FANDOM


Ruth Delaet
Seizoenen 25NODV2627 ProfielRuth2016
Eerste verschijning Aflevering 5676 - 22 februari 2016
Laatste verschijning Aflevering 6021 - 11 oktober 2017
Gespeeld door Amara Reta
Kinderen Onbekend
Ouders Onbekend
Huidige categorie Vorige Gastpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenBeroepslevenVerhaallijnenBehandelde ZakenFoto's

Algemene Informatie

Ruth Delaet is een gastpersonage dat van 22 februari 2016 tot en met 23 februari 2017 en van 25 september 2017 tot en met 11 oktober 2017 vertolkt wordt door Amara Reta.

Familie en Liefdesleven

Het enige dat over Ruth geweten is, is dat ze opgegroeid is in een familie op een boerderij. Op liefdesvlak leek er iets moois te bloeien tussen haar en collega Stef Mortier, die op zijn beurt niet zo'n goede relatie met zijn vrouw heeft.

Beroepsleven

Ruth is hoofdinspecteur bij de Lokale Politie van Mechelen en een collega van Stef Mortier.

Verhaallijnen

Aflevering5676-1
Aflevering 5702-1
Familie afl5766 26

Hoofdinspecteur Ruth Delaet onderzoekt de moord op Kirsten Caemerlinck nadat Stan door June aangeduid wordt als de dader. Bovendien vertelt June over zijn agressief gedrag en zijn verleden met de vrouw. Stan wordt gearresteerd en ondervraagd. Hoewel Peter in Stan gelooft en hem wilt helpen, geraakt hij volledig van de kaart nadat hij door Delaet wordt ingelicht over het zogezegde ongeluk op het congres één jaar geleden.

Trudy beslist Stan te bezoeken in de gevangenis. Hij vraagt haar om hulp om te bewijzen dat hij Kirsten niet heeft vermoord. Trudy wordt door hoofdinspecteur Delaet echter niet au sérieux genomen. Ze beslist om samen met Hanne en Evy zelf op onderzoek uit te gaan en zoekt contact met Junes alibi: securityagent Dries Van Renterghem. Dries vertelt Trudy dat hij gelogen heeft over het alibi van June op de dag van de moord. Hoofdinspecteur Delaet gelooft het verhaal van Trudy en Hannah niet en eist dat ze stoppen met hun privéonderzoek.

Enkele maanden later komt Stan terug op vrije voeten. Hij beslist Peter en Evy te helpen om June buiten te krijgen bij VDB. Hij slaagt erin om June haar Cloud-systeem te hacken en het filmpje van Simon en Evy erop terug te vinden. Ondertussen krijgt June bezoek van hoofdinspecteur Ruth Delaet met het nieuws dat er nieuwe elementen in het onderzoek zijn opgedoken. June waarschuwt op haar beurt Dries om zich koest te houden, zeker nu dat ze bezoek heeft gekregen van de politie.

Zie hier

Familie 5769 012
Familie 5769 011
Familie 5770 002
Familie 5778 003
Familie 5791 002
Familie 5822 005
S26 afl5825 020
16716012 10155084145542491 2525449290577251976 o
Aflevering 5893-1

June is vermoord teruggevonden in haar kantoor op VDB Fashion en inspecteurs Ruth en Stef komen ter plaatse na een telefoontje van Peter. Het onderzoek wordt gestart en Ruth en Stef ondervinden dat de lijst met verdachten oneindig groot is. Peter en Simon worden op de rooster gelegd en ook Stan is volgens Ruth een belangrijke verdachte, maar die is van de aardbol verdwenen. Uiteindelijk leidt het onderzoek naar Niko, wiens vingerafdrukken op het moordwapen gevonden zijn. Niko wordt opgepakt, maar kan ontsnappen tijdens de transportatie naar de gevangenis. Er volgt een helse achtervolging, tot Ruth en Stef in staat zijn om Niko terug op te pakken.

Twee maanden later

Het onderzoek van Ruth en Stef loopt vast wanneer Niko vrijgesproken wordt omdat er een voetafdruk gevonden is die niet overeenstemt met de voetafdruk van Niko. Hierdoor moeten Ruth en Stef hun onderzoek herbeginnen en overlopen ze opnieuw de lange lijst met verdachten. Ze laten Simon nogmaals langskomen omdat hij een belangrijk alibi had, want June vergiftigde hem met arsenicum. Simon blijft echter beweren dat hij hier niets van af wist. Ook Stan is een hoofdverdachte omdat hij al enkele weken van de aardbodem verdwenen is. Ruth en Stef besluiten daarom Evy aan de tand te voelen. Ook Peter en Veronique moeten er aan geloven.

Het onderzoekt komt in een stroomversnelling wanneer er een verdachte sms van Benny gevonden wordt naar de gsm van June. Zijn vader kan echter een alibi verzorgen voor de avond. Ruth en Stef gaan nadien op zoek naar de persoon wiens voetafdruk in het bloed gevonden is en na een huiszoeking bij de 'friends' wordt Rudi opgepakt. Hij wordt zwaar op de rooster gelegd, maar blijft ontkennen dat hij June vermoord heeft. Ook Zjef wordt door Stef hard aangepakt, maar Ruth kan die methode niet respecteren.

Hoewel alle sporen naar Rudi leiden, zijn Ruth en Stef er zeker van dat hij niets met de zaak te maken heeft. Ruth krijgt ondertussen te maken met een geweldpoging tussen Simon en Evy en onderzoekt de feiten. Evy wil echter geen klacht neerleggen tegen Simon, al raadt Ruth haar dit ten sterkste af.

Een verklaring van Gert Beysen brengt het moordonderzoek plots in een stroomversnelling wanneer de naam Mathias valt. Hij wordt verhoord en Ruth en Stef komen te weten dat June de opdracht gegeven heeft om Veronique te verkrachten. Ze gaan op zoek naar Veronique, maar zij is met Cédric naar Italië gevlucht. Ze halen er de Italiaanse politie bij, maar Veronique keert vrijwillig terug en bekent de moord op June. Stef is nog steeds niet overtuigd, tot Cédric zijn opwachting maakt en volledige bekentenissen aflegt. De puzzelstukjes vallen in elkaar en Cédric wordt opgepakt.

Twee maanden nadat Cédric werd aangehouden voor de moord op June, houdt Ruth zich bezig met een nieuwe zaak: de poging tot moord op Leen in de Jan & Alleman. Leen kan niet meteen een vijand van haar verzinnen. De enige persoon die bij haar opkomt, is een patiënt aan wie ze een jaar geleden vertelde niet seropositief te zijn terwijl hij dat wel was. Ruth gaat de patiënt ondervragen, maar die vertelt dat hij het niet gedaan heeft. Hij kan het ook niet gedaan hebben, volgens Ruth, omdat hij een alibi heeft. Jan is woest wanneer de inspecteur duidelijk maakt dat ze niet voor bescherming kan zorgen.

Leen belandt terug in het ziekenhuis na een hevige bloeding. Door een nachtmerrie vermoedt Leen dat Faroud haar dit heeft aangedaan. Wanneer Ruth haar vertelt dat ze het onderzoek zal moeten afsluiten aangezien alle mogelijke verdachten een alibi hebben en het volgens haar dus gaat om zinloos geweld, vertelt Leen haar over haar nachtmerrie. Ruth beslist Faroud op te pakken voor ondervraging. Na enkele dagen geeft Faroud toe dat hij een vermoeden heeft dat zijn neef hier achter zit, die via Faroud wist dat Leen een abortus heeft laten uitvoeren. Faroud wordt vrijgelaten en Ruth brengt Leen hiervan op de hoogte.

Stan kan Evy overtuigen om samen met hem nieuwssite Localscoop te starten. Evy heeft aan Ruth gevraagd of er niemand is die aan regionaal nieuws kan helpen bij de politie. Ze beloofde Evy te kijken wie haar intern kan helpen.

Wanneer Guido Van den Bossche en Emma Verdonck bedreigd worden door Ronald Perenboom, en daardoor de moord op Jasper Schoukens op hun geweten hebben, gaat Guido zichzelf aangeven bij de politie om zijn gezin te beschermen. Hij biecht aan inspecteur Delaet op dat er een ongeluk in de Ardennen gebeurd is en dat Jasper gevallen is. Guido wordt opgepakt en meermaals ondervraagd omdat Ruth zijn verhaal niet helemaal geloofd. Ze probeert ook Emma te ondervragen en vraagt nadien ook Ronald naar het bureau voor een verklaring. Ronald liegt uiteraard en legt alle schuld bij Guido. Ruth voert een huiszoeking uit bij Emma en Guido en houdt Guido in de gevangenis. Wanneer Guido een tijdje later vervoerd moet worden, komt Ronald tussenbeide en probeert hij Guido neer te schieten. Ruth is getuige van hun conversatie en schiet Ronald neer.

Behandelde zaken

Foto's

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.