FANDOM


Stef Mortier
Seizoenen NODV26 StefProfielS25
Eerste verschijning NODV Aflevering 1 - 29 juni 2016
Laatste verschijning Aflevering 5828 - 18 november 2016
Gespeeld door Rudy Morren
Kinderen Sandra Mortier en Igor Eremenko
Ouders Onbekend
Huidige categorie Vorige Gastpersonages
Algemene InformatieFamilie en LiefdeslevenVerhaallijnenBeroepslevenFoto's

Algemene Informatie

Stef Mortier is een gastpersonage dat van 29 juni 2016 tot en met 18 november 2016 vertolkt werd door Rudy Morren.

Familie en liefdesleven

Wat geweten is over Stefs familie is dat hij een vrouw heeft en dat zijn grootmoeder reeds gestorven is. In het moordspel komen we te weten dat Stef een 20-jarige dochter Sandra Mortier heeft (geboren in 1996). Aanvankelijk lijkt Stef niet zo'n goede relatie te hebben met zijn vrouw. Heel eventjes lijkt het erop dat hij zijn oog heeft later vallen op collega Ruth Delaet, wie hij vraagt om mee iets te gaan drinken. In het moordspel duiken foto's op waar de twee heel close blijken te zijn. Eind november 2016 blijkt alles terug koek en ei te zijn tussen Stef en zijn vrouw, met wie hij op een bepaald moment gaat uiteten.

In het najaar van 2016 komen we te weten dat Stef bijna 20 jaar geleden, tijdens zijn dienst in Moskou, iets gehad heeft met Svetlana Mitrofanova. Zij werd zwanger en kreeg een kind van hem genaamd Igor Eremenko. Igor werd vanaf 2003 opgenomen in een pleeggezin in West-Vlaanderen. Hij is ongeveer 9 maanden nadat Stef iets heeft gehad met Svetlana in Moskou geboren, in hetzelfde district waar Stef toen verbleef: Nekrasovka.

Beroepsleven

Stef is commissaris bij de Lokale Politie. Zijn kantoor is gelegen Zeutestraat 2 in Mechelen. Stefs collega is hoofdinspecteur Ruth Delaet. Samen met haar onderzoekt hij de moord op June Van Damme. In de afleveringen wordt verteld dat Stef Russisch kan spreken doordat hij jarenlang in Moskou heeft gewerkt. Het is nog onduidelijk om welke functie dit ging. Ook wordt gezegd dat hij 'op zijn vorige dienst' de vos werd genoemd.

Verhaallijnen

June Van Damme wordt dood aangetroffen op VDB Fashion. Samen met zijn collega Ruth Delaet komt Stef ter plaatse. Eén dag na de moord op June zijn er al vier verdachten: Niko Schuurmans, Peter Van den Bossche, Simon Feyaerts en Stan Lauwers. Elk met z'n eigen motieven. Dankzij een getuige wordt het moordwapen gevonden in een container en dezelfde persoon duidt Niko aan als de man die het pistool op de avond van de moord dumpte. Hij wordt opgepakt en ondervraagd door Stef en alle bewijzen wijzen in zijn richting. Niko's vingerafdrukken staan namelijk op het pistool en hij heeft een motief. Niko wordt weggevoerd met de politiecombi, maar kan onderweg ontsnappen.

Nu Niko gezocht wordt, beslist hij zich schuil te houden in een kraakpand. Maar één van de junkies is gaan rondbazuinen waar Niko is en brengt de politie op de hoogte. Stef en Ruth starten de klopjacht op Niko, die telkens weer kan ontsnappen. Stef arresteert Sasha Verhegstraete, die Niko hielp ontsnappen uit het kraakpand, maar hij lost niets. Stef wil het over een andere boeg gooien en gaat samen met Ruth naar het ziekenhuis waar ze Mieke Van den Bossche als lokaas zullen gebruiken. Niko is hen echter te slim af. Hij laat een man zich voordoen als zichzelf zodat hij in de tussentijd Mieke's ziekenhuiskamer kan binnenglippen.

Wat later belt Niko Stef op en probeert zijn onschuld aan te tonen door meer bewijzen te leveren. Stef maakt hem duidelijk dat de resultaten van het onderzoek duidelijk maken dat de de kogel waarmee June werd doodgeschoten uit Niko's pistool komt en zijn vingerafdrukken op de loop van dit wapen werden teruggevonden. Niko gaat op zoek naar getuigen die kunnen bewijzen dat hij niets met de moord te maken heeft. Hij komt zo terecht bij een dakloze man die zich voor de gebouwen van VDB bevindt, maar hij sterft door een overdosis alcohol. Stef en Ruth vinden Pierres levenloze lichaam terug.

Niko komt terecht bij zijn buurman Erik Verstraeten. Erik vertelt Niko dat hij op de dag van de moord op June op zijn appartement aan zee verbleef en zijn dochter, Maaike, toen bij een vriendin is blijven slapen. Niko is ten einde raad en vraagt hem om te liegen tegen de politie. Erik weigert om dit te doen, met als gevolg dat Niko agressief wordt en Eric samen met zijn dochter gijzelt. Dankzij een oproep van Maaike naar de politie, kunnen Stef en Ruth het volledige gesprek volgen. Ze gaan naar het huis van Eric en Stef gaat alleen binnen in de hoop dat hij Niko kan overtuigen om de twee te laten gaan. Stef kan inpraten op Niko en neemt het opnieuw mee naar het politiebureau.

Familie 5776 007
Familie 5778 003
Familie 5781 005
Familie 5806 001
Familie 5803 001
Familie 5827 002

Peter treft op VDB het lijk van June aan. Ondertussen komt Rudi terug thuis aan nadat hij zijn schetsen is gaan stelen op het kantoor van VDB. Wanneer hij onmiddelijk naar boven rent, gaat Zjef hem achterna en houdt een persoonlijk verhoor. Ook Evy roept Stan op het matje. Hij vertelt dat Dries heeft toegegeven dat hij door June betaald werd om haar een vals alibi te geven. Op VDB heeft hij tevens Junes tweede gsm gevonden. Evy twijfelt aan Stans oprechtheid en raadt hem aan om niet naar de politie te stappen met het bewijsmateriaal dat hij heeft gevonden. Hoofdinspecteur Delaet en commissaris Mortier openen het onderzoek naar de dader van de moord op June en starten met de ondervragingen. Terwijl Mortier graaft in het verleden van Peter met June, begint Simon te beseffen dat er een verband is tussen de drogering van Rudi in Parijs, de aanrijding aan het laboratorium en de hartstilstand van Mieke. Terwijl hij het slachtoffer is, voelen Mortier en Delaet aan dat Simon ook wel eens een motief zou kunnen hebben voor de dood van June. Tot slot wordt Niko ondervraagd, die wordt aangehouden als schuldige nummer 1.

Niko is opgepakt. Alle bewijzen wijzen in zijn richting maar hij blijft ontkennen dat hij June heeft vermoord. Nadien wordt Niko vervoerd in een politiewagen. Wanneer er een misverstand gebeurd op de weg, ziet Niko zijn kans om te ontsnappen. Nu Niko gezocht wordt, beslist hij zich schuil te houden in een kraakpand. Daar wordt Niko geholpen door een oude bekende: Sasha. Nu hij opgepakt is, wordt Sasha aan de tand gevoeld door Stef en Ruth. Hij wilt echter geen informatie lossen over Niko. Ondertussen probeert Niko zoveel mogelijk bewijsmateriaal bijeen te sprokkelen. Hij zoekt verder naar mogelijke getuigen en komt terecht bij buurman Erik. Wanneer Erik de politie opbelt over zijn bezoek, beslist Niko hem en Maaike te gijzelen. Maar hij heeft niet door dat de politie ondertussen alles kan volgen via Maaikes gsm. Stef en Ruth laten de gsm traceren en de politie is al snel ter plaatse. Maaike moet een verklaring afleggen bij de politie en vertelt hen dat er wel degelijk werd ingebroken in Niko's brouwerij en iemand zijn pistool heeft gestolen.

Twee maanden later

Niko wordt vrijgelaten door nieuwe elementen in het onderzoek. Hij bezoekt Mieke, die nog steeds in coma ligt. Stef en Ruth zetten hun onderzoek verder. Na 2 maanden duikt Stan plots terug op in Evy's leven. Evy wordt gechanteerd door Dries. Dries maakt haar wijs dat hij in ruil voor 20.000 euro naar de politie zal stappen om zijn samenwerking met June uit de doeken te doen. Evy slaagt er echter niet in om tijdig het geld bij elkaar te rapen en schakelt Stef en Ruth om hem in de val te lokken. Wanneer Dries toegeeft een vals alibi te hebben verleend aan June, gaat Stan vrijuit voor de moord op Kirsten en wordt Dries opgepakt als medeplichtige voor deze moord.

Lars beslist het contract met 9House te behouden en hiervoor een extra lening aan te gaan bij de bank. Hij wilt tevens dat Hanne hem de nieuwe collectie van juni 2016 bezorgt, zodat hij deze zo snel mogelijk kan voorleggen aan 9House. Wanneer Hanne de collectie niet meer terugvindt op de computer, zoekt ze hopeloos contact op met Rudi. Zjef kan er niet tegen dat Rudi de ontwerpen heeft gestolen en twijfelt zelfs aan diens oprechtheid over de moord op June. Rudi begint terug te solliciteren. Zo gaat hij op sollicitatiegesprek bij edelconfectie Mina Fashion voor de functie van manager. Rudi wordt echter aangenomen binnen hetzelfde bedrijf voor een job in Peking. Ondertussen ontdekt de politie arsenicum in de woning van Dries. Simon vernietigt zijn laboverslag hiervan.

Stan mag de gevangenis verlaten. Hij toont Evy bewijzen dat Simon liegt over de arsenicumvergiftiging. Stan heeft namelijk Simons dokter opgebeld en zich voorgedaan als diens broer. Het hele gesprek heeft hij opgenomen en aan Evy laten beluisteren. Zij en Stan verzinnen een plan om Simon te laten bekennen voor de moord op June. Het tweetal beslist om Evy een schijnrelatie met hem te laten aangaan, nu dat Simon er 100% zeker van is dat hij van Evy houdt. Nu dat Quinten een nieuwe job heeft, beslist Stan bij Lars te solliciteren voor zijn oude job bij VDB. Tot grote ergernis van Simon wordt hij aangenomen en laat dit duidelijk merken. Ondertussen gaat Simon meermaals in de clinch met Peter en Veronique. Voor Lars is de maat vol en roept de Van den Bossches op het matje. Hij zet Simon op zijn plaats en ontslaat hem op staande voet. Ondertussen wordt Benny door Stef op de rooster gelegd over de dreigende sms die hij naar June stuurde. Van Niko krijgt hij te horen dat Trudy zijn wapen terug heeft gebracht nadat ze Cédric en Jelle ermee betrapt had.

Simon ontdekt dat Evy buiten VDB nog contact heeft met Stan en flipt door. Hij valt haar aan met als gevolg dat zij in het ziekenhuis belandt met een hersenschudding. Emma verwittigt onmiddelijk de hulpdiensten en schakelt de politie in. Wanneer inspecteur Verhelst hem ondervraagt, beschuldigt Stan Simon van een moordpoging. Enkele seconden later vliegt Simon hem in de haren en geeft hij tevens een agent een kopstoot. Niet veel later voeren ze hem af.

Benny wordt vastgehouden voor de moord op June. Een onverwacht bezoek van zijn vader Alfons Coppens geeft de zaak een nieuwe wending: op het moment van de moord op June was een zatte Benny naar Alfons woning toegegaan. Niet veel later wordt Benny vrijgelaten. Ondertussen komt hij van Stef informatie te weten die hem helemaal door het lint doen gaan: Agnes is de mol in de adoptieprocedure.

Stef en Ruth vinden eindelijk de schoenen waarnaar ze op zoek waren. De twee krijgen Zjef zo ver dat hij toegeeft dat Rudi op de avond van de moord op June wel degelijk kort op VDB Fashion verbleef om zijn ontwerpen te gaan stelen. Rudi vertelt de commissaris dat hij de persoon is die de bewakingscamera's heeft uitgeschakeld door de prise uit te trekken. Nadien hoorde hij een schot en vond het lijk van June terug in haar kantoor. Stef gelooft Rudi zijn verhaal niet en gaat op onderzoek uit. Hij hoort familie en vrienden uit over Rudi's gedrag gedurende de laatste jaren. Terwijl Rudi in de gevangenis moet blijven, wordt Simon vrijgelaten.

Stef beslist het spel hard te spelen en zet Rudi onder druk door Zjef bij de zaak te betrekken. Stef gebruikt hem om Rudi tot bekentenissen te doen overgaan. Wanneer Rudi bekent dat hij June heeft vermoord, gelooft Stef hem niet meer en denkt zelfs dat Rudi iemand anders in bescherming neemt. Ondertussen herrinert Guido zich informatie die ervoor zorgt dat Zjef de gevangenis mag verlaten.

Veronique komt haar eigen aangeven bij de politie en bekent de moord op June, maar nog steeds twijfelt Stef of zij niet ook iemand in bescherming neemt. Uiteindelijk beslist Cédric om samen met Rudi naar het politiebureau te gaan waar Cédric alles opbiecht, hij is de moordenaar van June Van Damme. Stef is opgelucht dat de zaak eindelijk opgelost is.

Foto's

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.