar zoontje opnieuw zal moeten afgeven, maar uiteindelijk komt hij er helemaal bovenop. Nadien komt het tot een zware confrontatie tussen Rita en Cathérine Misotten. Zij heeft namelijk haar zinnen op Rob gezet en probeert de twee uit elkaar te krijgen. Rita kan het gedrag van Cathérine niet langer aanzien en het komt tot een ernstig gevecht, waarbij Cathérine al bloedend moet afdruipen. Tenslotte slaagt het noodlot toe wanneer hun huis in brand wordt gestoken door Sarah De Kunst. De breuk tussen haar en Trudy is nog steeds niet verwerkt en ze wil zich nog steeds wreken op de familie Van den Bossche omdat ze haar vader vermoord hebben.

Rita en Rob gaan op zoek naar een nieuwe woning, iets dat niet vlot verloopt. Tot ze bij een duplex-woning terechtkomen, waar ze kennis maken met hun nieuwe buren Albertine en Isabelle Solie. Aanvankelijk kunnen Rita en Albertine het absoluut niet met elkaar vinden, en Rita voelt zich dan ook allesbehalve thuis in haar nieuwe appartement. Albertine kan het niet laten om Rita te treiteren, maar het is uiteindelijk Isabelle die voor de verzoening kan zorgen.

Wanneer Rob plotseling zijn job bij het fitnesscentrum verliest, gaat Rita op zoek naar een nieuwe uitdaging. Via Guy Maeterlinck en Monique Stevens kan ze aan de slag gaan als kuisvrouw in het ziekenhuis waar Guy werkt. Ondertussen heeft Rita het moeilijk wanneer haar ex-man Dirk Cockelaere plotseling terug opduikt in haar leven. Rita wil dit kost wat kost geheimhouden voor haar zoontje, omdat ze niet wil dat Dirk en Pierrot elkaar leren kennen. Rob komt het wel te weten, en reageert jaloers wanneer de twee veel tijd met elkaar spenderen. Het komt tot een fikse discussie wanneer Rita een paar dagen vast zit in een dienstlift van het ziekenhuis. Rob is er zeker van dat Rita en Dirk er samen vandoor zijn.

Nadat Rita uiteindelijk teruggevonden wordt, maakt Rob een einde aan hun relatie omdat het vertrouwen volledig weg is. Rita zit in zak en as en neemt tijdelijk haar intrek bij Anna Dierckx en Albert Thielens. Bovendien blijft ze afspreken met Dirk, tot hij duidelijk maakt dat hij zijn zoon echt wil leren kennen. Rita panikeert en verbreekt volledig het contact met Dirk, waardoor hij terug naar Amerika vertrekt.

Binnenkort

Binnenkort

Binnenkort

Binnenkort

Familie3120
Afl3207-geert2
Familie3251
Familie3277
Familie3305
Familie3310
Familie3353

Rita heeft een aanbod gekregen om op een cruiseschip te zingen, maar wil dit niet meteen aanvaarden. Haar zangcarrière zit volop in de lift, toch loopt ze niet over van het enthousiasme. Voor haar platenwinkel moet Rita op zoek naar een extra kracht en ze neemt Sammy Van Kets aan, de jongere zus van Shirley Van Kets. Rita is vol lof over de jonge kracht.

Tussen Rita en Rob loopt alles zoals nooit tevoren en de twee genieten van elkaar liefde. Samen met Jan en Linda gaan ze een weekendje naar Durbuy. Nadien krijgt Rita het nieuws dat ze een gouden plaat in ontvangst mag nemen en dat is voor haar een goede reden om en feestje te geven. Rita krijgt zo de ene aanbieding na de andere en haar carrière bereikt een ultiem hoogtepunt. Met Pierrot gaat het dan weer minder goed. Hij voelt zich niet meer goed thuis en wil een tijdje naar het opvangtehuis van Mieke verhuizen. Rita heeft het hier moeilijk mee, maar laat haar zoon toch gaan.

Omdat Sammy veel uren klopt in de platenzaak, begint ze gevoelens te krijgen voor Rob. Ze wil Rita en Rob uit elkaar drijven en vertelt aan Rita dat ze zwanger is. Rita is eerst in de wolken met het nieuws, tot Sammy haar wijsmaakt dat Rob de vader is. Het huwelijk van Rita komt onder druk te staan en het nieuws doet al snel de ronde. Ook Pierrot komt het nieuws te weten en op VDB Electronics probeert Shirley Rob zoveel mogelijk te wijken. De waarheid komt echter al snel aan het licht en Sammy verdwijnt.

Wat Rita niet weet, is dat Rob wel degelijk interesse heeft voor een andere vrouw, namelijk zijn nieuwe secretaresse Martine Vandenabeele. Rita komt te weten dat de twee samen gaan eten in de Lork en ze probeert Elke Baertsoen uit te horen. Rita verdenkt er Rob van verliefd te zijn op Martine en de spanningen tussen het koppel lopen hoog op. Rita zoekt troost bij een oude bekende: alcohol. Ze zuipt zich te pletter en wordt in de supermarkt bijna betrapt door Linda. Voor Rob is dit de ultieme verleiding om toch toe te geven aan de gevoelens van Martine en hij rijdt een scheve schaats met de vrouw.

Rita ontdekt wat er echt gebeurd is tussen Rob en Martine en kan hem deze misstap niet vergeven. Ze blijft drinken en zet zo de volledige familie weer in rep en roer. Ze verwaarloost op deze manier haar zangcarrière en haar huwelijk met Rob vertoont stevige barsten. Rob besluit een tijdje te vertrekken om Rita tot rust te laten komen en neemt zijn intrek in de studio van Koen Lamoen. Ondertussen wordt psychiater Eline Vaerenbergh ingeschakeld om Rita te helpen, maar daar wil zij niets van weten.

In een zatte bui wordt Rita aangereden door een auto en ze belandt in het ziekenhuis. Tijdens het onderzoek van de dokter, komt Rita te weten dat ze kanker heeft en Rita moet in het ziekenhuis blijven. Rita wil niet dat Rob op de hoogte wordt gebracht, maar hij komt het nieuws snel te weten en is van plan om Rita te steunen. Wanneer Rita terug naar huis mag keren, wil ze Rob nog een kans geven en proberen de twee hun problemen op te lossen. Maar de financiële problemen komen terug de kop opsteken. Rita is genoodzaakt haar platenwinkel op te doeken en door haar drankverslaving zit haar zangcarrière aan de grond.

Rita heeft het moeilijk om alle tegenslagen in haar leven te verwerken en de drankduivel is te sterk om te weerstaan. Rob haalt het geld uit Rita’s geldbeugel om te voorkomen dat ze zich nog eens laat gaan. Rita is echter zeer slim en kan toch aan drank geraken. Tijdens de begrafenis van Gustaaf Janssens stelt Rita zich opnieuw aan en de familie is bang voor het huwelijk van Veronique en Mario dat binnenkort plaatsvindt. Rita wil ten alle koste meegaan naar Kroatië en belooft dat ze zich zal gedragen. Vlak voor de ceremonie drinkt ze echter een volledige fles wodka en moet ze haar roes uitslapen in het hotel. Wanneer ze wakker wordt, wil ze absoluut toch naar het feest gaan, al ziet het er niet naar uit dat ze nuchter genoeg is om te functioneren.

De serie maakt een sprong in de tijd van drie jaar

Familie3386
Familie3387
Familie3413
11018737 10153166870017491 4844155127733352980 n
Familie3503
Familie3584

De drankduivel heeft Rita nog steeds in de macht, maar ze woont nog altijd bij Rob, die een oogje in het zeil houdt samen met zijn nieuwe vriendin Isabelle. Rita voelt zich een gevangene in haar eigen appartement en doet er alles aan om aan drank te geraken. Wanneer Pierrot terugkeert uit Afrika, merkt hij dat zijn moeder nog steeds stomdronken rondloopt en hij wil het contact volledig met haar verbreken.

Rita wordt opgepakt wegens winkeldiefstal en Rob moet noodgedwongen haar kamer op slot doen. Rita heeft een sleutel laten bijmaken en ze grijpt elke kans om het huis uit te glippen. Ze wordt met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Rob geeft zijn toestemming om Rita te laten opnemen in een instelling. Ze wordt overgebracht naar de instelling waar Eline werkt, maar wordt er slecht behandeld. Rita kan ontsnappen en is met de noorderzon verdwenen.

Rita is volledig op de dool en beslist om Mechelen achter haar te laten. Ze trekt richting Antwerpen waar ze uiteindelijk terecht komt in het café van haar oude celgenote Micheline. Ze schrijft een brief naar haar familie om ze niet ongerust te maken. Ondertussen starten Rob en Pierrot een zoekactie in Antwerpen in de hoop Rita terug te vinden. Ondertussen gaat Rita aan de slag in het café van Micheline, maar kan ze het niet laten om aan de drank te zitten. Micheline zet Rita terug op straat waarna ze aangereden wordt door een auto. Micheline voelt zich schuldig en geeft Rita nog een tweede kans, maar ze zal moeten stoppen met drinken.

Dankzij een klant in het café van Micheline, volgt er een schietpartij en moeten Rita en Micheline de nacht doorbrengen in het politiekantoor. In de krant wordt uitgebreid bericht over dit incident en Rob herkent Rita op een foto. Hij gaat haar opzoeken in Antwerpen en moet met zijn eigen ogen zien dat het beter met haar gaat sinds ze bij Micheline woont. De familie zoekt stilletjes terug contact met Rita en ook Pierrot en Anna maken hun opwachting. Rob nodigt Rita uit voor het nieuwsjaarsfeestje bij Peter thuis en zorgt ervoor dat ze kan zingen met Laura Lynn.

Na nieuwjaar neemt Rita de beslissing dat ze wil scheiden van Rob zodat hij verder kan gaan met zijn leven. Ze neemt advocaat Balencourt onder de arm, maar hij wil heel ver gaan om ervoor te zorgen dat Rita krijgt wat ze verdient. Rita en haar advocaat zijn goed op weg om het leven van Rob en Isabelle in een hel te veranderen, maar Rita voelt zich schuldig. Balencourt wil Rob beschuldigen van oplichting en overspel en voor Pierrot is de maat vol. Hij brengt zijn moeder een bezoekje en laat duidelijk verstaan wat hij van haar vindt. Rita voelt zich slecht door zijn opmerkingen en laat de aanklachten tegenover Rob vallen.

In Antwerpen gaat het gewone leventje verder en krijgt Rita voortdurend liefdesverklaringen van vaste stamgasten Lode en Rudolf. Rita gaat hier echter niet op in. Ze bedenkt samen met Micheline een plannetje om meer klanten naar het café te lokken en organiseert een zangavond. Ook Pierrot en Rob komen Rita bezoeken tijdens deze avond en zijn blij te zien dat ze weer helemaal de oude is. Rob gaat nog geregeld op bezoek bij Rita en vertelt over zijn huwelijksplannen met Isabelle. Hij neemt haar ook in vertrouwen over zijn twijfels. Isabelle is al snel jaloers op de innige band die Rob en Rita nog met elkaar hebben. Isabelle stelt Rob voor de keuze: Rita of haar. Ondertussen zoekt Elke iemand om de QV over te nemen, maar Rita vindt niet de juiste financiële middelen om dit klaar te krijgen.

S19W03-11
S19W03-12
S17W09-8
Familie3783
Familie3788
S17W42 06

Een verliefde Lode trekt zijn stoute schoenen aan en vraagt aan Rita om samen een pakje frieten te gaan eten. Rita gaat echter niet akkoord en wil gewoon vrienden blijven. Wanneer hij nadien geld steelt uit de kassa van Micheline, krijgt Rita de schuld. Rita voelt zich verraden door Micheline en wil niet langer bij haar blijven. Ze pakt haar koffers en keert terug naar Mechelen, waar ze bij Rob en Isabelle aanklopt. Isabelle ziet het niet zitten om Rita terug als logé binnen te pakken en Rita gaat daarom een tijdje bij haar broer Jan Van den Bossche logeren.

Het wordt al snel duidelijk dat Rita en Jan niet gemaakt zijn om samen te wonen, dus ze gaat snel op zoek naar een andere oplossing. Op goed geluk solliciteert ze in het café van Dimitri Roels en ze krijgt de job. Nadien zoekt ze een oplossing voor haar woonprobleem en neemt ze haar intrek in een studio. De Van den Bossches maken van het café van Dimi al snel hun vaste uitvalbasis. Ook Lode en Rudolf volgen Rita naar haar nieuwe werkplek. Lode is stikjaloers op de vriendschap tussen Rita en Dimi en stelt zich zeer kinderachtig op. Samen met Dimi organiseert Rita ook enkele leuke activiteiten in het café om klanten te lokken.

Tijdens een halloweenfeestje in het café van Dimi, zorgt een verklede Lode dat Rita de stuipen op het lijf gejaagd wordt. Hij wordt hard aangepakt en is nadien van de aardbodem verdwenen. Rita maakt zich zorgen en schakelt Mieke Van den Bossche in om hem terug te vinden. Nadien biedt Lode zijn verontschuldigen aan en kalmeert hij opnieuw.

Dimi krijgt onverwacht bezoek van een oude vlam: Claudia. Zij wil Dimi terug voor haar winnen, maar kan het absoluut niet vinden met Rita. Wanneer Claudia en Dimi terug een koppel worden, doet ze alsof ze de baas is over Rita en ze commandeert haar heel de dag door. Rita is de pesterijen van Claudia beu en beslist zelfs op te stappen. Dimi kan Rita terug in huis halen, maar Claudia kan het niet laten om Rita te pesten, steeds achter de rug van Dimi. Tot Dimi met zijn eigen ogen ziet wat voor iemand Claudia is en haar terug op straat zet.

Na de breuk tussen Rob en Isabelle, laat Rob zich volledig gaan en lijkt het zelfs dat hij terug naar de fles zal grijpen. Pierrot wil ingrijpen, maar ook Rita wil haar ex-man uit de nood helpen. Rob vindt echter onverwacht steun en liefde bij Els D'hollander, die net haar echtgenoot heeft moeten afgeven. Rita kan haar jaloezie moeilijk te baas wanneer ze de twee iets ziet drinken in het café. Ondertussen krijgt Rita slecht nieuws van Micheline, want ze heeft terminale kanker en zal dus niet lang meer leven. Rita neemt afscheid van haar en kan Micheline vergeven voor de fout die ze in het verleden gemaakt heeft..

Pierrot wordt opgepakt voor de moord op Lobke Corneel en Rita is er het hart van in. Ze wordt in het café lastig gevallen door een journalist en samen met Rob probeert ze een advocaat te zoeken om Pierrot weer vrij te krijgen. Pierrot wordt vrijgelaten wanneer de echte dader opgepakt wordt. Pierrot heeft het moeilijk met de dood van Lobke en zoekt troost en steun bij zijn moeder. Rita wil een feestje organiseren voor Pierrot om hem op te beuren.

Familie3908
Familie4041
Familie4075
Familie4084

Door een ongelukje breekt Dimi zijn voet en moet hij in het gips. Rita staat er dus tijdelijk alleen voor in het café en bovendien klaagt ze dat Dimi zich als een klein kind gedraagt. Hij wil constant geholpen worden en kan het niet laten om Rita te commanderen. Het gaat van kwaad naar erger wanneer Dimi in een rolstoel belandt en Rita nog meer op de zenuwen speelt.

Dankzij Bert en de stad Mechelen komt er een nieuwe doorgangsweg dwars door het café van Dimi. Rita wil er alles aan doen om dit te verhelpen en probeert Yasmine Wuyts in te schakelen als advocate om de onteigening van Dimi tegen te gaan.

Rita krijgt slecht nieuws van haar huisbaas want ze staat op straat en zal dus op zoek moeten gaan naar een nieuw appartement. Ze polst bij Jan of ze bij hem terecht kan, want hij woont sinds kort in het appartementje boven het café van Dimi. Maar Jan is nog niet vergeten dat het de vorige keer volledig in de soep gelopen is. Toch gaan broer en zus samenwonen, maar het duurt niet lang voor de eerste ruzies zich beginnen op te stapelen. Uiteindelijk keert Jan terug naar Linda en mag Rita van Dimi in het appartementje blijven wonen.

Dimi is halsoverkop verliefd geworden op Lien Pollet, de huishoudster van Bart en Brenda. Hij doet er alles aan om de vrouw te imponeren en wil zelfs op dieet gaan. Wanneer Lien een handje toesteekt in het café, begint Rita zelfs voor haar job te vrezen. Bovendien is Dimi zeer humeurig door zijn dieet, wat dan weer gevolgen heeft voor zijn vriendschap met Rita.

De relatie van Rob en Els is op de klippen gelopen en Els is naar Cyprus gevlucht. Rob heeft het moeilijk en kan op de steun van Rita rekenen. Ze zorgt ervoor dat hij niet hervalt in oude gewoonten, maar kibbelt al snel met Trudy Tack de Rixart de Waremme over de opvang van Rob. Wanneer Rob naar het café komt en naar drank vraagt, wil Rita dat niet geven en stormt hij kwaad het café uit. Zowel Rita als Trudy houden een oogje in het zeil om te zien dat hij niet begint te drinken.

Pierrot is met zijn eigen muziekgroepje begonnen: The Project en vraagt hulp aan zijn moeder. Rita kan voor Pierrot een opnamestudio en een producer versieren: Tino Hendrickx.

S19 afl154 01
Schermafbeelding 2016-08-19 om 21.32.47
Schermafbeelding 2016-08-19 om 21.43.45
Schermafbeelding 2016-08-19 om 21.47.09
Schermafbeelding 2016-08-23 om 20.53.14

Dimitri Roels heeft beslist dat hij werk wil maken van zijn wereldreis en besluit zijn café te verkopen. Rita vreest in de eerste plaats voor haar job tot er zich twee geïnteresseerden aanbieden: Jan en Maarten. Ze komen tot een overeenkomst en willen van het café een brasserie maken. Ze vragen bovendien aan Rita om mede-eigenaar te worden zodat ze mee in de zaak kan stappen. Rita gaat maar al te graag akkoord.

Els D'hollander staat plots weer in België en zoekt contact met Rob. Rita vreest dat Els hem weer zal kwetsen en probeert de twee bij elkaar weg te krijgen. Ze wil Rob beschermen en pakt Els dan ook hard aan. Het ziet er naar uit dat Rob opnieuw naar de fles zal grijpen. In de overtuiging dat Els de oorzaak van alle ellende is, maakt Rita haar duidelijk dat ze Rob met rust moet laten.

De verkoop van het café is rond en de naam verandert naar de Jan en Alleman. Dimi vertrekt echter nog niet meteen op wereldreis en wil zich zelfs nog moeien met de verbouwingswerken. Met Rob gaat het ondertussen van kwaad naar erger want hij heeft een gokverslaving opgelopen. Rita stelt zelfs voor om terug te gaan samenwonen, zodat ze hem in de gaten kan houden. Rob kiest echter voor een drastische oplossing en wil zichzelf laten inchecken in een instelling om van zijn verslaving af te geraken.

Rita is het beu dat bij de Jan & Alleman alles achter haar rug beslist wordt en ze zet Maarten onder druk. Zeker wanneer hij aan zijn nieuwe vriendinnetje Kicky vertelt dat hij de grote baas is in het café. Bovendien moet ze komedie spelen tegenover Kicky om Maarten gelukkig te houden. Hij doet namelijk alsof hij de grote baas is om haar te imponeren. Bovendien is Kicky de dochter van de brouwer, en kan het wel eens zijn dat ze zonder bier vallen als Maarten haar niet goed in de watten legt.

Rita en Dimi blijven nog steeds voortdurend op elkaars kap zitten en zowel Maarten als Jan zijn dit beu. Maarten ziet de twee het liefst zo snel mogelijk weggaan en broedt op een plannetje. Hij probeert de twee met elkaar te koppelen wanneer Dimi verkondigt dat hij toch op wereldreis zal vertrekken. Rita ziet in dat ze Dimi te hard aanpakt en biedt haar excuses aan. De twee gaan samen op stap en lijken elkaar weer te appreciëren. Het komt onverwacht tot een kus. Ze worden een koppel, maar Rita wil dit nog geheim houden. Dimi kan dat niet aanvaarden en vergezelt Rita mee naar het huwelijk van Peter en June. Toch wil Rita het nog niet aan de familie vertellen omdat ze bang is voor de reactie van Pierrot en Rob.

Familie4424
Familie4441
Familie4450
Familie4534
Familie4598
Familie4613
Familie4620
S20 4647 01
S20 4652 01

Op het huwelijk van Peter en June werden Rita en Dimi al kussend betrapt door Pierrot. Rita wil haar relatie met Dimi niet langer verstoppen en ze speelt open kaart over haar gevoelens met Rob en met haar moeder.

Dimi kan Rita overtuigen om samen met hem op wereldreis te vertrekken, maar Rita wil eerst een testritje maken met de mobilhome. Maarten doet er alles aan om zijn tante het huis uit te krijgen, want dan kan hij een professionele keuken laten installeren voor de Jan en Alleman. Zeker nu hij van Linda de keuken van het appartement niet meer mag gebruiken. Jan ziet zijn zus niet graag vertrekken en denkt aan het personeelstekort. Hij schakelt een oude bekende in en achtervolgt Rita en Dimi naar de Ardennen, waar hij ervoor zorgt dat alles in het honderd loopt voor het koppel.

Nu dat Dimi en Rita uit de zaak willen stappen, neemt Jan een nieuwe barman aan: Niko Schuurmans. Bovendien wil Rita zich laten uitkopen door Bert. Door de mislukte testreis begint Rita wel te twijfelen, maar Dimi kan haar overtuigen van zijn liefde en Rita gaat alsnog akkoord. Ze laten zich allebei onderzoeken in het ziekenhuis ter controle, maar in de bloedwaarden van Rita vonden de dokters iets verontrustwekkend waardoor ze extra testen moet ondergaan. Maarten ziet zijn plannen om het café om te vormen tot een stijlvolle brasserie gedwarsboomd.

Rita mag het ziekenhuis verlaten, maar ze moet een dieet volgen en haar levensstijl aanpassen. Ze kan voorlopig niet op wereldreis vertrekken en dat heeft een grote invloed op haar relatie met Dimi. Hij ontwijkt Rita sinds ze uit het ziekenhuis ontslagen is en heeft plots zelf last van verschillende kwaaltjes om aandacht te trekken. Rita krijgt onverwachts een beroerte en moet terug in het ziekenhuis opgenomen worden. De dokters vinden geen verklaring en raden haar aan om voldoende te rusten. Na twee weken keert ze terug naar huis en lijkt ze terug de oude. Ze gaat zelfs opnieuw aan de slag in het café. Dat blijkt geen goed idee te zijn, want Rita belandt terug in het ziekenhuis. Ze moet een medicatiekuur volgen.

Rita is de bezorgdheid van haar familie beu en zeker die van haar moeder. Anna wil immers niet naar Benidorm terugkeren zolang ze niet met zekerheid weet dat alles goed gaat met haar dochter. Rita weet bovendien niet meer hoe ze moet omgaan met haar eigen onzekerheid en met het kinderachtig gedrag van Dimi. Ze bereidt zich voor op een zoveelste onderzoek en opnieuw staat Dimi haar niet bij. Rita ziet haar toekomst somber in en ze begint zelfs voorbereidingen te treffen voor haar begrafenis.

Dirk Cockelaere is terug in het land en het duurt niet lang tot ook Rita op de hoogte wordt gebracht. Pierrot is nieuwsgierig naar zijn biologische vader, maar Rita wil geen antwoorden bieden op zijn vragen. Naar haar mening kan Dirk best zo snel mogelijk terug vertrekken. Pierrot zoekt echter toenadering en kan het goed vinden met Dirk, tot groot verdriet van Rita. Ondertussen moet Rita op controle naar het ziekenhuis en ontdekt Victor Praet dat ze een tumor heeft. Rita moet onmiddellijk geopereerd worden. De operatie is een succes en de tumor is verwijderd.

Pierrot zit nog met massa’s vragen voor zijn biologische vader en hij is niet van plan om het contact nu te verbreken, ook al wil Rita dat. Rita wil aan Pierrot bewijzen dat zijn vader een profiteur en een oplichter is. Daarom geeft ze privédetective Jef Lits de opdracht om haar ex-man door te lichten. Lits kan echter geen bewijzen vinden waardoor Rita het anders probeert aan te pakken. Ze stelt Pierrot voor een ultimatum: Dirk of zij. Pierrot wil zijn moeder niet laten vallen en belooft het contact te verbreken, maar zijn nieuwsgierigheid blijft te groot.

Dankzij het geheimzinnige gedrag van Rita, beginnen Dimi en Pierrot zich af te vragen wat er juist allemaal gebeurd is in het verleden. Pierrot gaat ten rade bij de bomma en Dimi krijgt het volledige verhaal te horen van Mathias Moelaert, die het op zijn beurt te horen heeft gekregen van Marie-Rose De Putter. Dimi schrikt van alle geheimen en besluit een tijdje afstand te houden van Rita. Hierdoor zit Rita helemaal in de put en ze steekt de schuld volledig bij Marie-Rose.

Marie-Rose brengt Dimi een bezoek en probeert hem te overtuigen naar Rita terug te keren. Dimi maakt zijn opwachting in de Jan en Alleman om afscheid te nemen van Rita. Hij vertrekt op wereldreis. De gevoelens gaan de vrije loop bij Rita en ze kan met haar verdriet geen blijf. Ze zoekt toevlucht in de enige vriend die ze nog kent: alcohol. In een dronken beu gaat ze naar Marie-Rose en probeert ze haar te wurgen met een kussen. Ze richt ook een ware ravage aan in haar huis. De familie bespreekt een beurtrol om Rita in het oog te houden, maar ze slaagt er toch in om weg te glippen.

Rita is weggelopen en de familie start de zoektocht. Ze belandt bij Bert, die ondertussen volledig gebroken heeft met zijn familie en vooral uit is op wraak. Hij merkt dat hij Rita goed kan gebruiken in zijn plannetje en besluit haar bij hem thuis te houden en voortdurend alcohol te geven. Tijdens een personeelsfeestje in de gebouwen van VDB Electronics neemt Bert zijn tante mee. Terwijl Bert brand sticht, zorgt hij ervoor dat Rita goed te zien is op de camerabeelden.

S21 afl4665 01
Familie4677
Familie4683
11025131 10153166868457491 4973830398990037181 n
Jan 30
Familie4747
640px-Familie afl4801 02
Familie afl4823 04
640px-Familie afl4860 04

In het torengebouw van VDB Electronics woedt een hevige brand en Bert profileert zich als de grote held van de dag. Rita is opnieuw met de noorderzon verdwenen en het nieuws sijpelt langzaam door naar de familie. Rita is verdachte nummer één omdat ze die avond rond de gebouwen rondhing en te zien is op de camerabeelden. Rita doolt ondertussen rond in Mechelen en vindt een krantenartikel waarin de brand en de dood van Rob staat. Rita is kapot van verdriet en maakt haar opwachting in de Jan en Alleman voor ze zichzelf gaat aangeven bij de politie.

Inspecteur Anita Degeling ondervraagt Rita, maar zij kan zich niets meer van de bewuste avond herinneren. Peter gelooft in de onschuld van zijn tante en regelt een goede advocate voor haar. Rita verneemt daarna dat haar zaak doorverwezen is naar assisen en dat een volksjury over haar lot zal beslissen.

Het assisenproces tegen Rita gaat van start. Anna trekt naar de rechtbank om haar dochter te steunen, maar slaagt er niet in om haar kalmte te bewaren. Er zijn verschillende getuigen die Rita die avond gezien hebben, maar er zijn ook getuigen die in het voordeel van Rita komen spreken. Zoals bijvoorbeeld Dimitri Roels, die er speciaal zijn wereldreis voor gestaakt heeft. In de pers wordt Rita afgeschilderd als een koelbloedige moordenares en zowel Jan als Linda vrezen dat de jury haar zal veroordelen. Het slotpleidooi vindt plaats en Rita is aan het woord. Ze reageert zeer emotioneel en vertelt dat ze haar straf zal aanvaarden. Tot Peter plotseling de zaal komt binnengestormd. Hij heeft bewijzen gevonden die Bert in een slecht daglicht stellen. Bert wordt aangehouden en ondervraagd door de politie. Hij bekent alles en Rita wordt vrijgelaten.

Bert wordt naar de gevangenis gebracht en probeert daar zelfmoord te plegen. Hij belandt in het ziekenhuis. Rita besluit Bert een bezoekje te brengen en probeert hem te vermoorden. Ze wordt echter net op tijd tegengehouden door verpleegster Mieke Van den Bossche. Ondertussen duikt er in de ‘Jan & Alleman’ een journalist op, die een boek wil schrijven over het leven van Rita met de focus op alle drama’s en tegenslagen die ze al heeft meegemaakt. Rita ontvangt nadien een mysterieuze sleutel van een bankkluis en komt zo te weten dat ze een grote som geld gekregen heeft van Bert.

Nu Rita plots geld te veel heeft, wil ze dit ook besteden aan haar familie. Ze wil een grafkelder kopen en ze verwent zichzelf en haar neefjes met dure cadeaus. Anna heeft Rita doen inzien dat ze het beste kan stoppen met geld te verkwisten, en dat heeft grote gevolgen voor Jan. Hij wou Rita vragen om te investeren in een duur terras voor de Jan en Alleman.

In het café heeft Rita stamgast André Beynens leren kennen. Hij staat steeds vol mysterieuze blauwe plekken en belandt zo in het ziekenhuis. Rita en Jan gaan op onderzoek en komen zo te weten dat hij mishandeld wordt door zijn vrouw Myriam Beynens. Rita kan Dré overtuigen om zijn vrouw te verlaten en biedt hem een tijdelijke verblijfplaats aan terwijl hij de scheiding regelt. Dré voelt zich schuldig over de scheiding en Rita kan alleen maar hopen dat hij niet van gedacht gaat veranderen. Zij bemoeit zich trouwens met de verdeling van hun spullen.

Nadat André terug in zijn eigen huis intrekt en Myriam naar Benidorm verhuist, gaat Rita op zoek naar een nieuw project om haar tanden in te zetten. Ze ontmoet de dakloze Jef en wil hem een slaapplaats aanbieden, dik tegen de zin van Jan. Jef zorgt er nadien wel voor dat Jan de ruzies met zijn zonen bijlegt.

Pierrot heeft zijn hart opnieuw verloren in Afrika na een reisje met Evy Hermans en keert na enkele weken terug om er aan vrijwilligerswerk te doen. Voor Evy is dit een bittere pil om te slikken, want ze merkt dat ze Pierrot aan het verliezen is. Rita vindt het ook vreemd dat haar zoon amper iets van hem laat horen. Wanneer hij terugkeert, komt het tot een breuk tussen hem en Evy. Pierrot blijft nog een tijdje in België, maar kan zijn draai niet meer vinden. Hij neemt een job aan bij Vredeseilanden en vertrekt naar Honduras.

Sinds André single is, gaat hij op zoek naar een nieuwe relatie. Rita spoort hem aan om een datingsite te proberen, maar die dates leveren weinig op. Zeker wanneer één van de vrouwen meer geïnteresseerd is in Jan. Op een dag komt een zekere Magda naar André vragen omdat ze elkaar tegen gekomen waren door haar honden. Magda denkt echter dat André en Rita een koppel zijn en wanneer Rita dit misverstand van de baan helpt, worden Magda en Dré een koppel en verhuizen ze samen naar Frankrijk om er een hondenhotel te openen.

Rita regelt een etentje in de KomEet voor haar en Dirk Cockelaere, nu Pierrot in het buitenland zit. Rita merkt dat haar ex-man echt veranderd is en begint terug gevoelens voor haar te krijgen. Maar dan staat plots Nathalie Debie in het land. Dirk wil dit geheim houden voor Rita, in de vrees dat ze zich slecht zal oppakken. Rita ontmoet echter Nathalie in het café en kan het goed met haar vinden. Ze probeert echter nog steeds de affectie van Dirk te winnen, maar hij wil gewoon vrienden blijven.

Familie afl4887 02
Familie afl4918 01
12.7
Familie afl4942 01
Familie afl4981 03
Familie afl4901 01
Ritadrank
Familie afl5000 20
Familie afl5020 08
Familie afl5036 02
Familie afl5036 01
Familie afl5068 02
Familie afl2085 03
23-2-11

Wanneer op een dag Herman Ral zijn opwachting maakt, verandert het leven van Rita een beetje. Hij is bezig met een toneelstuk en Rita ziet de vrouwelijke hoofdrol wel zitten. Maar wanneer Jan de mannelijke hoofdrol krijgt, wil hij niet dat Rita zijn tegenspeelster wordt en Linda krijgt in haar plaats de rol. Rita probeert Herman nog van het tegendeel te overtuigen maar het blijkt niet te helpen. Toch krijgt Rita de rol wanneer Linda ermee stopt.

Ondertussen krijgen Rita en Jan bezoek van Albert. Hij heeft ruzie gemaakt met Anna. Jan en Rita proberen de ruzie tussen hen op te lossen maar ze weten niet eens waarom het tot een ruzie gekomen is. Rita beseft al snel dat het probleem heel diep ligt omdat Albert er later mee dreigt dat hij wil scheiden van Anna.

Rita leert Patrick Pauwels kennen die geregeld in het café iets komt drinken. Wanneer zijn schoonzoon, Benny Coppens, tegen de auto van Jan rijdt, ontstaat er een conflict tussen de familie Pauwels en Jan. Rita probeert te onderhandelen door op zoek te gaan naar een oplossing. Het is uiteindelijk Patrick die voorstelt dat Benny de auto van Jan helemaal zal herstellen. Niet veel later gaat het toneelstuk van Herman in première. Terwijl Rita zeker is dat alles goed zal verlopen, vergaat Jan van de zenuwen. Tijdens de première gaat gelukkig alles goed en zowel Jan als Rita krijgen zeer veel lof voor hun rollen in het stuk. Daarna nemen ze afscheid van Herman.

De volgende weken versterkt de band tussen Rita en Patrick. Wanneer zijn dochter, Liesbeth Pauwels, plotseling in het ziekenhuis belandt, wil Rita hem helpen door af en toe te koken voor het gezin. Benny begint al snel misbruik te maken van Rita en hij vraagt haar ook om te strijken en te kuisen. Rita doet dit maar al te graag en ze beseft dat ze de aanwezigheid van de familie Pauwels apprecieert. Ze nodigt daarom de hele familie uit met kerstmis voor het kerstfeestje in de Jan en Alleman. Anna vindt het raar dat Rita deze familie heeft uitgenodigd en ze wil van Rita weten wat haar bedoelingen zijn. Rita vertelt dat ze eenzaam is na het vertrek van Pierrot, en het leuk vindt om tijd door te brengen met de familie Pauwels.

Liesbeth wordt ontslagen uit het ziekenhuis en wil terug de volledige controle over haar huishouden. Ze is toch nog niet helemaal genezen en Patrick wil dat Rita nog eventjes blijft helpen. Liesbeth denkt hier anders over want ze kan het niet uitstaan dat een vreemde vrouw haar huishouden doet. Wanneer Rita op een dag besluit om heel de keuken te reorganiseren, slaan de stoppen van Liesbeth door en ze verbiedt Rita om haar nog te helpen. Rita is ontzettend ongelukkig omdat ze niet meer naar de familie Pauwels kan gaan, maar Patrick vertelt haar dat ze hem nog steeds mag komen bezoeken. Rita begint stilaan meer vlinders in haar buik te krijgen maar de drankduivel speelt haar weer parten.

Patrick weet niet dat Rita een drankverslaving heeft en zorgt er voor dat Rita opnieuw begint te drinken. Ondertussen groeien Patrick en Rita steeds meer naar elkaar toe en ook Liesbeth krijgt dit in de gaten. Rita vraagt Patrick zelf mee naar de trouw van Marie-Rose en Mathias. Liesbeth vraagt op de man af of Rita gevoelens heeft voor Patrick. Wanneer Patrick aan Rita vraagt of ze een relatie wil, wijst hij haar onrechtstreeks af omdat hij geen relatie wil. Rita is ongelukkig en zowel Jan als Linda krijgen dit in de gaten.

Tijdens het huwelijksfeest van Marie-Rose en Mathias komen Jan en Linda te weten dat Rita opnieuw aan het drinken is. Rita schaamt zich omdat Patrick nu de waarheid weet over haar. Toch vraagt ze een tweede kans en Patrick wil haar zelfs leren gecontroleerd te drinken. Rita is blij met de steun die ze krijgt maar toch lukt het haar niet om haar drinken onder controle te houden. Jan probeert haar in de gaten te houden maar Rita laat zich niet zo makkelijk controleren. Uiteindelijk beslist Jan dat ze niet langer in het café mag werken.

Wanneer haar drankprobleem de komende dagen niet onder controle geraakt, besluit Jan om zijn moeder te betrekken. Anna beseft meteen dat het ernstig is en ze wil dat Rita bij haar komt inwonen. Dat betekent dat Rita haar intrek neemt in het huis van Marie-Rose omdat Anne en Albert daar sinds kort wonen. Het is voor het gezin van Marie-Rose een hele aanpassing dat Rita er ook plots woont. Maar het is vooral Rita die zich slecht voelt. Ze wordt streng gecontroleerd door Anne en mag bijna het huis niet meer verlaten. Ze is dan ook blij dat Patrick haar af en toe komt bezoeken.  Dankzij Patrick heeft Rita opnieuw een drankvoorraad bij Marie-Rose. Wanneer Rita weer iets te veel gedronken heeft, ontstaat er een grote ruzie tussen haar en Marie-Rose en Rita keert terug naar haar appartement.

Rita wil haar leventje terug oppikken maar Jan wil niet meer dat ze in het café werkt zolang ze drinkt. Rita blijft echter aandringen dat ze de drank onder controle heeft. Er ontstaat opnieuw een conflict wanneer ze van Patrick te weten komt dat haar familie van plan is om haar in een instelling te plaatsen. Rita's drankprobleem geraakt niet onder controle en ze sluit haar uiteindelijk op in haar appartement.

Niet veel later verdwijnt Rita spoorloos. De hele familie is naar haar op zoek en ook de politie is ingeschakeld. Twee weken later komt Rita plotseling terug boven water. Ze vertelt aan Jan en Linda dat ze onderdak gevonden heeft bij cafébaas Gino, die later haar nieuwe vriend blijkt te zijn. Rita voelt zich gelukkig in haar nieuwe situatie en wil niets meer met haar familie te maken hebben. Wanneer Jan naar Gino's café komt om zich te excuseren, besluit Rita om hem te vergeven. Niet veel later ontdekt Gino dat Rita een drankprobleem heeft en hij gooit haar op straat.

Rita weet niet meer naar waar ze kan gaan. Haar oude appartement is omgetoverd tot een badkamer en bij haar moeder kan ze ook niet terecht. Ze klopt uiteindelijk aan bij Dirk en Nathalie. Ze mag er van Dirk tijdelijk blijven logeren maar Nathalie is hier niet helemaal tevreden mee. Rita kan het niet laten om zich te bemoeien met haar huishouden en ze dringt zich enorm op.

Al snel wordt Rita duidelijk gemaakt dat ze beter zelf een eigen stekje zoekt. Nu het appartement van Evy vrij is, trekt Rita er in. Nu ze alleen woont, kan ze niet weerstaan aan de drank en is ze weer regelmatig zat. Ze ontmoet nieuwe 'vrienden' die zij als goede vrienden beschouwt omdat ze haar de les niet spellen. Dirk en Patrick hebben echter hun twijfels bij de oprechtheid en nuchterheid, in de letterlijke en figuurlijke betekenis van het woord, van haar cafévrienden.

Rita kan het goed vinden met Kristina. Ze is behulpzaam en begrijpt haar. Rita vertrouwt Kristina en leent haar af en toe geld. Hierdoor wordt ze, zonder haar medeweten, regelmatig bestolen door Kristina, die geld uit haar kistje neemt. Ze neemt vaak drank mee en samen drinken ze vele flessen leeg. Patrick en Dirk zijn van mening dat Kristina een slechte invloed is, maar Rita luistert niet. Rita duwt haar familie en vrienden van zich af. Nu ze geen echte vrienden meer heeft, kan Kristina rustig haar gang gaan...

Op een dag komt Kristina af met het verhaal dat haar auto alweer kapot is. Rita heeft medelijden met haar omdat ze de reparaties niet kan betalen en besluit haar €1000 te lenen. Daarna lijkt Kristina plotseling verdwenen te zijn. Rita komt te weten dat Kristina haar al die tijd belogen heeft en dat ze bovendien geregeld geld heeft gestolen.

Tijdens de seizoensfinale komt Rita eindelijk tot het besef dat de drankverslaving haar kapot maakt. Ze giet al haar flessen alcohol leeg en vertrekt naar het buurtfeest van Mathias. Daar ziet ze met haar eigen ogen hoe een vrouw die ladderzat is behandeld wordt door een cafébaas. Voor Rita is dit het ultieme bewijs dat er snel iets moet veranderen en ze sluit zich aan bij de Anonieme Alcoholisten.

Twee maanden later

640px-Familie afl5107 01
Familie afl5130 01
640px-Familie afl5152 05
Familie5158
Familie5159
Familie 4
Familie 5208 005
640px-Familie 5225 08
Familie 5268 06
Familie 5293 002
640px-Familie 5293 006

Rita heeft nog steeds geen druppel alcohol aangeraakt. Toch is de band met de familie nog steeds troebel omdat ze eerst willen afwachten of Rita het kan volhouden. Wanneer ze naar de bijeenkomsten van de AA gaat, is vooral Danny een grote steun voor haar.

Volgens Danny is Rita klaar voor de volgende stap: haar familie en vrienden weer contacteren. Rita besluit een kaas en wijnavond te organiseren en nodigt enkele leden van de familie uit. Marie-Rose twijfelt en gaat te raad bij Jan en Patrick maar die zien het alletwee niet meteen zitten.

Wanneer Leen Van den Bossche op zoek gaat naar haar eigen stekje, stelt Rita haar voor om in het appartement boven haar te komen wonen. Dat staat ondertussen al enkele weken leeg. Hierdoor worden ze buren en Rita is maar al te blij. Ze komt regelmatig bij haar nichtje op bezoek en ze stelt regelmatig voor om op de kleine Arthur te passen. Leen maakt hier dan ook gebruik van wanneer ze onverwachts naar een patiënt moet of wanneer Arthur de windpokken heeft.

De weken daarna blijkt Rita een grote steun te zijn voor Leen wanneer ze het moelijk heeft. Op een avond wil Rita Leen bezoeken en kan zij nog net op tijd verhinderen dat Leen de kleine Arthur met een kussen verstikt. Leen zit er helemaal onderdoor en Rita stelt haar voor om bij een psycholoog langs te gaan. Wanneer Leen haar zoontje tijdelijk in een opvanggezin laat plaatsen is Rita er om haar te steunen en te helpen. Uiteindelijk neemt Leen al snel de zorg voor Arthur op zich. Rita blijft regelmatig als babysit fungeren om Leen wat rust te gunnen.

Op een avond loopt het fout wanneer Rita op het appartement van Leen een nieuwe luier gaat halen en daarom Arthur een half minuutje alleen laat. Wanneer ze terug in haar appartement komt, blijkt Arthur verdwenen. Er wordt een massale zoektocht op poten gezet, maar men slaagt er niet onmiddellijk in de jongen terug te vinden. Rita loopt over van schuldgevoel en vliegt opnieuw in de drank. In een roes komt ze ernstig ten val op straat. Ze blijkt een zware schedelfractuur te hebben opgelopen en wordt in een kunstmatige coma gehouden.

De dagen na het ongeluk is er niet meteen beterschap. Vooral Danny en Jan voelen zich schuldig omdat ze Rita niet hebben kunnen helpen. Ook Marie-Rose probeert haar zo veel mogelijk te bezoeken. Wanneer Rita plotseling wakker wordt, blijkt ze geen letsels over te houden aan de coma. Rita krijgt in het ziekenhuis ook bezoek van Anne en Albert en Rita kan de plooien weer gladstrijken met haar moeder.

Ondertussen vertelt Danny dat hij gevoelens heeft voor haar. Rita is in alle staten wanneer hij haar probeert te kussen. Ze is in de war maar is ervan overtuigd dat ze geen relatie wil met Danny. Toch is ze bang om hem als vriend te verliezen maar samen met Danny beslist ze om goede vrienden te blijven, ondanks zijn gevoelens voor haar.

Enkele weken later krijgt Rita slecht nieuws te horen van haar ex-man Dirk. Hij heeft de ziekte van Alzheimer en wil graag zijn zoon Pierrot nog eens zien voor hij aftakelt. Rita is enorm aangedaan door het nieuws en ze probeert Pierrot naar België te krijgen.

Op een dag krijgen Rita en Dirk vreselijk nieuws uit Honduras. Een aardbeving heeft Honduras getroffen en zowel Rita als Dirk slagen er niet in om in contact te komen met Pierrot. Later krijgt ze via de radio te horen dat er minstens één landgenoot is omgekomen in Honduras. Met een bang hart neemt Rita contact op met de crisiscel van de Buitenlandse Zaken.

Jan vreest dat zijn zus terug zal hervallen in haar drankverslaving nu de stress rond de verdwijning van Pierrot steeds hoger op loopt. Na een tijd krijgen Rita en Dirk dan toch nieuws uit Honduras... Pierrot belt Rita en zegt haar dat alles goed met hem gaat, hij kon niet bellen omdat het telefoonverkeer zo vast lag van alle mensen die uit Honduras naar hun familie of vrienden wouden bellen.

Benny wordt opgepakt op verdenking van de moord op Jens. Rita is een enorme steun voor Benny en de familie Pauwels nu Benny opgepakt is. Rita is een luisterend oor voor Patrick. Ze doet er alles aan om de familie Pauwels te helpen. Rita helpt een handje in het huishouden van de familie. Als Benny ontsnapt, vindt hij onderdak bij Rita. Een tijdje later bekent Rita aan de familie Pauwels dat Benny bij haar onderdak heeft gevonden na zijn ontsnapping.

Rita is van slag wanneer ze hoort dat Dirk Alzheimer heeft en euthanasie zal plegen. Ze helpt hem nog tijdens zijn laatste weken. En zingt een liedje tijdens zijn zangavond in de Jan & alleman. Ze probeert Pierrot ook te overtuigen van de ernst van de situatie en hem naar België te halen. Rita begaat ook een stommiteit wanneer ze Jake vertelt dat Leen Arthur heeft proberen te verstikken. Hierdoor kan Leen het hoederecht verliezen. Gelukkig komt het toch tot een overeenkomst en kan Leen Rita vergeven.

Tijdens het lentefeest van Jelle slaat het noodlot bij de familie toe. Wanneer Anna een geheim wil vertellen over de familie, krijgt ze een hersenbloeding en belandt ze in een diepe coma. Haar laatste woorden waren 'Niet alle Van den Bossches zijn ...' en Rita doet er alles aan om te ontdekken wat haar moeder juist wou vertellen. Ze is ervan overtuigd dat misschien niet alle Van den Bossches echte Van den Bossches zijn en gaat langs bij heel de familie voor DNA-testen. Alleen Jan en Bart weigeren, maar de rest van de familie levert wel zijn bijdrage. Wanneer de testen terugkomen, blijkt dat alle familieleden wel degelijk Van den Bossches zijn en Rita gaat verder met haar onderzoek.

Ook Marie-Rose en Jan beginnen ontzettend nieuwsgierig te worden en samen met Rita en Albert gaan ze op zoek naar de oude dagboeken van Anna. Daarin zou haar groot geheim kunnen staan. Rita wil de dagboeken kost wat kost als eerste vinden omdat ze bang is dat het geheim over haar gaat. Wanneer ze de dagboeken eindelijk vinden, besluiten ze te wachten tot Anna uit haar coma ontwaakt. Dat gebeurt enkele dagen later, maar Anna heeft wel geheugenverlies. Daarom besluit de familie het geheugen van Anna te stimuleren door dagboekfragmenten voor te lezen. Hierdoor ontdekt Jan echter hét grote geheim van de bomma...

640px-Familie 5349 004
S24e013 14
640px-Familie 5349 002
S24e032 02
5366-37
Afl68 12
39 Afl70
640px-Familie 5396 006
Familie 5399 004
S24 E089 004
Familie 5434 001
Familie 5433 002
Familie 5438 005
Familie 5443 01
Familie 5452 04
Familie 5457 007

Nu Cédric terug in België komt wonen, besluit Rita haar met de jongen bezig te houden. Het gedrag van Cédric is namelijk ongehoord. Hij laat overal bij Marie-Rose rommel liggen, is onbeschoft tegen zijn moeder, maakt zijn huiswerk niet en spijbelt bovendien geregeld. Veronique weet niet meer hoe ze Cédric moet aanpakken, en daarom wil Rita haar diensten aanbieden. Ze heeft een goed gesprek met Cédric, en merkt dat hij alleen maar aandacht van zijn mama wil. Rita kan er ook voor zorgen dat Cédric extra aandacht aan zijn schoolwerk spendeert.

Op hetzelfde moment is Rita een enorme steun voor Benny. Liesbeth was zwanger, maar belandde in het ziekenhuis met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Nadien moest Liesbeth ook haar baarmoeder laten verwijderen, omdat er een gezwel gevonden was. Liesbeth kan dus nooit meer kinderen krijgen, en daar heeft Benny het ontzettend moeilijk mee. Rita weet hoe het voelt om een kindje te verliezen en biedt een troostende schouder.

Cédric begint Rita steeds meer te respecteren en de twee krijgen een sterke band doorheen de weken. Rita helpt hem met zijn huiswerk en steunt hem. De relatie tussen Cédric en Veronique raakt echter verzuurd, en Cédric wil niet langer thuis blijven wonen. Op een avond krijgt Cédric een klap in zijn gezicht, en hij weigert nog terug te komen. Rita kan de jongen kalmeren en heeft een goed gesprek met Veronique. Cédric ziet maar één oplossing: hij gaat op internaat.

Op een dag wordt Jan benaderd door een notaris in de Jan en Alleman. Een zekere mevrouw Delcourt wil haar huis openbaar verkopen in het café, omdat ze de familie Van den Bossche goed kent. Zowel Jan als Rita hebben geen idee wie deze mysterieuze vrouw kan zijn, maar ze zijn wel enorm benieuwd. Rita krijgt nadien een persoonlijke brief van de vrouw, met de vraag of ze elkaar nog kunnen zien.

Enkele dagen later maakt mevrouw Delcourt haar opwachting in de Jan en Alleman. Tot de grote verbazing van zowel Rita als Jan blijkt het om niemand minder dan Kristina te gaan. Ze is nu de weduwe van de rijke Jean-Pol Delcourt en wil via deze manier haar excuses aanbieden bij Rita. Ze heeft spijt van haar daden, en hoopt dat Rita haar kan vergeven. Rita stelt zich vergevingsgezind op, maar Jan kan dit maar moeilijk geloven. Hij is nog niet vergeten wat Kristina in het verleden allemaal uitgespookt heeft. Kristina geeft al het geld terug dat ze van Rita gestolen heeft.

Terwijl Jan Kristina liever terug uit zijn leven ziet verdwijnen, is Rita blij dat ze opnieuw een goede vriendin heeft. De twee spreken geregeld nog eens samen af, maar het wordt duidelijk dat Kristina nog steeds graag een glaasje drinkt. Na de verkoop van Kristina's huis, volgt er een klein feestje in de Jan en Alleman, en Kristina heeft duidelijk te diep in het glas gekeken. Ze gaat met de auto naar haar, maar de volgende dag krijgen Rita en Jan het verschrikkelijke nieuws dat Kristina overleden is na een auto-ongeluk. Rita is volledig van haar melk, en kan het verlies van Kristina maar moeilijk geloven. Jan is vooral bang dat de politie hem verantwoordelijk zal stellen.

Na de plotse dood van Kristina krijgt Rita een telefoontje van notaris van Roose. Ze staat namelijk in het testament van Kristina. Rita wil eerst de erfenis niet aanvaarden, omdat Jan haar bang heeft gemaakt dat Kristina waarschijnlijk schuldig zou hebben. Tot ze van de notaris te weten komt dat het om 1 miljoen euro gaat. Rita aanvaardt de erfenis, maar krijgt de raad om niets tegen haar vrienden en familie te zeggen. Toch wil Rita haar familie een handje helpen. Ze geeft bijvoorbeeld een grote som geld aan Niko voor zijn huwelijk met Mieke.

Door de afwezigheid van Jan, die met Linda in Rhodos is voor de begrafenis van haar moeder, trekt Rita tijdelijk in om op Guido te passen. Ze krijgt last in haar maagstreek, en denkt dat ze oververmoeid is. Maar tijdens een gesprek met Leen komt de waarheid naar boven. Ze kan de leugens niet aan, en moet het aan iemand vertellen dat ze 1 miljoen euro geërfd heeft. Leen geeft haar toch de raad om voorzichtig te zijn, maar Rita vertelt het nadien ook aan Niko en Patrick. Dankzij Niko komt perongeluk ook Rudi dit te weten, en die vertelt het op zijn beurt door aan Veronique. Veronique hoopt dat haar tante wil helpen om June uit te kopen bij Vero Bello. Rita ziet dit idee helemaal niet zitten en weigert. Ook Jan hoopt dat Rita nu wil investeren in zijn café, maar stuit ook op een nee.

Wanneer er een tankwagen kantelt, ontsnapt er een giftige stof en moeten alle inwoners van Mechelen binnenblijven tot de situatie onder controle is. Rita is op dat moment aan het kuisen bij Marie-Rose en zit drie dagen helemaal alleen vast in de villa. Ze probeert er het beste van te maken, maar voelt zich toch eenzaam. Op kerstavond belt ze met Pierrot en is ze blij zijn stem nog eens te horen. Nadien viert ze ook Nieuwjaar bij Marie-Rose, maar deze keer met de rest van de familie erbij.

Terwijl Rita aan het poetsen is bij Peter, overhoort ze een telefoongesprek tussen Peter en Vera, de vrouw die bij Xelios werkt. Ze vraagt aan Peter of hij nog eens een kindje wil opvangen, maar Peter moet het weigeren omdat hij het als alleenstaande ouder niet zou kunnen. Rita krijgt het idee om zich zelf als opvangouder aan te bieden en maakt een afspraak met Vera. Alles gaat goed, tot ze gaat praten met Jan en Linda. Jan vertelt perongeluk dat Rita al jarenlang kampt met een alcoholverslaving. Rita is woedend op haar broer en beseft nu dat haar kansen plots heel klein zijn. Patrick kan het verdriet van Rita maar moeilijk aanzien en gaat met Vera praten om haar te overtuigen. Wanneer Rita bij Marie-Rose is, komt Vera persoonlijk het goede nieuws meedelen dat ze opvangouder mag worden.

Enkele dagen later ontmoet ze Lientje, haar opvangkindje. Het meisje heeft speciale verzorging nodig omdat ze het syndroom van Down heeft. Jan en Anna vragen zich luidop af of Rita deze verantwoordelijkheid wel aankan, maar Rita is er zeker van dat ze voor Lientje kan zorgen. Het is dankzij Lientje dat Rita weer helemaal openbloeit en geniet van het leven. Bovendien komt ze te weten dat Lientje een fascinatie voor boten heeft. Wanneer het meisje ontdekt dat 'mama' Rita ooit op een cruise gezongen heeft, wil Lientje hetzelfde doen. Rita krijgt het idee om een reisje met een cruiseschip te boeken en de week nadien vertrekt ze met Lientje.

Op het cruiseschip beleven zowel Rita als Lientje de tijd van hun leven. Lientje is vooral een grote fan van de optredens van musicalduo Dave & Daisy. Rita leert de twee beter kennen en het klikt goed tussen haar en Dave. Maar met de gezondheid van Daisy gaat het niet goed en ze moeten hun shows annuleren. Tot grote spijt van Lientje. Wanneer Dave Rita hoort zingen in haar kamer, vraagt hij of ze geen zin heeft om Daisy te vervangen. Rita voelt zich vereerd en stemt meteen toe. Daisy kan echter haar jaloezie moeilijk verdringen en probeert Rita al snel terug van het podium te jagen. Zonder veel succes, want de eerste show van Rita en Dave is een groot succes en ze krijgt alleen maar lovende reacties.

Voor de verdere verloop van de cruise blijft Rita optreden met Dave, tot grote vreugde van Lientje. Maar op een dag is Lientje plotseling verdwenen, en zowel Rita als Dave en Daisy starten de zoektocht naar het verloren meisje. Daisy maakt van de gelegenheid gebruik om haar excuses aan te bieden voor haar gedrag en Rita vergeeft haar. Het is uiteindelijk de kapitein van het schip die Lientje terugvindt in de zaal van de optredens. Rita is opgelucht en beseft dat het tijd is om terug naar huis te gaan.

De moeder van Lientje is terug aan de beterhand en Rita en Lientje maken een einde aan hun reisje. Rita moet afscheid nemen van Lientje en dat afscheid valt haar zwaar. Ze pikt haar gewone leventje terug op, maar mist al snel het cruiseleven. Ze zou niets liever willen dan terug als zangeres aan de slag te gaan, maar ze wil haar familie niet in de steek laten. Patrick en Agnes proberen Rita ervan te overtuigen dat ze haar passie moet volgen en Rita probeert een sollicitatie te regelen bij de maatschappij van de cruise.

Diezelfde week krijgt Rita nog antwoord. Ze mag zelfs onmiddellijk aan de slag op het cruiseschip waar ze met Lientje op vakantie is geweest. Rita hakt voor haarzelf de knoop door en ze licht haar familie in. Iedereen reageert positief, alleen Jan en Anna kunnen hun teleurstelling minder goed verbergen. Rita wil echter niet zomaar vertrekken en zorgt ervoor dat de schuchtere Anita Devries haar vervangt als kuisvrouw. Jan en Linda zorgen nog voor een intiem afscheidsdinertje en de dag erna brengt Jan haar naar het schip. Rita kan er nog voor een laatste keer afscheid nemen van Lientje. Rita stapt op het schip, nieuwe avonturen tegemoet...

Aflevering 5635-1
Aflevering 5636-6

Ten huize Jan Van den Bossche heerst er een gezellige sfeer met Kerstmis. Samen met Linda Desmet, Frank Verdonck, Emma Verdonck, Guido Van den Bossche en Mila Van den Bossche probeert hij er het beste van te maken. De verbazing is groot wanneer plots Rita onverwacht voor de deur staat. Ze komt haar broer en de rest van de familie een vrolijk kerstfeest. Rita haar cruiseschip staat heel het weekend in Zeebrugge. Dat vond ze dé ideale gelegenheid om haar familie en vrienden op te zoeken.

Linda kan het niet laten om Rita's goede vriend Danny Vandrogenbroeck op de hoogte te brengen. Hij komt meteen naar de Jan en Alleman om Rita op te zoeken. Danny probeert Rita nogmaals van zijn liefde te overtuigen en wilt dat ze bij hem blijft. Rita komt echter met een tegenvoorstel en stelt hem voor om mee te gaan op cruise.

In januari 2017 eist Isabella Gallo, de nieuwe aartsvijand van de Van den Bossches, 5 miljoen euro losgeld in ruil voor Trudy, Louise en Jelle. Ze heeft de 3 namelijk laten ontvoeren als wraak op Bart. Bart en Peter zoeken financiële steun bij alle Van den Bossches. Jan contacteert tante Rita, maar die kan niet tijdig aan het geld van Kristina geraken omdat dit is vastgezet bij de bank.

In maart 2017 ontvangt Jan een kaartje van Rita voor zijn verjaardag. Enkele maanden later wordt Rita uitgenodigd voor de trouw van Mathias en Veronique, die plaatsvindt op 30 juni. Ze laat echter weten dat ze niet aanwezig zal zijn.

Trivia

 • Rita wordt vaak het zwarte schaap van de familie genoemd. Ze heeft dan ook al vele tegenslagen gehad in haar leven (alcoholverslaving, overlijden van 2 kinderen, kanker ...).
 • Toen Rita tijdens het 16de seizoen shocks moest krijgen, was men vergeten de machine uit te zetten. Hierdoor werd actrice Jacky Lafon zwaar verbrand.
 • In 2009 zou Jacky's collega Anne Somers (die toen nog de rol van Veronique Van den Bossche speelde) bij de directie om Jacky's ontslag gevraagd hebben. Jacky voelde zich zo gekwetst en trok zich dit voorval zo hard aan, dat zij een tijdje in therapie moest.
 • Het hondje van Jacky, Tasha, maakte ook eens haar opwachting in het 21ste seizoen van Familie. Haar naam in de serie was Loekie.
 • In het VTM-programma Tegen De Sterren Op werd het personage van Rita geïmiteerd door actrice Barbara Sarafian. Jacky kreeg in het programma Voor de Show deze imitatie te zien en moest er hartelijk mee lachen. Na het vetrek van Barbara bij Tegen de Sterren op nam Clara Cleymans de imitatie van Rita over.
 • Vlak voor de zomer (2014) maakt Jacky Lafon bekend dat ze wil stoppen met haar rol van (zatte) Rita. Ze kan de stress niet meer aan en moet van haar dokter kiezen tussen acteren en optreden. Jacky vroeg de makers om Rita niet te laten sterven. Haar personage zou uit de reeks verdwijnen in de lente van 2015. Een week later wordt bekend gemaakt dat Jacky er wel voor openstaat om in de toekomst nog voor korte periodes (gastoptredens) in 'Familie' op te duiken.
 • Na haar vertrek bij Familie maakte Lafon duidelijk dat ze het acteren reeds mist. Zeker de hartverwarmende reacties van haar fans en de trouwe kijkers, raken haar diep. De makers van Familie beloofden Jacky dat ze vanaf het 25ste seizoen sporadisch mag opduiken in de soap.
 • In het najaar van 2016 vertelt Jacky openlijk over haar toenmalig vertrek in Familie en komt de échte reden naar boven: Jacky Lafon was ziek en moest een operatie ondergaan, maar wilde dit geheim houden voor de buitenwereld. Het excuus van de files was slechts een smoes om haar geheim niet te laten uitlekken. Ondertussen is ze volledig genezen verklaard van haar nog onbekende ziekte.
 • In oktober vertelt Jacky dat ze dolgraag terug aan de slag wilt bij Familie en haar collega's iedere dag mist. Ze heeft zelfs meermaals laten weten dat ze opnieuw beschikbaar is, maar VTM heeft haar laten weten dat ze niet te zien zal zijn bij 25 jaar Familie. In de rubriek “Hey BV Rijde Mee?!” reed Jacky deze week mee met internetsensatie Jamilla Baidou en Jens Van Goethem. “Rita is en blijft voor mij één van de mooiste personages. Zonder pretentie maar ik heb dat ontzettend graag gedaan. Rita is nu al twee jaar op cruise maar eigenlijk wil Rita terug vaste grond onder haar schoenen voelen. Ik heb aan de makers van Familie laten weten dat Rita de cruise een beetje beu is en dat Rita op de cruise al veel slecht weer, storm en onweer heeft meegemaakt én dat ze heimwee heeft naar haar familie”, vertelt Jacky Lafon. Ook vertelt ze dat ze indertijd ontslagen werd met 17 anderen. Dit moet een verwijzing zijn naar de vele ontslagen in de periode 1996-1997 omwille van de (eerste) tijdsprong, waarbij de makers een verjonging van de cast wilden waarmaken.
 • Op 14 december 2016 komt aan het licht dat Jacky eerder in september een rol bij 25 jaar Familie had geweigerd. De reden hiervoor was dat ze slechts een opname via Skype moest doen vanuit haar cruise en dus niet lijfelijk aanwezig mocht zijn op het familiefeest, meer bepaald de 90ste verjaardag van haar TV-moeder Anna Dierckx.

Generiek

Rita heeft in de eerste 5 seizoenen altijd een plaats in de generiek. Wanneer ze eind seizoen 5 Pierrot ontvoert en ermee naar Spanje verhuist, verdwijnt ze ook uit de generiek. In seizoen 7 keert ze terug, en mag ze vanaf dan terug schitteren in de generiek. In seizoen 24 wordt ze uit de generiek gehaald omdat ze vertrokken is op cruise. Opmerkelijk is dat ze in seizoen 24 al niet meer fysiek te zien was, maar haar naam was er nog wel.

Quotes

Rita valt stomdronken binnen bij Rob en Pierrot
Rita: Dames en heren, mag ik u voorstellen... mijn beste vriend! De fles.
Winkelinspecteur vraagt Rita om mee te komen
Rita: Sèèg, kust mijn gat hè.
Rita heeft een woordenwisseling met Jake, de Amerikaanse ex-vriend van Leen
Rita: Calm down? Niks te calm down, stuk Amerikaan!

Galerij

Foto's

Lees Meer

 • Voor meer informatie over de relaties van Rita, zie hier.
 • Voor meer informatie over de affaires van Rita, zie hier.
 • Voor meer informatie over 'zatte Rita', zie hier.