FANDOM


Sam Renders
Seizoenen 2324DZB25 Sam Reeks 25
Eerste verschijning Aflevering 5305 - 30 mei 2014
Laatste verschijning Aflevering 5571 - 28 september 2015
Gespeeld door Jos Dom
Kinderen Onbekend
Ouders Onbekend
Huidige categorie Vorige Gastpersonages
Algemene InformatieBeroepslevenVerhaallijnenFoto's

Algemene informatie

Sam Renders is een gastpersonage dat van 30 mei 2014 tot en met 28 september 2015 vertolkt wordt door Jos Dom.

Beroepsleven

Sam was aanvankelijk de chef van de dienst Terrorisme van de federale politie. In 2015 krijgt Sam een grote promotie en wordt hij de baas van de ATD (Anti-Terrorismedienst). Enkele maanden later wordt Sam opgepakt omdat hij samen met enkele collega's een zwendel in wapens begonnen was.

Verhaallijnen

Familie 5305 002
SamSeizoen23

Maarten en Roos worden gegijzeld in Pakistan door enkele extremisten. Wanneer een van deze extremisten een filmpje maakt, filmt hij ook de gijzelaars. Op dat moment kijkt Maarten naar de camera, dus zijn gezicht is duidelijk te zien. Sam Renders is de overste van Bart en laat hem deze beelden zien. Bart is in shock wanneer hij ziet dat het om zijn broer en Roos gaat.

Een paar dagen later vertelt hij dit aan zijn baas. Die begrijpt Barts ongerustheid, maar verzekert hem dat wanneer hij zijn boekje te buiten gaat hij op staande voet ontslagen zal worden. Bart mag van zijn baas voorlopig nog niets vertellen aan zijn familie. Een tijdje later mag Bart alles vertellen aan zijn familie, wanneer Maarten vrijgelaten wordt. Dankzij Sam komt Bart via een skype-gesprek in contact met Maarten in Pakistan, en niet veel later keert Maarten terug naar huis. Ondertussen haalt Sam er een nieuwe werkkracht bij: Faroud, die gespecialiseerd is in het opdoeken van terroristenorganisaties. Faroud en Sam proberen via Maarten meer informatie in te winnen en hopen zo de terroristen te kunnen vinden.

Twee maanden later

Familie 5338 003
S24e019 04
Familie 5348 001
S24 E097 010
S24 E096 013

Maarten is nu al een tijdje in België en wordt gecontacteerd door de terroristen die nog steeds Roos vasthouden. Wat Maarten niet weet is dat Sam en Faroud meeluisteren via afluisterapparatuur in het appartement. Ook Bart wordt opnieuw ingeschakeld om meer informatie te weten te komen.

Maarten vertrouwt zijn broer echter niet meer en de bom barst al helemaal wanneer Maarten te weten komt dat hij afgeluisterd wordt. Ondertussen moet Maarten verschillende proeven afleggen omdat hij getest wordt door de terroristen. Sam en Faroud volgens alles op de voet, maar omdat de relatie tussen Bart en Maarten verzuurd is, gaat Sam op zoek naar iemand anders binnen de familie om informatie over Maarten in te winnen. Faroud neemt hiervoor contact op met Leen, maar zij mislukt in haar poging. Wanneer zowel Bart als Maarten te weten komen dat de prioriteit van Sam het vinden van de terroristen is - en niet het vinden van Roos - verliest Maarten zijn vertrouwen in de politie en hij vernietigt de opnameapparatuur in het appartement.

Nadien loopt het helemaal uit de hand. Maarten heeft opnieuw contact met de terroristen, omdat hij een opdracht moet uitvoeren alvorens ze Roos vrijlaten. Deze keer zijn Sam en Faroud echter niet op de hoogte van zijn plannen, omdat Maarten niets meer vertelt aan zijn familie. Ze proberen hem te volgen, maar Maarten is hen te slim af en ze raken hem alweer kwijt. Sam en Faroud beseffen maar al te goed dat Maarten gevaarlijke dingen gaat doen om Roos terug te zien. Terwijl ze hem en de terroristen zoeken, moet Bart de familie wijsmaken dat Maarten opnieuw naar Pakistan is vertrokken.

Sam wordt nog gecontacteerd door Faroud met de vraag of Maarten afscheid kan nemen van Roos. Sam kan echter geen toestemming geven om het lichaam van Roos vrij te geven.

In 2015 komt Sam terug in beeld wanneer Faroud zijn overplaatsing aanvraagt om zijn relatie met Leen te redden. De baas van Faroud wil hem echter niet zomaar laten gaan en vraagt aan Sam om ervoor te zorgen dat Faroud zo snel mogelijk terug komt. Sam geeft Faroud daarom alle saaie opdrachten en is ervan overtuigd dat Faroud in amper één week terug voor zijn oude job zal smeken. Faroud heeft zijn plannetje snel door en wil er niet voor zwichten. Uiteindelijk kiest Faroud, in overleg met Leen, terug voor zijn oude job: geheim agent bij de Terrorismedienst. <P STYLE="font-size: 10pt;">Eind juni 2015 krijgt Leen te horen dat Faroud vanaf nu rechtstreeks voor Sam Renders werkt, die zonet gepromoveerd werd.

Twee maanden eerder

DeZaakBart afl07 001
Schermafbeelding 2015-08-14 om 19.38.18
Schermafbeelding 2015-08-14 om 19.04.21

Bart Van den Bossche raakt geïnteresseerd in het Darknet nadat hij een presentatie hier over heeft mee gevolgd. Sam tikt hem op de vingers, omdat dit niet hun verantwoordelijkheden zijn. Bart wil echter niet luisteren en blijft zich verdiepen in dit gegeven waardoor Sam hem op staande voet ontslaat.

Niet veel later wordt Bart terug bij Sam en zijn overste Verhasselt geroepen. Omdat Bart zich nu al verdiept heeft in het Darknet, mag hij samen met collega Angeline Dorsey achterhalen hoe de Italiaanse maffia dit Darknet gebruikt. Bart en Angeline storten zich hierdoor in een gevaarlijk avontuur en het is vooral Angeline en haar gezin die hier het slachtoffer van worden. Haar kinderen Midas en Maureen worden ontvoerd, wanneer de 'Ndrangheta' de computers van de politie hackt en te weten komt dat Angeline een onderzoek naar hun gestart is. Faroud wordt erbij geroepen om de kinderen terug te vinden, maar het is uiteindelijk Angeline zelf, met de hulp van Bart, die de schuilplaats te weten komt.

Wanneer Angeline neergeschoten wordt door een handlanger van de Ndrangheta, willen Faroud en Sam dat Bart onderduikt om zichzelf en vooral zijn gezin te beschermen. Ze schakelen hiervoor ook Greet Baele in en zetten de dood van Bart in scène. Nadien vertrekt hij met een nieuwe identiteit naar Los Angeles.

S25 E002 002
S25 E006 044
Familie 5570 003

Bart zit nu al een tijdje in Los Angeles en zowel Sam als Faroud doen er alles aan om Bart daar te houden. Maar dat is geen simpele opdracht, want Bart wil niets liever dan zijn familie op de hoogte brengen. Sam beseft dat ze Bart moeilijk onder controle kunnen houden en geeft de opdracht om de nummers van zowel Trudy als Barts kinderen te blokkeren. Wanneer dat Bart niet tegenhoudt, vertelt Faroud op aanraden van Sam dat Trudy een slippertje beging met Mathias.

Twee maanden later

Op een avond valt Sam het huis van Faroud en Leen binnen. Hij arresteert Faroud op verdenking van fraude en het achterhouden van bewijsmateriaal. Faroud schreeuwt zijn onschuld uit en Leen gaat op zoek naar de waarheid. Ze komt via Farouds collega Pieter te weten dat Faroud de opdracht kreeg om enkele collega's te onderzoeken omdat er een mol actief is.

Sam komt te weten dat Leen samen met haar vriendin Evy op speurtocht gaat, en Sam probeert haar te waarschuwen voor de gevolgen. Hij is er namelijk ook van overtuigd dat Faroud onschuldig is, maar zonder bewijzen kunnen ze hem niet vrijlaten. Sam zorgt er echter voor dat Leen in contact kan komen met Faroud via een Skypegesprek. Nadien vertelt Leen aan Sam haar twijfels over Pieter, zeker wanneer Pieter haar verbiedt om met Sam te praten. Sam neemt zijn conclusies en zet Pieter van de zaak en geeft hem tonnen papierwerk. Wanneer Pieter een telefoontje krijgt dat Sam in het complot van de zwendel zit, proberen hij en Evy zo snel mogelijk bij Leens huis te geraken, waar Sam ook is. Daar komt het tot een hoogtepunt waarbij Evy Sam in de rug neerschiet. Sam dient klacht in tegen haar, maar laat deze nadien vallen. Sam wordt opgepakt en verdwijnt achter de tralies

Foto's

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.